Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Mellemretter til Middagsselskaber | ||
Forfatter: | Muus, Mathilde; | ||
Pseudonym: | Fru Constantin | ||
Årstal: | 1919 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Gyldendal | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1919 | ||
Sider: | 194 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | |||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 5,75 | ||
NAAR der skal gives en Middag i vore Hjem, spørges der altid: Hvilke
Mellemretter? Suppen og Stegen finder man sagtens paa. Men Suppe, Steg og Kage, er det ikke lidt kedeligt? Det, som gør en Middag mere interessant, er en eller flere lidt mindre kendte, fikse Mellemretter. Her er nu 400. Det er ikke alle dem, som eksisterer. Der svømmer jo ikke en Fisk i vore Søer eller i vore salte Have, der ikke kan gives som en god Mellemret. De vilde fylde en hel Bog alene. Men her er et Udvalg. Dyre og billige, lette og solide, for Vegetarianere og Kødspisere. Om dem alle tror jeg, at de vil kunne tilberedes smukt af vore dygtige Husmødre, Kogekoner og Kokkepiger. De har ingen franske Navne. Jeg frygter nemlig for, at vore danske Damer og Kogersker oftest vilde staa lidt forvirrede overfor Benævnelser som »Frillers«, »Frivoliteter«, »Undiner«, »Ursuliner«, »Barquetter«. Alt her i Bogen er skrevet paa dansk. Ej heller findes her mange Retter af den Art, hvor Agerhønsene er fyldte med store Trøfler, dampede i Champagne, eller Postejer med Kroner af Hanekamme eller Retter af Rygmarv. For i de fleste Huse herhjemme, hvor der ikke findes iranske Kokke, vilde saadanne springes over af Husmoderen. Men vi har herlige Fisk, dejligt Vildt, Dyr og Fugle, Haver, der bugner af Frugter og rige Grønsager, vi kan baade præstere danske Retter og Retter, vi har set og lært i Udlandet, og tilberede dem med Omhu og servere dem elegant under danske Navne. Vil vi endelig, kan vi paa Menuerne oversætte dem paa fransk. Jeg haaber, at denne Bog skulde indeholde nogle Svar paa dette Spørgsmaal: Hvilken Mellemret skal vi nu tage? E. CONSTANTIN. | ||
1— 19 Varme Mellemretter af Okse 7— 15
20— 40 Varme Mellemretter af Kalv 16— 24 41— 56 Varme Mellemretter af Lam 25— 31 57— 70 Varme Mellemretter af Svin 32— 39 71— 84 Varme Mellemretter af Vildt 39— 45 85—125 Varme Mellemretter af Fjerkræ 45— 63 126—175 Postejer, Gratiner, Farsretter 64— 85 176—205 Varme Mellemretter og Buddinger af Grønsager 86— 97 206—246 Smaa Mellemretter og Svamperetter 98—115 247—299 Varme Mellemretter af Fisk 115—134 300—321 Kolde Fiskeretter, Leverpostejer og Mousser 135—143 322—355 Kolde Mellemretter af Fjerkræ, vildt og tamt Kød 144—160 356—367 Søde Mellemretter 160—163 368—382 Osteretter 164—169 383—423 Sauces og Tilbehør til Retter 170—185 II ALFABETISK REGISTER A 268 Aal i Madeirasauce 123 336 Agerhøns, Hjerper og Snep- 267 Aal, kogt 123 per i kold Vildtflødeskums- 269 Aal, kogt i Fløde 124 sauce 151 227 Aal og Kartoffelmos, Skal- 118 Agerhøns, italiensk 60 ler med 106 357 Ananas, friske 160 270 Aal og Østers, Ragout 345 And, kogt, Ret af 156 af 124 420 Anretning paa Serviet 183 359 Abrikoser og Jordbær 161 191 Artiskokker 92 141 Adelaides Gratine 71 202 Aspargesbudding 96 B 252 Bacalao, Klipfisk af 118 15 Bayerske Pølser, Oksetunge, Spinat og Blomkaal 13 64 Bayonneskinke 36 393 Bearnaisesauce 173 143 Bedstefaders Gratin 72 234 Blodbudding, russisk 109 184 Blomkaal, bagt 89 159 Blomkaal, farseret 79 185 Blomkaal i Garniture 89 216 Blomkaal med Krebsesauce 101 160 Blomkaal som Champignons 79 218 Blomkaalsrand 102 183 Blomkaalsrouletter 89 132 Blomkaalstimbal, fin 67 162 Boller med Hvidkaal m m 80 98 Bremer Hønseragout 51 37 Brisler, glacerede el stegte 23 29 Brisler, Kalvekotelet med 20 213 Brisler og haardkogte Æg 100 396 Brun Sauce og Madeirasky 174 1 76 Buddinger af Grønsager 86 68 Bøf af Svinemørbrad 38 9 Bøf, smaa Stk med Peberrod 11 196 Bønner, grønne og Tomat 93 200 Bønner, italiensk Ret 94 178 Bønner og Tomater 86 C 401 Caramelsauce 175 193 Cardons med Marv 92 148 Champignons, friske, Gratin med 75 244 Champignons i en stor Krustade 114 187 Champignons og Bønner 90 212 Champignons, Skaller med 100 158 Champignons, smaa, i Gratin 78 241 Champignons, stegte, store, ægte 113 186 Champignons, ægte, om Vinteren 90 173 Chartreuse 84 375 Chester Kiks, Osteret 167 365 Citronis 162 358 Compot af forskellige Frugter 161 235 Crokuetter, Rouletter og 109 D 423 Deling af en Dyreryg 185 115 Duer eller Kornraager med Løg 58 112 Duer i Frituredejg 57 16 Duer, kogte med Asparges 59 332 Duer, kolde med Chau- froidsauce 149 113 Duer med Kastanier 57 114 Duer, stegte, farvede 58 73 Dyre- eller Harekoteletter med Macaroni og Tomatpuré 41 71 Dyrekølle i Farsrand 39 353 Dyrepostejer, kolde 159 349 Dyresteg, kold Ret af 157 75 Dyresteg som Mellemret 41 F 168 Farsbudding, kulørt 82 170 Farsbudding med Bønner og Brisler 83 172 Farsbudding af Ryper 84 224 Farserede Kartofler 105 408 Farserede Tomater 177 95 Farseret Høne eller Kalkun 50 159 Farseret Blomkaal 79 126 Farsretter, Postejer, Gratiner 64 122 Fasan i Macaroni 62 337 Fasan, fin, kold Ret af 151 123 Fasan i Hvidkaal 62 124 Fasan med brunede Æbler 63 363 Ferskener, friske 161 308 Fiskeanretning, kold, elegant 138 81 Fiskefars, Timbal af Kanin 315 Fiskefars, Æg og Tomater 140 413 Fiskegelé 179 150 Fiskegratin 77 200 Fiskeretter, kolde, Leverpostejer og Mousser 135 314 Fiskeret uden Olie, kold 140 390 Fiskesauce, brun, fin ---- 172 286 Fisketunge 130 247 Fisk, varme Mellemretter af 115 322 Fjerkræ, kolde Mellemretter af, tamt og vildt Kød 144 85 Fjerkræ, varme Mellemretter af 45 273 Fladfiskefilets, Anretning af 125 154 Florentinsk Gratin 77 391 Flødepeberrodssauce, hvid 172 392 Fløde, pisket, med Peberrod 173 400 Flødeskumssauce, kold, til Vildt 175 260 Foreller, store 121 101 Fransk Hønsefrikassé med Løg og Gulerødder 53 72 Fricandeau af Dyrekød 40 21 Fricandeaux, fine, smaa 16 121 Frikassé af Agerhøns eller andre vilde Fugle 61 365 Frugter i Is 162 119 Fugle, vilde, mindre, eller Duer, ungarsk Ret 60 236 Fylding til Rouletter 110 G 89 Gaasefars, af Udseende som en hel Gaas 47 318 Gaaseleverfars 141 87 Gaas, kogt i Tomatsauce 46 85 Gaas, sprængt 45 341 Galantine af fyldt Svinehoved 154 339 Galantine af Høns 152 340 Galantine af Kalvebryst 153 342 Galantine af Kødet udenom Oksefilet 154 290 Gedde, kogt 131 291 Gedde, stegt 132 338 Galantine af Kalkun eller Høns 151 413 Geléer til kolde Retter 179 360 Gelé med Ananas 161 416 Glasur til forskellige Kødretter 180 146 Gratin af Duer med Oliven 74 139 Gratin af Fisk, Høns, Krebs 70 142 Gratin af friske Champignons 72 150 Gratin af Kanin 75 144 Gratin af Kartofler og Fisk 73 156 Gratin af Klipfisk og Ris 78 145 Gratin af Sellerier og Skinke 73 152 Gratin med Okseragout og Risdejg 76 210 Gratinskaller med Røræg og røgede Sild 99 126 Gratiner, Postejer og Farsretter 64 70 Gris, helstegt 39 176 Grønsager, Buddinger af 86 203 Grønsagsbudding 96 204 Grønsagsbudding med Trøffelsauce 97 192 Grønsager og Røræg 92 190 Grøntret af Champignons 91 179 Grøntret, blandet 87 40 Gullasch af Kalvekød og Svampe 24 H 406 Halvmayonnaise 176 8 Hamburger Oksebryst 10 65 Hamburgerryg 37 73 Hare- eller Dyrekoteletter 41 349 Hare-, Fasan- eller Dyresteg, kold 157 126 Harepostej 64 52 Haricot de mouton 29 288 Helleflynder, kogt 131 289 Helleflynder med Olivensauce 131 221 Herreret 104 365 Hindbæris 162 51 Hjerne af Kalv og Lam 29 285 Hollandsk Sauce, uægte 171 284 Hollandsk Sauce, ægte 170 316 Hornfisk i Gelé og Mayonnaise 141 157 Hummergratin 78 309 Hummerret, kold 138 386 Hummersauce 171 310 Hummer, Gratinskaller med 139 307 Hummer i Mayonnaise 137 299 Hummer, varm, i dens egen Skal 134 298 Hummer, varm i Karrysauce 134 297 Hummer, varm, i Skaller 133 354 Husarsalat, hollandsk 159 109 Hvid Frikasé af Kyllinger 56 161 Hvidkaal med Champignons 79 163 Hvidkaalshoved, farseret med Ris 80 164 Hvidkaalshoved, forfinet 81 165 Hvidkaalsrouletter 81 100 Høns, brunede, med Maca-ronirand 52 95 Høns eller Kalkun, farserede 50 327 Høns eller Ænder i Halv- mayonaise 147 325 Høns eller Ænder i Mayonnaise 146 330 Høns, kold Anretning af 148 103 Høns med spansk Sauce 54 104 Høns med Grønsager 54 167 Hønsefarsbudding, krydret 82 101 Hønsefrikassé, fransk 53 106 Hønsekoteletter 55 120 Hønsekødrester, Ret af 61 129 Hønsepostej, varm, med Krebs 65 96 Hønseragout 50 98 Hønseragout, Bremer 51 334 Hønseret, kold, med Østers 150 99 Hønseret, spansk 52 326 Hønseret med Aspic-Rand 146 102 Hønsesoufflet 53 I 110 Indbagt Kylling med Kastanier 56 53 Irsk Stuvning 30 365 Is 162 421 Ispunch til Skildpadde 184 2 Italiensk Ret af Oksefilet 8 97 Italiensk Tillavning af Høns 51 J 195 Jordskokker, panerede 93 74 Jæger Hare-Ragout 41 K 251 Kabliau, kogt, med Østerssauce 117 90 Kalkun, dampet 47 323 Kalkun i Sky 145 88 Kalkun, kogt 46 322 Kalkun, kold 144 324 Kalkun, kold Mellemret 145 39 Kalvebrisler og kogt Oksetunge 24 346 Kalvebrisler, Rand af Sky med 156 25 Kajvebryst, farseret med Brøddejg 18 23 Kalvebryst, farseret med lys Olivensauce 17 24 Kalvebryst, farseret med Skinkedejg 18 26 Kalvebryst, fyldt med Krebsefars 18 22 Kalvefricandeau med Tomater 17 51 Kalvehjerne 29 38 Kalvehjerne, Mellemret 23 35 Kalvehoved 22 29 Kalvekotelet med Brissel 20 31 Kalvelever med Madeira 20 30 Kalvelever og Oksetunge 20 208 Kalvenyre paa Franskbrød 99 20 Kalveryg, stegt 16 36 Kalvetunger i Anchiossauce 22 20 Kalv, varme Mellemretter af 16 84 Kanin med grønne Ærter og Gulerødder 45 82 Kanin med Krebs, Ærter og Gulerødder 44 83 Kanin med Skinke og Asparges 44 81 Kanin, Timbal af, i Fiskefars 44 80 Kaninkød, finere Ragout af 43 224 Kartofler, farserede 105 407 Kartofler, franske 176 412 Kartoffelmosrand 179 108 Kartoffelmosrand med Kyllinger og Pølser 56 247 Karper 115 28 Karry, brasiliansk 19 27 Karry-Kød, indisk 19 194 Kastanier, ristede 93 311 Kaviar 139 312 Kaviar med pocherede Æg 139 169 Klipfisk, Rand af 82 252 Klipfisk som Bacalao 118 418 Kniv, en skarp 181 88 Kogt Kalkun 46 352 Kold Mellemret uden Olie 159 115 Kornraager eller Duer 159 73 Koteletter af Hare eller Dyr 41 67 Koteletter af Svinefilets 38 50 Koteletter, florentinske 29 256 Koteletter, Lakse- 120 117 Kramsfugle eller andre smaa Fugle 59 305 Krebsehaler i Gelé i smaa Forme 136 82 Krebs, Kanin med 44 387 Krebsesauce 171 238 Krustader 111 244 Krustade, stor, med Champignons 114 111 Kyllinger i Krebsesauce 57 331 Kyllinger, kolde, i Mayonnaise 149 107 Kyllingeret med Pølser 53 415 Kødgelé, hurtiglavet 180 175 Kødrand af salt Kød 85 87 Kødrand med kogt Gaas og Tomatsauce 46 414 Kødsky 179 L 69 Lamme- eller Svinemør- bradskoteletter 38 56 Lammehaler, Ret af 31 51 Lammehjerner 29 47 Lammekoteletter I 27 48 Lammekoteletter II 28 49 Lammekoteletter III 28 44 Lammekød, Italiensk Ret 26 41 Lammekød i Tomat og Karry 25 45 Lammekød med Løg 26 46 Lammekølle, sprængt 27 55 Lammelever med Rosen- kaal 31 43 Lammesteg med Tomater 25 41 Lam, varme Mellemretter af 25 259 Laks, farseret 121 302 Laks i Mayonnaise 136 262 Laks, henkogt 121 255 Laks, kogt 119 256 Laksekoteletter 120 258 Laksekoteletter, ristede____ 120 320 Leverpostej, hjemmelavet, en croute 142 319 Leverpostej, ægte Strassburger 142 300 Leverpostejer, Mousser og kolde Fiskeretter 135 317 Leversoufflé af ægte Strassburger Gaaselever 141 230 Løg, farserede med Tomater 107 M 181 Macaroni à la San Giova- nello 88 180 Macaroni, hjemmelavet 87 222 Macaroni med Hønseind- mad 104 140 Macaroni-Gratin med Tunge 71 411 Macaronirand 178 100 Macaronirand med brunede Høns 52 231 Macaronirand med Grønsager 107 232 Macaronirand med stuvede Løg 108 265 Makrel, halv stegt, halv kogt 122 263 Makrel med hollandsk Sauce 122 264 Makrel, norsk Tillavning^ 122 396 Madeirasky og brun Sauce 174 362 Mandariner med Jordbær 161 253 Maskintorsk 118 404 Mayonnaise, fransk, grøn 176 403 Mayonnaise, fransk, med Sennep 176 405 Mayonnaise, fransk, med Tomat 176 402 Mayonnaise, fransk, ægte 175 366 Melon som Mellemret 162 317 Mousse de foie gras 141 300 Mousser og kolde Fiskeretter 135 N 42 Navarin 25 207 Nyrer, Kalve- eller Svine- 98 O 8 Oksebryst, Hamburger 10 10 Oksebryst med Gulerødder 11 6 Oksefilet, garneret 9 2 Oksefilet, italiensk Ret af 8 3 Oksefilet, kogt, røget 8 4 Oksefilet med Bananer og Tomater 9 1 Oksefilet med Trøfler 7 19 Oksehaler med Trøffelsauce 15 18 Oksehaler og Champignons 14 7 Oksekød, kogt paa romersk Maner 10 134 Oksemarv, Timbal med 68 13 Oksetunge, farseret 12 11 Oksetunge, glaceret 11 12 Oksetunge i Fars 12 14 Oksetunge i Madeirasauce 13 30 Oksetunge, Kalvelever og 20 17 Oksetunge med forlorne Æg 14 15 Oksetunge og bayerske Pølser 13 16 Oksetunge og Æggestand 14 350 Oksetunge, Tomatsauce og Æggestand 158 1 Okse, varme Mellemretter af 7 153 Olivengratin med Oksetunge 77 225 Omelet, lille, med Tomater 105 380 Osteboller i Klaret 168 377 Ost, indbagt 167 382 Ost og Brød 169 368 OstereMer 164 378 Osteret af Rugbrød 167 381 Osteret, kold 168 373 Osteret med Sky 166 369 Ostepirogier 164 370 Ostepostejer 165 368 Ostestænger 164 371 Ostestænger, billige, gode 165 374 Ostestænger, fine 166 P 217 Pandekage med Ost 101 274 Pighvarre, kogt 126 275 Pighvarre med krydrede Urter 126 220 Pirogier 103 205 Plumbudding 97 189 Porrer, brunede 91 261 Portionsforeller 121 126 Postejer, Gratiner og Farsretter 64 356 Pærer, kogte 160 107 Pølser, Kyllingeret med 53 R 94 Ragout af stegte Ænder 49 418 Ragout, Opvarmning af 182 372 Ramequins 166 174 Rand af hakket Kød 84 388 Reje- og Aspargessauce 171 351 Resier af stegt Hare i Gelé 158 177 Risetto 86 149 Risgralin med Marv 75 211 Ris og Torsk, Skaller med 100 410 Risrand 178 233 Risrand med haardkogte Æg 108 239 Rissoller 112 219 Rissoller med Hachis 102 166 Ris, spansk Ret 81 379 Romersk Osteret 168 235 Rouletter og Crokuetter 109 236 Rouletter, Fyldning til 110 237 Rouletter med Østers 111 128 Rypepostej 65 335 Ryper i kold Flødeskumsauce 150 125 Ryper, stegte i Fad 63 278 Rødspættefilets, farserede 128 280 Rødspættefilets, Hummer og Østers 129 282 Rødspættefilets i Fiskefars-rand 129 277 Rødspættefilets med Blom- kaal 127 281 Rødspættefilets med hollandsk Sauce 129 301 Rødspættefilets og Krebs i Mayonnaise 135 313 Rødspættefilets uden Olie 139 376 Rødspætter, Anretning af 127 285 Rødspætter, indbagte 130 300 Rødspætter i Sennepsmayon- naise 135 283 Rødspætter med Oliven og Ost 129 284 Rødspætter med Tomat, Macaroni og Æggestand 130 279 Rødspætter, stegt, med kold pikant Sauce 128 240 Rørsvampe, indbagte 112 192 Røræg, Grøntsager og 92 S 397 Sauce financière 174 383 Sauces og Tilbehør 170 367 Savarin 163 271 Sild, kogte 125 272 Sild, stegte 125 151 Skaller med Gratin af Kalvebrissel 76 32 Skildpadde, alm forloren 21 33 Skildpadde, financière 21 34 Skildpadde i Fiskerand 21 64 Skinke, Bayonne 36 58 Skinke, Kogning af røget 32 60 Skinke, kogt, garneret med Pølser 34 61 Skinke, kogt, i Rødvin 34 59 Skinke, kogt, med Puréer 33 Skinke, kold i Sky 155 226 Skinke og Blomkaal 105 57 Skinke, Saltning af 32 62 Skinke, stegt, halv saltet og røget 35 63 Skinke, urøget, saltet 36 147 Skinkegratin 74 321 Skinkemousse, kold 143 137 Skinke- og Kartoffeltimbal 69 364 Skovjordbær med Flødeskum 162 188 Slikasparges 90 306 Smaa kolde Retter i Skaller 137 422 Sokler til Fugle 184 99 Spansk Hønseret 52 54 Spansk Lammeret 30 209 Spinatboller 99 201 Spinatbudding 95 176 Spinat som selvstændig Ret 86 86 Sprængte Ænder 46 85 Sprængt Gaas 45 361 Stikkelsbær og Blommer i Karamel 161 215 Stuvning financière, Skaller med 101 243 Støvbold Ret af 114 266 Suder 123 242 Svampe, Ret af forskellige 113 246 Svampe, stegte 115 182 Svampebuddinger, smaa 88 228 Svampeomelet 106 198 Svamperagout med Sellerier 94 197 Svamperagout med andre Urter 94 206 Svamperetter 98 245 Svampetimbaler 114 57 Svin, varme Mellemretter af 32 69 Svine- eller Lammemør- bradskotelet S8 67 Svinefilets, Koteletter af 38 68 Svinemørbrad, Bøf af 38 66 Svinemørbrad i Madeira 37 355 Svinemørbrad, kold, med Bønner 160 343 Svinemørbrad, kold Ret af 155 356 Søde Mellemretter 160 T 133 Timbal af Fisk og Fiske-fars 68 135 Timbal af Fiskefars 69 138 Timbal af Ryper 70 134 Timbal med Oksemarv 68 347 Timbaler, smaa af Kalvebrissel 156 383 Tilbehør og Sauces 170 225 Tomater, lille Omelet med 105 409 Tomatfars med Ris 177 389 Tomatsauce 172 348 Toppe, smaa, af Hønsekød 157 254 Torsk, dampkogt 119 249 Torsk med Champignons 117 248 Torsk med Oliven 116 303 Torsk, Østers og, i Gelé 136 130 Torske- eller Gedde-Postej 66 250 Torskeragout med Østers 117 199 Trøfler i Serviet 04 417 Trøfler, Oliven og Champignons 181 287 Tunge, gratineret 131 V 419 Vandbad (bain-marie) 183 376 Varme Isvafler med Ost 167 93 Vildanderet 49 71 Vildt, varme Mellemretter af 39 329 Vildtanretning, kold 148 76 Vildtanretning, varm 42 136 Vildt- og Macaroni-Timbal 69 131 Vildtpostejer, smaa 66 398 Vildtsauce 174 399 Vildtsauce, kold 174 79 Vildsvin, Hals og Forkød 43 328 Vildsvinehoved, koldt 147 78 Vildsvineryg, indbagt 42 77 Vildsvineryg, stegt 42 Æ 223 Æg, fransk Ret af 105 17 Æg, forlorne, og Oksetunge 14 214 Æg og Løgsauce 100 312 Æg, pocherede, og Kaviar 139 206 Æg, Tunge og Bønner 98 229 Æggekage, bayersk 106 16 Æggestand, Oksetunge og 14 350 Æggestand i Tomatsauce 158 91 Ænder, dampede 48 86 Ænder, sprængte 46 325 Ænder eller Høns i Mayonnaise 146 333 Ænder i Gelé og Flødeskum 149 92 Ænder i Tomatsauce 48 94 Ænder, Ragout af 49 0 292 Østers, friske 132 296 Østers i Friture 133 295 Østers, indbagte 133 293 Østers, kogte, i Skaller 132 304 Østers, Hummer i Gelé 136 294 Østers og Champignons 133 303 Østers og Torsk i Mayonnaise 136 383 Østerssauce 170 | ||
16. Oksetunge og Æggestand.
12 Personer. 2 mellemstore Tunger, 10 Æg. Skiver af en røget, kogt Oksetunge, dyppede i en dejlig, stærk Tomatsauce tilsat Kødekstrakt og lidt Soya (den skal være brunrød) og en Anelse af Sukker, lægges paa skraa opad hinanden paa et aflangt Fad, og ved begge Sider lægges tykke Skiver af Æggestand, kogt i en Randform. Retten kan gives baade varm og kold, er den kold, røres lidt fin Salatolie i den kolde, stærke Tomatsauce, røres længe og godt ind. Retten er decorativ og passer ogsaa til et Souperbord. Det smager godt at komme lidt Paprika i Saucen. (Anbefales meget). | ||