Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Hvad man skal spise Foraar, Sommer, Efteraar, Vinter | ||
Forfatter: | Woldbye, Ellen; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1928 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Hage & Clausens Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 94 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | |||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 3 | ||
Den, der opfinder en ny Ret, er en større Velgører mod Menneskene, end den,
der opdager en ny Stjerne. Brillat-Savarin. Fra vor tidligste Barndom er det blevet os indprentet, at af alle de Skabninger, der gaar, kryber, flyver, springer og svømmer, er Mennesket den ypperste. Alle disse andre gaaende, krybende, flyvende, springende og svømmende Væsner har han Lov til at æde, hvis de smager ham, og dertil alle spiselige Urter og Frugter. Hvilken Rigdom! Og hvilken Opfindsomhed er der ikke blevet udfoldet for at vi kan have den Gastronomi, vi har den Dag idag. Langsomt har den udviklet sig; en Videnskab, som alle, bevidst eller ubevidst, arbejdede med paa; en Kunst, som er bleven større og rigere fra Slægtled til Slægtled lige fra vore Forfædre første Gang fandt paa at riste Kød over Baalet. Alt, hvad vi nu med den største Selvfølgelighed bruger til at tilberede vor Mad med, er Resultatet af Aarhundreders Erfaringer, af Videnskabsmænds Arbejde, af Æventyreres Rejselyst. Sukkeret f. Eks., hvad vilde De sige til at undvære det'? Og det har dog kun været kendt her i Europa i ca. 300 Aar, og hvad er 300 Aar i Sammenligning med Menneskeslægtens Alder. Tænk paa, hvad Amerikas Opdagelse betød, og Indiens! Derfra fik vi de første kostbare Ladninger af Sukker, af Cacao, af Peber, Sennep, Carry, Vanille etc, som vi nu køber en hel Pose fuld af for 10 Øre. Og derfra, fra Sydamerika, fik vi de første Kartofler. Ved disse Landes Opdagelse blev det gamle Europa overvældet med en Rigdom, som siden er vokset fra Dag til Dag. Og nu, i 1928, spiser vi her i Danmark, hvor knap en Blomme kan modnes, Appelsiner hele Aaret rundt. Vi vilde blive højst forbausede, hvis vi pludselig ikke kunde faa Figner, Dadler, Mandler og Druer til vort Juletræ. Vi tager hver eneste fremmed Frugt til os med en Selvfølgelighed, som havde den vokset i vore egne Haver. Jeg var kun en lille Tøs, da de første Tomater og Bananer kom her til Landet; nu kører der Trækvogne fulde af dem rundt i Gaderne, og de er ikke dyrere, end at de fleste kan købe dem. Og selvfølgelig spiser vi Spinat, Salat, Blomkaal og Gulerødder længe før Ager- og Havebrugets Gudinde over Danmark har tænkt paa at lade disse Grøntsager gro paa vore regnkolde Marker. Vi griber med Begærlighed enhver ny og morsom Maade at tilberede vor Mad paa, for Gastronomien er stadig i Udvikling, den er et Spejl af Tiden. Sig mig, hvad du spiser, saa skal jeg sige dig, hvem du er. | ||
POLITIK OG GASTRONOMI 7
FORAAR 9 Frokostretter 9 Salade glacée 9 Æg med Thunfisk 9 Æg med Løg 9 Omelette naturelle 10 Figarokartofler 10 Kartofler med Tomater 11 Kartofler med Marv 11 Salat af Kartofler og Muslinger 11 Koteletter med Ris og Løg 12 Æbler og Pølser 12 Frokostret å la Martha 12 Nyre-Snitter 13 Amerikansk Kartoffelsalat 13 Italiensk Salat 13 Radisesalat 14 Thunfisksalat 14 Flødeostsalat 14 Ris og Thunfisk 15 Ris à la Ménagère 15 Bouchées paulliaeaises 15 Middagsretter 16 Bischofswerdaer Suppe 16 Suppe med Bacon 16 Fiskesuppe 16 Aalesuppe paa Matrosfacon 17 Mimosasuppe 17 Suppe med Ost og Persille 17 Aal, stegt i Ovn 17 Anguille de mer en matelote bourgoise 18 Gedde med Peberrod 18 Farseret Gedde 18 Spækket Karpe 19 Laks paa schweizisk Manér 19 Laks med Ris 19 Kogt Makrel i Carry 20 Makrel med grønne Stikkelsbær 20 Stegt Makrel 20 Kalveschnitzel à la Holsten 21 Escapoles à l'Italienne 21 Kalvekoteletter à la Chingara 21 Escalopes à la Milanaise 22 Kalv Fanchette 22 Crazy 22 Lam med Makaroni 23 Lam med Løg 23 Fyldt Lammebryst 23 Poularde de Bresse truffée 24 Høne i Portvin 24 Appelsinkompot 24 Æbleroulade 25 Ris- og Æblebudding 25 Frugt-Budding 26 La Terrinée 26 GASTRONOMI OG FANTASI 27 SOMMER 28 Frokostretter 28 Aubergines à la Bordelaise 28 Aubergines à la Provençale 28 Sardine Canapés 29 Farseret frisk Peber 29 Grøn Peber Salat 29 Skørost 30 Hummer-Salat 30 Spinatsalat 30 Fin og dejlig Spinatgratin 30 Zéphyr de Chou-fleur 31 Blomkaal å la Troyenne 31 Tomatpie eller Tomatbudding 31 Carottes à la Picheney 32 Ristede Champignons 32 Krebs 32 Bisque aux Ecrevisses 33 Krabber 33 Hummer med Ris 34 Ris med Hønsekød 34 Sildebudding 34 Æg med Ris og Carry 35 Æg au beurre noir 35 Æg à la Suisse 35 En Brisselret 36 Kyllingesalat New York 36 Middagsretter 30 Kærnemælkskoldskaal med Flødeskum 36 Kørom 37 Opbagt kold Kærnemælk 37 Tomatsuppe 37 Porresuppe 38 Grønærtesuppe 38 Agurkesuppe 38 Aal à la Bourguignonne 39 Fiskeragout fra Metz 39 Krebs à la Nantua 39 Søtunge Foyot 40 Søtunge à la Bretonne 40 Pighvar med Ost 41 Leipziger Allerlei 41 Skinke med Skorpe 41 Oksekød med Risskorpe 42 Lammekoteletter i Papirhylster 42 Lammekoteletter à la Jardinière 42 Lam à la Bretonne 43 Lam med Artiskokker 43 Lammekølle pistache 44 Lamb Stew 44 Lamb Patties 44 Stegt Kanin 45 Pyntede Frikadeller 45 Paprikahøne 45 Kylling å la Franchard 46 Kylling a la Maryland 46 Kylling å la Brunswick 47 Kylling å la Creole 47 SMÅA GILDER 48 EFTERAAR 50 Frokostretter 50 Japansk Muslingesalat 50 Muslinger med Spinat 50 La Piperrade 51 Makaronitimbale 51 Omelet med Ost 51 Bøf Bercy 52 Kold Kanin med Trøfler 52 Sandwiches 52 Sandwiches med Radiser og Schweizerost 53 Sandwiches med Karse 53 Sandwiches med Salat og Æg 54 Canapés au caviar 54 Sandwiches med Hønsekød og raa Champignons 54 Snitter med Asparges og Tomater 54 Sandwiches med Steg 55 Sandwiches med Ost 55 Sandwiches med Æg og Karse 55 Sandwiches med Grøntsager 55 Tunge- og Peberrodssand- wich 56 Kyllinge- og Sellerisandwich 56 Lakse-Sandwich 56 Club-House Sandwich 56 Sardine Club Sandwich 57 Colonial Club Sandwich 57 Oliven med Leverpostej 57 Vafler med Creme 57 Vafler med Nødder 58 Middagsretter 58 Spinat med Risengryn 58 Gemysehakkebøf 58 Hvidkaal med Peberrod 59 Russisk Hakkebøf 59 Farserede Kalverouletter 59 Oksekød farseret med Svampe 60 Hønsefrikassé med Krebs, Asparges og Blomkaal 60 Høne å la Médici 61 Høne å la Lyonnaise 61 Grilleret Høne 61 Kanin med hvide Bønner 62 Fransk Kaninragout 62 Kanin au Pére Douillet 62 Kaninfrikassé 63 Kanin å la Chipolata 63 Farseret Kanin 63 Kanin i Carry 64 Ris à la Creole 64 Agerhøns 64 Agerhøne à la Diplomate 64 Fasan 65 Fasan med Trøfler 65 Faisan à la Sainte-Alliance 65 Dyreryg 66 Farseret Dyrekølle 66 Indbagte Æbler 67 Bagte Bananer 67 Franske Brioches 67 Le Pudding Royal 68 GOURMAND — GOURMET 69 VINTER 71 Frokostretter 71 Gaaseleverpostej I 71 Gaaseleverpostej II 71 Italiensk Leverpostej 72 Sylte 72 Fromage Lyonnais 72 Tungepickles 73 Stegt Tunge 73 Kolde Ryper med Kartoffelsalat 73 Kroketter af Ris og Champignons 74 Toast Toulonnaise 74 Pocherede Æg i Carry 74 Russiske Æg 75 Æg 75 Kogt Blegselleri 75 Ostetoppe 76 Ravioli 76 Middagsretter 77 Østerscocktail 77 Tomatcocktail 78 Grapefruits 78 Blandet Frugtcocktail 78 Potage Crécy 79 Græskarsuppe 79 Kraasesuppe 79 Løg- og Kartoffelsuppe 80 Gaaseleverpostej 80 Karpe i Gelé 81 Ørred meunière 81 L'aïoli 81 Smaa Torsk à la niçoise 82 Macaroni au gras 82 Oksemørbrad gasconne 83 Oksefilet à l'espagnole 83 Stegt Virginiaskinke 84 Farseret And 84 And i Oliven 84 And med Citron 85 And au Pére Douillet $5 And en Batons 88 And Rouennaise 86 Stegt Gaas à la Financière 86 Stegt Gaas à la Lorraine 86 Stegt Gaas à la Ninon 87 Stegt Gaas à la Polignac 87 Wieneræblekage 87 Pandekager med Mandler 88 Appelsincrème 88 Apfelsinenkrapfen 88 Appelsinris 89 Appelsin-Omelet 89 Vinskumsauce 89 Bananer 90 Bananris 90 Fin Citron-Omelet 90 Citrongelé 90 Pêches en sein de Vénus 90 | ||
Løg- og Kartoffelsuppe.
Kog 5—6 store Kartofler og 5 store Løg i 1 1/2 L Vand eller Suppe. Naar de er kogt, presses Urterne gennem en Si, Suppen sættes igen over Ilden, og lidt Tapioca kommes i, for at Suppen kan blive lidt fyldig. Lige inden Serveringen kommes Salt, Peber, et stort Stykke Smør og 4 Spiseskefulde tyk Fløde i. | ||