Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | 200 Middage ; med 64 Farvebilleder og med kortfattede Vink om Madhygiejne. Bearb. for danske Husmødre efter F. Nietlispach’s "200 Mittagsessen" | ||
Forfatter: | Nietlispach, Frida; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1930 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Henrik Koppel's Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1932; 1936 | ||
Sider: | 144 | ||
Oversætter: | Møller, Ingeborg | ||
Stikord: | oversat; illustrationer; diæt; fedme; | ||
Samlet oplag: | 3 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 8,75 | ||
Hvis der er noget om den mystiske Vej gennem Mandens Mave til hans Hjærte —
ja, saa var den i alt Fald lettere at træde for Aar tilbage end nu, thi en Gang var al Mad »god Mad«, blot den var veltillavet og velsmagende. Uden at Fordringerne i saa Henseende er bleven mindre — heldigvis —, skal Maden, for at være god, nu dog ogsaa have andre Egenskaber, Egenskaber, som kræver en vis, ikke saa ganske ringe Viden, samt Forudsætninger, som vore Bedstemødre end ikke drømte om. Nu kræves det, at god Mad ikke blot skal være velsmagende og have et tiltalende Udseende, men at den ogsaa skal være nærende, sund og letfordøjelig, samt at Retterne paa Spisesedlen skal varieres det mest mulige og supplere hverandre saavel i Næringsindhold som i Smag, Farve og Konsistens. — Husmoderen bør desuden saa nogenlunde vide, hvad der er god Kost for sunde og|for svagelige Maver samt for Børn i alle Aldre. Og endelig skal hun ganske bevidst forstaa at vælge en Kosttype, som svarer til Familiens Kaar. I denne lille Bog, der er tænkt som en Hjælp ved Tilrettelæggelsen af Spisesedlen og ved Anretningen af Maden, har Fru F. Nietlispach, Zürich, Schweiz samlet 200 Spisesedler med fornuftig Hensyntagen baade til gamle og til nyere Anskuelser om Ernæringen. Der er saaledes indrømmet Grønsager og Frugt, overhovedet Retter af vegetabilsk Oprindelse, en noget større Plads, end det i Almindelighed er Tilfældet. Undertegnede, som har bearbejdet Bogen til Brug for danske Husmødre, er i dette Princip ganske enig med Forfatterinden. Der er endvidere givet forskellige spredte madhygiejniske Vink, som jeg har maattet tilpasse efter danske Forhold og som forhaabentlig ogsaa kan være til Nytte ved Valget af Retterne. Bogens ejendommelige Form har ikke tilladt, at der saa ofte, som det i Virkeligheden bør være Tilfældet, er foreslaaet en eller anden Slags Grød, Vælling, Kærnemælksret eller lignende paa den daglige Spiseseddel, men jeg forudsætter, at danske Husmødre ved, at disse Retter i enhver Henseende er udmærket daglig Formad, og at de benytter sig af denne Viden. Og — da det nu en Gang kræves, at der skal være et vist, ikke for lille Antal Opskrifter selv i den mindste Kogebog, har disse — ogsaa paa Grund af Bogens Form — bedst kunnet anbringes under Festmad. Disse Menuer har derved faaet et Omfang, som almindelig Selskabelighed nutildags heldigvis ikke kræver. — Og endnu eet. Opskrifterne er paa enkelte Undtagelser nær — Undtagelser, som det er let at faa Øje paa — beregnet paa 5—6 Personer. Kalundborg, Oktober 1930. Ingeborg Møller, | ||
Abrikosgelé 135
— soufflé 130 Agerhøns 46 Agurkesalat 42 — usaltet H3 Amerikansk Frugtsalat 41 And, forloren (Fars) 70 — Fyld til 70 — kødfri 70 — Mørbrads- 81 Annanas, frisk 125 Appelsingelé, billig 135 Armeriddere med Frugtsalat 106 Artiskokbunde, farserede 77 — grillerede 66 Artiskokker 62 Asparges med Røræg 66 — med Smør og Æg 109 Aspargesbudding 46 — suppe 49 Aspic, Gaaseleverpostej i 29 — Høne i 102 — Laks i 42 — Ost i 108 — Tilberedelse af 29 — Østers i 57 Bacon, »Pletter« med 121 — Røræg med 121 — Spejlæg med 122 — Spejlæg og Tomater med 121 Bagt Is 132 Bagte Boller 9 — Kartofler 93 Bananer, indbagte 101 Bankekød 89 Bearnaisesovs 13 Béchamelsovs 6 Bedesteg 46 Beignets, Oste- 46 Benløse Fugle 50 Blaa Foreller 53 Blanc-mangé 125 Blandede Grønsager 97 Blandet Salat 69 Blomkaal, indbagt 101 — i Skaller 46 — i Tomatsovs 53 — med fyldte Tomater 94 Blomkaalssalat 66 — suppe 49 Boeuf a la mode 49 Bollemælk 9 Boller, bagte 9 — Brød- 57 — farvede, til Suppe 105 — »Fiske«- 34 — i Selléristuvning 30 — Kalvefars- 30 — Kartoffel- 17 — Kød- 82 — Semulje- 21 — Skum- 58 — til Suppe 82 — Æggeblomme- 29 Bordelaise, Chateaubriands- 78 — Sauce 78 Bouillon i Kopper 102 — Klaring af 102 — Kogning af 102 Brisler 4fi Kroketter 25 Broget Gratin 21 Brun Karry 62 — Skysovs (til Stege m m) 77 — Sovs (vegetarisk) 94 Brunede franksbrødsterninger 21 — Kartofler 25 — Løg 77 Brødboller 57 — -budding 97 --æggekage 42 Budding, Asparges- 46 — Brød- 97 — Chokolade-, Portionsanretn 129 — »Fiske«- 41 — Grønsags- 69 — Gulerods- 33 — Karamel- 126 — Kærnemælks- 29 — Kød- 9 — Skorzoner- 101 — Spinat- 78 Butterdej g 26 Butterdejgsrand 26 Butterdejgssnitter 50 Bær med Flødeskum 126 Bøf, engelsk 78 — med Spejlæg 122 — Nødde- 77 — Tomat- 65 136 Side Bønner 17 — hvide 62 — stuvede 38 Bønnesalat 17,77,93 Champignons, dampede 50 — friske 105 Champignonsovs 50 — Høns i 26 Chateaubriands bordelaise 78 Chokoladebudding, Portionsanretn 129 Chokoladefromage 127 Chokoladesovs 131 Chokoladesuppe 46 Citronfromage 129 Citronsovs 37 Citronsuppe 25 Dampede Champignons 8 — Kalvenyrer 113 Dampet Kalvehovede 13 Dampning af Æbler til Suppe mm 74 Dejg, Butter- 26 — Mør- 25 Desserter 125 o f — Is- 132 Diable, Sauce 38 Engelsk Bøf 78 Enkel Hors d'oeuvre 21 Fars, Kød- 1 9 — Kød- II 9 — til Fasaner 54 — til Kalvebryst 57 — til Kyllinger 85 Farserede Artiskokbunde 77 — Oliven 45 — Peberhylstre 45 — Postejer 121 — Tomater 121 — Æg 54 Farseret Kalvebryst 57 — Kapun 50 Farvede Kødboller 105 Fasaner, Fars til 54 — unge 54 Filets, Rødspætte- 50 Fine, gule Ærter 29 Fisk i Skaller 30 »Fiske«boller 34 »Fiske«budding 41 Fiskefilets, stegte 81 Fiskekroketter 10 Fiskerand 14 Flæsk med Kartofler og Æbler 22 — Rabarber- 18 — stegt 65 — Æble- 18 Side Flæskekage 42 Fløde-Karamelsovs 126 Flødepeberrodssovs 85 Flødepeberrodssovs, Æg i 90 Fløderand 126 — Karamel- 126 Flødeskum, Bær med 126 — Frugt med 126 — med Peberrod 102 Foreller, blaa 53 Forloren And (Fars) 70 — Hare (Fars) 49 — Haresteg (vegetarisk) 73 Forlorne Kyllinger 58 Fransk Salat 58 Franske Kartofler 30 Franskbrøds»frikadeller« 38 Franskbrødstærninger 21 Fricandeau, Hel Kalve- 86 — Mørbrads- 86 Frlcandeaux, Kalve- 18 »Frikadeller«, Franskbrøds- 38 Frikadeller, Kød- 86 — Linse- 93 Frisk Annanas 125 — Frugt 125 Friske Champignons 105 Fromage, Chokolade- 129 — Citron- 129 Frossen Fløde med fersk Oksetunge 45 Frugt, frisk 125 Frugter med Flødeskum 126 Frugtgrød 131 Frugtis 132 Frugtsalat 1 106 — II 106 — amerikansk 41 Frysning af Dessertis 132 Fugle, benløse 50 Fuglereder 58 Fyld til Gæs 70 — til Omeletter 86 — til Svineroulade 105 — til Ænder 70 Fyldt Pallegris 81 Fürst Pückler-Is 132 Gaas, Fyld til 70 Gaaseleverpostej 70 — i brun Aspic 29 Gaaseleversnitter 70 Gaasesteg 70 Gelé 135 — Abrikos- 135 — Appelsin-, billig 135 — Hvidvins- 135 — Jordbær- 135 — Rødvins- 135 Glasering af Kastanier 101 137 Granolagrød 93 Grapefrugt '25 Gratin, broget 21 — Grønsags- 21 — Jordskoks- 89 — Kartoffel- 101 — Makaroni- 65 — Oste- 98 Gratineret Hummerstuvning 85 Grillerede Artiskokbunde 66 Grød, Frugt- 131 — Granola- 93 — Jordbær- 131 — Risen- 54 — Risvand- 13 — Stikkelsbær- af modne Bær 131 — Sød- 18 — Æble- 131 Grøn Salat 33 Grønsager, blandede 97 — med Røræg 18 — Risrand med 97 Grønsagsbudding 69 — gratin 21 — suppe 10 Grønlangkaal 74 Grønærter, stuvede 22 Grønærtesuppe 14,85 Gulerødder, indbagte 9 — Kalvebryst med 57 Gulerodsbudding 33 Gulerodskompot 50 Gulerodssalat 57 Gule Ærter 29 Gullasch, ungarsk 6 Gæs, Fyld til 70 Hachis 25 Hakkekarbonade 33 Hamburgerryg 29 Hare, forloren 49 — Mørbrads- 73 Haresteg 41 — forloren (vegetarisk) 73 Havrefars i Tomater 66 Havrekroketter 57 Hel Kalvefricandeau 86 Helleflynder 34 — kogt 89 Hjærper s° Hollandaise, Sauce 34 Hollandsk Sovs 34 Hors d'oeuvre 21,45,117 Hummer au naturel 89 — gratineret 85 — Kogning af 89 — og Asparges i Postejer 17 Hvedesteg 98 Hvid Mælkesovs (Béchamel) 6 Hvid Sagosuppe M Hvide Bønner 82 Høne i Aspic 102 — i Risrand 1,1 — stegt''' Høns i brun Champignonssovs 26 Hønsekødsuppe 28 Hønsepostej 9 Hyldebærsuppe 41 Indbagte Bananer 101 — Blomkaal 101 — Gulerødder 9 — Æblesnitter 101 Is, bagt ¡32 — Frugt- 132 — Fürst Pückler- 132 — Tutti-frutti- 132 — Vanille- 132 Isdesserter 132 Isens Frysning 132 Italiensk Salat 37 — Spinat 54 — Suppe I7 Jevn, brun Suppe 37 Jordbærgelé 135 Jordbærgrød 131 Jordbær med Flødeskum 37 Jordbærpie '30 Jordskoksgratin 89 Jordskokssuppe 38 Kaal, Grønlang- 74 Kaalrouletter 74 Kabliau, kogt 41,45 Kalkun, stegt 82 Kalvebryst, farseret 57 — Fars til 57 — og Gulerødder 57 Kalvefarsboller 30 — filet 62 — fricandeau, hel 8C — fricandeaux '8 — hovede, dampet 13 — karbonade 10 --med Grønærter o s v---- 122 — nyre, Spaghetti med 113 — nyrer, dampede 113 — nyresteg 10 — ryg vin blanc 6 — steg vin blanc 6 Kantareller 33 Kapun eller Poulard, farseret---- 50 Karbonade, hakket 33 — Kalve- 10 — Torske- 34 Karamel, Kogning af 12(j — Pærer i '26 Karamelbudding 126 — fløderand 126 — sovs 126 — sovs, Fløde- 126 Karry, Smaatorsk i 34 — Svinetunger i 66 Karrysovs 34 Kartofler, bagte 93 — brunede 25 — franske 30 — stegte 22 — stuvede 37 Kartoffelboller 17 — gratin 101 — kroketter 105 — mos 37 — pandekager 106 — purée 45 — rand 14 — salat 45 Kastanier, Glasering af 101 — Kogning af 101 — ristede 38 Kastaniekrans med Flødeskum 129 — purée 105 Kaviaranretning 105 Klar, brun Suppe 105 — Madeirasovs 58 Klaring af Suppe 102 Kogt Helleflynder 34,89 — Kabliau 41,45 — Laks 26 — Makaroni 10 — Torsk 41 Kogte Rødspætter 18 — Sild no Kolde Anretninger 118 Kompot, Gulerods- 50 — Kogning af 131 — Rabarber- 50 Koteletter 21 — Lamme- 77 Kraasesuppe 74 Krebsesuppe 77 Kroketter, Fiske- 10 — Havre- 57 — Kartoffel- 105 — med Brisler 46 — Ris- 106 — Urte- 42 Krustader, Kogning af 61 — med Ærter og Skinke 61 Kræm, Vanille- 93 Kyllinger, Fars til 85 — forlorne 58 — Stegning af 61 Kærnemælksbudding 29 — suppe 17 Kødboller 82 Kødboller, farvede 105 Kødbudding 9 Kødfars I, Kødfars II 9 Kødfri And 70 Kødrand 45 Kødsuppe 82 Kørom 41 Kørvelsuppe 50 Laks i Aspic 42 — kogt 26 Laksforeller, stegte 78 Lammekoteletter 77 Lammekød, sprængt 13 — med Perlebønner 65 Lammesteg 65 Legeret Sovs 30 — Suppe 49 — Tomatsovs 53 Lever, i brun Sovs 77 — stegt 77 Leverpostej, Gaase- 70 Leverragout 14 Limfjords Østers 58 Linser, stuvede 94 Linseboller til Selleristuvning---- 90 — frikadeller 93 — steg 86 — suppe 114 Løg, brunede 77 — til Suppe 82 Løse Ris 66 Madeira Béchamel, Æg i 81 Mandeltærte HO Mandler, saltede 69 Makaroni 38 — kogt 10 — gratin 65 Marinade, Salat- 38 — til Sursteg '7 Marvsuppe 6 Matrosanretning 118 Mayonnaise, pisket 109 — rørt 65 Medisterpølse 38 Melon 125 Moseænder, stegte 66 Mouseline, Sauce 89 Mørbradsand 81 — fricandeau 86 — hare 73 Mørdej g 25 Mælk, Rom- 53 — Ægge- 53 Nøddebøf 77 — fars (forloren Hare) 53,73 — steg 73,93 Nyreragout 14 Side Oksebryst, stegt 74 — filet, spækket, stegt 109 — filet, Stegning af 22 — halesuppe 62 — kød, ristet 37 — tunge med frossen Fløde 45 Oliven, farserede 45 Omelet, Fyld til 86 — Soufflé 86 - Spinat 10 Ost i Aspic 105 Ostebeignets 46 — gratin 98 — ruller 22 — snitter, varme 94 — souffléer 30 — stænger 41 — tarteletter 9 — æggekage 122 Pandekager, Kartoffel- 106 — tynde 97 Panerede, fyldte Æbler 131 Paneret Selleri 37 Parfait 132 Pattegris, fyldt 81 Peberhylstre, farserede 45 Peberrod, Flødeskum med 102 Peberrodssovs med Fløde 85 Perlebønner, Lammekød med 65 Piroger 25 Pisket Mayonnaise 109 »Pletter« med Bacon 121 Pocherede Æg 101 --i Mælkesovs 106 Porreskiver til Suppe 62 Porrestuvning 98 Portionsanretninger 122 Postej, Gaaselever- 70 — Hønse- 9 — med Hummer og Asparges 17 Postejer, farserede 121 Purée, Kartoffel- 45 — Kastanie- 105 — Ærte- 29 Pærer i Karamel 126 Pølsetarteletter 122 Raager, unge 25 Raakostanretning 101 Rabarberflæsk 18 — kage 130 — kompot 50 Ragout, Lever- 14 — Nyre- 14 — Tunge- 14 Rand, Fiske- 14 — Kartoffel- 14 — Kød- 45 Remouladesovs 06 Ribbenssteg 1,1 Ris å l'amande 130 — løse 66 — med Tomatsovs 97 — til Suppe 82 Risengrød 54 Riskroketter Risotto 88 Risrand 81 — Høns i 61 — med Grønsager 07 Ristimbale 120 Ristop Risvandgrød 13 Ristede Kastanier 38 — Østers med Grønlangkaal---- 81 Ristet Oksekød17 Roast beef 11 Rommælk 53 Rosenkaal 6 Roulade, Svine- 105 Rouletter, Kaal- 74 Rugbrødsdesserter 130 Rødkaal 53 — vegetarisk "K Rødspættefilets 50 — vin blanc 33 Rødspætter, kogte 18 Rørt Smør 94 — Mayonnaise 65 Røræg '8 — med Asparges 66 — med Bacon 121 — med Grønsager 18 — med Pølser 122 Ryper 58 Saftsuppe 18 Sagosuppe 94 Salat, Agurke- 42,113 — blandet 69 — Blomkaal- 66 — Bønne- 17,77,93 — fransk 58 — Frugt- 106 — grøn 33 — Gulerods- 57 — italiensk 37 — Kartoffel- 45 — Selleri- 25 — spansk 65 — Tomat- 33 Salatmarinade 38 Saltede Mandler 69 Sandwichs HO — Raakost- 94 — vegetariske 97 Sardiner, garnerede 118 Side Sauce bordelaise 78 — diable 38 — hollandaise 34 — mouseline 89 Savoykaal, stuvet 65 »Schmarren« 106 Selleri, paneret 37 Sellerisalat 25 Selleristuvning 30,90 Sellerisuppe 94 Semuljeboller 21 Semuljevælling 21 Sennepssovs 41 Sild, kogte 110 — stegte HO Skaller, Blomkaal i 46 — Fisk i 30 Skildpaddesuppe, ægte 69 Skilt Sovs 18 Skinke, Portionsanretning 122 Skinkeruller med Salat 37 Skorsonerrodsbudding 101 Skumboller 58 Skysovs, brun til Stege m m---- 77 Smaafisk, stegte 121 Smaatorsk i Karry 34 Smør, rørt 94 Smørgaasanretning 42 Smørsovs 37 Snitter, Butterdejgs- 50 — Gaaselever- 70 — varme Oste- 94 Soufflé, Abrikos- 130 — Omelet- 86 — Oste- 30 — Svedske- 130 — Æble- 130 Sovs, Bearnaise- 13 — brun Sky- 77 — brun (vegetarisk) 94 — Champignons- 50 — Chokolade- 131 — Citron- 37 — Flødepeberrod- 85 — hollandsk 34 — hvid Mælke- (Béchamel)---- 6 — Karamel- 126 — Karry- 34 — klar Madeira- 58 — legeret 30 — Remoulade- 66 — Senneps- 41 — skilt 18 — Smør- 37 — Tomat- 97 Spaghetti, Kogning af 113 — med Kalvenyre 113 Spansk Salat 65 Sparesuppe, Kogning af 66 Side Spejlæg 114 — Bøf med 122 — med Bacon 122 — med Tomater 121 — paa Tournedos 114 Spinat, italiensk 54 — stuvet 25 Spinatbudding 78 Spinatomelet 10 Spinatsuppe 30 Sprængt Lammekød 13 Spækket Oksefilet 109 Steg, Bede- 46 — Gaase- 70 — Hare- 41 — Hvede- 98 — Kalvenyre- 10 — Linse-• 86 — Nødde- 93 — Okse- (Roast beef) 13 — Ribbens- 53 — Sur- 17 Stegning af Oksefilet 22 — af Vildt i Gryde 73 — af Vildt i Ovn 73 Stegt Flæsk 65 — Høne 26 — Kalkun 82 — Lever 77 — Oksebryst 74 — Tunfisk 78 Stegte Fiskefilets 81 — Kartofler 22 — Kyllinger 61 — Laksforeller 78 — Moseænder 66 — Raager, unge 25 — Smaatorsk 121 — Sild HO — Tomater 90 — Urtefilets 101 — Æbler 69,131 Stikkelsbærgrød af modne Bær 131 Stuvede Bønner 38 — Grønærter 22 — Kantareller 33 — Kartofler 37 — Linser 94 Stuvet Kaal med Pølser 121 — Savoykaal 65 — Spinat 25 Suppe, Asparges- 49 — Blomkaals- 57 — Brissel- 25 — Chokolade- 46 — Citron- 25 — Dampning af Æbler til 74 — Grønsags- 10 — grøn, Ærte- 101 Suppe, Grønærte- 14,85 — hvid Sago- 94 — Hønsekøds- 26 — Hyldebær- 41 — italiensk 17 — jevn brun 37 — Jordskok- 38 — klar, brun 105 — Klaring af 102 — Kogning af 66,102 — Kraase- 74 — Krebse- 77 — Kærnemælks- 17 — Kød- 82 — Kørvel- 50 — legeret 49 — Linse- 114 — Løg til 82 — Marv- 6 — Oksehale- 62 — Porreskiver til 62 — Ris til 82 — Saft- 18 — Selleri- 94 — Skildpadde-, ægte 69 — Spinat- 30 — Tomat 34 — Æble- 98 Sursteg 17 — Marinade til 17 Svedskesoufflé 130 Svinefilet 38 Svinekarré, stegt 33 Svineroulade 105 — Fyld til 105 Svinetunger i Karry 66 Sødgrød 18 Tarteletter, Oste- 9 Timbale, Ris- 129 Tomatbøf 65 Tomater, farserede 121 — fyldte med Gaaseleverpostej 38 — fyldte med Havrefars 66 — fyldte med italiensk Salat 22 — fyldte med Rejer i Mayonnaise 109 — fyldte med Æg 13 — fyldte med Ærter 94 — stegte 90 — »surprise« (fyldte) 118 Tomatsalat 33 Tomatsovs 97 — legeret 53 — legeret, Blomkaal i 53 — Ris med 97 Tomatsuppe 34 Torsk, kogt 41 Torskekarbonade 34 Tournedoes11 — med Æg 114 Tunfisk, garneret III — stegt 78 Tungeragout 14 Tutti-frutti Is 13j Tykmælk10 Tynde Pandekager 97 Tærte, Mandel- 100 Ungarsk Gullasch 6 Unge Fasaner 54 — Raager 25 — Ænder 77 Urtefilets, stegte 101 Urtekroketter 42 Vanillebudding 125 Vanilleis 132 Vanillekræm 93 Varme Ostesnitter 94 — Smaaretter 121 Wienerschnitzel 69 Vildt, Stegning i Gryde 73 — Stegning i Ovn 73 Vingelé, hvid 135 — rød 135 Vol au vent 90 Vælling, Semulje 21 Æbler i Slobrok 93 stegte 69, 131 — til Suppe, Kompot m m 74 Æbleflæsk 18 — grød 131 — kage 130 — rulle »Strudel« 93 — snitter, indbagte 101 — soufflé 130 — suppe 98 Æg, farserede 54 — fyldte (Gaaseleverpostej) 49 — fyldte (Krabber) 118 — i Flødepeberrod 90 — i Madeira-Béchamel 81 — i Reder 29 — pocherede 101 — pocherede i Béchamel 106 Æggeblommeboller 29 Æggekage, Brød- 42 — Flæske- 42 — med Kompot 122 — Oste- 122 Æggemælk 53 Æggestand 82 Ægte Skildpaddesuppe 69 Ænder, Fyld til 70 — unge, stegte 77 Ærter, grønne 101 -gule 29 Ærtepurée 29 Østers au naturel (Limfjords-) 58 — i Aspic 57 — ristede, med Grønlangkaal 81 SAGREGISTER TIL »LIDT MADHYGIEJNE« Afføring, træg 17 Afmagring 58 Anvendelse, Frugtens 57 — Kartoffelvandets 18 Appelsiner 81 Appelsinsaft 81 Appetit og Sult 114 Appetitløshed 114 Asparges 30,50 Bakterier, skadelige, i Mad 135 Barnealder, Ernæring i den første 113 Bordet og Maaltidet 77 Bønner (tørrede) 29 Brødet (se Rugbrød) 66 Børn og Kaffe 113 Citroner 81 Citronsaft 81 Dampkogning af Grønsager 17 Diæt mod Forstoppelse 62 Drikke til Maden 109 Ernæring i den første Barnealder 113 — vor 6,9 Fedme (overdreven) 17,58 Fedtstofferne 42 Ferske Fisk 34 Finhakket Kød til smaa Børn 113 Fisk, kogt til smaa Børn 113 Fiskepriser 14 Fordøjelse, vor 9 Forstoppelse 62 Franskbrød til smaa Børn 113 Frugten---- 57 Frugter skal renses godt! 13 Grønsager, Kogning af 17 — skal renses godt! 13 Grønsagsvand 18 Grønærter 78 Groft Rugbrød 38 Grynmad 45 Gulerødder 33 Gulerodspurée til smaa Børn 113 Havren, Næringsindhold 74 Havresuppe til smaa Børn 113 Jevning eller Opbagning? 45 Kaalsorterne 49 Kartoflen 53 Kartoffelmos til smaa Børn 113 Kartoffelvand 18 Kogning, Grønsagernes 17 Kogsalt, Gavn og Skade 109 Kogt Fisk til smaa Børn 113 Kornsorterne 29 Kost, uhensigtsmæssig 22 Krydderier, skarpe 69 Krydderurter 86 Kærnemælk 41 Kærnemælksuppe til smaa Børn 113 Kød er sund Mad 89 Kødfri Mad 14,90 Kødfars til smaa Børn 113 Linser____ 29 Lovgivning om Mad 135 Maaltidet 77 Mad, kødfri 90 — sundhedsfarlig 135 Maden, at drikke til 109 — skal tygges godt 9 Madens Temperatur 73 Melmad 45 Mælkebrød 41 Margarine 21 Næringssalte 17 Næringsstoffer 6 Næringsstoffernes Nytteværdi---- 10 Næringsværdi i Grønsagsvandet 18 — Frugtens 57 — Kartoffelvandets 53 — Kartoflens 53 — Kærnemælkens 41 — Margarinens 21 — Risens 61 — Smørrets 21 — Urtevandets 18 — Æggets 54 Opbagning eller Jevning? 45 Polerede Ris 61 Raakost 13 Radiser 30 Ris 61 Rismelsvælling til smaa Børn 113 Rugbrød 38,66 Ræddiker 30 Saftsuppe til smaa Børn 113 Sagovælling til smaa Børn 113 Salater, Raakost 46 Semuljevælling til smaa Børn 113 Skorzonerrødder 30 Smørrets Næringsværdi 21 Spinat 25 Spinat til smaa Børn 113 Sukker 29 Sukkersyge 17 Sultekure 58 Sult og Appetit 114 Sundhed, Forudsætning for vor 6 Sundhedsfarlig Mad 135 Sundhedsvedtægter 135 Svampe 88 Sødmælk 37 Temperatur, Madens 73 Tomater 21,28 Træg Afføring Tvebaksmad til smaa Børn III Tykmælk H Uhensigtsmæssig Kost 22 Urtevand, Anvendelse af IH Vitaminer 82 Æg til smaa Børn III Ægget 54 Æggehvidestoffer 14 Æggehvidernes Anvendelse 54 Æblemos til smaa Børn 113 Ærter, tørrede 29 Øllebrød til smaa Børn 113 | ||
Forlorne Kyllinger. 1 1/4 kg Kalvekød af Inderlaaret eller 2 store Svinemørbrad, 1
stor Haandfuld pillet Persille, c. 100 g Margarine og en Mel-jevning som anvist ved Stegning af Kyllinger. Kødet skæres i flade Skiver, som bankes let med Kødhammeren, strøes med Salt, belægges med Persillen, der er blandet med c. 1/3 af Margarinen, og snøres med skoldet Bomuldsgarn, brunes og steges som Kyllinger. Traadene fjernes, og Sovsen smages til. Lidt Madhygiejne. Overdreven Fedme er for det meste et Resultat af Overernæring, men kan ogsaa skyldes en Stofskiftefejl, oftest er dog begge Aarsager medvirkende. Fede Menneskers Levealder er kortere end magre, men sunde Menneskers, og det er derfor nødvendigt, at de spiser mindre og kun mager Mad. løvrigt bør de aldrig selv kludre med Afmagringsdiæter, men lade deres Læge foreskrive en saadan og kontrolere deres Tilstand. Diæten maa for en stor Del bestaa af Grønsager, Frugt, magert Kød, mager Fisk o. s. v. Uforstandig Ungdom advares indtrængende mod selv at indlede Sultekure for at blive slank, det kan være skadeligt — ja farligt. | ||