| Det er mig en Glæde at kunne indlede Fru Nimbs Kogebog for Sukkersyge-Patienter med nogle anbefalede Ord, thi jeg tror, det er en nyttig Bog.
Det er nok for Lægen at angive de Bestanddele, som bør ungaaes i en særlig for Sukkersyge afpasset Diæt. Men naar Husmoderen skal udføre de given Foreskrifter og søge at tilberede Føden paa passende og tiltalende Maade, saa støder hun hyppigt paa Vanskeligheder. Mange af de Kunstgreb, hvormed Rætterne gøres velsmagende blive uanvendelige, naar sukker og Mel ikke kunne henyttes; hun kan ikke længere anvende de tilvante Opskrifter, og hun er sjældent i Stand til at erstatte dem med andre. Resultatet bliver da let, at Patienterne foruden at maatte undvære en Række Fødemidler tillige savne Afveksling og hensigtsmæssig Tilberedning af Maden, som de kunne opnaa, og som de mere end andre trænge til
Fru Nimbs Kogebog vil hjælpe ud over denne Vanskelighed og udfylder derfor et Savn i vor Litteratur. Man vil naturligvis ikke i Kogebogen finde nogen Anvisning for Patienterne til selv at lede Behandlingen af deres Sygdom. I hvert enkelt Tilfælde maa Lægen afgøre, hvor stræng Diæt Patienten bør følge, og der findes i Bogen adskillige Opskrifter, som ikke kunne benyttes ved den strængeste Diæt, medens Patienterne i flere Tilfælde ikke behøve at være san nøjeregnende. Ogsaa Lægerne ville sikkert være taknemlige for denne Hjælp i deres Ordinationer, og den vil forhaabentlig styrke deres Interesse for Kogekunsten, der paa saa mange Omraader kan støtte dem i deres Bestræbelser for en hensigtsmæssig Ernæring til Patienterne.
Knud Faber. | |