Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Økonomisk Husholdnings Koge- og Syltebog | ||
Forfatter: | Hempel, Helene; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1909 | ||
Udgivelsessted: | Århus | ||
Forlag: | Den Hempelske Boghandel | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 289 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | |||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | Århus | ||
Pris i kr: | 3 | ||
Naar jeg har samlet denne Haandbog for Husmødre, er det ikke fordi, det er noget
NYT, der her fremkommer; men i de ikke faa Aar, jeg har beskæftiget mig med den hastige Gerning, har jeg samlet og opskrevet hvad nyttigt, sparsommeligt og godt, jeg har prøvet og erfaret. Man faar et godt Raad her, en god Opskrift der, ligesom jeg selv har forandret meget, for at faa det bedst mulige og dog det sparsommeligste ud af en Opskrift. Jeg har selv været uhyre glad for hver en Vejledning, jeg har faaet i Aarenes Løb, og nu er det mit Haab, at denne Bog maa blive til Nytte og Støtte for mangen ung Husmoder eller Husbestyrerinde, saavel i en mindre som en større Husholdning, hvor der ses hen paa ØKONOMI og god ORDEN. HELENE HEMPEL Den 1. December 1908. | ||
131-134 Anvisninger om forskelligt
12 Byggrynssuppe 15 Byggrød 16 Boghvedegrød 23 Bollemælk 37 Bøf af Hakkekød 51 Brødbagning 66 Bovene af Svinet 72 Blodpølse 9 Daglige Boller 91 Daadyr 4 Fersk Kødsuppe 26 Fisk 33 Frikadeller 34 Forlorne Frikadeller 67 Filet af Svinet 69 Flæskesteg 70 Flommefedt 2 Grønkaal 3 Gule Ærter 50 Gær 60 Grisefødder 13 Hyldebærsuppe 58 Hovedet af Svinet 74 Hvid Pølse 86 Hovedet af Koen 91 Harer 138 Hønsegaarden 47 Islandsk Lammekød 55 Indslagtning af Svinet 85 Inderlaar, saltet 53 Julekage til Folkehusholdning 54 do., linere 7 Kødboller til Folkehusholdning 26 Kærnemælkssuppe 25 Kalvesteg 35 Klipfisk 43 Kalveost 44 Kødbudding 45 Knapost 48 Kalle tilberedes 83 Koen (i Løg-Sauce til Kalvekød 28 Lobeskowes til Folkene 30 Løftepandekage 38 Lever og Hjerte (i'2 Leveren af Svinet 63 Leverpølse 64 Leverpostej 76 Lungepølse 81 Lammet 84 Lage til Oksetunge 87 Leveren af Koen 8 Melboller Nr. 1 9 do. - 2 10 do. - 3 18 Mannagrød 71 Mørbrad af Svinet 75 Medister 5 Peberrod-Sauce 36 Plukfisk 40 Pølse-Anretning 41 Proschkage 42 Paalæg 46 Paalæg af Ost 114—118 Pletters Aftagning 11 Risformer til Kødsuppe 17 Risgrød 19 Rismelsgrød 32 Risengrynsklatter 41 Ragout 68 Ribben 79 Røgning 91 Raadyr 123—129 Rengøring i Stuerne 1 Salt Suppe 27 Saltede Sild 39 Sylte-Anretning 52 Sigtebrød 56 Svinets Nedskæring 59 Sylte 65 Svineryg 72 Sort Pølse 77 Saltning 78 Spegepølse 80 Saltlage til Bayonneskinke 89 Spegepølse af Oksekød 92—93 Sild at nedlægge 119—121 Stivelse 122 Strygejern at behandle 130 Sæbekogning 48 Te tilberedes 57 Tarmene af Svinet 61 Tungen af Svinet 82 Tællens Afsmeltning 90 Tælle af Oksen 20 Vælling 94—111 Vask 88 Yveret af Koen 14 Æblesuppe 29 Æggekage 31 Æbleskiver af Kærnemælk 22 Øllebrød 49 Ølbrygning ANDEN 4 Afbagning, hvid 5 Afbagning. brun 25 Asparges-Suppe 31 Aalesuppe 1 At blanchere 25 Blomkaals-Suppe 40 Brød-Suppe 58 Bollemælk 52 Chokolade Suppe 53 Citron-Suppe AFDELING g Flødeskum at piske 12 Fjerkræ at behandle 13 Fjerkræ at tage Benene ud af 66 Fløjelsgrød 62 Frugtgrød 2 Gele at klare 19 Gaase Suppe 27 Gulerod Suppe 28 Grønærte Suppe 88 Karbonade 104-105 Kalvekød, kogt 108 Kaaldolme 103 Kød-Rand 114 Kød- Budding 116 Kalkun- og Kyllingesteg 117 Kogt Kalkun 126 Kaninsteg 127 Kanin-Ragout 128 Kanin i Karri 129 Kanin i Frikassé 146 Kompotter 147 Kompot, Æble og Pære 148 do. Blomme 149 do. Fersken 150 do. Kirsebær 151 do. Rhabarber 167 Kartofler, brunede 68 do. skrællede 69 do. panerede 70 do. kogt i Klaret 71 do. rystede til Fisk 72 do. franske 73 Kartoffelmos 99 Karse 02 Krustader 33 Kalvebrissel, stuvet )7 Krustader med Hachis )8 do. - Hummer )9 do. - Fiskefars 0 Krustader med Rejer og Asparges 1 Krustader m. stuvet Fisk 2 Krustader m. Steg i Sky-Sauce 4 Krustader m. Hønsekød 7 Kathrineblommekage 280 Karamel-Budding 17 Laks 80 Lammesteg 96 Lever, Hjerte og Sylte 104 Lammekød, kogt 152 Lag-Omelet 188 Løg, stuvet 216 Leverpostej 5 Melboller 6 ' do. Nr. 2 25 Makrel 115 Medisterpølse, stegt 186 Majroer 213 Muslingskaller 63 Oksesteg 71 Oksebryst, salt 73 Oksetunge, farseret 74 do. fersk 75 Oksekød, tillavet som Vildt 36 Oksefilet med glasserede Løg 154 Omelet-Sylfide 155 Omelet paa Pande 16 Pighvarre 28 Plukfisk 70 Peberrods-Kød 140 Pier 142 Pie med Frugt Nr. 1 141 Pie af Rismel 143 Ris-Pie 144 Pie, engelsk 145 do. schweizisk 152 Pande-Omelet 159 Pandekage Nr. 1 160 do. - 2 161 do. af Kærnemælk 202 Postejer 205 do. m. Tunge og Skinke 215 do. store 253 Potkås 286 Prinsesseris 9 Rismelsboller 12 Rosenkaal 13 Risformer til Kødsuppe 19 Rødspætte 30 Rødspætte-Filet 31 do. do. med Hummersauce 61 Rørt Smør 77 Ragout af Okse-eller Kalvekød 84 Ribbensteg 124 Rensdyrskød 158 Risengrynsklatter 191 Rødkaal 194 Rosenkaal 197 Rødbeder 198 Reddiker 217 Rouletter af Fiskefars 219 Rødspætte med Blomkaal og Tomater 220 Rejer, Hummer o. m. i Risrand 24 Suder 26 Sild 42 Sauce-Hollandaise Nr. I 43 do. Mayonnaise 44 do. Halv-Mayonnaise 45 do. fin Torske 46 do. Sennep til Fisk 47 do. Peberrod 48 do. Fløde-Peberrod 49 do. raa Fløde-Peberrod 51 Sauce, persille Nr. 1 52 do. Persille Nr. 2 53 do. Løg 54 Løg Sauce af Smør 55 Sauce til Kalvekød 56 do. Tomat 57 do. Selleri 58 do. Frikassé 59 do. Bearnaise 60 do. Østers 62 Rød Sauce 83 Stegt Skinke 84 Svine-Filet 85 Svine-Mørbrad 97 Skinke, kogt 98 Skinke-Karbonade. 99 Skinke med Mayonnaise-Sauce 100 Skinke-Fars 101 Skinke og Spejlæg 121 Sprængt And og Gaas 154 Sylfide Omelet 156 Svedske Sufflé 165 Sneboller 177 Slik-Asparges 179 Stuvning til Grøntsager 181 Spidskaal 185 Skorzoner Rødder 189 Spinat L90 Syre 196 Snittebønner 229 Sild til Frokost 210 252 Salater o. forsk. 270 Svedske Sauce 15 Torsk 72 Tungen af en Okse 2(>i Tilsløret Bondepige 90 Wiener-Schnitzel 11 Ægtestand til Suppe 161 Æbleskiver 164 do. Nr. 1 230—239 Æggeretter 254-257 Æblekage 258 Æbler, indbagte TRE DIE 23 Abrikoser 28—29 Asier 31 Agurker 11 Blommer, grønne 17 Brombær 14 Bergamotter 33 Champignons 76 Frugt-Tørring 14 Graapærer 15 Gulerødder, syltede 3 Hindbær 62—73 Henkogning af Frugter og Grøntsager 3 Jordbær, hele 6 Kirsebær-Marmelade 7 Kirsebær 16 Kvæder 32 Kapers 46—61 Likør 17 Morbær 24 -26 Marmelade 259 do. stegte 261 Æble-Dessert 262 Æble-Kompot m. Creme 17 Ørred 204 Østers-Fyldning 223 Ørred og Hummer AFDELING A 30 Pickles 46—61 Punsch 4 Ribs 18 Ribs-Gelé 22 Bønnebær-Gelé 1 Salicylsprit 2 Salicylrom 5 Solbær 8 Stikkelsbær 12 Svedskeblommer 19 Stikkelsbær-Gelé 20 Solbær-Gelé 34—45 Saft 78 Snittebønner, at salte 9 Tyttebær 10 Tomater, grønne 74 Tomat-Mos 75 do. -Essens 46—61 Vin og Punsch 21 Æble-Gelé 79 Æg, at opbevare TREDIE AFDELING B 3 Bakkelse 6 Butterdejg 47 Butterdejgskringler 54 Børnenes Kager 74 Boller, line. til Kalle 65 Drænrør 2 Fastelavnsboller 14 Fastekringler 24 Flødekiks 46 Grevekage 16 Hveder, varme 26 Horn, fine 28—31 Honningkage 55 Hamborgkager 12 Julekage, fin 33 Jomfruens Kage 64 Jødekager 1 Kringle, stor 9 Kartoffelkage 17 Kaffebrød 22—24 Kiks 27 Knækbrød 49 Kranse 56 Krumkager 67 Krustader 60—61 Klejner 71 Kokosmakroner 75 Konfekt 41—44 Lagkage 58 Medailler 70 Makroner 72 Marengs 75 Marcipan 79 Mandler, brændte 78 Mandel-Chokolade 80 Marmelade 39 Napoleonskage 38 Othellokage 40 Punschekage, engelsk 58 Pleskener 59 Pebernødder 63 Pumpernikler 34 Rismelskage 69 Bismelskager 5 Smørkage 10 Søsterkage Nr. 1 11 do. - 2 25 Servietbrød 32 Sodakage 35 Sukkerbrødskage 36—37 Sandkage 50 Sandkager med Klat 62 Sirupskager, brune 18—21 Tvebakker 48 Tekringler 7 Vandbakkelsedejg 51—52 Vanille-Kranse 66—68 Vafler 4 Wienerbrod 8 Waleskringle 45 Æggehvidekage 57 Æggehvidekagn 73 Æggeblommer | ||
Skinke-Karbonade.
98. Naar Skinken ikke er saa pæn mere, kan Skiverne dyppes i tynd Pande- kagedejg og bages paa Panden i Smør eller Fedt, til de bliver brune. Anrettes med stuvede Kartofler eller Grøntsager. | ||