Detaljer |
Indledning |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Husmoderens Bog. En praktisk Haandbog, hvis Anvisninger paa saavel Husførelse som Madlavning vil kunne være til stor Støtte for enhver Husmoder | ||
Forfatter: | Larsen, Emmy; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1930 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Centralforlaget | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 240 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | kalorier; diæt; fedme; vegetar; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | |||
Gode Raad 5
Kogeregler 8 Det almindelige Køkken 9 Spisestuen og Spise- køkkenet 11 Indkøb 17 Rengøring 19 Opvask 19 Vaskeregler 20 Oksen (Skema) 59 Kalven — 63 Lammet — 63 Grisen — 69 Morgenmad173 Til Frokost174 Middage (2 Retter) 176 (3 -) 177 Middags- Arrangement 179 Den daglige Kost 189 De almindelige Diæter 194 Ernæringstabel195 Madlavning196 Skema over Kaloriefor- brug205 Vegetarkost209 Ungkarlehusholdning 215 Selskabsmiddag222 Lejrmad 224 Supper 26 Aspargessuppe 26 Blomkaalssuppe 26 Bouillon m Æg 26 Brun Suppe 26 Carrysuppe 27 Fiskesuppe 27 Forloren Hvidkaals- suppe 27 Forloren Skildpadde- suppe 27 Grønkaalssuppe 28 Gule Ærter 28 Hvidkaalssuppe 28 Hønsekødsuppe 28 Kallunsuppe 29 Kartoffelsuppe 29 Kraasesuppe 29 Kødsuppe 30 Kørvelsuppe 30 Oksehalesuppe 30 Suppe å la Julienne 31 Tomatsuppe 31 Vegetabilsuppe 32 Æggeøl 32 Frugtsupper 33 Abrikossuppe 33 Blaabærsuppe 33 Citronsuppe 33 Frugtsuppe med bagte Terninger 33 Hyldebærsuppe 33 Kirsebærsuppe 34 Rabarbersuppe 34 Æblesuppe 34 Saucer 35 Almindelig Skysauce 36 Aspargessauce 36 Aspic 36 Brun Champignons- sauce 36 Brun Sauce uden Sky 37 Carrysauce 37 Citronsauce 37 Flødepeberrodssauce 37 Hummersauce 38 Italiensk Tomatsauce 38 Kaperssauce 38 Legeret Fiskesauce 38 LysChampignonssauce 39 Løgsauce 39 Madeirasauce 39 Mayonnaise uden Olie 39 Mousseline française 40 Olivensauce 40 Peberrodssauce 40 Persillesauce 41 Picklessauce 41 Rørt Smør 11 Sauce uden Smør 41 Sauce à la Bordelaise 41 Sauce aux fines herbes 42 Sauce Bernaise 42 Sauce d'oeufs 42 Sauce Ekstrakt 43 Sauce hollandaise 43 Sauce Mousseline 43 Sennepssauce 43 Skysauce uden Mel 44 Tartarsmør 44 Tomatpure 44 Tomatsauce 44 Trøffelsauce 45 Vildtsauce 45 Ægte Mayonnaise 45 Østerssauce 45 Dessertsaucer 46 Cremesauce 46 Karamelsauce 46 Saftsauce til Buddinger 47 Retter, tillavet med Vand 48 Brødsuppe 48 Brødsuppe med Æg og Citron 48 Byggrynssuppe 48 Havresuppe I') Hvid Sagosuppe 19 Sagosuppe 19 Frikandeau 62 Gullasch 64 Kalvefrikasse 64 Kalvekotelet 64 Kalvenyresteg 65 Kalvesteg 65 Kalvetunger i Oliven- sauce 65 Wienerkoteletter 65 Wienerschnitzel I 66 II 66 Lammekød 66 Grilleret Lammebryst 66 Lammesteg 67 Svinekød 67 Bacon med Spinat 67 Bøf bearnaise 67 Engelsk Bacon med Spejlæg 67 Flæskekarbonade, stegt helt 67 Flæskesteg 68 Forlorne Kyllinger 68 Grilleret Tunge med stuvet Blomkaal 68 Hamburgerryg 70 Hverdagsret med Persillesauce 70 Mørbradkoteletter 70 Kogt Skinke 70 Skinke og Makaronis karbonade 70 Skinkepure 71 Skinke, røget, stegt 71 Sandwich 71 Skinkesandwich,varme 72 Skinke med stegte Kars tofler og Spejlæg 72 Stegt Flæsk med Kars tofler og Persillesauce 72 Svinekam, stegt hel 73 Svinekotelet 73 Svinemørbrad 73 Svinemørbrad, stegt 73 Sylte 74 Fuglevildt 75 Raager, stegt som Vildt 75 Kanin med Flødesauce 75 Kanin i Frikasse 76 Kaninragout 76 Fjerkræ 77 Gaasesteg 78 Høns i Champignons 78 Kogte Høns 78 Kogte Høns i Oliven- sauce 78 Kyllinger 7I( Stegt And 711 Stegt Due 71) Sprængt And 70 - Gaas ko Kalkunfars 80 Stegte Høns 80 Stegt Kalkun XI Stegte Kyllinger 81 Indmad 82 Brisler 82 Brisler og Asparges i Krystader 82 Forloren Hare 88 Gaaseleverpostej 88 Hachis 83 Leverpostej 81 Leverpaastejer, smaa 81 Marvbudding 81 Nyreragout 81 Stegt Kalvehjerte 85 Stegt Lever 88 Sorte Pølser 85 Stuvet Brissel 8fl Tunge med Kastanier 86 Tunge med Makaroni 86 Kødfars 87 Frikadeller 1 87 II 87 - III 87 Kalvekødfars 87 Kødboller i Carrysauce 87 Kødrand 88 Medisterpølse med stu- vede Kartofler 88 Fisk 8!» Aal, kogte 91) Fiskekoteletter 90 Foreller, kogte 90 Gedderagout 90 Helleflynderbøf 91 Karper, kogte blaa 91 Klipfisk 91 Kogt Aborre 91 - Helleflynder 91 - Hornfisk 92 Kogte Rejer 92 - Rødspætter 92 Kogt saltet Laks 92 - Sild 93 - Stenbider 93 - Torsk 93 Kryddersild 93 Makrelragout 94 Marinerede Sild 94 Plukfisk 94 Stegte Aal 94 Stegte Aborrer 95 - Rødspætter 95 - Sild 95 Stegt Helleflynder 95 - Hornfisk 96 - Laks 96 - Makrel 96 - Sild med Mælkes sauce 96 Stegt Stenbider 97 Stenbider 97 Torsk å la bonne femme 97 Torskefilet 98 Skaldyr 98 Hummer 98 Smaa varme Krabbes souffleer 99 Varmt Hummerret 99 Østers med Carry og Ris 99 Fiskefars100 Grøntsager101 Aspargesbudding 101 Blomkaal med Ris 101 Blomkaal med Tomats sauce102 Blomkaalsbudding 102 Blomkaalshoved med Spinat 102 Brunede Kartofler 103 - Løg 103 Farserede Løg 103 Flødedampede Skorzonerrødder i Skaller 103 Fyldte Tomater 103 Fyldt Hvidkaalshoved 104 Glaserede Gulerødder 104 Gulerodsbudding 104 Gulerodskrystader med Grønærter og Skinke 104 Gulerødder 105 Grøntret colbert 105 Hovedsalat 105 Hvidkaalsbudding 105 Indbagt Blomkaal 106 Kaalrouletter106 Kartofler med Flæsk 106 Kogt Blomkaal 106 Kogte Kartofler 107 Kødboller i Selleri 107 Løg 107 Macedoine 107 Porrer 108 Ris med Tomat 108 Rødkaal 108 Selleri 108 Sellerikotelet med Cis tronsauce109 Spinat109 Spinatrand109 Stuvede grønne Ærter 109 — Gulerødder 110 Stuvet Spinat110 Stuvningtil Grøntsager 110 Urtegelé m Hummers salat111 Svampe111 Champignons111 Italiensk Ret af Svampe 111 Kantareller112 Stegte, store Champigs nons112 Suppe af Karl Johan Svampe112 Tørrede Svampe113 Æg og Æggeretter 114 Blødkogte Æg114 Brødkage114 Fransk Æggekage 114 Gratinerede Æg med Skinke115 Haardkogte Æg115 Indbagte Æg115 Omelet115 — med Blomkaal 116 Overskaarne Æg116 Røræg116 Slørede Æg116 Spejlæg116 Svensk Ret af Æg, Sild og Flødeskum116 Æggekage117 Æggerand med Aspars ges i Spinat117 Æggerand med Spinat 117 Æg i Gratinskaller 118 Æg i Madeirasky118 Æg med Ris118 Diverse119 Brune Ris119 Brødlapper119 Forlorne Aal119 Forlorne Champignons 119 Frugtgrød120 Jordbærkoldskaal 120 Hele Ris120 Makaroni, kogte121 Melboller121 Ris til Suppe121 Rabarberkoldskaal 121 Rysteribs 121 Rødgrød122 Gratiner123 Aubain124 Gratin m Kartoffelmos 124 - a la Kirsten 124 Indbagt Kød med Gulerødder125 Italiensk Risgratin med Skinke125 Kartoffelgratin126 Makaronigratin 1126 II126 — m Skinke 126 Rommey127 Rosenkaalsgratin127 Sildegratin 128 Spinatgratin128 Svensk Sildebudding 128 Svensk Sildespise129 Svedskegratin med Ris 129 Toppington129 Æg i Gratin130 Desserter131 Abrikosdessert131 Vandgrød 40 Vandrisgrød 50 Øllebrød 50 Retter, kogt i Mælk 51 Boghvedegrød 51 Bollemælk 51 Byggrynsgrød 51 Byggrynsvælling 51 Chocoladesuppe 52 Fløjlsgrød 52 Havregrød 52 Kartoffelmelsgrød 52 Kærnemælkskoldskaal 53 Kærnemælkssuppe 53 Maizenagrød 53 Majsflagegrød 53 Majsflagevælling 54 Majsgrød 54 Mannagrød 54 Norsk Øllebrød 54 Risgrød 54 Rismelsgrød 55 Rismelsvælling 55 Risvælling 55 Sagovælling 55 Smækop 55 Smørgrød 56 Sur Tykmælk 56 Sød Tykmælk 56 Æggemælk 56 Stegning af Kød 57 Oksekød 57 Bankekød 57 Bøf å la mode 58 Bøfsteg 58 Dansk Bøf med Løg 58 Engelsk Bøf 58 Fransk Bøf 60 Hakket Bøf 60 Labskovs 60 Oksehaleragout 00 Oksesteg 61 Oksetunge, kogt 61 Roastbeaf 61 Kalvekød 62 Benløse Fugle 62 Bøf Lindstrøm 82 Forloren Skildpadde 62 Annanasfromage131 Appelsindessert131 Appelsinfromage132 Appelsinkurve132 Appelsintrifli132 Arme Riddere133 Banan Dessert »Mas drid-133 Banan Dessert »Soms merfugle-133 Blandet Frugt133 Bondepige med Slør 134 Chokoladebudding eller Kakaobudding 134 Chokoladefromage 134 Citronfromage134 Flødelapper135 Fløderand med Appel- siner 135 Frisk Souffle135 Is135 Jordbær- Dessert i Glas 136 KongesDessert136 Kærnemælksfromage 136 Fyldte Marengs137 Mandeldessert137 Mors Lagkage137 Omelet m Stikkelsbær 137 Pandekager138 Raa Frugt som Dessert 138 Rabarbergelé138 Rabarbergrød138 Rabarberkage 139 Risfromage139 Rugbrødsæggekage m Frugt140 Snebudding140 Graasten Æbler140 Fin Æblekage141 Æbleomelet111 ÆblepieIII Agurkesalat 142 Fiskesalat143 Forloren Sildesalat 12 Frugtsalat I II III 13 Hovedsalat Italiensk Makaronisalat 148 Italiensk Salat I II III 144 Kold Kartoffelsalat I II III 145 5 Mayonnaisesalat146 Russisk Salat I 146 - II 146 Rødbedesalat147 Salat med Tomater og Æg147 Salat med Æg I 147 - - -II147 Sellerisalat148 Sellerisalat med Kylling148 Sildesalat148 Svensk Salat148 Tomatsalat 1149 II149 Varm Kartoffelsalat 149 Syltning150 Abrikosmarmelade 150 Appelsinmarmelade 150 Blomme-, Pære- og Æblemos m Chutney af Blommer 151 Citronmarmelade 151 Gulerodsmarmelade 151 Hele Ribs152 Hindbær og Ribsmarmarmelade152 Lageågurker152 Marmelade af nedfaldne Viktoriablommer 152 Paradisæblemarmelade 153 Rabarberkompot153 Rabarbermarmelade 111 Citron153 Rabarbermarmelade m, Gulerødder153 Rabarber- og Appelsin Marmelade Stikkelsbærgele Syltede jordbær Solbær og Stikkelsbær154 Syltning til Morbær og Brombær Syltning uden Sukker 155 Æblegele 155 Henkogning uden Vand og Sukker Blommer I Brombær 168 Hindbær 168 Jordbær157 Morbær 167 Ribs i:V Solbær157 Henkogning med Sukker, men uden Vand 137 Blommer I Hindbær 181 Jordbær158 Kirsebær l Ribs158 Solbær 158 Henkogning med Suk- ker og Vand I Blommer 161 Grønne Stikkelsbær 181 Hindbær 158 Jordbær168 Kirsebær161 Mirabeller 160 Morbær15 Tærer150 Ribs181 Solbær I8fl Bagning160 Aristokrater160 AstakageIN Bagepulver Finsk Brød 161 Flødekranse Gertrud Kage 181 Grahamsbrød Hil Havregrynskager 63 Billig Julekage168 Jødekager102 Kage til Te103 Kartoffelkage 168 Kartoffelmelskage 108 Klejner I 168 - II - III - IV Knækbrød 101 Kokosmakroner 105 Kongeruller165 Korendekager 165 En billig Kringle165 Krustader166 Kræmmerhuse166 Lagkage166 Linser og Medailler 167 Ostekiks167 Peberkager, bløde 167 Rullekager168 Sandkage 1168 - II168 Serinakager168 Sodakager169 Søndagskage169 Tvebakker169 Vandbakkelser170 Vanillekranse170 Konfekt171 Brændte Mandler 171 Chokoladekugler 171 Gulerodskonfekt171 Marzipan171 Marzipangulerødder 172 Marzipanpølser172 Marmeladekonfekt 172 Nougat172 Overtrækschokolade 172 Til Frokost174 Kartoffelsalat175 Røget Makrel og kogt Blomkaal175 Grøntsager med Bayers ske Pølser175 Cocktails183 Alfonso Cocktails 183 Apple Jack Cocktail 183 Bacardi Cocktail183 Bijou Cocktail183 Manhattan Cocktail I 183 - 11183 - III 184 Martini Cocktail184 Old Lewis Hunter Rye Cocktail184 Vermouth Cocktail 184 Citronade I184 - II185 Bridgetoddy185 Rhinskvinspunch 185 Frugtdrikke185 Appelsinbowle185 Citronlemonade185 Jordbærbowle186 Majdrik186 Most af søde Kirsebær 186 Orangeade186 Rabarberlemonade 187 Solbærrom187 Æblevin187 Diverse 187 Chokolade187 Kaffe188 Kakao188 Te 188 Diætmad200 Mod Gigt200 Mod »Forstoppelse- 200 Som »stopper-200 Ved Feber201 Ved Tyfus201 For Afmagring201 Mod Afmagring201 Mod Fedme: Mad til et normalt arbejdende Menneske, der er hjemme om Dagen 201 Mad til et normalt arbejdende Menneske, som er ude om Dagen 202 Appelsinkuren203 Banting Kur203 Karellkuren203 Kartoffel Kur203 Appelsinsalat203 Flydende Øer203 Gemysegratin204 Grøntkotelet204 Grønærtesuppe204 Ostesouffle204 Sellerikotelet205 Spinat, stuvet205 Pindsvin205 Raakost206 Amerikansk Salat 206 Citrolat206 Frugt a la Cleo206 Havrefrugtspise207 Hvidkaalssalat207 Kakao Fromage207 Nøddesmør207 »Overraskelsen-208 Rødbedesalat208 Spinatsalat208 Vegetarkost209 Brødbudding med rød Sauce209 Frugtsuppe210 Fyldt Frugt med Flødes skum210 Glutengems210 Grahamsbrød210 Grahamsfrikadeller 211 Grahamsbrød med Dadler211 Granolagrød211 Kartoffelsuppe211 Kærnemælkssuppe med Brød og Svedsker 212 Linsebøf212 Nøddegratin med Grøntsager212 Nøddesteg212 Tomatbøf213 Tomatkoteletter213 Vegetarisk Fiskegratin 213 Ærtesteg214 Vegetariske Drikke 214 Jordbærte214 Kumys214 Vegetarisk Bagning 214 Banankager 214 Vegetarisk Smørres brød214 Ungkarlehusholdning 215 Frokostretter215 Blomkaalsrand215 Gemysegratin215 Kartoffelbudding216 Omeletter216 Ris med Krabbe216 Ris med Æg217 Middagsretter217 Abrikossuppe 217 Brunkaalssuppe217 Bygvandgrød217 Cognacsfromage217 Frikadeller217 Fiskefrikadeller218 Fiskegratin218 Fløderand218 Forloren Hare218 Frugtsalat219 Havregrød219 Kogt Rødspætte219 Kold Æggekærnemælk 220 Kærnemælkssuppe 220 Kærnemælk med Rug- brød og Kanel220 Kærnemælkskoldskaal med Flødeskum220 Kørom 220 Oplagt kold Kærne- mælk221 Oplagt Mælk221 Rødgrød221 Saftbudding221 Tykmælk221 Selskabsmiddag eller -soupé222 Ungkarlemiddage 223 Lejrmad224 Amerikanske Pige-Op- skrifter for Lejr- og VandrelejrKogning 224 Kogning og Stegning af Kød225 Møre Stege225 Sauce I225 - II226 Bagte Æg226 Bayerske Pølser226 Boller226 Engle paa Hesteryg 226 Fish Chowder227 Franskbrød227 Frikadeller227 Galopkringle228 Hakkebøf228 Havregrød228 Irish Stew228 Jordbær med Mælk og Sukker, 220 Jæger Frikassé229 Kakao229 Komac Stew229 Kærnemælkskoldskaal 230 Little Pig Potatoes____230 Medisterpølse230 Mælkerisengrød230 Pleskener231 Ring Tum Diddy231 Ris og Ost231 Risenvælling231 Sagovælling231 Stegt Flæsk232 Stikkelsbærgrød2152 Some more232 Squaw Corn232 Tørrede Løvetand Blade233 Æblegrød233 Æggekage med Flæsk 233 | ||
Stuvning til Grøntsager.
45 gr Margarine 45 gr Mel 1/2 L Urtevand 1 Æggeblomme lidt Sukker Salt. Margarine og Mel bages op med den kogende Suppe, derefter lieres den med Æggeblommen. Sukker og Salt tilsættes. | ||