Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Fru Helenes Opskrifter: Kogebog for By- og Landhusholdninger med et Afsnit om Folkehusholdning | ||
Forfatter: | Hempel, Helene; | ||
Pseudonym: | Fru Helene | ||
Årstal: | 1921 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | H. Aschehoug | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 181 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | Blad; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 5,5 | ||
Naar jeg samler denne Haandbog for unge Husmødre, Husjomfruer eller
Kokkepiger, er det ikke fordi det er noget Nyt, der her fremkommer, ligesom det ikke er en finere Kogebog, thi deraf synes jeg, der er nok. Men i de Aar, jeg har beskæftiget mig med den huslige Gerning, har jeg haft mange Elever, og jeg har i en Aarrække skrevet en Del huslige Artikler til flere Blade, specielt »Herregaardenes Adresse-Tidende«. Saavel mine Elever som Læsere fra Bladene har Gang paa Gang bedt mig samle mine Opskrifter, saa de kunne faas paa Tryk. Jeg haaber nu, dette maa lykkes mig, saaledes at denne Bog maa blive til Nytte og Støtte i mangen en Husholdning, saavel den mindre som den større, hvor der ses hen til Økonomi og god Orden. Fru Helene. | ||
FOLKEHUSHOLDNING
GRUPPEINDDELING 1 Folkehusholdning og daglig Rengøring 2 Rengøring i Køkkenet 3 Maal og Vægt 4 Folkehusholdning og daglig Madlavning 5 Fersk Kødsuppe 6 Peberrod Sauce 7 Løgsauce til Kalvekød 8 Kødboller 9 Melboller I 10 Boller II 11 Boller III 12 Risforme til Kødsuppe 13 Sødsuppe 14 Hylde- og Æblesuppe 15 Hvid Sagosuppe 16 Salt Suppe 17 Grønkaal 18 Gule Ærter og Flæsk 19 Mælkemad 20 Kærnemælkssuppe 21 Øllebrød 22 Bollemælk 23 Mælk og Boller 24 Eftermad 25 Kalvesteg og Kalveretter 26 Bøf 27 Frikadeller 28 Forlorne Frikadeller 29 Lever og Hjerte 30 Medister 31 Bayerske Pølser 32 Klipfisk 33 Plukfisk 34 Klipfiske Frikadeller 35 Løg Frikadeller 36 Ragout 37 Skinke-Pandekage 38 Boller i Selleri 39 Lobeskoves 40 Pluk-op 41 Æggekage 42 Stegt Flæsk 43 Bankefiæsk 44 Kotelet 45 Udvandet Flæskekød 46 Fisk 47 Pandekage 48 Gær Pandekager 49 Kærnemælks Pandekager 50 Æbleskiver 51 Risengrynsklatter 52 Til Sylte 53 Til sort Pølse 54 Proschkage 55 Paalæg 56 Kødbudding 57 Kalveost 58 Leverpostej 59 Knapost 60 Islandsk Lammekød 61 Sildesalat 62 Kaffe og Te 63 Ølbrygning 64 Gæren 65 Brødbagning 65 Hvedebrød 66 Sigtebrød 67 Daglig Julekage 68 Hjemmelavet Rugbrød Indslagtning 69 Grisen 70 Grisens Nedskæring 71 Tarmene 72 Hovedet 73 Sylte 74 Grisefødder 75 Tungen 76 Leveren 77 Leverpølse 78 Leverpostej 79 Svineryggen 80 Bovene 81 Fileten 82 Ribbenene 83 Flæskesteg 84 Fedtet 85 Mørbraden 86 Pelser 86 Sorte Pølser 87 Speciel Pølseopskrift 88 Hvid Pølse 89 Medister 90 Lungepølse 91 Hengemt Kød 92 Spegepølse I Spegepølse II 93 Svensk Spegepølse 94 Hellig Pølse 95 Saltning og Røgning 96 Saltlage til svensk Saltemaade 97 Saltlage til Bayonneskinke 98 Lage til Oksetunge 99 Hurtig behandlet Inderlaar 100 Lammet 101 Koen 102 Kalven 103 Daadyr, Raadyr og Hare 104 At nedlægge Sild 105 Kryddersild 106 Essenser 106 Tomat-Essens 107 Sauce-Essens 108 Opbevaring af Æg FINERE MADLAVNING ALFABETISK INDHOLDSFORTEGNELSE Aale-Fricassé, hvid 218 Aal i Gelé 687 Aalesuppe 141 Aai, kogt 217 Aal, røget 220 Aal, stegt 219 Aborrer 206 Abrikos-Marmelade 629 Afbrændt Rødvin til Børneselskab 641 Afbagning til Budding og Boller 189 Agurker 431 Agurke-Salat 668 Amerikansk Honningkage 591 Ananas-Punsch 639 And og Gaas, sprængt 355 Andesteg 349 Ananas-Fromage 493 Ansjossmør 268 Appelsin-Fromage 494 Appelsin-Marmelade 630 Appelsin-Marmelade med Aprikos 631 Arme Riddere 386 Asparges-Budding 440 Artiskokker 425 Asparges- og Blomkaalssuppe 135 At afklare Smør 114 At behandle Fjerkræ 120 At blanchere ____ 109 At dyrke Karse 643 At jævne med forsk Mel 118 At klare Suppe, Sky og Gelé---- 110 At koge Sky 119 At legere med Æg 111 At købe fersk Kød 282 At købe Vildt 283 At opløse Husblas 480 At piske Fløde 117 At piske Fløde og pynte dermed 481 At tage Benene ud af Fjerkræ 122 At udvaske Smør 115 Aubin 366 Aubin 447 Bagning, Regler for Anvisninger om Smørret, Palmin, at røre en Kage, om Gæren, Hjortetaksalt, Opskrift paa Bagepulver, Mandlers og Korenders Behandling, Kagekassen, Melet o s v554 Bagt Brød til Saft-Suppe 144 Bakkelse eller Kommenskringler 558 Bearnaisesauce 273 Bederyg, stegt 339 Benløse Fugle 294 Billig Aftenret 695 Kartoffelrand, ekstra god, til en lækker Ragout 696 Blandet Smør 116 Blegselleri 427 Blomkaal 417 Blomkaals-Budding 442 Blomme-Kompot 458 Blomme-Marmelade 636 Buddinger, varme Regler for Tillavningen 438 Bollemælk 169 Boller og Selleri i Sauce373 Bondepige med Slør 511 Bortfeldske Roer 408 Brun Afbagning 113 Brunkaal 419 Brune Kager 618 Brun Suppe 121 Brændte Mandler 552 Brødfars 186 Brødfars til Kalvekølle 187 Brød-Frikadeller ---- 385 Brød-Suppe 151 Budding med forsk Grønsager 441 Butterdejgskager 567 Butterdejg 525 Butterdej g med Æbler 529 Butterdejg med raa Æbler 530 Butterdejgskringler 597 Byg- eller Risengrynssuppe 150 Byggryns-Vandgrød 171 Bøf af Sild 225 Børne-Dessert 503 Børnenes Kager 604 Cathrineblomme-Kage 505 Champignons 435 Champignons, ristede 437 Champignons, stuvede 436 Champignonssauce 258 Chokolade-Budding 487 Chokolade-Fromage 490 Chokolade-Glassur 539 Chokolade-Marengs 613 Chokolade-Overtræk 622 Chokolade-Suppe 162 Citron-Fromage 491 Citron-Is 551 Citron-Suppe 163 Creme, stivnet 507 Cremesauce 277 Dessert 479 Dyreryg, stegt 342 Engelsk Bøf 287 Engelsk Pie 454 Engelsk Punschekage 538 En Frokostret 701 En let Sommermiddag 710 En pæn Ret til Aften 694 En Silderet til Frokost 703 En smuk Anretning til koldt Bord 691 Fasan eller Høns i Mayonnaise 690 Fars 179 Fars med Grønsager 374 Fasaner og Fugle 346 Fastelavnsboller 577 Fersken-Kompot 459 Fersk Oksetunge 297 Figen-Marmelade 635 Fine Boller 556 Finere Madlavning 109 Fin Torskesauce 261 Fine Horn 569 Fire Species 608 Fisk å la Soto Maior 242 Fisk og Steg, kold 688 Fisk med Sauce å la Normandié 241 Fiske-Ballons 240 Fiskefars 188 Fiskebudding af Fars 234 Fiskebudding af kogt Fisk237 Fiskefrikadeller 233 Fisk, stegt 202 Fisk stuvet i Muslingskaller ____ 239 Fjerkræ, kold, i Mayonnaise er beskrevet ved kolde Retter Nr 691 Flæskesteg 322 Flødekiks 576 Flødelapper 472 Flødelapper med Æg 473 Fløderand, billig 501 Fløderand med Kompot 500 Fløderand med Makroner 499 Fløde-Ruller 566 Fløde-Vafler 476 Flamske Vafler 477 Fløjelsgrød 165 Fløjelsgrød II 166 Forloren And 363 Forlorne Frikadeller 365 Forloren Hare 362 Forloren Honningkage 595 Forlorne Kyllinger 313 Forloren Skildpadde 317 Forloren Skildpaddesuppe 131 Fransk Bøf 288 Franske Kartofler 394 Franske Nathuer 475 Frikandeau 311 Frikassésauce 265 Fromage 495 Frossen Fløde 549 Fløde-Is Nr 1 550 Fru Brandts Honningkage592 Frugtgrød 174 Frugt med Flødeskum 502 Frugtpie Nr 1 452 Frugt-Tærte 528 Frysning af Is 547 Fyldte Æbler 515 Galletkringle 565 Gaaseplukning 121 Gaasesteg 348 Gaasesuppe 128 Gedde, farseret 212 Gedde, kogt 211 Gedde, stegt 213 Glasur 533 Gratin 367 Gratin af kogt Fisk 236 Greve-Kage Græskar 132 Grønlangkaal 409 Grønsager 400 Grøn Salat 667 Grønærter 403 Grønærter med Stuvning 404 Grønærte-Suppe 138 Gulerods-Marmelade 634 Gulerods-Rouletter 380 Gulerods-Suppe 137 Gulerødder, stuvede 412 Hachis 295 Hachis i Æble 307 Hakkebøf 28 Haresteg 343 Havregrødsbudding med Frugt 384 Helleflynder i Flødesauce 245 Helleflynder med Hummersauce 246 Hof-Dessert 506 Hollandaisesauce Nr 1 270 Hollandaisesauce Nr 2 270 Hollandaisesauce Nr 3 270 Honningbrød 593 Smør Creme 594 Hornfisk og Makrel 221 Hummer-Budding 449 Hummer naturel 228 Hummer-Salat 665 Hummer stuvet med Sky 247 Mange flere Fiskeretter beskrevet ved Retter til Aftensbordet fra 683 Hummer- og Krebsesuppe 142 Hvedekiks 575 Hveder, varme Hvid Afbagning H2 Hvidkaalshoved, farseret368 Hyldebær-Suppe 148 Høns at stege 353 Høns, kogt 354 Hønsekødfars I85 Hønsekødsuppe 126 Hønse-Soufflé 361 Høstgilde-Æblekage 520 Indbagt Kalvekød 306 Indbagt Steg 296 Italiensk Makaroni-Salat 660 Italiensk Salat 662 Italiensk Suppe 132 Jordbær-Fromage 489 Jordbær-Marmelade 633 Jordskokker 426 Julekage 560 Jævnet Suppe 134 Kaffebrød, smaa »71 Kalkun, kogt 351 Kalkunsteg 350 Kalkunsuppe 129 Kalvebrissel, stuvet 318 Kalvefars 183 Kalve-Frikassé Kalvekød, farseret 305 Kalvekød, grilleret 304 Kalvekød i Karrysauce 309 Kalvekølle, kogt 303 Kalve-Lever og -Hjærte 316 Kalvesteg 302 Kandiserede Frugter til Pynt 553 Kanin i Frikassé 391 Kanin i Karry 390 Kanin i Ragout 389 Kaninretter 387 Kaninsteg 388 Karamel-Budding 497 Karamel-Rand Nr 2 498 Karamelsauce 280 Karbonade af Kalv 315 Karper 2"7 Karrysauce 254 Karse 424 Kartoffel-Budding 445 Kartoffel-Mos 398 Kartoffelroser 399 Kartofler, brunede 397 Kartofler, engelske 699 Kartofler, fransk, Nr 2 396 Kartofler, panerede 395 Kartofler, rystede, til Fisk 393 Kartoffel-Frikadeller 378 Kartoffel-Gratin 698 Kartoffel-Kage 588 Kartofielmelsboller 192 Kartoffelboller 195 Kartoffel-Salat 654 Kartoffel-Salat, kold 655 Kastanier 434 Kirsebær-Kompot 460 Kirsebær-Suppe 146 Klaretboller 193 Klar Suppe med Peberrods-Kød 125 Klejner 616 Klipfisk 205 Klipfisk-Budding 446 Kogning af Marmelade 624 Kokosmakroner 611 Koldskaal med Jordbær 161 Koldskaal af Kærnemælk 157 Koldskaal af Rødvin 160 Koldskaal af Øl 158 Kogt Fisk 201 Kold Sauce 693 Kompot af tørret Frugt 462 Kompot beskrives 456 Kotelet af Kalv 314 Kotelet af Lam 335 Kraasesuppe 127 Kraftsuppe 123 Krebs 229 Kransekage 542 Kremkager 605 Krustader 478 Krustader beskrives 670 Krustader med Fisk 671 Krustader med Grønærter 673 Krustader med Hachis 674 Krustader med Hønsekød 676 Krustader eller Postejer med Kalvebrissel 681 Krustader med Rejer og Asparges 677 Krustader med Steg i Sky 075 Krustader med Tunge og Grøn ærter 672 Krydder-Kager 615 Kræmmerhuse 607 Kugle-Kager 614 Kyllingesteg og Duesteg 352 Kærnemælk-Suppe 156 Kærnemælk-Suppe, kold 156 Kødboller 180 Kødbudding med Gemyse 448 Kødretter af Grisen 321 Kødretter af Kalven 301 Kødretter af Lam 330 Kørom 164 Kørvel- og Grønkaal-Suppe 140 Lagkage 585 Lagkage Nr 2 532 Lagkage, billig 535 Lagkage med Chokoladecréme 531 Lagkage med Linsedejg 537 Lagkagerulle 586 Lag-Omelet 464 Lammefars 184 Lam, grilleret 333 Lammehjærte, stegt 336 Lammehoved, grilleret 337 Lam i Frikassésauce 334 Lammekød med Spidskaal340 Lamekød til Bøf 338 Lammekølle, kogt 332 Lammesteg 331 Laxforeller 210 Lax og Ørred 209 Linsebøf 381 Linse-Makroner 620 Linser 619 Lækre Kranse 599 Løgbudding 382 Løg, farseret 371 Løg, stuvede 413 Løgsauce 263 Løgsauce til ny Kartofler 264 Makaroni-Budding 443 Makaronirand 300 Makaroni-Salat 658 Makaroni-Salat med Peberrod 659 Majroer 411 Makroner 610 Mandel-Budding 482 Mandel-Fromage 496 Mandler, ristede 534 Maries Lagkage 536 Marcipan 621 Marcipan i forsk Figurer 623 Marengs 612 Marmelade Nr 1 625 Mayonnaisesauce Nr 1 271 Mayonnaisesauce Nr 2 271 Mayonnaisesauce Nr 3 271 Medaljer 601 Melboller I j, 190 Melboller II 191 Middag med 4 Retter 708 Middag med 5 Retter 709 Min Mayonnaisesauce til Kylling og And i Gelé 692 Morbærgrød 175 Muslinger 230 Muslinge-Salat 666 Mælk og Boller 170 Mørdejg 526 Mørdejg Nr 2 527 Napoleonskage 568 Nogle Anvisninger om Vin sammensat med Maden til Middage 707 Nye og gamle Kartofler 392 Oksetunge, farseret 298 Oksefilet med glaserede Løg 286 Oksefilet-Højreb, stegt 285 Oksetunge i Makaronirand 299 Oksekød, tillavet som Vildt ---- 291 Oksesteg 284 Omelet med Fugle-Ragout 358 Omelet med Fugle-Ragout 682 Omelet med Fuglesteg, se Nr 358 346 Oplagt Mælk 173 Orange-Marmelade 632 Ostestænger til Middage 590 Othello-Kage 540 Othello-Kager, smaa, som Dessert 541 Oksekødfars 181 Pandekager Nr 1 467 Pandekager Nr 2 468 Pandekager Nr 3 469 Pandeomelet, en lille 463 Pebernødder, ekstra 617 Pebernødder, billige 617 Peberrodskød 290 Peberrodssauce af Suppe og Mælk 252 Peberrod-Smør 700 Persillesauce af Mælk 260 Persillesauce til Fisk 259 Persillesmør 269 Pie 450 Pie med Ragout 359 Pighvar og Helleflynder, kogt 216 Plukfisk 238 Plukop320 Porrer 428 Postejer, smaa 678 Postejer, store 679 Prinsesse-Budding 439 Pumpernikler 609 Punsch, meget fin 640 Pære- og Æblekompot 177 Pærer, stegte 344 Raa Fløde-Peberrodssauce 257 Rabarber-Gelé 546 Rabarberkompot 178 Rabarberkompot 461 Rabarber-Marmelade med Figen 626 Rabarber-Suppe 143 Ragout af Fjerkræ 356 Ragout af Kalvekød 308 Ragout af Okse- og Kalvekød 292 Rand af Fiskefars 235 Regler for Tillavning af Sauce 248 Rejer 232 Rejer, Hummer og Asparges i Risrand 686 Reje-, Hummer- og Krebsesauce 275 Remouladesauce 276 Rengøring af Fisk 200 Rensdyrkød 345 Retter af Grønsager (Vegetar) 375 Ribs-Gelé 638 Rismels-Budding 444 Ris-Pie 453 Ris-Rand 357 Risengryns-Budding 484 Risengrynsklatter 474 Risengryn til Karry 328 Risforme til Suppe 199 Risgrød med Æblegrød 168 Rismelsboller 194 Rismelskage 581 Rismelspie med Frugt 451 Rismels Æblekage 524 Riz å l'mande 504 Rom-Budding 486 Rom-Fromage 492 Rosenkaal 420 Rosenkaal til Suppe 198 Rouletter af Fiskefars 684 Rugkiks 574 Rugtvebakker 159 Rugtvebakker 578 Rundstykker 559 Russisk Salat til Steg 661 Rødbeder 422 Rødbedebøf 383 Rødkaal 416 Rød Saftsauce 281 Rødspætte, kogt 214 Rødspætte med Blomkaal og Tomater 685 Rødspætte, stegt 215 Rødspætte-Filet eller Ørred-Filet 243 Rødspætte-Filet med Østers- og Hummer- eller Reje-Sauce i Rand 244 Rødvinssauce 278 Røget Fisk 222 Rørt Smør 267 Rørt Smør 401 Røræg 644 Sago Suppe 149 Sago-Øl 154 Salat 423 Salat af Levninger 664 Salt Oksebryst 293 Sandkage Nr 1 580 Sandkager 579 Sauce til Kalvekød 253 Savoykaal eller Hvidkaal med Stuvning 418 Schweizisk Pie 455 Sellerirand med stuvede Gulerødder 375 Sellerier, farseret 370 Selleri-Salat 657 Sellerisauce 256 Selleri, stegt 376 Selleri-Suppe 136 Sennepsauce til Fisk 262 Semoule-Budding 485 Sild 223 Sild 702 Sild, ferske, i Marinade 704 Sild, kogt 224 Sild til Frokost 706 Sild, marinerede 705 Sild, stegt 226 Silde-Salat 656 Sirupskage 596 Skaldyr 227 Skidne Æg 653 Skildpaddesauce 266 Skinke 324 Skinke, en udmærket stegt 325 Skinkepostej 697 Slik-Asparges 402 Smaa Kaaldolma 369 Smaa Kager, Regler for Bagning 554 Smaa Sandkager med Klat 600 Smaa Pleskener 603 Smør-Creme Nr 2 596 Smørgrød 167 Smørkage 562 Snittebønner 421 Sodakage 578 Skorzoner-Rødder, stuvede 410 Spidskaal 406 Spinat 414 Stegesauce, brun 249 Stegning af Vildt 341 Stegte Æbler 517 Stegte Æbler Nr 2 518 Stikkelsbær- og Solbær-Suppe 145 Stor Kringle 555 Stuvning til Grønsager 407 Suder 208 Sukat af Græskar 433 Sukkerbrødskage Nr 1 582 Suppe med Champignons 133 Svedskesauce 483 Svedske-Soufflée 466 Svinefilet, kogt 327 Svinekødfars 183 Svine-Mørbrad 326 Svineryg, stegt specielt 323 Svinerygsuppe 130 Svinetunge, tilberedt med Fars 329 Sylfide-Omelet 465 Syrer 415 Sølvkage 584 Søsterkage 577 Tekringler 598 Tilsløret Bondepige 510 Tartaletter med Æblegrød 589 Tomater 429 Tomater 669 Tomater, stegte 377 Tomat-Puré 430 Tomat-Salat 663 Tomatsauce 255 Tomat-Suppe 139 Tomater og Agurker, farseret 372 Top-Øllebrød 153 Torsk, kogt 203 Torsk, stegt 204 Trifli 508 Tvebakker 572 Tykmæik 172 Vandbakkelser 196 Vandbakkelser 563 Vanille-Is 548 Vanille-Kranse 602 Varme , og kolde Retter til Frokost- og Aftensbordet Lidt forskellige Anretninger 642 Vildænder 347 Vildtsauce 250 Vin-Gelé 543 Vin-Gelé, hvid 545 Vin-Gelé, rød 544 Vinsauce 251 Voks- og Perlebønner 405 Waleskringle 564 Wienerbrød 561 Wienerbrød med Kartofler587 Wiener-Schnitzel 312 Æble- og Pære-Kompot 457 Æble-Dessert 512 Æble Fromage 488 Æblegrød 176 Æblekage, gammel dansk 523 Æblekage med Tvebakker 519 Æblekage med Rugbrød 521 Æblekage Nr 1 522 Æblekompot med Creme 509 Æble Kranse 513 Æblekranse Nr 2 514 Æbler i Mørdejg 516 Æble-Marmelade Nr 1 627 Æble-Marmelade Nr 2 628 Æblesauce 279 Æbleskiver af Kærnemælk 470 Æbleskiver Nr 1 471 Æblesuppe 147 Æg, blødkogte 645 Æg, hakkede 652 Æg i Madeira-Sauce 651 Æg i Sky 649 Æg med Karse 648 Æg med Persille 647 Æg med ristet Brød 650 Æggehvidekager 606 Æggekage til Aftensbordet 646 Æggestand til Suppe 197 Øllebrød 152 Ørred, Torsk eller Hummer med Mayonnaise 689 Østers 231 Østersfyldning 680 Østerssauce 274 | ||
17 Grønkaal
En Time før man kommer den hakkede Kaal i Suppen, kommer man lidt fine Byggryn i (ca. 25 gr til 1 L). Kaalen kan, før den hakkes, gives et godt Opkog i Vand, trykkes af i et Dørslag, saa falder den sammen og taales bedre. Er Kaalen ikke jævn nok, sættes lidt Jævning (udrørt Flormel) paa. Skrællede ituskaarne Kartofler koges i Kaalen; til finere Brug koges ikke Gryn paa Suppen, men man bager Smør, Mel, og Kaalen af og opspæder med Suppen; herpaa Kartofler eller smaa Kødboller. Det smager godt med lidt Urtetop mellem Kaalen, eller et fint hakket Hvidkaalshoved eller Kørvel imellem. | ||