Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Suppebogen: 200 Opskrifter paa alle Slags Supper, som der kan blive Brug for saavel i større som i mindre Husholdninger | ||
Forfatter: | Horten, Sofie; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1911 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Hus og Hjem's Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 89 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | suppe; blad; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 0,5 | ||
Suppebogen er ikke alfabetisk ordnet,- men derimod i forskellige Afsnit, da jeg af
Erfaring ved, at de enkelte Retter vil være lettere at finde, naar de staar i den Gruppe, hvortil de hører. Der begyndes med Grund-supperne, derefter følger klare Kødsupper, brune Supper, jævnede og legerede Supper, Puréer, Supper af tørret og frisk Frugt, Øl, Vin-, Gryn- og Brødsupper, varme og kolde Mælkeretter samt Koldskaal. Opskrifterne er ordnede, saa de er let overskuelige og med bestemt Angivelse ved hver enkelt af dem, hvor meget der af de forskellige Dele skal bruges til 6 Personer. Man beregner gerne af de finere Supper 2 1/2 dl (1 Pægl) Suppe til hver Person, til daglige Supper noget mere. Selvfølgelig kommer Portionernes Størrelse ogsaa til at rette sig efter, hvor mange Retter, Middagen bestaar af. Heller ikke vil en arbejdende Familie, der bestaar af raske Mennesker og opvoksende Børn, have nok i det Kvantum, men det er som sagt ogsaa kun for de finere Supper, at denne Regel gælder. Disse Opskrifter er hentede mange Steder fra, men den overvejende Del er dog de, som i Aarenes Løb er kommen frem i »Husmoderens Blad«s Opskrifter. Det er mit Haab, at denne lille Bog vil blive en nyttig og meget brugt Haandbog hos alle, der holder af at beskæftige sig med Mad og som ved, at en god Suppe stimulerer Appetitten. Sofie Horten. | ||
Forord
Maal og Vægt Indledning 12 Grundsupper 1 Bouillon 6 2 Bouillon af Kalvekød 6 3 Kraftsuppe (Consommé) 7 4 Kraftsuppe af Kalvekød 7 5 Kraftsuppe af Høns 7 6 Kraftsuppe til brune Supper 7 7 Kødgelé (Aspic) 8 8 Almindelig Sky 8 9 Fiskesuppe 8 to Sparesuppe 8 1 1 Sparesupper til brune Supper 9 12 Forraadssuppe 9 33 klare Kødsupper ¦ 1 —2 Oksekødsuppe (I—II) 10 3 Kalvekødsuppe ti 4 Lammekødsuppe 12 5 Lammehalesuppe 12 6 Kalvehalesuppe 12 7 Kalvefodsuppe 12 8 Hønsekødsuppe 12 9 Kalkunsuppe 13 10 Svinerygsuppe 13 11 Ruskomsnusksuppe14 12 Suppe Clermont • 14 13 Suppe Colbert14 14 Foraarssuppe14 15 Fransk Suppe15 ¡6 Fransk Hvidkaalssuppe 15 17 Grønærtesuppe15 18 Gaasesuppe15 ig Andesuppe16 20 Italiensk Suppe 16 21 Suppe Jardiniere 16 22 Juliennesuppe 16 23 Julienne-Royale Suppe 16 24 Kallunsuppe 17 25 Suppe paa Gaasekrog 17 26 Rosenkaalsuppe 18 27—28 Aalesuppe (I—II) 18 ¦29 Suppe l'anglais 18 30 Vegetariansk Kraasesuppe 19 31 Suppe Montgomery19 ?2 Suppe med smaa Osteboller 19 33 Suppe Cremont19 14 klare brune Supper 34—56 Brun Suppe (I—III)19 37 Spansk Suppe21 38 Maurersuppe21 39 Suppe a la Rotschild21 40 Sandwichsuppe 21 41 Windsorsuppe22 42 Suppe a la Nelson22 43 Brun Hvidkaalssuppe22 44 Suppe med Æggestand22 45 Engelsk brun Suppe2 46 Suppe paa Duer25 47 Suppe paa Agerhøns23 34 lyse, jævnede og legerede Supper 48 Aspargessuppe med henkogte Asparges 23 49 Brødsuppe 24 50 Fransk Suppe paa Løg 24 51 Hjernesuppe 24 52 Hvid Suppe 24 53 Hønsesuppe 24 54—55 Italiensk Suppe (I—II) 25 56 Kalkunsuppe 25 57 Kalvebrisselpuré 25 58—59 Karrysuppe VI—II) 26 60—61 Kejsersuppe (I—II) 26 62 Legeret Kødsuppe 27 63 Leversuppe 27 64—65 Løgsuppe (I—III 27 66 Mandelsuppe 27 67—69 Makaronisuppe (I—II—III) 28 70 Nudlesuppe som Makaronisuppe 28 71—72 Ostindisk Mulligatawnysuppe 28 73 Mulligatawnysuppe paa Kalvebryst eller Kalvehoved 29 74 Semoulesuppe 29 75 Sago- Salep- og Tapioka Kødsuppe 29 76 Skinkesuppe 29 77 Sommersuppe med Tapioka 29 78 Suppe a la Contatrice 29 79 Suppe hollandaise- 30 80 Suppe a la Reine 30 81 Suppe Royal 30 23 jævne, brune Supper 82 Berlinersuppe 31 83 Brun Suppe med Asparges og Fiskeboller 31 84 Brun Karrysuppe 31 85 Brun Kraasesuppe 31 86 Brun Suppe paa Stegeben af Hare eller andet Vildt 32 87 Dyrekød Suppe32 88 Engelsk Ostesuppe32 89 Jagtsuppe32 90 Kastanjesuppe33 91 Kongesuppe33 92 Madeirasuppe33 93 Madeirasuppe med Østers 33 94 Napoleonssuppe 34 95 Nyresuppe34 96 Oksehalesuppe34 97 Skildpaddesuppe, ægte34 98 Skildpaddesuppe, ægte, af henkogt Skildpadde35 99—100 Skildpaddesuppe, forloren (III) 36 tot Suppe à l'anglais 37 102 Suppe Financière37 103 Suppe af Oksehoved37 104 Venetiansk Suppe38 104 a Blodsuppe at Gaas38 21 jævnede Supper med friske Grøntsager 105 Aspargessuppe 39 106—107 Blomkaalssuppe (I—II) 39 108 Brunnersuppe 40 109 Champignonsuppe 40 110 Diplomatsuppe 40 111 Endiviesuppe40 112—113 Foraarssuppe (I—II)41 114 Fransk Suppe41 115 Gemysesuppe41 116—118 Grøntsuppe (I-II—III) 42 119—120 Kørvelsuppe (I—II)43 121 Kørvelsuppe med Havregryn 43 122 Portulaksuppe 43 123—124 Spinatsuppe (I—II) 43 115 Hvid Søbekaal44 33 gennemstrøgne Supper (Puréer) 126 Agurkesuppe 44 127 Aspargessuppe44 128 Aurorasuppe-45 129 Blomkaalspuré45 130 Fransk Blomkaalssuppe45 131 Gemysepuré45 132—133 Grønærtesuppe (I—II) 46 134 Gulerodspuré¦ 46 135 Gulerodssuppe46 136 Culerodssuppe, fransk47 137 Gulerod-puré, vegetariansk 47 138—140 Kartoffelsuppe (I—II—III) 47 141 Kastaniepuré48 142 Purresuppe48 143 Renaisancesuppe48 144 Rosenkaalssuppe49 145 Sellerisuppe 49 146 Selleripuré49 147 Sellerisuppe med Kartofler 49 148 Sellerisuppe, engelsk50 149 Skinkepuré5° 150 Spinatsuppe, engelsk50 151 —153 Tomatsuppe (I—II—III) 50 154 Tomatsuppe med Nudler51 155 Tomatsuppe med Havregrynspuré 51 156 Tomatkarrysuppe51 157 Viktoriasuppe52 158 Ærte og Gulerodspuré52 9 Supper af tørrede Bælgfrugter 159—160 Brun Bønnesuppe (I—II) 52 161 Graa Ærter 53 162 Gule Ærter 53 163 Grønærtesuppe 53 164 Linsesuppe 53 165 Hvid Bønnesuppe 54 166 Suppe af fransk Bønnemel 54 167 Ærte- og Bønnesuppe 54 Grundsuppe til Fiskesuppe ¡68 Fiskesuppe54 [69 Brun Fiskesuppe55 [70 Karry-Fiskesuppe55 [71 —172 Fiskesuppe (I—II) 55 [73 Aalesuppe55 [74 Geddesuppe5° 175 Krebsesuppe, gennemstrøgen 56 176 Krebsesuppe5° 177 Hummersuppe56 178 Sildesuppe57 179—180 Østerssuppe (I—II) 57 30 Frugtsupper af friske og tørrede Frugter, og andre søde Supper 181 Abriko-suppe5 182 Blaabærsuppe5 183 Blommesuppe5 184 Byggrynssuppe5 185 Chokoladesuppe5 186 Grynsuppe med Vin 59 187 Havremelssuppe59 188 Havresuppe59 189 Havresuppe med Æg 59 190 Hindbær- og Ribssuppe 59 191 Hybensuppe60 192 Hyldebærsuppe6 193 Jordbærsuppe 8 194 Kærnemælkssuppe60 195 — 196 Kirsebærsuppe (I—II) 60 197 Pæresuppe61 198 Rabarbersuppe I 199 Ribssuppe 61 200 Risgrynssuppe 61 201 Rød Sagosuppe 62 202 Sagosuppe, hvid 62 203 Solbærsuppe 62 204 Stikkelsbærsuppe 205 Svedskesuppe 62 206 Tomatsuppe med Vin 63 207 Tyttebærsuppe 63 208 Æblesuppe af tørrede Æbler 63 209 Æggesuppe 210 Æblevinsuppe 63 Øl- og Brødsupper 211 Øllebrød af gammelt Brød 64 212 Øllebrød af frisk Brød64 213 Øllebrød med Surbrød og Sigtebrød 64 214 Norsk Øllebrød64 215 Sagoøl65 216 Hamborgsk Æggesøbe 65 217 Æggesøbe65 218 Top øllebrød 65 219—220 Brødsuppe 65 221 Kold Brødsuppe66 14 Slags Koldskaal 222 Citronkoldskaal 66 223 Hindbærkoldskaal66 224 Kirsebær-Koldskaal66 225 Koldskaal 67 226 Koldskaal med Frugtvin 67 227 Koldskaal af Rodvin67 228 Koldskaal af Jordbær eller Hindbær 67 229 Kærnemælkskoldskaal67 230 Limonadekoldskaal67 231 Mælkekoldskaal68 232 Rabarberkoldskaal68 233 Ris-Koldskaal68 234 Stikkelsbær-Koldskaal68 235 Tranebærkoldskaal68 6 kolde Mælkeretter 236 Kørom68 237- Opsat Fløde69 238 Opsat Mælk til Tykmælk69 239 Oplagt Mælk 69 240 Tykmælk 69 241 Tykmælks Creme 69 - Kogning i Høkasse og Papir 30 Mælkeretter 242 Amerikansk Æggemælk71 243 Boghvedegrynsvælling71 244 Bollemælk 71 245 Bollemælk med Fastelavnsboller 72 246 Byggrynsvælling72 247 Havregrynsvælling72 248 Havremelsvælling 72 249 Kalvedans 72 250 Kalvedans med Æg 72 251 Kærnemælksvælling73 252 Kærnemælksvælling med Æg 73 253 Maizenavælling -73 254 Majssuppe 73 255 Majsflagevælling 73 256 Makaronivælling 73 257 Mannagrynsvælling 74 258 Melvælling 74 259 Mælk og Brød74 260 Mælk med Fastelavnsboller 74 261 Mælk med Mandelboller74 262 Perlegrynsvælling74 263 Risvælling75 264 Rismelsvælling75 265 Rugmelsvælling ¦ 75 266 Sagovælling75 267 Semoulevælling75 26g Tykmælkssuppe75 269 Vælling af fine Byggryn75 270 Æggemælk76 271 Æggemælk med Boller70 40 Slags Grød kogt i Mælk, Vand eller Fløde 272 Boghvedegrød i Mælk 273 Boghvedevandgrød78 274 Boghvedegrød i Form 78 275 Byggryns-Vandgrød78 276 Byggrynsgrød 78 277 Fløjlfgrød 78 Side 278 Flødegrød (Norsk) 279 Form-Grød 79 280 Havregrød79 281 Havrevandgød79 282 Havremelsgrød80 283 Kartoffelmelsgrød80 284 Kærnemælksgrød med Havregryn 80 285 Kærnemælks- eller Tykmælksgrødmed Boghvede eller fine Byggryn 80 286 Kærnemælksgrød med Semoulegryn og Æbler80 287 Kærnemælksgrød af Sagogryn 80 288 Kærnemælksgrød af Mannagryn 81 289 Kærnemælksgrød (Norsk) 81 290 Mannagrynsgrød81 291 Mannagrynsgrød med Æbler 81 292 Majsflagegrød81 293 Mandelgrød82 294 Maizenagrød82 295 Minutgrød82 296 Pandegrød82 297 Perlegrynsgrød82 298 Polentagryn 82 299 Risgrød 83 300 Risgrød i Mælk 83 301 Risgrød, bagt83 302 Risvandgrød med Rosiner83 303 Risvandgrød med Æbler83 304 Risgrød med tørrede Æbler 84 305 Risvandgrød med Fløde84 306 Rismelsgrød 84 307 Rismelsvandgrød 84 3054 Rismelsgrød med Æbler84 309 Rugmelsgrød84 310—-311 Semoulegrød II—11)85 312 Æggegrød85 21 Slags Frugtgrød 313 Abrikosgrød 85 314 Appelsingrød85 315 Jordbærgrød 86 316 Jordbærgrød, afsiet86 317 Kvædegrød 318 Rabarbergrød, afsiet86 319 Rabarbergrød, usiet86 320 Ribsgrød87 321 Rødgrød med Stivelse eller Husblas 87 322 Rødgrød med Husblas87 323 Rødgrød med Sagomel87 324 Rødgrød af Ribs, Hindbær og Rabarber 87 325 Stikkelsbærgrød, ikke afsiet 88 326 Stikkelsbærgrød, afsiet 88 327 Stikkelsbærgrød uden Jævning 88 328 Stikkelsbærgrød med Jordbær 89 329 Svedskegrød 89 330 Tyttebærgrød 89 331 Æblegrød 89 332 Æblesne 89 | ||
13. Suppe Colbert. (6 Personer).
Gulerødder, Hvideroer, Selleri og Persillerod, omtrent en dyb Desserttallerkenfuld, 65 gr Smør (13 Kv.), 1 Pris Sukker, lidt Bouillon, 1 1/2 l (Pot) Kraftsuppe, 6 forlorne Æg. Urterne stikkes ud med Kolonneformen i Størrelse som 25 Ører, de skylles og lægges i Kasserollen med Smørret, Sukkeret og lidt Bouillon. Naar de er dampede møre lægges de i den kogende Kraftsuppe og serveres med forlorne Æg. | ||