Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Levningers Anvendelse. Flere hundrede Anvisninger | ||
Forfatter: | Horten, Sofie; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1909 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Husmoderens Blad's Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 53 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | blad; serie; rester; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | |||
I en stor Husholdning, hvor man har rigelige Midler til raadighed, er det ikke saa
vanskeligt at tilvejebringe et godt Middagsmaaltid eller sørge for et velbesat Aftensbord; det er for de fleste Husmødre kun Smaating; men at tillave en Ret med beskedne Midler og ikke mindst at kunne anvende og udnytte de uundgaaelige Levninger, det vil dog volde mangen Husmoder Vanskelighed, i alt Fald nu og da. Hun undrer sig over, at der bliver brugt saa meget i Husholdningen, og kan ikke forstaa, at en anden Husholdning med ringere Midler kan yde det samme, maaske nok saa rigeligt og nok saa godt. Hun ved nemlig ikke, at en sparsommeligere Haand regerer i det Køkken. "Levningers Anvendelse" vil paa dette Omraade give mindre erfarne Husmødre en Del værdifulde, om end beskedne Vink om, hvorledes Levninger skal anvendes; den bringer ingen raffinerede Opskrifter, men kun saadanne, der kan finde Anvendelse i ethvert Køkken. Hovedvægten er lagt paa Anvendelse af Kødrester. „Husmoderens Blad"s Forlag vilde være taknemlig, om Husmødre, der er i Besiddelse af gode, prøvede Opskrifter, som ikke findes i denne Bog, vilde indsende disse, saa de kunde benyttes i et eventuelt nyt Oplag. "Husmoderens Blad"s Forlag. | ||
Forord.......... 3
I. Almindelige Bemærkninger 3 II. Anvendelse af Madrester. Større Rester af Kød..... 5 Smaa Kødstykker...... 5 Rester af Fjerkræ og Fuglevildt . 5 Rester af kogte og dampede Høns 5 Canapées......... 6 Salmi.......... 6 Supper af Vildt....... 6 Supper af Stegeben..... 7 Rester af Fisk log Hummer ... 7 Rester af Gemyser..... 7 Suppe af Aal........ 7 Supper af forskelligt..... 7 Rester af Omeletter..... 8 Kartofler......... 8 Rester af Ost....... 8 Gammelt Brød....... 8 Æggehvider........ 8 III. Om at opbevare og opvarme Levninger. 9 Større Stege........ 9 Kompot.......... 9 Rugbrøds- og Hvedebrødsrester . 9 Tiloversbleven Paalæg .... 9 Forskellige Retter...... 10 Opskaaren Steg....... 10 IV. Lær i Tide at spare! 11 Opskrifter, Supper. Kalvekødsuppe....... 12 Jævn Suppe........ 12 Suppe af Fisk........ 12 Skinkesuppe........ 13 Vildtsuppe......... 13 Suppe af Rester af stegt Pølse . 13 Suppe af Stegeben...... 13 Blomkaalssuppe....... 13 Spinatsuppe 1........ 14 Spinatsuppe 2........ 14 Suppe af Asparges vand .... 14 Bønnesuppe........ 15 Ærtesuppe ........ 15 Suppe af Gemyserester .... 15 Brødsuppe 1....... . . 15 Brødsuppe 2......... 16 Brødsuppe med Æbler .... 16 Brødsuppe med Æg..... 16 Brødsuppe med Vin..... 16 Vandkoldskaal....... 17 Panadesuppe........ 17 Ostesuppe ......... 17 Sammenløben Suppe med Ost . . 17 Oksekød. Plukkekød med Kartofler ... 17 Indbagt Oksekød...... 18 Sennepskød........ 18 Oksekød med Æbler og Løg . . 18 Oksekød med Ris...... 19 Oksekød med Ris 2...... 19 Oksekød med Rosinsauce ... 19 Oksekød med Spejlæg..... 19 Oksekød med Løg...... 20 Hachis i Slobrok...... 20# Semilasse......... 20 Pandekød......... 20 Kogt, sprængt Oksekød .... 21 Sylte af Oksekød...... 21 Kroketter af kogt Oksekød ... 21 Kalvekød. Opvarmet Kalvesteg..... 21 Indbagt Kalvekølle eller Nyresteg 22 Kalvekødsnitter....... 22 Kalvesteg med Ris...... 22 Kalvesteg med Æggesauce ... 23 Ragout af Kalvesteg 1..... 23 Ragout af Kalvesteg 2..... 23 Brioletter . . ....... 23 Fin Hakkesteg....... 24 Hachis af Kalvekød...... 24 Lammekød, Lammekødsnitter...... 24 Emincée af Lammekød .... 24 Karry af Rester af kogt eller stegt Lammekød........ 25 Ragout af Lammesteg..... 25 Hachis af Lammekød .... 25 Lammekødfrikadeller..... 26 Svinekød. Stegt Svinekød....... 26 Hachis af Flæskesteg..... 26 Skinkebøf......... 26 Paveser af Skinke...... 27 Svinekød med Løg...... 27 Kødfrikadeller af sprængt Kød . . 27 Do. af Rester af Skinke .... 27 Kødretter af forskellig Art. Pikant Kødragout...... 28 Hamborger Plukfinker .... 28 Munkepillau........ 28 Steg med Ost....... 29 Bagt Rand af Suppekød .... 29 Do. af kogt Skinke...... 29 Rouletter........' . 29 Frikadeller ........ 29 Kød kager......... 30 Kroketter.......... 30 Garnerede Rester af Lever ... 30 Emincée af Dyresteg..... 31 Surkaal med Rester af Vildt : . 31 Vildtpurée......... 31 Frikadeller af Vildt...... 31 Salmis.......... 31 Fasankroketter....... 31 Agerhønehachis....... 32 Agerhønsebrød....... 32 Fiskeretter. Gratineret Fiskeret...... 33 Bagte Rester af Fisk..... 33 Bagte Fiskerester 2...... 33 Bagte Rester af Fisk 3..... 33 Fiskerester med Ris..... 34 Fiskerouletter....... . 34 Laks i Gratin....... 34 Lakspurée med forlorne Æg . . 34 Rester af Rødspætter med Kartoffelmos ......... 34 Do. af Pigvar........ 34 Klipfisk.......... 35 Klipfisk med Sildesauce .... 35 Kroketter af marinerede Sild . . 35 Salater. Kødsalat......... 36 Salat af Rester af Suppekød . . 36 Salat af Rester af Vildt .... 36 Hollandsk Husarsalat..... 36 Russisk Salat........ 37 Pariser Salat........ 37 Kartoffelsalat........ 37 Agerhønsemayonnaise .... 37 Fiskemayonnaise...... 38 Omeletter og Buddinger. Familie-Omelet.......38 Omelet af Kødrester..... 38 Omelet af Kalvesteg i smaa Fa- janceforme........39 Omelet af Rester af saltet Kød . . 39 Omelet af Vildt.......39 Omelet af Kalvestegsrester ... 40 Omelet af Stegerester .... 40 Omelet af Rester af Steg 2. . . . 40 Kødbudding........41 Budding af Kalvesteg.....41 Budding af Lammesteg .... 41 Budding af Roastbeef..... 42 Budding af kogt Oksekød ... 42 Kødbudding af Rester..... 43 Osteomelet......./. 43 Risengrøds omelet...... 43 Rugbrødsomelet....... 44 Buddingrester ....... 44 Restbudding af Kager .... 44 Kabinetsbudding...... 44 Mel- og Æggeretter. Ærte-Æggekage....... 45 Æggekage med Kødrester ... 45 Omelette af Skinkerester .... 45 Omelette med Kalvenyrer ... 45 Rester af Vildt....... 46 Fyldt Pandekage ...... 46 Kalvekødsrouletter...... 46 Kartoffelrouletter...... 46 Kartoffelrouletter ...... 46 Kartoffelkugler....... 46 Nudler med Ost....... 47 Postejer. Oksekødpostej........ 47 Kalvestegspostej....... 48 Kalvestegspost ej 2...... 48 Postejer af Stegerester .... 48 Vildtpostejer........ 48 Saucer. Bechamelsauce....... 49 Champignonssauce...... 49 Sauce af tørrede Murkier og lign. 49 Agurkesauce........ 49 Kaperssauce........ 50 Paprikasauce........ 50 Rosinsauce ........ 50 Sardelsauce........ 50 Tartarsauce........ 51 Tomatsauce . ....... 51 Tomatsauce 2........ 51 Sauce til Stegerester..... 51 Mayonnaise til Rester af Fjerkræ 51 Forskelligt, Bagte Kartofler med Rester af Fisk 52 Klops...........52 Bagt Surkaal........ 52 Tarvelig Raguot til Gratinskaller. 53 Riskager.......... 53 | ||
Ragout af Kalvesteg 1.
I 2-3 Spiseskefulde Smør brunes et lille, fintskaaret Løg og 2 Spiseskefulde Mel. Derpaa tilsættes den tiloversblevne Stegesauce, 1/4 Pægl sød Fløde eller Mælk samt Kødsuppe, Salt og Peber; Saucen gives et Opkog og der kommes saa i den en toppet dyb Tallerkenfuld Kalvesteg, skaaren i smaa Tærninger. Naar det er godt gennemvarmet, krydres det med nogle Draaber Maggi eller Tomatpuré og serveres. | ||