Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Fedme og Afmagring med Kogebog for Afmagringsdiæt | ||
Forfatter: | Faber, Erik; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1925 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Gyldendal | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1925; 1925; 1928; | ||
Sider: | 115 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | diæt; fedme; læge; | ||
Samlet oplag: | 4 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 3,5 | ||
Der hersker i Befolkningen mange fejlagtige Forestillinger om ernæringsfysiologiske Forhold og en stor Mangel paa Forstaaelse af Betingelserne for en sundhedsmæssig Levemaade. De fleste er paa det rene med, at Underernæring er skadelig og kan være Aarsag til Sygdomme og Svaghedstilstande, derimod er Farerne ved Overernæring og Fedme mindre kendte og paaagtede.
Nærværende Bog giver en Fremstilling af de Problemer, der er knyttede til disse Spørgsmaal, den viser, hvorledes Leve-maaden bør indrettes, naar man vil undgaa overflødig Vægtforøgelse, og hvorledes man ved Hjælp af Diæt kan reducere den allerede opstaaede Fedme. Bogen er skreven saa populært, at den kan forstaas uden videnskabelige Forudsætninger. Antagelig vil dog ogsaa Læger kunne have Anvendelse for den, idet Anvisningerne for diætetisk Afmagring er skreven saa udførligt, at de vil kunne være til Hjælp for den Læge, som skal lede en Afmagringskur for en Patient. Her vil særlig Kalorietabellerne og Kogeopskrifterne være til Nytte, idet Lægen ved disse er i Stand til at give nøjagtige og gennemførlige Anvisninger til en effektiv diætetisk Afmagringskur. | ||
Alfabetisk Fortegnelse over
Spisefærdige Fødemidler og sammensatte Retter Aal, kogt eller stegt (3) Aal, røget (3) Aborre, kogt (2) Abrikos, frisk (1) Abrikosgrød af tørrede Abrikoser (2) 102 Abrikossuppe (3) 27 Agerhøne, stegt, med Ben (2) — stegt, Kødet uden Ben (2) Agurk, sur (1) Anchiovis, i Olie (3) And, stegt eller sprængt, Kødet (3) Annanas, frisk (1) — henkogt, med Sukker (2) Annanasfromage (1) 103 Appelsin, med Skal (1) — Frugtkødet (1) Appelsinfromage (2) 104 Appelsin og Citrongelé (1) 105 Appelsinmarmelade (3) Appelsinsalat (2) 106 Appelsinsaft (1) Asie (1) Asparges, kogt (1) Asparges, stuvet (1) 76 Aubain (3) 62 3aierske Pølser, kogt (2) Banan, frisk, med Skal (1) Banan, Frugtkødet (1) Bankekød (3) Bavaroi (1) 107 Benløs Fugl (2) 63 Blaabær, friske (1) Blomkaal, kogt (1) ' — stuvet (1) Blomkaalsrand (2) 1 Blomkaalspurésuppe (1) 28 Blomkaalssuppe, legeret (1) 29 Blommer, friske (1) Blommekompot (2) 143 Blommepie (2) 108 Boller, bagte (2) 144 Bonbons (3) Bouillon, uden Fedt (1) — med Æg (2) Brissel, stuvet (1) 2 Brombær, frisk (1) Brunkaal (2) 77 Brunkaalssuppe (2) 30 Brød Franskbrød (2) Franskbrød, bagt (Terninger! (3) 141 Franskbrød, ristet (3) Grahamsbrød (2) Hvedetvebak (3) Julekage (3) Krydder (3) Knækkebrød (2) Kiks (3) Rugbrød (2) Rugbrød, bagt (Tærninger) (3) 142 Rugbrød, ristet (3) Rundstykke (2) Sigtebrød (2) Tvebak (3) Butterdejgssnitter (3) 145 Byggrynssødsuppe (2) 31 Bygvandgrød (2) 32 Bøf, stegt (3) Bønner, grønne, kogt (1) Bønnesalat (2) 146 Cacao, udrørt i Vand (2) Champignon (1) Chokolade, tør (3) Citron, med Skal (1) Citronfromage (2) 109 Citronsuppe (2) 33 Citronsaft (1) Cognak (3) Cognaksfromage (3) 110 Creme (2) 95 Dadler, tørrede (3) Due, kogt eller stegt, med Ben (2) Due, kogt eller stegt, Kødet (2) Fars se Kødfars, Fiskefars Fersken, frisk (i) Ferskengrød, af tørret Fersken (3) 111 Figen, tørret (3) Fiskefars, kogt (2) 64 Fiskeboller (2) Fiskefrikadeller (2) 65 Fiskegratin (2) 66 Fisk i Skal (2) 3 Fiskesuppe (1) 34 Flæskesteg, uden Fedt (3) Flæsk, stegt, uden Kød (3) Flæsk, stribet (3) Fløde, god (Nr 1) (3) Fløde, Piske- (3) Flødebudding, Fløderand (2) 112 Forel, kogt (2) Frikadeller (2) 67 Frugt, raa, blandet (1) Frugt, syltet (3) Frugtgelé, Frugtrand (2) 113 Frugtkompot (2) 147 Frugtpie (2) 114 Frugtsaft, frisk, uden Sukker Frugtsaft, sødet med Sukker (3) Frugtsalat (2) 115 Gaas, stegt, Kødet (3) Gaasefedt (3) Gedde, kogt (2) Gemyse, blandet, kogt (1) Gemysefrikasé (1) 4 Gemysegratin (2) 5 Gemysepuré i Skal (2) 6 Gemysesalet i Halv-Mayonnaise (3) 148 Grøntkotelet (2) 7 Grønkaalssuppe (1) 35 Grønlangkaal (2) 78 Grønærter, kogt (1) Grønærter og Gulerødder, som Frikassé (1) 8 Grønærtesuppe (1) 36 Gulerødder, kogt (1) Gulerodsrand (2) 9 Kalkun, kogt eller stegt, Kødet uden Ben (2) Kalvekotelet, stegt (3) Kalvekød, uden Fedt, kogt (2) Kalvesteg (2) Kartoffel, kogt, uden Skræl (1) Kartoffel, brunet (2) 81 — fransk (2) 82 — stegt (2) 83 — stuvet (2) 84 Kartoffelbudding (2) 13 Kartoffelfrikadelle (2) 14 Kartoffelmos (1) 85 Kartoffelsalat, kold (1) 86 — varm (2) 87 Kartoffelsuppe (1) 47 Kartoffeltartalet (2) 15 Kastanie, kogt, uden Skal (3) Kirsebær, friske (1) Kirsebærsuppe (2) 48 Klipfisk, udblødt, kogt (2) Klipfisk a la Benedictine (2) 16 Korender Kraasemad (Æbler, Svedsker, Boller, Kraase, lige Dele) (2) Krakmandel, med Skal (3) Krakmandel, uden Skal (3) , Krebs, Kødet (1) Kræmmerhuse (2) 117 Kylling, kogt, Kødet (2) — stegt, Kødet (2) Kærnemælk (1) ' Kærnemælksgelé (1) 118 Kærnemælkssuppe (3) 49 Gullerodssuppe Gullasch (2) 10 Hachis (2) 68 Hane, ung, fed, stegt, uden Ben (2) Hare, stegt, Kødet uden Ben (2) Hare, forloren (3) 69 Haricots verts, kogt (1) Hasselnød, Kærne (3) Havregrød (1) 38 Havresuppe, utillavet (1) 39 Havresuppe, med Sukker (2) 40 Havresuppe med Sukker og Saft (2) 41 Helleflynder, kogt, uden Ben (2) Helleflynder andalouse (2) 11 Hindbær, friske (1) Honning (3) Hovedsalat, raa (1) Hovedsalat med Tomat (1) 79 Hummer, frisk, Kødet, kogt (2) Hvidkaal, kogt (1) Hvidkaal, stuvet (1) 80 Hvidkaalsgratin (1) 12 Hvidkaalssuppe (1) 42 Hyldebærsuppe (a) (2) 43 Hyldebærsuppe (b) (2) 44 Høne, kogt eller stegt, Kødet uden Ben (2) Irsk Stuvning (2) 70 Is (2) 116 Italiensk Suppe (1) 45 Jordbær, friske (1) Jordskokker, kogt (1) Julienne Suppe (1) 46 Kaaldolme (2) 71 pr Stk Kaalroulet (2) 72 pr Stk Ost, Brie- (3) — Camambert- (3) — Centrifuge- (2) — Eidammer- (3) — Gorgonzola- (3) — Hollandsk- (3) — Myse- (3) — Rockefort- (3) — Sødmælks- (3) Ostesouflé (2) 18 Oksekød, kogt, magert (2) — kogt, middelfedt (2) — saltet, røget (3) Oksesteg, mager (2) Oksetunge (2) Palmin (3) Paranød (brasiliansk), Kærnen (3) Pastinak, kogt (1) Pindsvin (2) 120 Pletter (2) 121 Porre, kogt (1) Portvin (3) Pyt i Pande (2) 19 Pære, frisk (1) Raadyr, stegt, Kødet (2) Rabarbergelé (1) 122 Rabarbergrød (2) 123 Rabarberkompot (2) 150 Rabarbersuppe (1) 52 Radiser, raa (1) Rensdyr, stegt, Kødet (2) Rhinskvin (2) Ribs, friske (1) Ris, kogt (2) Kødboller, kogt (2) Kødfars, kogt (2) 73 Kørvelsuppe (1) 50 Lammekød, kogt, magert (3) Lammekotelet, stegt uden Rasp (3) Lammesteg, uden Fedt (3) Lax, kogt, Kødet uden Ben (3) Lax, røget (3) Lever, stegt, uden Rasp (2) Likør (3) Løg Macaroni, kogt (2) Makrel, kogt, Kødet (2) — røget, Kødet (3) Mandler, søde, tørrede (3) Marengs (3) 149 Margarine (3) Marie Louise Suppe (1) 51 Médaille (3) 119 Medisterpølse, kogt og stegt (2) Melboller, se Boller, bagte Melis, se Sukker Melon, frisk (1) Mælk, sød (2) — Centrifuge- (1) — skummet (1) — Jersey- (3) — Kærne- (1) Nøddekærne, se Hasselnød Olivenolie (3) Omelet (2) 17 Ris a l'amande (3) 124 Risotto med Kød (2) 74 Risvandgrød (2) 53 Rom (3) Rombudding (3) 125 Romfromage (3) 126 Rosenkaal, kogt (1) Rullepølse (3) Rype, stegt, Kødet (2) Rødgrød, af frisk Saft (2) 127 — af sødet Saft (2) 128 Rødkaal, tillavet (2) 88 Rødspætte, kogt, med Ben (2) — stegt, uden Rasp, med Ben (2) •• Rødvin (2) Røræg (2) 20 Saftbudding (1) 129 Saftgelé med Frugt (se Frugtgelé Salt Kød (2) Sardin (i Olie), (2) Sauce Sauce, alm (Universel-„U- sauce"); (1) 101 Sauce til kogt Fisk (1) 96 — Peberrods- (2) 99 — legeret (1) 97 — Løg- (2) 98 — rød (Saftsauce) (2) 100 Savoikaal, kogt (1) 151 Sellerisalat (2) 54 Sellerisuppe (1) Sild, røget hel (2) — røget, Kødet (2) Sild, saltet hel (Spegesild) (3)' — saltet, Kødet (3) Sildesalat (2) 152 Skildpadde, forloren (2) 75 Skinke, saltet (3) — saltet, kogt (3) — saltet røget (lige Dele magert og fedt) (3) Skorzonerrod, ristet (2) 21 — stuvet (2) 89 Skørost (af sød Mælk) (2) Snittebønner, stuvet (1) 90 Snitter (3) 145 Spegepølse (3) Spejlæg, forloren (3) pr Styk 130 Spidskaal, kogt (1) Spinatrand (2) 22 Spinatsoufflé (2) 23 Spinat, stuvet (af frisk Spinat) (1) 91 Spinat, stuvet (af henkogt Spinat) (1) 92 Spinatsuppe (1) 55 Stikkelsbær, modne (1) Stikkelsbærgrød (2) 131 Surkaal (1) 93 Suppe, brun, klar (1) 57 — brun, jævnet (1) 56 — legeret (1) 58 Svedsker, uden Sten (3) Svinekam, stegt (3) Svinekød, magert, kogt (3) — stegt (Flæskesteg), magert (3): Svinemørbrad, stegt (3) Syltetøj (3) Sølvbede, kogt (1) Fedme, dens Aarsager og Virkninger Kai pr 100 Tomatsoufflé (2) 24 1 Tomatsuppe (1) 59 Torsk, kogt (1) — stegt (2) Tunge, kogt (3) '¦ Tyttebærgrød (2) 132 Vandbakkelse (3) 133 Vildand, stegt, Kødet (2) Vin Champagne (3) Hvidvin (2) Madeira (3) Mallaga (3) Portvin (3) Rhinskvin (2) Rødvin (2) Sherry (3) Vindruer (2) Vingelé, hvid (2) 134 — rød (2) 135 Voksbønner, kogt (1) — stuvet (1) 94 Æble, frisk (1) — stegt (1) 136 pr Stk Æblegrød, af friske Æbler (2) 137 - af tørrede Æbler (2) 138 Æblesne (2) 139 Æblesuppe (1) 60 Æg (2) Æggeblomme (3) Æggehvide (2) Æg, spejlet (2) pr Stk Æg med Ris og Tomat (i Kop) (2) 26 pr Stk Æggerand med Kartoffel (2) 25 Æggestand (2) 153 Øer, flydende (2) 140 01 Hvidtøl (2) Lagerøl (2) Pilsner (1) Porter (2) Skattefri Pilsner (1) Skibsøl (1) Øllebrød (uden Sukker) (3) 61 Østers (1) | ||
18. Ostesoufflé. (2)
c. 350 gr Ostesoufflé. 4 Æg. 120 gr Mælk. 40 gr reven Ost. Mælk og Æg piskes let sammen, deri kommes den revne Ost, lidt Salt og eventuelt lidt Paprika. Souffléen hældes op i et Gratinfad eller en Randform og bages i Vandbad i Ovnen i c. 20 Minutter. 100 gr 150 Kalorier. Passende Portion : 60—100 gr. | ||