Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Sund Mad. Praktisk Kogebog for enlig stillede Kvinder, Lærerinder, Sygeplejersker, Forretningsdamer m. fl. som ikke har havt Lejlighed til at lære Madlavning | ||
Forfatter: | Thørrestrup, Benedicte; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1915 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Nationale Forfatteres Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 101 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | medicinsk; lærebog; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 1,5 | ||
Ved Udgivelsen af denne lille Bog efterkommer jeg en indtrængende Opfordring,
der, omtrent samtidigt, rettedes til mig fra tre Sider. Der blev sagt, at naar Lærerinderne, trætte og udslidte, kom hjem fra deres anstrengende Gerning, behøvede de nærende Mad hjemme; Retter som de, gennem klare og gode Opskrifter, i den korte Tid der er dem levnet hertil, kan tillave med Lethed, og gennem hvilke de kan vinde Kræfter til at øve deres ansvarsfulde Gerning blandt de Unge, som er dem betroet, og for hvem det ikke er ligemeget, om Sæden der udsaaes bliver tildelt dem kraftig og frisk, eller med nedbrudte aandelige og legemlige Kræfter. Saa kom samme Anmodning til mig fra Sygeplejersker. Ogsaa de ønskede en lille Bog med Retter „til En", ikke blot for med Lethed at kunne styrke dem selv med lidt god Mad men ogsaa fordi de følte det som et Savn, naar de færdedes i deres Virksomhed, der jo ligesaa vel som Lærerindernes stiller Krav til sjælelig og legemlig Sundhed, at de allerfærreste af dem forstaar Madlavning. De ønskede en Vejledning hertil af theoretisk Art, men saa praktisk, at den gav dem Anvisning just paa de Ting de behøvede, og udelod alt det meget andet, som de ingen Brug har for, og som blot forvirrer dem i de store Kogebøger. Kun altfor ofte kom de nu til at staa raadvilde og hjælpeløse der, hvor de helst af Alt vilde hjælpe. Staar Menigheds og de private Sygeplejersker med en Patient, som de beordres til at sørge for med lidt styrkende og stimulerende Mad, udover den kedelige „Vandgrød, kogt Fisk og Havresuppe" som ikke just opmuntrer Appetiten, især naar disse Retter ikke behandles rigtigt, saa maa de enten tilstaa, at de intet kan paa dette Omraade, eller lade staa til, saa Resultatet bliver derefter. De store Kogebøger, om de end er nok saa gode, er Latin for os, sagde en Sygeplejerske til mig, da jeg anbefalede hende at søge Raad her. Fra Forretnings- og Kontordamer fik jeg samme Hilsen med den Begrundelse, at et helt Samfund stod bagved dem og ventede med Længsel paa denne lille Hjælper, hvis Savn føltes dybt, og som de stolede paa, jeg vilde støtte dem med. Først modstræbende, men senere med dyb Interesse for Sagen, har jeg nu taget Opgaven op, haabende det maa være lykkedes mig at finde det Rette til Hjælp for mine Medsøstre, hvis Arbejdskraft jeg meget gerne vil være med til at øge og styrke. Benedicte Thørrestrup. | ||
Aal i Gelé 80
do stegt 80 Abrikos og Nektaringrød 88 Afbagning med Brød 43 Agerhøns 75 Agurkesalat 86 Andesteg 74 Appelsin-Marmelade 89 do Creme 37 Asparges Salat 60 do Slik 83 do stuvet 84 Aubain 66 Bagning (Regler for) 92 Blaabærsuppe 29 Blomkaal au naturel 84 do Budding 46 do stuvet 85 Blødkogte Æg 32 Boeuf 63 Botfeldtske Roer 83 Boller, Kød 70 Boller og Selleri 72 do Brød 43 do Kartoffelmels 43 do Maizena 43 do Rismels 42 og 44 Brissel, grillert Kalve 67 Brissel Sauce 67 do stegt 66 do stuvet 67 do Suppe 67 Brød, Kong Haakons 97 do Sukker 96 do Suppe 31 do med Æbler 26 Buddinger 44 Buddinger (kolde) 33 Caramel Budding 33 Garibaldi do 91 Rom do 89 Buddinger (varme) 66 Aubain Budding 42 Klipfiske do 81 Brød do 45 Prinsesse do 46 Blomkaals do 46 Byggryns Suppe 29 do Vandgrød 23 do Vælling 22 Bygmels do 22 Bønner, hvide 60 do Snitte 84 do Perle 84 do Voks 84 Cacao 18 Cacao-Crème 37 do Fromage 38 do Mælk 21 Caramel Budding 33 Chocolade 18 Citronsaft 88 Crème, Appelsin 37 do Cacao 37 do Citron 37 do Sauce 37 do Vanille 37 do Vin 37 do Ægge-Citron 37 Duesteg 74 Dessert, Fransk Æble 91 Fars 70 do Fiske52 og 79 do Kaaldolma 71 Fisk 76 Fiskesuppe 52 do filet 77 Fjerkræ 73 Forlorne Kyllinger 68 do Mayonnaise 59 do Ænder 68 Franskbrød med Gær 92 Fricandeau 65 I Frikassé, Kalve og Lamme 66 Frikadeller 71 Frokostsild 79 Fromage, Regler for 38 do Cacao 38 do Citron 39 do Kaffe 39 ! do Frugt 39 do med Saft 39 ! do Ægge38 Frugt Gelé88 Fuglevildt, færøisk75 Føbselsdagskringle96 Gas8 do Ovn9 Geléer, Frugt88 Gratin40 Gratin med Kød, Fisk, Grøntsager 40 do med Melafbagning 41 do med Brød41 do Kød eller Aubain 42 Grød22 do Havre :22 do Maizena 23 do Rismels Vand 23 do do til Suppe 24 do do med Æble 24 do Frugt25 do Rhabarber26 do Rød25 do Æble 87 do Smør24 do Kathrineblomme 87 do Svedske87 Grøntsager81 Gullasch69 Gulerods Salat60 Gulerod stuvet83 do Suppe53 Havregryn17 do Vælling22 do Grød22 do Melvælling 22 do Suppe27 Helleflynder77 Hindbærsaft89 Honningkage 97 Hollandsk Sauce58 Horn med Bagepulver 93 Hornfisk80 do i Fricandeau 80 do i Gelé80 do som forlorne Kyllinger 80 Hummer- og Makaronisalat 61 Hvidkaals- hoved, fyldt 85 do Dolma med Fars 71 do stuvet85 Hvideroer83 Hyldebærsuppe29 Høkasse9 Høns74 Indkøb13 Italiensk Makaroni Suppe 51 Italiensk Salat61 Julienne Suppe50 Jus (Sky73 Kaal Dolma71 do Grønlang86 do Rosen 85 do Rød85 Kaffe 18 do -Fromage39 Kager, smaa94 Smaakringler94 Klejner93 Kiks94 Maizenakiks94 j Majlandske Kager95 Jødekager95 Kager, store, rørte 95 Norsk Sandkage96 Sukkerbrød96 Fødselsdagskringle96 Kong Haakons Brød 97 Lagkage90 Tvebakker97 Honningkage97 Æblekage90 1 do med Kartofler 90 Kalve-Brissel, stegt 66 j do do stuvet 67 | do do grilleret 67 1 do Bryst, grilleret 67 do do kogt66 do Hjærte, stegt 65 do Koteletter64 do Lever, stegt65 ' do Nyre65 Kallops69 Kam, Svine68 Kartoffelmels-Vælling 22 Kartofler, brunede82 do Kugler83 do Mos82 Kartofler, pillede 82 do skrællede, kogte 82 do stegte 82 do stuvede 82 do Suppe, fransk 54 do Salat 60 Kathrineblomme- eller Sveskegrød 87 Kirsebær Suppe 30 Klipfisk 80 do Budding 81 Kompotter, Rhabarber 87 do Stikkelsbær 87 do Æble 87 do Pære 87 Koldskaal 32 Kulør 16 Kyllinger, forlorne 68 Kyllingesteg 73 Kærnemælk, kold 21 do Suppe 20 Kærnemælksuppe med Maizena 20 Kødfars 70 Kødboller 70 do i skarp Sauce 56 do i Rand 71 do og Selleri 72 Kødrand 71 Lagkage 90 Lammehjærter, stegte 65 Langkaal 86 Legerede Supper 57 Likør, Solbær89 Løg-Sauce57 Maggi's Produkter 14 og 50 do Krydderi-Bouillont 50 do Supper50 Maizena-Grød23 do Kiks94 do Mel17 do Vælling19 Makaroni-Suppe, italiensk 51 do Salat 61 Makrel78 Makrel i Gelé -* 78 do røget og ristet 78 Marmelade 89 Mayonnaise, forloren 59 do ægte 59 Mel 17 Melboller 43 Middel mod Hoste 98 do , ondt i Halsen 99 do „ mod Gigt 99 I do , træg Fordøjelse 98 j Mælkemad 19 ; Mælk med Maizenamel 19 do , Cacao 21 do „ Chocolade 21 do Kærne, kold 21 do Tyk 20 ; do oplagt 21 do Ægge med Tvebakker 19 Mælkesuppe 20 Brødsuppe 20 Omeletter m forskelligt Indlæg 47 do uden Mel 46 | do soufflé med Vanille 47 Oplagt Mælk 21 Oksefilet 62 ; Pandekager 48 Peberrodssalat 62 Perlebønner 84 Perleløg (se Løg-Sauce) 57 ; Pie, Frugt 42 Relatabletter 16 Rensdyrkøller 75 Rhabarber, Grød 26 do Kompot 87 do Suppe 30 Risenvandgrød til Suppe 24 do med Æbler 24 Risengryns-Vælling 22 ; Rismels-Boller 42 og 44 do Vandgrød 23 do Vælling 22 Roer, Botfeldtske, brunede 83 Kugmels Vælling 22 Ryper 75 Rødgrød 25 Rødspætter, kogte 77 do stegte 77 Røræg 34 do dampede 35 do med Jus (Sky) 34 Sagoøl 31 Salat 58 og 86 do Agurke 86 do Asparges 60 do af Grøntsager 60 do Gulerods 60 do Hoved 86 do Hummer og Makaroni 61 do do » Asparges 60 do Hønse 61 do italiensk 61 do macedoine 61 do Makaroni 61 do Kartoffel 60 do Peberrods 62 do Selleri 62 Salep 27 Saltlage 72 Sandkage, norsk 96 Sauce 55 do afbagt, brun til Steg 56 og 63 do „ hvid til Grøntsgr 57 do Brissel 67 do Carry 66 do hollandsk 58 do Kapers 57 do Løg 57 do Oliven 56 do Persille 57 do skarp 56 do Tomat 57 do Trøffel 57 do Salat 58 do Vildt 57 do Ægge, til Fisk, Kød mm 35 do do med Tomat 36 do do , Vin 36 Sauce Urte 36 Schuitzel-Wiener 69 Scorzonnerrødder, stuvede 84 Selleri72 og 84 Sild, Frokost 79 do stegte 79 Sky 73 Snittebønner 84 Smaakringler 94 Smaavink 99 Smør, rørt 62 Smørgrød 24 Solbær-Likør 89 Sommerdrik med Appelsin 88 Soya og Kulør 16 Spejlæg 32 Spinat 86 Sukkerbrød 96 Suppe, afsiet 26 do afsiede, gule Ærter 54 do Blaabær 29 do blandet Urtesuppe 53 do Brissel 52 og 67 do Brun 50 do Brød 31 do do med Æbler 26 do Byggryns 29 do Champignons 52 do Fiske 52 do fransk Kartoffel 54 do Gryn 28 ' do Gulerods 53 I do Havre 27 do Hyldebær 29 do italiensk Makaroni 51 do Julienne 50 do Kirsebær 30 do Kød 49 do jævnet med Fløde eller Mælk 51 do Asparges 51 do Kørvel 53 do Legeret 51 do med Biscuitjævning 20 Suppe Mælkebrøds 20 do Risengryns, hvid 28 do do rød 29 do Rhabarber30 do Solbær30 do Stikkelsbær 30 do Tomatpurée 54 do Sago rød og hvid 28 do Æble30 Svampe 101 Sveskegrød87 Svine-Hjærte68 do Mørbrad68 do Kam68 do Koteletter 64 og 68 do Lever68 Syrer86 Tabletter, Rela16 do Vanille16 The18 Torsk, kogt 76 do stegt77 Trifli91 Troldtøj 91 Tvebakker97 Tykmælk20 Uldvask99 Vandbakkelser93 Varmvandsbad10 Vælling22 do Bygmels22 do Byggryns22 do Havremels 22 do Havregryns 22 do Kærnemælks med Maizena 22 do Kartoffelmels 22 do Maizena 19 og 22 do Rismels22 do Risengryns 22 do Rugmels22 do Sago22 do Sagomels22 do Semouille22 Pag Vælling Tapioka 22 Æggeretter 32 Ægge-Citron-Créme 37 do Fromage 38 do Drik med Vin, (skummende) 35 do Gelé med Flødeskum 39 do do „ Frugt 40 do Kage med Indlæg 47 do do , Flæsk 48 do do , Brød 48 do Mælk med Tvebakker 19 do do dampet 35 do do med Jus (Sky) 34 do Sauce 35 do do med Tomat 36 Pag Ægge-Sauce med Vin 36 do stand 33 do snaps 32 do Suppe 35 do 01 35 do Urte-Sauce 36 do søbe 31 Blødkogte Æg 32 Forlorne do 32 Røræg 34 Spejlæg 32 Æg i Tomat 33 Æbleskiver 49 Ærter, gule afsiede 54 do stuvede 83 Øllebrød 31 | ||
Mælkesuppe med Biscuitjævning.
Professor Jürgensen. Sødmælk — 1 Pægl (1/4 Liter). Salepkiks — 2 Kv. (10 Gr.). Sukker 6 Kv. (30 Gr.). Fløde. — 1 Spisekef. Salt. Kiksene stødes fint, røres op med lidt Mælk, koges med den øvrige, røres op med Fløde, Salt, Sukker, legeres med med en stærkt pisket Æggeblomme. | ||