Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Kogebog | ||
Forfatter: | Overgaard Andersen, Else; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1944 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | |||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1947 | ||
Sider: | 378 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | |||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | |||
En Kogebog er en uundværlig Haandbog for alle, der beskæftiger sig med husligt
Arbejde. — Der findes da ogsaa mange forskellige Kogebøger, baade ubrugelige, brugelige og endelig de virkelig gode. Fru Else Overgaard Andersens Bog, der nu foreligger, hører til blandt de sidste. Af en god Kogebog fordrer vi i Dag, at den ikke blot er en Mad-lavningsbog, men at den tillige indeholder mange andre nyttige og nødvendige Oplysninger. Fru Overgaard Andersen har forstaaet dette og har paa fortræffelig Maade udarbejdet Bogen efter følgende Motto, som hun selv sætter i Begyndelsen af Bogen: »Det er ikke nok, at en Husmoder fører en arbejdsmæssigt og økonomisk veltilrettelagt Husholdning. Mindst lige saa vigtigt er det, om hun forstaar at føre en i ernæringsmæssig Henseende rigtig Husholdning.« Der er god Grund til at glæde sig over denne Bog, fordi det er en Bog, der vil kunne være til megen Nytte og Hjælp for dem, der benytter den som Haandbog. Mosegaard pr. Ejby. Ingefred Juul Andersen. Det er med nogen Betænkelighed, jeg har indladt mig paa at føje endnu et Led til den lange Række af Kogebøger, som allerede foreligger. Naar jeg imidlertid alligevel har vovet dette, er det i Haab om, at Bogen maa blive til Hjælp for den Husmoder eller unge Pige, der faar den i Hænde, og jeg haaber, at ogsaa mere erfarne Husmødre vil kunne finde lidt Nyt af Interesse. Den egentlige Kogebog er suppleret med lidt Teori og forskellige praktiske Oplysninger, som jeg har ment kan være til Nytte i det daglige Arbejde og for Forstaaelsen af dette. Bogen er ikke tilrettelagt efter de for Tiden herskende unormale Forhold, men der er dog medtaget nogle Opskrifter, som vel er fremkaldt heraf, men som jeg tror, der ogsaa i normale Tider vil blive Anvendelse for. Jeg vil gerne rette en Tak til Hr. Professor, Dr. phil. Richard Ege, der venligst har gennemset Afsnittet om Ernæringslære og har stillet sin Kosttabel til Disposition. En særlig Tak skylder jeg Husholdningslærerinde Frk. Ingefred Juul Andersen for den Hjælp og Opmuntring, hun har givet mig ved Gennemlæsning af Manuskriptet, ligesom jeg takker alle, der paa forskellig Maade har hjulpet mig med Raad og Daad under mit Arbejde med Bogen. Else Overgaard Andersen. | ||
Aal i Karry 183
Aal, kogt 183 » stegt 186 Abrikoser, syltede 332 Abrikosgrød 261 Abrikossuppe 80 Abrikostærte 306 Af bagning 106 Agerhøns, stegte 142 Agurker, smaa, grønne335 Agurkekrustader 235 Agurkesalat 246 » , Saltning af 357 Aluminium, Rengøring af 55 Amerikansk Havregrynskage 301 Amerikansk Æblepie306 Ananasfromage 264 And, forloren 138 » , sprængt 161 » , stegt 141 Anretning 43 Anretninger, kolde 236 Ansjossmør 113 Appelsincreme 311 Appelsindessert 271 Appelsinfromage264 Appelsingelé 262 Appelsinmarmelade 342 Appelsinsalat 247 Appelsinsandwich 249 Appelsinskal, syltet 332 Arabiske Koteletter 164 Arbejdsregler 61 Arme Riddere 258 Artiskokker 203 Asier 335 » , Saltning af 357 Asparges, stuvede 203 Aspargessalat 247 Aspargessauce 109 Aspargessuppe 94 Bacallao 190 Bacon, ristet 156 Bagepulver 276 Bageregler 275 Bagning 275 Bananruller 249 Bankeflæsk 157 Bankekød 152 Basser 287 Bayonneskinke 156 Beignetdejg 214 Bekkasiner 143 Benløse Fugle 152 Benzoeeddike 324 Benzoesurt Natron 343 Benzoesyre 343 Berliner Pfannkuchen 257 Berlinerpostejer 236 Bearnaisesauce 112 » , kold 114 Bearnaisesmør 113 Biksemad 217 Biretter til Forretter 100 Birkesbrød 283 Bistik 285 Blaabærsuppe 78 Bladbeder, stuvede 203 Bliktøj, Rengøring af 54 Blodbudding 172 Blodpandekage 172 Blodpølser 172 Blomkaalsret, kold 205 Blomkaalssuppe 94 Blomkaal, stuvet 203 Blommer, raasyltede 344 » , syltede 332 Blommegrød 260 Blommesaft 327—328 Blommesuppe 79 Boghvedegrød 72 Bogliste, Husmoderens 361 Boller 282 » , hurtigbagte 283 Bondepige med Slør 269 Borddækning 38 Borriskager 293 Bouillon 87 Brisler, indbagte 171 » , stuvede 171 Brisselkroketter 214 Brombær, syltede 332 Brombærsaft 327—328 Brosten 295 Brunkaal 163 Brunkaal med Fars 176 Brune Kager 296 Brun Suppe, klar 89 » » , jævnet 89 Brændenældesuppe 97 Brændte Mandler 316 Brød, smørristet 220 Brødafbagning 106 Brødboller I—II 101—102 Brødgrød 81 Brødsuppe 81 Brødtærninger, bagte 103 » , ristede 103 Brødæggekage 224 Budding 225 Buddinger, kolde 262 Byggrynssødsuppe 77 Byggrød 71 Byggrødsklatter 257 Bygmelskage 298 Bygmelstvebakker 290 Bygvandgrød 71 Bøf à la Nelson 163 » à la mode 136 » Bearnaise 146 » , dansk 145 » , engelsk 145 » fransk 145 » , »grøn« 146 » Stroganoff 153 Bønner, bagte, med Bacon ---- 158 Bønner, Saltning af 356 » , stuvede 203 Bønneret, brun 207 Bønnesuppe, brun 92 Câlines Kage 272 » Sparekage 300 Canapés 250 Capers 337 Caperssauce 109 Champignons med Lever og Tomat 208 Champignons, ristede 207 » , stuvede 208 Champignonssauce 110 Champignonssuppe 95 Chaud-froid Sauce, brun 235 » » » , lys 235 Chokolade 318 Chokoladebudding 268 Chokoladefromage 265 Chokoladeglasur 312 Chokoladekage298 » m Kiks 302 Chokoladelagkage 303 Chokolademarence 291 Chokolade — Pebermyntedrik 320 Chokoladesauce 118 Chokoladesoufflé 259 Chokoladesuppe 76 Citroncreme 312 Citronfromage 264 Citronkage 298 Citronsauce 109 Citronsuppe 79 Creme 311 Cremeboller 287 Cremeis 273 Cremerand m Karamelsauce 265 Cremesauce H7 » , raa 117 Croutons 220 Cumberlandssauce, kold 116 » , varm 108 Desserter 255 » , varme 255 Dessertkager 305 Dildsauce 110 Drikke, kolde 318 » , varme 318 Dronningens Budding255 Duer, sprængte 161 » , stegte i41 Dueragout 154 Duesuppe 90 Dybstegning 134 Dyrekoteletter 147 Dyrekølle 140 Dyreryg 139 Eddikesyltning 334 Ejdammerboller 310 Elektricitet, Kogning ved 52 Elektriske Kogeplader, Rengøring af 56 Emailletøj, Rengøring af 54 Entre-côtes 146 Ernæringslære 11 Faaremælk 75 Fagudtryk, Køkkenets 59 Fars 173 » af Indmad 171 » af salt Kød 175 Farsretter 173 Farsskinke, svensk 150 Fasan, stegt 142 Fastelavnsboller 284 Fedtebrød 294 Fedtkogning — se Dybstegning Fedtkogte Retter 213 Figenbrød 249 Finsk Brød 291 Fisk, Kogning af 180 » , maskeret 236 » , m Grønsager 188 » , Rensning af 178 » , røget 238 », », ristet 187 » , Saltning af 358 » , Stegning af 180 Fiskebeignets 187 Fiskeboller102, 191 Fiskebudding 191 Fiskefars 191 Fiskefilet, kogt 183 » » , m Champignons 188 » , sprøjtede 189 » , stegt 187 » tout Paris 189 Fiskefrikadeller 191 Fiskekroketter 213 Fiskerand 191 Fiskeragout 218 Fiskesalat med Grønsager 189 Fiskesauce HO Fiskesuppe, lys eller brun 98 Fiskesuppe m Kørvel 98 » m Tomat 98 » , norsk 99 Fjerkræ, Partering af 125 » Rengøring af 123 Flasker, Rengøring af 324 » , Tilbinding af 324 Florentinerkage 268 Flæskesteg 135 Flæsk, paneret 157 » , stegt 157 Flæskeæggekage 224 Flødekarameller 317 Flødepeberrod, kold 116 Flødepeberrodssauce 111 Fløderand 265 Fløderuller 310 Fløjlsgrød 72 Fondant 315 » , forloren 315 Foraarssuppe 94 Forel, kogt 182 Formkager 297 Forloren And 138 » Hare 150 Forlorne Kyllinger 153 Franskbrød 280 » , ristet 220 Franske Vafler 310 Fricandeau 153 Frikadeller 175 » af kogt Kød 219 » af salt Kød 175 Fromager 262 Frugt, hel, raasyltet 344 » , » , syltet 330 » , Henkogning af 348 » , hensat med Vand 326 » , m Overtrækschokolade 317 » , Tørring af 354 Frugtbeignets 257 Frugtbrød 316 Frugtgelé 262 Frugtgrød 259 Frugtis 274 Frugtkoldskaal 261 Frugtkompot 261 Frugtmos 340 Frugtsaft, Fremstilling af327 Frugtsalat 247, 261 Frugtsauce 116 » af tørret Frugt 117 Frugtsupper 76 Frugttærte 305 Fuglereder 198 Fuldkornsbrød 281 Fuldkornskage 297 Fuldkornskager 294 Gaaseleverpostej 241 Gaas, sprængt 161 » , stegt 141 Galopkringle 285 Garnering 235 Gasapparater, Rengøring af____ 56 Gas, Kogning ved 51 Gedde, farseret 182 » , kogt 182 » , ovnstegt 187 Gelé (Dessert) 262 » , Glasering med 234 « , Klaring af 84 » , Nedlægning af Pynt og Fyld i 233 » , Syltning af 329 Geléanretninger 234 Gelésaft, sur 329 Gifler 283 Glasering med Gelé 234 Glas, Rengøring af 54, 324 » , Tilbinding af 324 Glasur 312 Gotharkrans 300 Graaænder 143 Gratin 225 Gratinsauce 226 Grisetæer, grillerede 160 Grundkost 24 Grundsauce til Stuvning 202 Grydestegning 133 Græskar som Asier 336 » , syltede 332 Græskarfromage 264 Grønlangkaal 203—204 Grønkaalsrand 210 Grønkaalssuppe 92 Grønsager, Bruning af 202 » , farserede____ 176 » , Henkogning af350 » , i Æggestand 224 » , Kogning af201 » , Saltning af 356 » , stuvede203 » , Stuvning af202 » , Tørring af 354 Grønsagskroketter 213 Grønsagspuré202 Grøn Salat 246 Grønærter, saltede 357 » , stuvede203 Grønærtesuppe 95 Gulerodskrustader 235 Gulerodsrand 210 » , raa 249 Gulerodssuppe 96 Gulerødder, brunede 205 » , stuvede 203 Gule Ærter 91 Gullasch 152 Gær, Udrøring af 276 Gærpaalæg 239 Haandmaal 66 Hachis 217 » af raat Kød 151 Hakkebøf 149 Hakkekarbonade 150 Halvmayonnaise 115 Hamburgerryg 156 Hare forloren 150 » , stegt 140 Havregrynskage, amerikansk 301 Havregrynstrøfler 317 Havregrød 71 Havreguf 317 Havrekiks 289 Havremakroner 291 Havresuppe 78 Helleflynder, kogt 183 Henkogning 346 Henkogning af Frugt 348 Henkogning af Frugt Tabel 349—350 » » Grønsager 350 » » » Tabel 351 » »Kød 352 » » » Tabel 353 Henkogningsglas, Rensning af 324 » , Paafyldning og Lukning af 347 Henriettekringler 292 Hindbær, syltede 332 Hindbærfromage 265 Hindbærkage 272 Hindbærsaft 327, 328, 329 Hjerneboller 102 Hjærper 144 Hollandaisesauce 111 Horn 283 Hornfisk, kogt 183 » , stegt 186 Honningkager 297 Honningroulade 303 Hors d'oeuvre 252 Hummer 193 » i Karry 194 Hummerragout 194 Hummersalat 246 Hummersauce110, 194 Husblas, Anvendelse af 262 Husk, at 63 Huskeseddel 64 Husmoderens Bogliste 361 Hvedekiks 288 Hvidkaalshovede, fyldt 176 Hvidkaal, stuvet 203 Hvidkaalsrouletter 176 Hvidkaalssuppe 93 Hyben, hensat med Vand 326 » , syltede 332 Hybensaft 327 Hybensuppe 80 Hyldebær, hensat med Vand 326 Hyldebærsaft 328 Hyldebærsuppe 78 Hyldetoddy 319 Hævemidler 276 Høkasse, Kogning i 52 Høne i Brunkaal 154 Høne, kogt 161 Høns Maryland 161 » , stegt 141 Hønsekødsuppe 88 Hønsesalat 244 Høvlspaaner 305 Indisk Karry med Ris 165 Indmad 166 Indmadsfars 171 Irsk Stuvning 162 Is 272 Iskaffe 320 Ispunch 321 Isthe 320 Italiensk Macaroni 218 » Salat 246 Jomfruhummer 193 Jordbær, syltede 333 Jordbærbowle 320 Jordbærfromage 265 Jordbærgrød 260 Jordbærkage 272 Jordbærsaft 327, 328, 329 Jordskokker, stuvede 203 Jordskoksuppe 94 Julekage 284 Juleknas 314 Juliennesuppe 93 Jævnemetoder 106 Jødekager 293 Kaaldolmer 176 Kaalrabi, stuvede 204 » , brunede 205 Kaalrabiflæsk 164 Kagecreme 311 » , raa 311 Kaffe 318 Kaffebrød 294 Kaffefromage 264 Kaffekranse 296 Kakao 319 Kakaoglasur 312 Kalkun, kogt 161 » , stegt 142 Kalkunsuppe 90 Kalvebryst, farseret 139, 159 Kalvefilet 137 » Oscar 148 Kalvefricassé 159 Kalvehjerter, stegte 170 Kalvekrebinetter 150 Kalvekotelet 146 Kalvekød, kogt 159 » , grilleret 159 Kalvekødsuppe 88 Kalvenyresteg 137 Kalvesteg 135 Kalvesylte 167 Kalvetunge, kogt 167 Kanin, kogt 160 » , stegt 140 Kanin gullasch 155 Kaninragout 154 Karamelrand 267 Karamelsauce 118 Karrykaal 164 Karrysalat 244 Karrysauce 109 Karrysmør 113 Karrysuppe91, 99 Kartoffelboller 102 Kartoffelfrikadeller 201 Kartoffelgrød 197 Kartoffelmelsgrød 72 Kartoffelmos 197 Kartoffelmosrand 197 Kartoffelmørdejg 308 Kartoffelroser 197 Kartoffelrouletter 200 Kartoffelsalat 199 » , kold 200, 247 Kartoffelsuppe 97 Kartofler, bagte 197 » , brasede 197 » , brunede 198 » , franske 198 » , Kogning af 196 » , stuvede 199 Kastaniefars 210 Kastanier, glaserede 205 » , ristede 205 Kathrineblommekage 267 Kedelsten 57 Kiks288 Kirsebær, hensat med Vand____326 » , syltede 333 Kirsebærsaft 327, 328 Kirsebærsuppe 79 Klaring af Suppe og Gelé 84 Klejner 295 Klipfisk espagnole ____ 189 » , kogt 184 » med Ris og Karry 190 » m Spinat 190 Klipfiskefrikadeller 192 Klipfiskesalat 245 Kloraminopløsning 324 Knapost 240 Knudekaal, brunede 205 » , stuvede 204 Knækbrød 289 Knækglasur 312 Kogemetoder, Regler for 51 Kokoskranse 292 Kokoskugler 317 Kokosmakroner 293 Koldt Bord 233 Komfur, Kogning paa 51 » , Rengøring af 55 Kommenskringler 284 Kompot 261 Konditorkager ____308 Konfekt 314 Kongeruller 305 Kongestamme 304 Korendekager 294 Konserves, Opbevaring af 325 Konservering 322 » , kemisk 342 Kostplan, Forslag til 30 » , Udarbejdelse af 23 Kosttabel 19 Kotelet å la Nelson 147 Koteletter, arabiske 164 Kraasesuppe 89 » , vegetarisk 97 Krabber 194 Krabbesalat 245 Kramsfugle 143 Kransekageglasur ----- 313 Kransekagekonfekt 310 Kransekagestænger 310 Krebs 193 Krebsesauce 195 Krebsesuppe 99 Krikænder 143 Kringle 284-285 Kringler, smaa 292 Krukker, Rengøring af 324 ;> , Tilbinding af 324 Krustader 214 Kryddereddike 339 Krydderkage 299 Kryddersild, Saltning af 359 Krydderurter 210 Kræmmerhuse 304—305 Kvillayabark 58 Kvæder, syltede 333 Kylling å la Marengo 154 Kyllinger, forlorne 153 » , stegte 14° Kærnemælksbrødsuppe 81 Kærnemælksfromage 265 Kærnemælkskage 297 Kærnemælkskoldskaal 74 Kærnemælksost 239 Kærnemælkssuppe73—74 Kærnemælksvælling 73 Kød H9 » , Henkogning af 352 » i Kaal 162 » i Urter 162 » , Kogning af 83 » , Saltning af 357 » , sprængt, kogt 156 » , Stegning af 131 Kødboller 102, 175 Kødfars 174 Kødgratin 219 Kødkroketter 213 Kødrand 175 Kødsalat 244 Kødsuppe, lys 87 » , brun 89 Kødtimbale 177 Køkkenets Fagudtryk 59 Køkkentøj, Rengøring af 54 Kørom 81 Kørvelsuppe 93 Labskovs 217 Lageagurker----336 Lagkage 302 Lagkager, smaa 304 Laks, helstegt 187 » , kogt 182 » , ristet 187 Laksørred, kogt 182 Lammefrikassé 160 Lammehjerter, stegte 170 Lammehovede, grilleret 160 Lammekotelet 147 Lammekød, kogt 160 Lammesteg 136 Lertøj, Rengøring af 54 Lever, Empire 169 » florentine 169 » m Champignons 169 » , stegt 169 Leverpostej 240 Liering med Æg 106 Limonade 320 Linsedej g 308 Linser 309 Linsemakroner 310 Lynkage 297 Løg, brunede 205 » , flødekogte 206 » , glaserede 206 » , stuvede 204 Løgsauce, brun 107 » , hvid 110 Løgsuppe 95 Maager 144 Maal og Vægt 65 Macaroni, italiensk 218 » , kogt 100 Madpakker 251 Maizenabudding 266 Maizenagrød 73 Majdrik 320 Majroer, stuvede 204 Maj sflagegrød 72 Majskolber 204 Makrel, fyldte 186 » , kogt 183 » , Saltning af 359 Makrel, stegt 186 Makrelsalat 245 Makronbund 304 Makronmasse 309 Mandagssteg 218 Mandelmakroner 291 Mandler, brændte 316 Mannagrynsbudding 266 Mannagrød 72 Marcipanerstatning 314 Marcipankonfekt 314 Marcipanmasse 314 Marence 290 Marinade 243 Marmelade 339-341 Marmeladesnitter 295 Marmorkage 300 Maskintorsk 188 Mayonnaise, forloren115 » , ægte 114 Mazariner 310 Mazarinkage 306 Medailler 309 Medisterpølse 175 Melboller 101 Mel jævning, Jævning med 106 Middagsplaner 30 Milk-shake 319 Mirabeller, syltede 333 Mirabellesaft 329 Mixed grill 148 Mos, raa 343 Mousselinssauce 112 Multebær 326 Muslinger, grillerede 195 » i Karry 195 » , kogte 195 » , marinerede 195 » , stuvede 195 Muslingesalat 246 Müssli 249 Mælk, kogt 75 » , oplagt 75 Mælkegelé 262 Mælkelimonade 319 Mælkesauce 108 Mælketoddy 319 Mørdej g 308 Napoleonshatte 309 Nougat, blød 316 » , haard 316 Nougatfromage 264—265 Nudler 101 Nyrefars 171 Nyreragout 170 Nyreret med Ris 170 Nøddelagkage 307 Oksehalesuppe 88 Oksehjerte, stegt 170 Oksefilet 136 Oksekød, kogt 159 Oksekødsuppe 87 Oksemørbrad 136 Okseroulade 139 Oksesteg 135 Oksetunge, farseret 168 » ', kogt 167 Olivensauce 107 Omelet 223 » , kogt 224 Operaæg 218 Oplagt Mælk 75 Opskrifternes Anvendelse 69 Orangeade 319—320 Ost, frossen 228 » m Pumpernickel 227 Ostebeignet 230 Ostebrød, ristet 230 Ostecreme 228 Ostecrouton m Selleri 230 Ostedessert 228 Ostegratin m Tomat 227 Ostekabaret 230 Ostekiks 229 Ostekugler 229 Ostelinser 228 Osteomelet 227 Ostepostejer 229 Osteretter 227 Ostesandwich, varm 230 Ostesoufflé 227 Ostestænger 229 Overtrækschokolade 315 Ovn, Rengøring af---- 56 Ovnkage 255 Ovnsyltning• 331 Ovntørring af Frugt og Grønsager Tabel 355 Paa letten Fjed 269 Paalæg 238 Pandekager 256 » , russisk 256 Pandestegning 134 Papir, Kogning i 52 Paradisæbler, syltede 333 Parfait 274 Partering af Fjerkræ 125 » » Kalv 129 » » Lam 130 » » Okse 127 » » Spædekalv 130 » » Svin 126 Pastasjuta 151 Pastinakker, panerede 207 Pebernødder 295 Peberrodssalat — se Flødepeber-rod, kold Peberodssauce 109 Peberrodssmør 113 Pepitakranse 292 Perlebønner, syltede 333 Perleløg, syltede 337 Persille, Saltning af 357 Persillekartofler 200 Persillesauce 109 Persillesmør 113 Pickles 336 » , jævnet 337 Pighvar 183 Pirogier 220 Plader, Rengøring af 56 Pleskner 291 Plukfisk 218 Plukop 217 Plumkage 299 Polerevædske 58 Porrer, stuvede 204 Portionstabel 19 Postej 220 Præservering af Æg 360 Primus, Rengøring af________ 56 Prinsessebudding 255 Pærer, syltede 333 Raajern, Rengøring af 54 Raakost 249 Raasalater 248 Raasyltning 342 Rabarber i Vand 326 Rabarberbudding 270 Rabarbergrød 260 Rabarberkage 272 Rabarbermarence 270 Rabarberpie, svensk 270 Rabarberrosiner 345 Rabarbersaft 328—329 Rabarbersuppe 78 Rabarbertærte 306 Ragout 217 Regnspover 144 Reine Clauder 333 Rejer 194 Rejesalat 246 Rejesauce 195 Remouladésauce 115 Rengøringsmidler 58 Rensevædske til Træværk 58 Rester, Anvendelse af 215 Ribbenssteg 137 Ribs, syltede 333 Ribsgelé 329 Ribssaft 327-328 Ris a l'amande 266 Ris, brunede 100 » , løse, hele 100 Risbudding 256 Risengrød 72 Risenvælling 75 Risfløderand 267 Riskaramel 267 Risklatter 257 Rismelsboller 102 Rismelsgrød 72 Roastbeef — se Oksefilet 136 Roastbeefsalat 244 Rocambole 309 Rombudding 266 Romfromage 264 Roquefort, vegetarisk 240 Rosenkaal, stuvet 204 Rosenkaalsuppe 94— 95 Roulade 302—303 Rosinbrød 281 Rugbrødslagkage 303 Rugbrødscreme 268 Rugbrødstoppe 103 Rugkiks 289 Rugmelssuppe 82 Rullepølse 241 Rullesild 238 Rullesteg 138 Rundstykker 281 Ruskomsnusk 163 Russisk Dessert 269 » Pandekage 256 Rydbergs Gryde , 165 Ryper 144 Rysteribs 248 Rysteribs m Cornflakes 271 Rødbeder, sauterede 206 » syltede 337 Rødbedebøf 207 Rødbedemos 206 Rødbedesalat 247 Rødgrød 260 Rødkaal 206 Rødspætte, kogt 182 » , stegt 186 Rødvinstoddy 319 Rønnebær, saltede 357 Rønnebærgelé 329 Rørerogn 239 Røræg 222 Saft, Fremstilling af 327 , afdampet 328 , afkogt 328 , afpresset 327 , Henkogning af 327 m Vinsyre 329 , raa 343 , udtrukket m Sukker 328 Saftsauce 116 Saftsupper 77 Sagorand 266 Sagosødsuppe, hvid 78 » , rød 78 Sagovælling ?5 Sagoøl 82 Salat, grøn 246 » , italiensk 246 Salat, jævnet 247 Salater 242 Salatsauce 243 Saltlage 358 Saltning af Fisk 358 » » Grønsager 356 » » Kød 357 Saltstænger 283 Sammenkogte Retter 162 Sandkage 298—299 Sandnødder 293 Sandwiches 252 » , varme 253 Sardinsmør 114 Saucer 105 Sauce aux fines herbes 112 » , brun, afbagt 107 » , brun, jævnet 107 » , brun, skarp 108 » hollandaise 111 » , kold, til Grønsagegr---- 115 » , lys, afbagt 108 » , lys, jævnet 108 » , skilt 107 Savoykaal, stuvet 204 Schweizerpastiller 315 Set Pauligratin 219 Selleri, stuvet 204 Sellerikoteletter 207 Sellerirand209 Sellerisalat 247 Sellerisuppe 96 Semoulegrød 72 Semoulevælling 75 Sennepssauce IH Sennepssmør 113 Servering 41 Sigtebrød 280 Sild, fyldte 185 » , kogt 184 » , marineret 238 » , stegt 185 Sildefrikadeller 192 Sildesalat 245 Sirupskage 301 Sirupslagkage 304 Skaarne Kager 293 Skaller 309 Skiddenæg 223 Skildpadde, forloren 168 Skildpaddesuppe, forloren 90 Skinke, røget, kogt 156 » , røget, ristet 157 Skinkekroketter 213 Skinkekræmmerhuse 236 Skinkepie 218 Skipperlabskovs 163 Skorpebrød 281 Skorzonerrødder 204 Skotsk Smørpie 307 Skrubber, kogte 183 » , stegte 186 Skurelse 58 Skurepulver 58 Skysauce 107 » m Tomat 107 » m Vin 107 Sky toppe 235 Skørost 240 Slaaen i Vand 326 Smaakager 290 Smaaretter, kolde og varme 231 Smør, brunet 112 » , rørt 112 » , smeltet 112 Smørbolle, Jævning med 106 Smørcreme 311 » m Palmin 312 Smørdej g 288 Smørepaalæg 239 Smørgrød 72 Smørkage 286 Smørrebrød 250 Smørsauce 112 Smørstegning 133 Sneboller 257 Snepper 143 Sodakage 299 Solbær, syltede 333 » , raasyltede 344 Solbærgelé 329 Solbærsaft 327, 328 Sommersalat 246 Souffléfars 174 Soya 338 Sparekage 300 Spegepølse 242 Spegesild, kogte 184 » , marinerede 238 » , Saltning af 358 Spejlæg 222 Spidskaal, stuvet 204 Spinat, stuvet 204 Spinatrand 210 Spinatsuppe 93 Spinatvugger 199 Stegning af Kød 131 » i ildfast Fad 133 » i Ovn 132 » paa Rist 134 Stenbider, kogt 183 Stikkelsbær i Vand 326 » , syltede 333 Stikkelsbærgelé 329 Stikkelsbærgrød 260 Stikkelsbærkage 272 Stikkelsbærmarence 270 Stikkelsbærsaft 327, 328 Stikkelsbærsuppe 79 Strassburgere 292 Stuvestegning 133 Stuvning af Grønsager 202 Sukkerbrødskage 301 Sukkerbrødsrand 301 Sukkerglasur 312 Sukkersaltlage 358 Suppe, Kogning af 83 Supperis 100 Suppevisk 60 » , Saltning af 357 Svampe, stuvede 208 Svensk Farsskinke 150 Sveskeblommer, syltede 333, 334 Sveskegrød 260 Sveskesuppe 80 Svesketærte 305 Svinehjerter, stegte 170 Svinekam 137 Svinekotelet 146 Svinekød 5 Karry 153 » , kogt 160 Svinemørbrad 138 Svinerygsuppe 88 Svinetunge, kogt 167 Sylte 167 Syltekirsebær, raasyltede344 Syltning af hel Frugt 330 Syltetøj, blandet, raasyltet 344 Sæbe, Kogning af 58 Sæsontabeller47-50 Sødgrød 71 ? Sødsupper 76 Sølvkage 299 Tartar 238 Tartarsauce 115 i Tartarsmør 113 Tarteletdejg 308 Tarteletter 219 Terningkage 300 The 318 Theboller 282 Thekage med Æbler 300 Tillægskost 24 Timbale 218 Tomater, farserede177, 192 » , fyldte 231 * » , syltede 334 » , udhulede 235 Tomat-Flødesauce 111 ' Tomatketchup 338 Tomatchutney 338 Tomatkoteletter 209 Tomatbøf 206 Tomatpuré 338 » , raa 344 Tomatrand 234 Tomatsauce 109 Tomatsmør 113 Tomatsuppe96, 99 Toppington 177 Torsk i Mayonnaise 236 • » , kogt 182 » , stegt 185 ^~ Torskebøf 185 Torskelever 239 Torskerogn, kogt 182 i » , ristet 187 Torskeroulader 188 Torskesalat 245 Tranebær med Vand 326 Tranebær, syltede 334 Tranekærtorsk 185 Trifli 268 Trætøj, Rengøring af 55 Træværk, Rengøring af 57 Trøffelsauce 108 Tunge (Fisk), kogt 183 Tusindaarskage 299 Tvebakker 289—290 Tykmælk 74 Tyttebær med Vand 326 » , syltede334 Tyttebærgelé , 329 Tyttebærgrød 260 Tyttebærris 271 Tørring af Frugt og Grønsager 354 Ungarsk Tærte 307 Urtefrikassé 164 Urtefrikadeller 208 Vafler 258 » , franske 310 Vandbakkelser 287 Vandrisengrød 71 Vanilleis 273 Vanillekranse 292 Vask, Rengøring af 56 Vildgæs 143 Vildt 121 Vildtfars 175 Vildtsauce 108 Vildænder 143 Vine, Temperering af 40 Vingelé 262 Vinskumsauce 118 Vægt og Maal 65 Vægttabel 45 Waleskringle 288 Wienerbrød 286 » , hurtigbagt 286 Wienerosteret 227 Wienerschnitzel 147 Zink, Rengøring af 55 Æbledessert, raa 270 377 Æbleflæsk 157 Æblegelé 329 Æblegrød 261 Æblekage 271 Æblemarence 270 Æblemost 345 Æblepie, amerikansk 306 Æbler, indbagte 259 » m Hyben 271 » , stegte 259 Æblesaft 328 Æblesauce 117 Æbleskiver 258 Æblesnitter 286 Æblesuppe 79 Æbletærte 300 Æg, blødkogte 221 » , farserede 223 » , haardkogte 221 » , overskaarne 221 » , pocherede 222 Æg, Præservering af 360 Æggeblommekager 291 Æggegrød 73 Æggehvideboller 104 Æggemælk 76 Æggereder 223 Æggeretter 221 Æggestand 222 Æggeøl 82 Ærteflagefrikadeller 209 Ærtegrød 92 Ærtekarbonader 209 Ærter, gule 91 Ærtesalat m Ost 247 Ærtesuppe 91 Ølkoldskaal 82 Øllebrød, dansk 81 » , norsk 82 Øllegrød 82 Østers 195 | ||
222
Æg, farserede. 6 Æg Citronsaft 45 g rørt Smør Persille el Karse 1 Ansjos eller evt. 1 raa Æggebl. 2 benfri Sild 1/2 Tsk. tør, gul Sennep Æggene koges 9—10 Min., pilles og overskæres paa tværs. Den yderste Spids af Hviden afskæres, saa Æggene kan staa. Blommerne passeres gennem en Sigte, røres med Smør og hakket Ansjos eller Persille og Sennep. Sprøjtes tilbage i Hviden i en Top, pyntes med Karse, Persille, en Strimmel Tomat el. a. I Stedet for Ansjos kan tilsættes Tomatpuré, passeret Spinat, hakket Skinke el. a. En raa Æggeblomme kan tilsættes. | ||