Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Ny Kogebog | ||
Forfatter: | Werner, Agnes; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1913 | ||
Udgivelsessted: | Ringe | ||
Forlag: | Arnold Jacob's Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 256 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | ernæring; reklamer; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | Ringe | ||
Pris i kr: | 0,5 | ||
Min ny Kogebog er en udvidet og mere fyldig Fremstilling af min bekendte
Kogebog, »Husmoderens Haandbog«. I nærværende Kogebog vil der blive taget Hensyn saavel til den finere som til den billigere Husholdning; jeg vil særlig søge at give alle de Vink, som jeg formaar, i Retning af hvad der kan spares, medens den finere Tillavning af Maden ikke lades ude af Betragtning. Tillige vil jeg henlede Opmærksomheden paa, at nærværende Kogebog ikke vil blive en Bog, der er beregnet paa at gøre Propaganda for nogen ny Ernæringsmaade, men da der er saa meget fremme af den Slags i vor Tid, vil jeg tage Anledning til ogsaa at fremsætte min Opfattelse, som absolut ikke er ny, og jeg vil begynde med at gøre opmærksom paa, hvorledes vi Husmødre stadig igennem mange Aar har hørt, at Kød-spise var den bedste og kraftigste Ernæring, og vi lod os saa meget paavirke af den Paastand, at der i mange Hjem, hvor Midlerne tillod det, blev spist flere Kilo Kød end Kartofler. Straffen i Form af adskillige Sygdomme udeblev ikke. Nu er Parolen, at vi fuldstændig skal holde os til vegetabilsk Føde, ligesom der fra forskellige Sider agiteres ret ivrigt for denne eller hin Ernæringsreform, men jeg vil advare mod, at vi for let og fremfor alt for brat følger disse Teorier; lad os kun høre, hvad de forskellige Reformatorer har at sige, der er sikkert meget godt og fornuftigt deri, som vi kan tage til Indtægt, men det at forandre vor Levevis, den der er Erfaringer for, at Slægtled efter Slægtled har kunnet blive opretholdt ved, for at optage Teorier, hvis Holdbarhed ikke er prøvet gennem Tiderne, forekommer mig at være et Vovestykke; jeg tror, vi befinder os bedst efter en Føde, der er sammensat af saavel vegetabilske som animalske Stoffer, men hvori den vegetabilske Ernæring udgør langt det største Kvantum, og selv om vi her i Danmark i de sidste tyve Aar gennemgaaende har spist for meget Kød, er der ingen Grund til nu at slaa over i en hel anden Ernæring, der maaske kan have endnu værre Følger. Naar der skal sættes nogen Regel for, hvorledes vi skal leve, saa har vi i vort Befindende den allerbedste Anvisning; vi skal leve saaledes, at den Mad, vi spiser, bekommer os vel, vort Befindende skal nok sige os, om vi lever paa rette Maade. — Vi spiser for at leve. Fraadseren lever for at spise. A. W. | ||
Aal, kogte og stegte 99
i Gelé 100 Agerhøns 88 Agurker, Lage-221 Alliance226 And med Grønærter 80 — - Olivensauce 80 — stegt i Gryde og i Ovn 79 — sprængt 80 Asier 221 — der ikke saltes 221 Asparges, Slik-132 — stuvede 131 At legere 77 Aubin 16 — af kogt eller stegt Kød 16 B Bagning 198—200 Bagning af Pandeomelet 110 Bankekød 18 Banko, svensk 234 Bekkasiner 88 Benløse Fugle 19 Bitter-Essens, Angostura 238 — — Brama 238 — Krügers Mave- 238 Blomkaal, indbagt76 — stuvet og med Smør 129 Blodpølse 61 Blommer, grønne 225 Boghvedegrød 195 Bollemælk 193 Boller 173, 205 — bagte 175 — Brød 174 — Citron-, fine 175 Boller, Fiske-174 — Hvede- & Rismels- 174 — Kød- 173 — Rismels- II 175 — Ægge-, til brun Suppe 176 — i skarp Sauce 68 Bortfelske Roer, stuvede 131 — brunede 134 Brombær 227 Brioches 20 i Brødæggekage I II 116 Budding af stegt Kød 15 — af Kalvesteg med Ris 32 — af Semulegryn 163 — Arraks- 169 — Asparges 161 — bajersk 67 — Blod-58 — Blomkaals-161 — Chocolade-, kold 167 — > varm 167 — Fiske-161 — Fløde-, med Mandler 168 — Franskbrøds- 163 — Havre- 164 — Hummer- 161 — Kartoffel- 162 — Korende 165 — Kød-, med Ragout 160 — Mandel-, I II 161—162 — Marmor- 166 — Plum- 162 — Prinsesse- 164 — Rismels- 163 — Ris-, med Æbler 166 — Rom- 164 — » uden Æg 164 — Rødvins- 167 Budding Savoykaals- 68 — Vin , med Æg 165 Butterdejg 21 Bøf å la Mode18 — engelsk17 — fransk17 — Hakke-18 — med Bearnaisesauce 17 — » Peberrod 17 C Chocolade Russe 169 — -Dessert med Marengs og Tvebak 170 Champagne 233-234 Charlotte Russe169 Citronfromage 170—171 Citronkranse 212 D Duer med Olivensauce 86 — stegte 86 Dyresteg 90 F Fasaner 88 Fedtmakroner 216 Ferskner 224 Filet af hakket Kød 21 Fileter, forskellig Anretning 26 — af Tunger og Rødsp 93-94 Finker 77 Fiskeboller 172 Fiskegratin 101 Fiskerand m farvede Boller 76 Fiskerouletter 124 Fjerkræ og Vildt 79 Flydende 171 Flynder 96 Flæskesteg 50 Flæsk, kogt med Kærnemælk 78 Flæsk, stegt 56 Franskbrød 217 Frikadeller 69 Frikadeller af Steg 15 Frikandeau, fyldt36 Frikassé af Høns 83 Frikassé af Kalvekød 40 Frugtvine 230 Fuglereder 70 Fugle, vilde 86 Fyldning af Champignons og kogt Fisk 126 Fyldning af Grønærter, Gulerødder og Skinke 126 Fyldning af Krystader og smaa Postejer 125 Fyldning i Skysauce 126 G Gaas, stegt 80 Gaasebryst 64 Gedde, kogt 92 Gedde, stegt, fyldt 92 Gelé, blandet 227 — Ribs- 227 — - raa 227 — Stikkelsbær 227 — Æble- 228 Gemyser, forsk, blandet 141 Gratin af kogt Fars m Makaroni 75 — af kogt eller stegt Kød 12 — af kogt el stegt Kalvekød 75 — af Brislinger 105 — af Sild 104 — af Steg 14 Grisetæer i Gelé 57 — indbagte 58 Græskarklatter 119 Græskar 222 — med Ingefær 222 — - Vanille 222 Grøn Langkaal 132 Grønærter 139 Gulerødder, brunede 134 — til stegt Flæsk 139 — syltede 223 Gulasch 22 Gær og Bagepulver 199 H Hachis 13 Hare, stegt 89 — forloren 21 Helleflynder, kogt og stegt 97 — som Bøf 97 Henkogning 218 Hindbær, hele, kogte og ukogte 226 — Fromage 172 Hjerper 88 Hjerter, stegte 41 Horn 204 Hornfisk i Gelé 98 — i Karry 98 — kogt 98 — stegt 98 — presset 99 Hummerfyldning 126 Hvidkaal 130 — brun 133 Hvidkaalshoved, fyldt 66 Hvidling 96 Høns med Champignons 84 Høvlspaaner 212 I Irsk Stuvning 55 Is, Ananas- 197 — Citron 197 — Creme-, med Vanille 197 — Jordbær- 197 — Skum- 197 J Jordbær 225 K Kaalblade, farserede 67 Kaalrabi, stuvede 139 Kaalruller 66 Kaffebrød 205, 215 Kager, Cacao 213 — Chocolade- 207 — Citron- 210 — brune, billige 215 — Dessert- 215 — Honning- 210 — Jule-, I II 202 Kager, Jøde- 213 — Kanel 216 — - smaa 215 — Kartoffel-207 — Kartoffelmels- 207 — Kejser- 208 — Korende- 208 — Kringle m Bagepulver 202 — Kringler, I II III 202-203 — Lag-, I II 206 — paa Traad 171 — Peters- 212 — Rosalia- 210 — Rulle 203 — Sand-, I II 211—212 — — smaa 216 — Soda-, I II III 211 — Sukkerbrøds- 211 — Sveske- 210 — The- 207 — Thygesens 212 — Æble-, III III IV 208-209 — Æggeblomme- 207 — Æggehvide- 207 — smaa 216 Kalkun, kogt og stegt 82 — fyldt med Trøfler 83 Kalvebov, stegt36 Kalvebrissel, grilleret 40 Kalvebryst, farseret37 — med Gemyse 39 — med Tomater 37 — fyldt, I II 38 Kalve-Frikandeau m Trøffelsauce 35 Kalvehoved, stegt 36 Kalvehjerner m bagt Franskb 42 — til Rouletter 43 Kalvekarbonade 32 Kalvekod, grilleret 31 — i Karry 39 — med Citron 37 — Retter af 32 Kalvelever, stegt 40 Kalvenyrestykke, fyldt 36 Kalvekoteletter med Paprikasauce 34 Kalveost 42 Kalvesteg 30 Kaniner 91 Karbonade af kold Lammesteg 47 — af kold Flæskesteg 53 — af Steg 32 Kartofler, brunede 138 — glasserede 138 Kartoffelklatter 120 Kartoffelkugler 138 Kartoffelmos 138 Kartoffelmos med Græskar eller Kaalrabi 138 Kartofler med Persille 137 Kartofler i Sky 137 Kartoffelpie af stegt Kød 16 Kartoffelrand 127 Kartofler, stegte og stuvede 137 Kastanier, brunede og ristede 140 Kirsebær, hvide, spanske 225 — Marmelade 225 — syltede 225 Klejner 206 Klipfisk 105 Knudekaal 139 Koldskaal 191 — af Kærnemælk 191 Koteletter med Makaroni og Tomatsauce 33 — med Ris, indbagt 33 Kramsfugle 89 Kroketter af Klipfisk 125 Krystader 74 Kræmmerhuse 214, 216 Kuller 96 Kvæder 224 Kyllinger, forlorne 35 — fyldte 85 — i Champignonsauce 85 — stegte 84 Kødbudding af Okseskank 68 Kødboller 173 Kød, kogt i Buddingform 19 Kødruller af Kalvekød 34 Kødrand69 — af Oksesteg 12 Kød, saltet paa Fad 63 — — kogt 64 Kørom 191 L Lammefrikassé 47 Lammehoveder, stegte 46 Lammekarbonade 46 Lammekoteletter, forskell 45—46 Lammekød, grilleret 46 — med Grøntsager 46 — med Ris 47 — sprængt 48 — — med Hvidkaal 47 — spækket 45 Lammelever, stegt 48 Lammesteg 44 Leverfyldning 125 Leverpostei 58 Leverpølse 61 Lever, stegt (hel) 41 Likør, Appelsin- 237 — Benedictiner- 237 — Cacao- 236 — Citron- 237 — Jordbær- 236 — Kirsebær- 235 — Munke- 236 — Pomerans- 237 Lobescowes 15 Lungepølse 60 Løg, fyldte 134 — med Smør 134 — stuvede 134 M Majroer, stuvede 133 Makaronipie 13 Makaronirand 127 Makrel, røget, stegt, kogt 101 Mandelstænger 216 Marengs 217 Marengs med Chocolade 214 Medisterpølse 59 Mel 198 Morbær 227 N Nyrer, stegte 41 Nødder, hvide 213 O Oksebryst, kogt 20 — med Grønærter og Gulerødder 20 — sprængt 20 — stegt 20 Oksefilet 22 — med hakket Løg og Peberrod 25 — spækket, I II III 22—24 — ikke spækket 24 — stegt i Ovn 25 Oksehaler med Spinat 71 Oksekød, kogt eller stegt med hele Løg 13 Oksemørbrad 26 Oksesteg 8 Oksetunge, kogt med Gemyse 27 — med Brisler 28 — — Fars 29 — — skarp Sauce 27 — røget, kold 28 — i Oliven 28 — sprængt med stuvede Grønærter 29 Omelet 110 — Asparges & Hummer 111 — Kathrineblommer 114 — med Kompot 114 — paa Pande 110 — med Rismel 114 — — Syltetøj 111 — - Æbler , 112 Oplagt Mælk" 192 P Pandekager 117 Pandekager, fine 117 — med raa Kartofler 117 — Kærnemælks- 118 — Gær- 118 Pandeomelet 110 — med Svesker 111 Pebernødder 214 Perlebønner, stuvede 131 Pighvarre 97 Pickles 222 Pirogier 70 Plukfisk 95, 105 Porrer, Slik- og stuvede 132 Postejer, smaa72 — m Duer el Kyllinger 72 — af Høns og Skinke 73 — m Høns og Fiskeboller 73 Portugisere 217 Punsch, Likør og Ritter 234 — Rom- 235 — Rødvins 235 — svensk 234 Purée af Grønærter 139 — af Kaalrabi 139 — af Tomater 139 Pærer, syltede, I II 224 R Rabarberkompot 159 Radiser, brunet 140 — kogt 136 Ragout af Kalvesteg med Skysauce 31 — af Oksesteg 11 af fersk Oksetunge 27 — med Champignons eller Pickles31 Rand m kogt Kødfars og Sky 69 — med Æg og Sky 107 Rejer, Hummer og Asparges i Risrand 77 Rensdyr 91 Ribbensteg 52 Ribs, hele 224 — og Solbær 226 Risengrynsklatter 119 Risfromage 170 Risgrød med Vand 194 — — Æbler 194 Rismelsgrød 195 Risrand 127 — med Æblekompot 166 Risvælling 193 Rosenkaal, stuvet 130 — med rørt Smør 130 Rouletler 122 — af Fiskefars 123 — af Gedde og Hummer 123 — af Høns m Gulerødder og Selleri123 — af Kalvebrisler og Champignons 124 — af kogt Fisk 125 — med Champignons 124 — af Kødfars 124 Ruskumsnusk 67 Ryper 87 Rødgrød 192 Rødkaal 135 Rødspætter, kogte 92 — Filet af 93 — med Blomkaal og Tomater 94 — eller Tunger med Vin 95 — indbagte 93 — stegte 93 Røræg 106 — med Flæsketerninger 106 — — røget Sild 107 — — Sky 106 S Safter, Hindbær 228 — — raa 229 — Hyldebær 229 — Ribs 228 — Solbær 229 — Stikkelsbær 229 Salater 153 — Agurke- 155 Salater, blandet med Olie 157 — af Blomkaal, Radiser og Ærter157 — med Fløde 153 — — Mælk 154 — — Olie 154 — Fiske-, i Majonnæse 157 — Italiensk 158 — Kartoffel 156 — — med Olie 156 — Makaroni 156 — Rødbede 157 — Selleri, med Skinke 156 — Silde-, I II 155 — af Tomater 156 Saltlage 62 Saltning 62 Saucer 142 — Bearnaise, kold, varm 144 — Brun Fløde- 123 — — Kapers- 146 — — Løg- 147 - Champignon-, brun, lys 144 — Crème-, I II 151—152 — Cròme-, m Flødeskum 151 — Flødepeberrods- 148 — Hvid Kapers- 146 — — Løg- 147 — Hollandsk 1 II III 145—146 — Hummer- 148 — Karamel- 153 Krebse- 148 — Majonnæse I II 150 — Oliven- 144 — Peberrods- 148 — Persille- 149 — Reje-, m Asparges 147 Saft-152 — Selleri- 149 — Senneps- 148 — Sirups- 152 — Skim- 153 — Sveske- 152 — skarp, brun 143 —--til Skinke el Tunge 143 Sauce, Smør-, smeltet, med Persille 149 — Smør-, rørt149 — — — m Persille 149 — Tomat- 147 — Trøffel- 145 Savoykaal 130 Sellerier, stuvede og brunede 133 — fyldte 74 Sild, Krydder- 103 — Frokost- og i Slaabrok 102 — kolde, kogte til Frokost 102 — kogte og stegte 101 — Spege- 101 — Spege-, med Kartofler og Løgsauce 104 — Spege-, med Æg 104 — Spege-, i Eddike 102 — Sylte- 103 Skildpadde, forloren 42 Skinke, indbagt 51 — kogt og stegt 51 — med skarp Sauce 52 — stegt, røget 54 — med Makaroni 54 Skinkebudding og -Karbonade 55 — -stuvning 54 Skorzonnerrødder, brunede 136 — hvide 136 Skrubber 98 Smaa grøn Bønner m rørt Smør 131 Smør og Margarine 198 Smørgrød 195 Sne 177 Snepper 88 Snittebønner, stuvede 131 Solbær, hele 226 Solbærrom 233 Spegepølse 61 Spidskaal 130 Spinat, stuvet 132 Steg, indbagt 14 — med Æg 11 Stenbider, kogt og stegt 100 Stikkelsbærkompot 160 Stikkelsbær, hele 226 Stikkelsbærgrød 191 Suder 100 Sukkerplæskner 212 Sursteg I II 10 Sukkerlage 63 Suppe, Asparges- 183 — brun, klar med Fiskeboller el Æggestand 179 — brun, II179 — — Hvidkaals- 185 — Brød-190 — Byg-188 — Chocolade-, I II 190 — Forloren Skildpadde- 180 — Grønærte-, I II 182 — Havre-, rød, hvid 188 — Hummer-185 — Hyldebær- 189 — Hønsekød-, I II 178—179 — Julienne183 — Kartoffel- 184 — Kernemælk-193 — Kirsebær-189 — Kraase-186 — Krebse- • 185 — Kørvel-184 — Mælke-, m Æggeboller 194 — Oksehale-180 — Oksekød-, klar 177 — Perlegryns-188 — Ris-188 — Rom-190 — Sago-, hvid og rød 187 — Selleri-183 — Skinke-185 — Stikkelsbær-190 — Vildt-181 — Æble-, I II 188-189 Sveskekompot159 Sveskekage 117 Svinehoved, røget el saltet 57 Svinefilet, stegt som Vildt 52 Svinekød i Karry, I II 56 Svinekoteletter53 Svinemørbrad, spækket 52 — uden Spæk53 — som Karbonade 53 Sylte af Svinehoved 56 Syrer, stuvet132 Syltning218 T Tarmenes Rengøring 59 Thebrød205 Thekringler214 Thepunschessens235 Timbale70 Tobbington71 Tomater, brunede133 — fyldte135 — grønne og røde 223 Torsk, kogt95 — stegt96 Trifli172 Tunger94 Tvebakker m Bagepulver 205 — m Gær205 — norske205 — Rug-206 Tyske Klumper175 U Urhøns89 V Vadsk245 Vafler119 — 120 — med Kernemælk 121 — — Gær121 — — Fløde121 Vanillekranse214 Wienerbrød204 Wiener Schnitzel34 Vildænder87 Vin, Kirsebær-231 — Rabarber-233 — Ribs-231 — Stikkelsbær-232 — Æble- og -Most 232 Voksbønner, stuvede 131 Æ Æblekompot160 Æblegrød med Chocolade 170 Æblepie168 Æbleskiver, Kernemælks- 118 — Fløde-119 Gær-119 — med Æggehvider 119 Æblestykker, indbagte 121 Æbler, syltede223 Æg, hakkede108 — forlorne108 — fyldte109 — med Karse107 — i Madeirasky 108 — med ristet Brød 108 — — Persille107 — panerede108 — skidne107 — Spejl-108 — — med Skinke 109 — — — brunet Smør 109 — i Sky107 Æggegrød195 Æggekage med Flæsk 115 — med Asparges 115 — med Blomkaal og Brød116 Øllebrød, norsk191 Ølbrygning241 | ||
Gratin af kogt eller stegt Kød. Kødet skæres i pæne smaa Stykker og kommes i en
tyk, kraftig Skymasse; i en smurt og strøet Form lægges først et Lag af kogte Kartofler, skaaret i Skiver eller kogt Makaroni, lidt smeltet Smør hældes over, derefter et Lag af Kødet med Sauce og saa videre, indtil Formen er fuld; det sidste Lag Kartofler eller Makaroni dækkes med et lille Lag stødt Tvebak, belagt med smaa Stykker Smør eller Odense Plante-Marg. Bages og anrettes i Formen. Hertil er skarp Sauce med Champignons udmærket eller smeltet Smør med kogt Blomkaal, Rosenkaal eller smaa, grønne Bønner. | ||