Detaljer |
Indhold |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Silden og Klipfisken. En kort Fremstilling af dens Værdi i Husholdningen samt en praktisk Vejledning til dens Tilberedning | ||
Forfatter: | Lykkeberg, P.; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1908 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Hertz's Bogtrykkeri | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 29 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | fisk; illustreret; reklame; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | |||
I VORE TIDER, hvor Prisen paa Livsfornødens hederne stadig fordyres, hvor
Indtægterne ikke staar i Forhold til Prisforhøjelserne, hvor hele den herskende Pengeknaphed ikke alene viser sine Virkninger i den store Statshusholdning, men ogsaa - og nok saa meget - i Hjemmenes Husholdning - i disse Tider ved enhver Husmoder, hvor svært det er at faa Husholdningspengene til at slaa til. Selv om der slaaes nok saa meget af paa Fornøden, hederne — Mad skal der i alle Tilfælde skaffes. En Husmoder fristes da let til at se gennem Fingre med, om Fødemidlerne ogsaa er i Besiddelse af Næringsværdi og blot lade de to Faktorer: Prisbilligheden og Evnen til at mætte være raadende ved Indkøbet. Saadanne Fødemidler af ringe eller ingen Nærings, værdi gør imidlertid mere Skade end Gavn og vil i Længden vise sig at være den dyreste. Maven bliver nok fyldt, men Sulten melder sig hurtigt, fordi den ikke er bleven tilfredsstillet, Fordøjelsen ødelægges og med den Arbejdslysten, Trangen til stimulerende Midler indfinder sig da, og Husmoderens Kaffeforbrug vil da let sluge Besparelsen uden tilnærmelsesvis at gøre den tilsvarende Nytte. Der var intet som helst at sige hertil, hvis der ikke netop fandtes et Næringsmiddel, som forener de tre Egenskaber: at være billig, at mætte og at have stor Næringsværdi. Et saadant Næringsmiddel er den saltede norske og islandske Sild samt Klipfisken. Sildefiskeriet har gennem Aarhundreder været en vigtig Næringsvej, navnlig for Kystbefolkningen i de Lande, der grændser til Nordsøen. Silden er meget frugtbar og trods de utrolige Mængder, der fanges, er Antallet af Fisk dog uformindsket. Men Stimerne kan optræde meget lunefuldt. De kan helt forsvinde eller udeblive i flere Aar fra Steder, hvor de tidligere er forekommet regelmæssigt og i store Mængder, og de kan dukke op paa Steder, hvor der aldrig før har været Sildefiskeri. En saadan delvis Forsvinden har det norske Silde, fiskeri lidt under i de senere Aar, og denne Omstændighed har selvfølgelig indvirket paa Fiskens Pris. Den var bleven dyr og er derved bleven skubbet ud af sin tidligere fremtrædende Plads blandt Hus. holdnings Fødemidler — navnlig da den Sild, deler fremkommet, ovenikøbet har været af tarvelig Kvalitet. Nu er Forholdene imidlertid anderledes. I denne Sæson har der nemlig i Norge været et ualmindeligt rigt Fiskeri af den rigtige fede Flomme. sild, ligesom ogsaa Tilførslen af den store fede Is. landssild har været større end tidligere. Silden er derfor for Tiden billig, og en stor Skam vilde det være, om ikke dette Næringsmiddel blev udnyttet i fuldeste Maal nu, hvor den haarde Kamp for Tilværelsen kræver Brugen af alle Kræfter, og hvor de andre Ernæringsmidlers Dyrhed gør det vans skeligt for Husmoderen at tilfredsstille de Krav, der stilles til hende om at skaffe sund og styrkende Mad. Og Sild er en sund og styrkende Spise, fin i Kødet og velsmagende. Ingen Fisk er der en saa udstrakt Anvendelse for som for Silden. Den steges, koges, saltes, røges, marineres og benyttes i stor Udstrækning til Konserves. Ved Siden af Silden staar som et nærende og billigt Fødemiddel Klipfisken, og en Ret tilberedt af en af disse to Slags Fisk i Forbindelse med Kartofler, vil give det sundeste, billigste og mest nærende Maaltid, der eksisterer, og, hvad der ikke er mindre vigtigt, skabe Tilfredshed og Velvære i Husstanden. Da det muligvis kan interessere Husmødrene at se nogle Illustrationer fra min Virksomhed i denne Branche, har jeg medtaget nogle saadanne. Endvidere følger en Samling Opskrifter over nogle af de forskellige Maader, hvorpaa Fisken kan til. beredes. Man kan jo ikke vente, at Publikum skal købe Varer, som de ikke forstaar at bruge eller lave Mad af. Jeg haaber, at denne lille Vejledning maa bidrage sit til at aabne Husmoderens Øjne for den Værdi, Spegesilden og Klipfisken har som et billigt, velsma. gende og sundt Næringsmiddel. P. LYKKEBERG | ||
SPEGESILD MED LØGSAUCE OG KARTOFLER
Gode fede Flommesild eller Islandssild lægges i Blød i Mælk eller Vand om Morgenen samme Dag de skal bruges til Middag; de maa først gøres rene. Skindet trækkes dog først af dem, efter at de er ud. blødte; de flækkes, Benet tages ud, og de serveres i to Halvdele flekket paa langs, med fint hakket Løg strøet over. Til Løgsaucen pilles og hakkes et Par store Charlotteløg, der koges i Smør, til de er næsten møre. En Skefuld Mel kommes da ved dem, og Saucen spædes op med kogende Suppe eller Mælk. Naar den er tilpas jævn, den maa være rigelig tyk, og Løgene er møre, tages Saucen af Ilden, smages tilpas med Salt og serveres meget varm til Silden og kogte pillede Kartofler. | ||