| Dette maa ikke betragtes som en udtømmende Redegørelse for
Ernæringsreformens (Naturfødens el. Raa-kostens) Betydning, dertil er
Spørgsmaalet alt for videnskabeligt og omfattende, ikke heller som en
fyldestgørende praktisk Anvisning; men kun som en Haandsrækning til de første
vanskelige Skridt, der skal føre ind paa den rigtige Vej. —
I Praksis kan der varieres paa mangfoldig Vis, naar først man véd, hvorledes
Sagen skal gribes an og forstaar, at der maa tages individuelle Hensyn, ligesom
Hensyn til Tid og økonomiske Kaar.
Da det ved Overgangen til Ernæringsreformen særlig drejer sig om efterhaanden
at give Afkald paa Kød, Fisk, Kaffe, stærk Te m. m. og erstatte det med rigelig
ukogt Frugt og Grønsager, har jeg hovedsagelig kun givet Anvisning paa
Tilberedning af ukogte Grønsager og Frugter, da vi jo i Forvejen har udmærkede
vegetariske Kogebøger.
Jeg vil gerne med disse Linjer fastslaa, at fordi Folk spiser Næringsmidler i
naturlig Tilstand, altsaa raa, dermed er ikke sagt, at de udelukkende lever af
Raakost.
Udelukkende at leve af Raakost overlader vi til Fanatikerne — og Børnene, der er
vokset op med det, desuden de legemlige sunde unge, der gaar over til det af
indre Overbevisning, og hvis Organisme kan taale det.
Paa alle de Kuranstalter i Tyskland og Schweiz, hvor man benytter Raakost som et
af Helbredelsesmidlerne, tillader Lægen i Reglen 1 á 2 Maaltider kogt Mad om
Dagen, naturligvis i Forbindelse med ukogt Føde.
Saaledes véd jeg, at Professor Klein — Docent i Naturhelbredelse ved
Universitetet i Berlin og Jena — under en meget streng Diæt tillod et Maaltid varm
Mad daglig, og Dr. med. Bircher-Benner — Zürich — som oftest tillader 2
Maaltider.
Blandt andet er det nødvendigt af Hensyn til Legemstemperaturen, der kan synke
indtil 7 Streger ved pludselig Overgang til udelukkende ukogt Føde. Unge sunde
Mennesker, som ret hurtigt er gaaet over til Naturføden, siger, at de fryser de
første 2—3 Aar. Derimod viser det sig, at Folk, som er vokset op med denne Kost
eller har levet af den i en Aarrække, er særlig haardføre overfor Kulde, de kan
gaa tyndere klædt og kræver mindre Varme indendørs, ligesom de yderst sjældent
bliver forkølede og i Reglen er uimodtagelige overfor smitsomme Sygdomme. | |