Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Husmoderens Haandbog. Praktisk Kogebog og Raadgiver for de tusind Hjem | ||
Forfatter: | Werner, Agnes; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1902 | ||
Udgivelsessted: | Ringe | ||
Forlag: | Arnold Jacobs Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1903; 1903; | ||
Sider: | 264 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | |||
Samlet oplag: | 3 | ||
Trykkested: | Ringe | ||
Pris i kr: | |||
Nærværende "Husmoderens Haandbog" er anlagt paa at blive en Støtte for den
unge Husmoder, der med smaa Midler selvstændig skal lede sin Husholdning. Der er derfor i Kogebogen Opskrifter paa Hverdagsretter, der, ere afpassede efter en Aarsindtægt af ca. 1200 Kroner, og da en praktisk Husmoder i vor Tid ingenlunde maa bruge mere end det halve af Mandens Indtægt til selve Maden, vil sikkert ingen af de mange Husmødre, der ere, stillede under disse Forhold, kunne finde nogen daglig Støtte i de existerende Kogebøger, hvor fortrinlige Værker der end findes blandt dem, da disse alle kræver en stor, Indtægt; men da der i alle Hjem forekommer Tilfælde, hvor Husmoderen skal servere noget ud over det daglige, har jeg fundet Anledning til at inddele Kogebogen i to Afdelinger, saaledes at anden Afdeling giver Opskrifter, paa dyrere Retter samt Frokost-, Aften- og Mellemretter. Som Tillæg til Bogen findes Anvisning paa Slagtning, Brygning af Øl og Frugtvine samt Pasning af de almindeligste Stueplanter. Forf. | ||
Blomkaalssuppe............ 125
Blommer.................. 174 do. grøne............. 174 Blommemos............... 177 Boghvedegrød med Vand .... 33 do. med Mælk .... 35 Boller i skarp Sauce........ 63 Bollemælk................. 32 Boller, bagte............... 37 do. af Hvede- og Rismel. . 37 do. Brød-.............. 36 Bondepige med Slør....... 159 Briosker.................. 184 Brune Kager.............. 200 Brygning af 01............ 215 Brødæggekage Nr. 1 og Nr. 2 105 Brødsuppe................. 26 Budding, Rom- (uden Æg)... 99 do. Franskbrøds....... 99 do. Rismels........... 100 do. Semulegryns....... 100 do. Rødvins____105 og 162 do. Ingefær........... 155 do. Citron............ 156 do. hvid............. 156 do. russisk........... 156 do. Apelsin........... 156 do. Saft.............. 157 do. Rhinskvins........ 157 do. Creme............ 157 do. Rom....... 95 og 157 do. Madeira.......... 157 do. Chokolade........ 158 Side Aal, kogt............ 51 do. stegt............ 51 do. i Gelé........,..... 51 Aalesuppe............ 16 Abrikoser............ 174 Agerhøns............ 135 Agurker, Lage-........ . 167 do. smaa Pickles..... 167 do. sure.......... 168 do. store......... 168 Agurkesalat........... 117 Andesteg........79 og 152 And, sprængt.......... 80 do. i Oliven......... 131 do. med Grønærter...... 132 Andekompot.......... 132 Asier.............. 168 Appelsinrusse.............. 160 Appelsinessents ............ 210 Asparges.................. 172 do. (Slikasparges)...... 141 Aspargesbudding............ 154 Aspargessuppe............ 121 Aubin..................... 85 B. Bankekød................. 60 Benløse Fugle............ 61 Biskop................. 209 Blomkaal.................. 141 do. stuvet............. 109 Side do. a la Regerese..... 158 do. Galoppade........ 158 do. Cavannai......... 158 do. Mandel........... 95 do. Ris med Æbler .... 96 do. Havre............ 97 do. Caramel .......... 163 do. Kabinets.......... 163 do. af kogt Kød...... 83 do. Asparges.......... 154 do. Blomkaals......... 154 do. Gemyse.......... 154 do. af Kalvesteg med Ris 87 do. Marmor.......... 156 Butterdejg................. 196 Byggrynsvælling............ 32 Bøf, engelsk......... 60 og 150 do. hel.................. 150 do. hakket................ 60 Bønner................... 141 do. grønne og Voks...... 173 C. Champignons.............. 173 Charlotte Russe............ 159 Chocoladekage............. 188 Chocoladedessert :......... 101 Chocoladesouffle............ 155 Chocoladesuppe.......... . . 126 Chocolade Russe........... 159 Citronformage.............. 101 Citronsouffle..... ........ 155 Citronboller............. 37 Citronkage................ 188 Citronkranse............... 197 D. Dessertkage................ 201 Druevin.................. 205 Duer..................... 81 E. Eddike, Ekstragon.......... 169 do. Senneps............. 169 Eddikesauce............... 169 Side F. Fasaner................... 152. Ferskener.................. 174 Fedtmakroner.............. 203 Filet med Løg............ 84 Fiskefilet, stegt............ 127 do kogt............. 128 do . med Vin......... 128 do. af Tunger Rødsp. . . 46 Fiskeruletter......... 88 og 129 Fiskebudding............... 154 Fiskegratin........... 39 og 139 Flynder................... 41 Flæskesteg................. 151 Frikadeller................. 72 do. af kogt Kød...... 79 Frikasse, Kalvekød.......... 74 do Lammekød........'. 74 do Høns............ 80 Frokostssild.............. 48 Franskbrød................ 182 Frugtrusse................. 160 Fyldte Kager.............. 201 G. Gaasesteg................ 152 Gaasebryst, røget........... 212 Geddeballons.............. 128 Gedde, farseret............. 128 do. kogt............... 45 Gele, blandet.............. 179 Glasur, hvid............... 189 Grisetæer................. 212 do i Gele............ 70 Grønlangkaal.............. 113 Grønkaalssuppe............ 17 Grønærtesuppe....... 15 og 125 Gullasch.................. 63 Gulerødder................ 143 do. til stegt Flæsk. .. . 112 II. Hachis................... 63 Hare, stegt................ 93 Havregrød................. 35 Havrevælling.............. 31 Havresuppe, rød............ 23 do. hvid........... 23 Side do. smaa......... Kaninsteg.............. Karbonade.............. Kardons............... Karotter............... Karrysuppe................ 17 Kartofler, stegte............ 92 do. brunede 1 og 2. . • 113 do. med Persille....... 113 do. ristede............ 143 do. franske........... 143 do. stuvede........... 146 Kartoffelpie................ 141 do. af kogt Kød..... 77 Kartoffelsuppe.............. 15 Kartoffelsalat............... 118 Kartoffelporre.............. 145 Kartoffelrand .............. 146 Kartoffelrouletter............ 146 Kartoffelskiver med Løg..... 146 Kartoffelkage.............. 191 Kartoffelmelskage........... 191 Kartoffelmelsgrød........... 35 Kernemælksvælling........ 32 Kernemælkssuppe........... 32 Kiks...................... 185 do. Raamælk.............. 185 Kirsebær.................. 174 Kirsebærsuppe....... 24 og 127 Kirsebærmarmelade......... 175 Kirsebærsaft............... 179 Kirsebærlikør.............. 207 Klipfisk................... 46 Klipfiskbudding............ 152 Klumper, tyske............. 37 Side Knudekaal, stuvet.......... 112 Kompot, Rhabarber......... 114 do. Stikkelsbær........ 115 do. Æble............. 115 Korendekage.............. 193 Koldskaal................. 29 Kraasesuppe............... 16 Kringle................... 183 do. Vand.............. 183 do. stor................ 195 Krustader..... ...... 137 Kryddersild........... 48 Kræmmerhuse..... 200 og 203 Kuller.............. 42 Kyllinger, stegte. ... 81 og 152 do. med Trøfler..... 130 do. farserede....... 131 Kød, kogt i Buddingform 91 og 153 Kødsuppe............ 123 Kødkroketter......... . 135 Kødbudding......89 og 153 Kødgratin............ 139 Kødrand............. 84 do. af kogt Kød..... 84 Kødruller med 01....... 88 Kaaldolmer........... 67 Kaalrabi, stuvede........ 112 L. Lagkage I. II. III........188 Lakseskiver...........129 Lammehoved, stegt....... 87 Lammekød, grelleret...... 91 do. spækket...... 84 do. spr. m. Hvidkaal. 92 Lammmenyrer, stuvede ... 139 Lammesteg...........151 Lever, stegt..... 72, 73 og 1 o 1 Leverpostej.......93 og 150 Leverpølse......... .211 Likør, Citron..........208 do. Sangarin......... 207' do. Kirsebær.........207 do. Solbær.........207 do. Hindbær.........208 do. Ribs...........208 do. Jordbær I —II......209 du. Kvæde..........210 Lindsekage...........201 Lobescoves........... 65 M. Madeirakage..........160 Makaronipie.......og 64 136 do. paa Høns.....140 Makaroni med Skinke..... 87 Makaronisalat. . . . .....119 Makrel...........49 do. stegt...........130 Makrelfilet............130 Mandelspæk...........203 Mandelstænger.........204 Marengs............204 do. med Chokolade. . . . 200 Marmelade...........177 Marvbudding..........153 Medister.............211 Medisterpølser......... 77 * Meliskage ..........199 Melvælling................. 31 Mindspe.............154 Moreller.................. 173 Mælk, oplagt............... 30 Tykmælk, se T Mælksuppe m. Æggeboller . . . 31 N. Napoleonssuppe........... 124 O. Oksemørbrad.............. 132 Oksefilet som Vildt........ 133 Oksesteg.................. 151 Oksebryst, sprængt......... 65 Oksekød kogt eller stegt 65 og 92 Oksehalesuppe.............. 123 Oksetunge, fransk........... 139 do. farseret.......... 139 do. i Oliven......... 140 Omelet.......•..... 136 og 161 do. med Kompot......... 101 do. tærnet............... 160 do. Sago................. 160 do. Æble................ 161 do. Svedske............. 161 do. Souffle............... 161 do. Alestme.............. 162 do. tærnet Pande.. 105 og 162 Ostesouffie.......... 136 og 155 Ostekasser................. 136 Othellokager.............. 202 Side Rosenkaal................. 145 do. stuvet........... 111 Rosenkaalssuppe............ 125 Rosaliekage............... 189 Romquins.................. 136 Rullekage................ 185 Ruskomsnusk.............. 77 Rødbedesalat............... 119 Rødspætter (kogt)........... 42 do. (stegte).......... 42 Rødgrød................... 27 Røræg.................... 106 Rødkaal................... 145 S. Sagosuppe, rød............. 23 do. hvid............ 21 Saft, sur, raa.............. 175 Salat med Fløde............ 115 do. med Mælk ........... 115 do. med Olie.............117 do. af Tomater........... 118 Saltning af Bønner, Ærter og Agurkesalat.............. 171 Sandkager 1.—II ........... 191 do. smaa............ 203 Sauce, brun, skarp ......... 53 do. „ Fløde.......... 53 do. „ Kapers........ 53 do. „ Løg........... 53 do. hvid Kapers......... 53 do. „ Løg............ 55 do. Selleri............... 55 do. Peberrod............ 55 do. Sennep.............. 55 do. Persille............. 55 do. hollandsk (fin) . . 56 og 147 do. do. (billlig........56 do. Saft ............... 56 do. Crem............... 56 do. do............... 57 do. Smør.. . ............ 146 do. Krydder............. 147 do. Løg (fin)............. 147 do. hvid................ 147 do. Anschiovis.. . . ... . 147 do. Kapers.............. 148 do. Champignons ........ 148 do. Trøffel.............. 148 do. Tomat............... 148 do. Skysauce m. Vin..... 148 P. Pandekager................ 107 do. Gær............. 108 Parmesanboller............. 135 Pebernødder............... 199 Perlegrynsvælling........... 31 Peterskage................. 197 Pigvar (kogt)............... 43 do. (stegt).............. 129 Pikkels....................168 Pilon paa Høns............ 140 Plukfisk................... 39 Plumbudding............... 153 Plumkais, engelsk........... 154 Postejer................... 137 Porrer (Slikporrer).......... 141 do. stuvede............. 144 Portugisere................ 204 Portvin, dansk...........205 Prinsessekrem.............. 119 Punch................... 209 do. Biskop.............. 209 do. Konge.............209 do. til Skilpadde.......... 208 Pærer, syltede.............. 174 Pæresirup................. 1// R. Rhabarbergrød............. 27 Rhabarbersuppe............. 25 Ragout af Oksekød......... 03 Rejer med Asparges......... 138 Ribbensteg................. 74 Ribs...................... 174 do. syltede................ 17.» Ribsmarmelade............. 176 Ribsgele, raa.............. 179 Ribsvin............. 204 og 205 Risgrød med Mælk.......... 33 do. med Vand.......... 33 do. med Æble.......... 33 Rugmelsgrød............... 36 Risvælling................. 30 Rissuppe.................. 124 Risklatter................ 108 Rismelsgrød................ 35 Risrand med Æblekompot ... 96 Risengryn med Parmesanost . 141 Risfromage................. 100 Rissoller af Hønsekød....... 131 Romsuppe................. 27 Side Sauce, Peberrod I—II....... 148 do. med Fløde.......... 149 do. Vanille. . . .......... 149 do. Vin................. 149 do. Frugt...........,____ 149 do. Svedske............. 38 do. Mandel.............. 149 Savoykaalspie.............. 138 do. stuvet......... 111 Savoykaalsbudding.......... 93 Selleri, fyldte.............. 83 do. stuvede............ 145 Semulegrød................ 3.) Sild, kogt.................. 47 do. stegt................. 47 do. Spege................. 47 do. med Kartofler og Løgsauce 48 do. i Slaabrok............. 48 do. Frokost................ 48 do. Kryder. '.............. 48 do. Salat (tarvelig).......... 118 do. do. (fin)............. 118 Skaller.................... 202 Skilpadde, forloren........ 69 Skilpadesuppe.............. 122 Skinke, kogt............... 75 do. indbagt ............ 75 Skinkebudding.......... ... 79 Skinkekarbonade............ 74 Skinkestuvning............. 81 Skorzonerrødder............ 145 do. med Skycause.. 145 Skrupper.................. 42 Smør, rørt................. 52 Smørgrød...........,...... 36 Sneboller.................. 161 Snepper................... 135 Snitzel Viener ............. 68 Snittebønner............... 111 Sodakage I —II............. 192 do.................. 196 Solbær............. 174 og 175 do. Marmelade............ 176 Sorte Pølser............... 212 Spidskaal................ 111 Spinat, stuvet .....113 og 144 Spegepølse................. 212 Sprængt Kød.............. 92 Stikkelsbær................ 175 do. grønne... 174 og 176 Stikkelsbærgele............. 179 Stikkelsbærsalat............ 176 Side Stikkelsbærvin, muserende . . . 205 Stikkelsbærgrød............ 27 Stikkelsbærsuppe........... 25 Stikkelsbærkage............ 196 Stenbider...................>1 Steg med Æg.............. 88 do. indbagt............... 92 Stueplanters Pasning........ 220 Suppe, klar................ 11 do. brun............... 12 do. hvid................ 12 do. Tomat............... 13 do. Gulerods............. 13 do. Løg................. 13 do. af Saltmad........... 20 do. sød................ 21 Suder..................... 49 Sursteg................... 61 Surkaal................. 169 Sukkerplæskener............ 197 Sukkerbrødskage............ 196 Svineryg........... 150 og 211 Svinemørbrad.............. 76 do. spækket....... 91 Svedskekage........ 108 og 187 Svedskekompot............. 97 Sylte af Svinehoved......... 75 Syltesild................... 215 Syltetøjskage............... 189 Syrer, stuvede....... 114 og 144 X. Tapinton.................. 140 Thekage................... 192 Thekringler................ 199 Thygesenskage............. 197 Tomater................... 114 do. farcerede........... 143 do. stuvede............ 144 do. grønne ............ 170 Tomatsuppe................ 122 Tomatpurre................ 173 Topøllebrød................ 127 Torsk, kogt................ 39 do. stegt................ 41 Treffli ..................... 102 Tunger.................... 42 Tvebakker................. 185 Tykmælk.................. 30 V. Vanillekranse............. 199 Vildtsuppe................ 121 Side Vildænder................ 152 Vienerbrød............... 184 Vincreme................. 1 19 Vinsuppe................. 125 Voksbønner, stuvede....... 112 Æ. Æblegrød.................. 29 do. med Chocolade .... 99 Æblesuppe........... 24 og 125 Æblegele.................. 180 Æblepasta................. 176 Æblepie................... 97 Æblemos.................. 177 Æblecremkage.............. 189 Æblekage, Crem ........... 194 do. Charlotte......... 194 do. 1 og 2........... 193 do. paa Fad.......... 194 Side Æblekage, billig............ 195 do. Kartoffel.......... 193 do. Rugbrøds......... 191 Æbleskiver, Kernemælks..... 107 do. Gær........... 108 do. Fløde.......... 108 Æg, forlorne............... 106 do. Spejlæg............... 106 Æggegrød............ 36 Æggeblommekage . . . . . . 192 Æggehvidekage.....193 og 202 Æggeboller til brun Suppe.. 38 Ærter................ 19 do. grønne........ 112 og 172 0. Øllebrød.................. 25 do. norsk............. 20 Østersfyldning............ 138 Forord ..................................... 3 Nødhjælp, Sygehjælp og Børnepleje.......... 7 Første Hjælp ved Ulykkestilfælde........... 16 1. Benbrud...................................... 18 2. Forvridninger, Forstuvninger, Kvæstelser og Muskelsprængninger ............................. 22 3. Saar.......................................... 23 4. Fremmede Legemer.......................... 30 5. Forbrændinger............................... 31 6. Forfrysninger................................ 33 7. Drukning og Kvælning....................... 34 8. Forgiftninger.................................. 37 9. Pludselige Sygdomstilfælde.................... 38 Almindelige Regler for Sygepleje............ 43 Spæde Børns Ernæring og Pleje. ............ 49 Legemets Ernæring-, vore Fødemidler og deres Næringsværdi.......................... 59 Kort til grafisk Fremstilling af Fødemidlernes Næringsværdi........................... 60 Legemets Stoftab.......................... 65 Fødemidlerne............................. 73 Kød og Kødspiser .-........................ 78 Plantenæringsmidler........................ 92 01 og andre Drikke. Pirringsmidler........ 97 Den daglige Føde.......................... 100 Pasning af Blomster og Stueplanter......... 107 Bedømmelse af Husholdningsvarer........... 153 Vink ved Indkøb af Manufakturvarer........ 205 Hjemmets Tarv............................. 219 Økonomisk Fyring......................... 221 Anvendelse af Høkasser.................... 225 Vadsk.................................... 227 Blodpletter....................................... 231 Blækpletter...................................... 230 Chokoladepletter................................. 231 Fedtpletter....................................... 231 Jordslaaet Tøj.................................... 231 Rustpletter........................................ 230 Rødvinspletter................................... 230 Svedne Pletter.....................•.............. 231 Strygning................................ 232 Strygecreme...................................... 234 Indboets Bevarelse......................... 235 Fluer............................................. 237 Giftigt Fluepapir.................................. 237 Insektpulver...................................... 238 Lampens Renholdelse............................. 240 Lak til Overtræk af Messing..................... 239 Messing og Kobber.............................. 238 Møl.............................................. 236 Pudsepomade...................... .............. 239 Træorm.......................................... 236 Klædedragtens og Fodtøjets Bevarelse........ 242 Blanksværte........ ............................. 245 Fedtsværte....................................... 244 Fodtøj........................................... 244 Imprægnering af Tøj............................. 243 Lak til Støvler................................... 245 Pletvand.......................................... 242 Sværte til brunt Fodtøj.......................... 245 Blandede Anvisninger...................... 245 Bagepulver...................................... 245 Hjemmelavet Konfekt............................ 252 Husapothek...................................... 255 Hændernes Pleje............................... 257 Tørring af Frugt..........:....................... 245 | ||
Rissuppe.
1/2 Pund fine Risengryn koges i 3 Potter kraftig Suppe, knap de halve af Grynene, tages op, naar de ere halvt møre, Resten koges, til de kan passere igennem en Sigte tilligemed Suppen. 3 Æggeblommer piskes med 1/2 Pægl Fløde og kommes i den kogende par-serede Suppe, de hele Gryn kommes i, lidt Sukker og Salt tilsættes efter Smag. | ||