Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Kogebog og Opskrifter med indskrænket Smør-, Fedt- og Kødforbrug | ||
Forfatter: | Nimb, Henriette; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1918 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | |||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 146 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | økonomisk; rationering; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 1 | ||
Den Rationering, som efterhaanden er blevet nødvendig, forvolder de fleste
Husholdninger betydelige Vanskeligheder, selv om den ikke rummer nogen direkte Fare for Befolkningens Ernæring. Mest Besvær og Bekymring volder den begrænsede Smør- og Fedtration, fordi det falder de fleste vanskeligt at tilberede Maden med den sædvanlige Velsmag, naar Smør- og Fedtforbruget skal indskrænkes stærkt. Den hidtilværende Kogekunst er nemlig i saa høj Grad baseret paa et meget rigeligt Smørforbrug, at den kun daarligt passer under de nuværende Forhold. Frk. Henriette Nimb var, medens den nuværende Situation udviklede sig, af Hensyn til visse Grupper af Syge, beskæftiget med at udarbejde en Række Retter, tillavede med begrænset Forbrug af Fedtstoffer og Kød. Da dette Arbejde imidlertid, nu da Smørrationeringen er indført, har faaet Betydning for større Kredse, foreslog jeg hende at udsende det som en Kogebog til Brug for alle, som føler Trykket ved den begrænsede Smørration, og som har Vanskeligheder med at skaffe tilstrækkeligt Kød og Flæsk. Med Kunstfærdighed og Flid har Frk. Nimb fremstillet, samlet og gennemprøvet en saa stor Mængde Retter, der kan laves under den nuværende Rationering, at der er tilstrækkeligt Valg for enhver Smag og enhver Økonomi. Og denne Bog, hvori Frk. N. fremlægger sit Arbejde, er saa meget mere betydningsfuld, fordi Fremstillingen af god Mad med ringe Smørforbrug er en Nydannelse indenfor Kogekunsten, som vil have Værdi ogsaa udover den øjeblikkelige Situation. | ||
I Supper
A Urtesupper 1 Amagersuppe 1 2 Blomkaalsuppe 1 3 Champignonsuppe 2 4 Gulerodsuppe med Skorzonerrødder 2 5 Grønærtesuppe af friske Ærter 3 6 Jordskokkesuppe 3 7 Kartoffelsuppe 3 S Kastaniesuppe 4 9 Kørvelsuppe 4 10 Kaalsuppe med Rødbeder 4 11 Løgsuppe 5 12 Salatsuppe 5 13 Sellerisuppe 6 14 Spinatsuppe 6 15 Tomatsuppe 7 16 Ærtesuppe 7 B Frugtsupper 17 Appelsinsuppe 7 18 Blommesuppe 8 19 Frugtsuppe 8 20 Hyldebærsuppe 8 21 Jordbærsuppe 9 22 Kirsebærsuppe 9 23 Rhabarbersuppe 10 24 Stikkelsbærsuppe 10 25 Solbærsuppe 10 26 Tyttebærsuppe 10 27 Æblesuppe 11 C Mælkemad 28 Kærnemælksuppe 11 29 Kærnemælksgrød 11 30 Vandgrød 12 31 Æggegrød 12 D Kolde Supper 32 Kold Kærnemælksuppe 12 33 Frugt-Koldskaal 12 34 Øl-Koldskaal 13 35 Ølsuppe 13 E Fiskesupper 36 Fiskesky 13 37 Fiskesuppe 14 38 Brun Fiskesuppe 14 39 Brun Fiskesuppe med Rødvin 15 40 Klar Fiskesuppe 15 41 Fiskesuppe med Æg15 42 Fiskesuppe med Ærtepurée 16 43 Krebsesuppe16 44 Rejesuppe 17 45 Østerssuppe 17 F Kødsupper 46 Bouillon 18 47 Sky 18 48 Duesuppe 19 49 Juliennesuppe 19 50 Klar Hønsekødsuppe20 51 Jevnet Hønsekødsuppe20 52 Kødsuppe med nye Grøntsager 20 53 Suppe af Sky21 54 Urtesuppe med Liebigs Kødekstrakt21 II Grøntretter 1 Farserede Agurker23 2 Agurker med Karry 24 3 Agurker med Sky24 4 Agurker, med Æg25 5 Agurker à la Finsen25 6 Asparges26 7 Kolde Asparges26 8 Stuvede Asparges26 9 Asparges med Parmesanost 27 10 Asparges Ragout27 11 Asparges med Trøfler27 12 Grønne Asparges27 13 Artiskok med Purée28 14 Kolde Artiskok28 15 Farserede Artiskokbunde28 16 Blomkaal kogt ved Damp29 17 Blomkaalsgratin29 18 Blomkaal og Purée 30 19 Champignons30 20 Stuvede Champignons31 21 Champignons med Madeirasky 31 22 Champignons-Purée31 23 Engelsk Selleri kogt i Bouillon 32 24 Engelsk Selleri glaceret med Sky 32 25 Engelsk Selleri med Ost32 26 Endivensalat med Sky33 27 Stuvede Gulerødder33 28 Gulerods-Purée33 29 Grønne Bønner34 30 Grønne Bønner med Tomat 34 31 Grønne Bønner med Sky34 32 Hvideroer med Sky34 33 Hovedsalat med Bønner35 34 Hovedsalat med Ris og Ærter 35 35 Stuvede Jordskokker36 36 Jordskokker med Tomatpurée 36 37 Jordskokker med Karse36 38 Bagte Kartofler med Kaviar 36 39 Ungarske Kartofler37 40 Kartofler med Rosenkaal37 41 Varm Kartoffelsalat37 42 Kold Kartoffelsalat38 43 Bagt Kartoffelmos38 44 Kartoffelgaletter38 45 Kartofler i Tomatsauce39 46 Kartofler med Løgsauce39 47 Farserede Kartofler39 48 Kartofler med Persillesauce40 49 Kaalrouletter40 50 Ristede Kastanier41 51 Kastaniepurée41 52 Kastanier med Sky41 53 Makaroni med Tomat42 54 Makaroni med Sky42 55 Makaroni med Champignons 42 56 Makaroni med Parmesanost 43 57 Nudler med Tomatsauce og Spinat 43 58 Kogte Porrer43 59 Farserede Porrer44 60 Kolde Porrer44 61 Porrer med Æg44 62 Rosenkaal med Tomatsauce 45 63 Hakket Rosenkaal med Kastanier 45 64 Rosenkaal med Sky46 65 Hakket Savoy- eller Spidskaal 46 66 Savoy- el Spidskaal bagt paa Fad 46 67 Kogt Selleri med Peberrod 47 68 Selleri-Mos47 69 Fyldt Selleri47 70 Stuvede Skorzonerrødder48 71 Skorzonerrødder med Sky48 72 Skorzonerrødder med Champignons48 73 Spinat med Æg 49 74 Spinat med Sky49 75 Spinatbuddingt 49 76 Spinat med Champignons50 77 Kogt Strandkaal50 78 Tomatpurée med grønne Bønner 50 79 Hele dampede Tomater51 80 Gratinerede Tomater paa Fad 51 81 Tomatsoufflée51 82 Voksbønner med Spinat52 83 Voksbønner med Kaal52 84 Kolde Voksbønner 52 85 Ærter53 86 Ærter med Gulerødder53 87 Ærtemos 53 88 Ærter med Salat og Charlotter 54 89 Ærter med Salat54 90 Julienne55 91 Macédoine55 92 Brunoise56 93 Foraarsgemyse56 94 Vintergemyse57 Salater 95 Endivensalat57 96 Hovedsalat57 97 Julesalat58 98 Radisesalat58 99 Romainesalat58 100 Romainesalat med Tomat58 101 Salat med Champignons58 102 Gemysesalat59 103 Blandede Grøntsager i Gelée 59 104 Tomatsalat59 105 Tomat med Asparges59 106 Fyldte Tomater60 107 Blandet Salat med Tomatpurée 60 108 Italiensk Salat60 109 Rødbedekasser med grønne Bønner 60 III Fiskeretter A Varme Retter 1 Fisk med Makaroni og Champignons62 2 Fiskefars62 3 Fiskefars med Rejer og Asparges 63 4 Fiskefars med Ærter63 5 Fiskefars med Østerssauce64 6 Farseret Fisketungefilet65 7 Fisketungefilet med Champignons 65 8 Fisketunge med Hvidvin66 9 Fisketungefilet med Rejer66 10 Fisketungefilet med Østers67 11 Gedde med Champignons67 12 Kogt Gedde med Peberrodsauce 68 13 Farseret Gedde med Skorzonerrødder68 14 Gedde med Sky og Kastanier 69 15 Gedde med Tomatsauce69 16 Hornfisk med Peberrodsauce 70 17 Hornfisk med Ris og Karry70 18 Hornfiskefilet med Tomat71 19 Krebs kogt i Hvidvin71 20 Kogt Laks med grøn Sauce 71 21 Kogt Laks med hollandsk Sauce 72 i 22 Kogt Laks med Kapers72 I 23 Kogt Laks med Rødvin73 24 Kogt Laksforel73 25 Laksforel med Krebsesauce 74 26 Gratineret Laksforel med Østers 74 27 Kogt Makrel75 28 Makrel med Sky75 29 Kogt Pighvarre med Citron 75 30 Gratineret Pighvarre med Fiskesky76 31 Rødspættefilet med Hvidvin76 32 Kogt Rødspætte med Persillesauce 77 33 Dampet Rødspættefilet med Sky og Kapers77 34 Rødspættefilet gratineret med Spinat78 35 Kogt Rødspætte med Syresauce 79 36 Kogte Sild med Sennepsauce 79 37 Dampede Sild med Ostesauce 80 38 Stuvet Slethvarre80 39 Kogt Torsk med Citron81 40 Kogt Torsk med Peberrod81 41 Torsk med Porre81 42 Kogt Torsk med Sennep82 43 Torsk med Tomat og Champignons 82 44 Gratinerede Østers82 45 Østers i Karry83 46 Stuvede Østers83 B Kolde Retter 47 Fisk i Gelée med Grøntsager 84 48 Kold Fisk med Kaviar84 49 Kold Fisk med Sky og Makaroni 84 50 Kold Fisk med kogt Salat85 51 Kold Fisk med Tomat85 52 Fyldte Tomater med Østers i Gelée86 53 Makrel i Gelée86 54 Torsk med Østers i Gelée87 IV Kødretter A Kalvekød 1 Kalvekødfars88 2 Boller af Kalvefars88 3 Farseret Sellen89 4 Kødbudding med Ærtepurée 89 5 Postej med Fars og Due90 6 Timbale af Kalvefars90 7 Stegt Kalvefilet91 8 Kalvehoved i Ragout91 9 Kogt Kalvehoved med kold Sauce 92 10 Hakket Kalvekarbonade92 11 Kogt Kalvekød med Makaroni og Sky93 12 Kogt Kalvekød med Purée 93 13 Helstegt Kalvemørbrad med To-matpurée94 14 Kalveragout med Urter94 15 Kalvesteg med engelsk Selleri 95 16 Kalvetunge med Champignons 96 17 Kogt Kalvetunge med Pikles-sauce 96 18 Kalvetungeragout med Makaroni 96 B Lammekød 19 Kogt Lam med Kartofler og Løg 97 20 Lam med Sky og Citron 97 21 Lammefilet med Tomatsauce og Ærter 98 22 Stegt Lammefilet med hakkede Urter 99 23 Hakket Lammekød i Gratin 99 24 Kogt Lammekød med Kaperssauce 100 25 Kogt Lammetunge med Agurkesauce 100 C Oksekød 26 Boeuf med Béarnaise-Sauce 101 27 Boeuf med Tomatsauce 102 28 Lobescowes 103 29 Braiseret Oksekød 103 30 Kogt Oksekød med Urter og - Peberrodssauce 104 31 Rostbeef 105 32 Kold Rostbeef 105 D Fjerkræ 33 Kogt Due med Ris 106 34 Stegt Due 106 35 Dampet Duebryst med Champignons 107 36 Duefars 108 37 Kogt Kylling med Asparges 108 38 Kylling i Fricassé 109 39 Kogt Kylling i Gelée medGemyse 109 40 Kyllingeragout 110 41 Hønsefars 110 E Vildt 42 Hakket Dyrefilet med Kartoffelpüree 111 43 Hakket Dyrekød med Selleri 111 44 Dyresteg med Kastaniepurée 112 45 Vildtfilet med Frugtsauce 112 46 Vildt i Gelée 113 47 Vildtfars med Æblesauce 114 F Fugle 48 Fasan eller Agerhøne i Kaal 114 49 Stegt Kramsfugl i Æble 115 V Frugtretter 1 Abrikoser med Jordbær og Hindbær 117 2 Abrikosgrød 117 3 Abrikoskompot 117 4 Annanas og Banan118 5 Annanas i Gelée 118 6 Annanas og Jordbær 119 7 Appelsin 119 8 Appelsingelée 119 9 Appelsinsalat 120 10 Bananer med Annanas120 11 Bananer og Jordbær 120 12 Blommegrød 121 13 Blommekompot 121 14 Coupe med Appelsingelée, Bananer og Druer121 15 Coupe af friske Jordbær og Hindbærgelée122 16 Ferskensalat 122 17 Frugtcréme 123 18 Frugtkompot 123 19 Frugtsalat 123 Frk Nimbs Kogebog 20 Jordbær 124 21 Jordbær med Vand 124 22 Jordbær med Appelsinsaft 124 23 Jordbær med Appelsincreme 124 24 Jordbær med Hindbærpurée 125 25 Jordbæris 125 26 Jordbærkompot 125 27 Kirsebærkompot 126 28 Melon med Frugter 126 29 Melon og Kirsebær127 30 Melonpurée med hele Ribs 127 31 Morbær og Ærter med Marsala 127 32 Pære med Abrikossauce128 33 Pære med Blommemos128 34 Kogt Pære med Frugtgelée 128 35 Rhabarbergelée 129 36 Rhabarbergelée og Æblemarma-lade 129 37 Rød Salat 129 38 Stikkelsbærgelée130 39 Stikkelsbærgrød af modne Stikkelsbær 130 40 Stikkelsbærmarmelade 130 41 Fyldt Æble 131 42 Æble fyldt med Æblemarmelade 131 43 Stegte Æbler med Kanel 131 44 Æble med Kastaniemos 132 45 Varm Æblegrød med Pære 132 46 Æblekompot med Korender 133 47 Æblemarmelade med Solbær-gelée 133 48 Æblemos med Vanille i Is 134 49 Æbleringe i Gelée 134 50 Æbleringe med Tyttebær 135 | ||
Kartoffelsuppe.
l 1/4 1 Vand, 8 store Kartofler, 35 gr Smør, 25 gr Mel, 1 L. kogende Vand, hvori er tilsat 4 D. K. Terninger, smaa faste Kartofler, Gulerødder, Persille. Kartoflerne koges møre. Det hele gaar igennem Dørslaget, Kartoflerne moses. Smør bages op med Mel og de opløste D. K. Terninger. Kartoffelpuréen kommes deri. Smaa faste Kartofler eller skaarne, faste Kartofler kommes derpaa sammen med skaarne, kogte Gulerødder. Naar det har kogt, lidt Persille. Ristet Brød gives til. | ||