Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Mad og Kvadrater: en moderne Ernærings- og Kogebog | ||
Forfatter: | Anonym; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1939 | ||
Udgivelsessted: | |||
Forlag: | Otto Mønsted A/S | ||
Varianttitel: | Otto Mønsteds Kogebog | ||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 194 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | illustrationer; diæt; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | |||
Pris i kr: | |||
I de senere Aar har der Verden over vist sig en stigende Interesse for
Befolkningens Ernæring og for den rette Sammensætning af den daglige Kost. Gennem talrige videnskabelige Undersøgelser har man søgt at klargøre, hvilke Næringsstoffer der er af særlig Betydning for Menneskenes Sundhed og Trivsel, og der er foretaget talrige Analyser af vore forskellige Fødemidlet med Hensyn til deres Indhold af saa-danne Næringsstoffer. Resultaterne af disse Undersøgelser findes i mere eller mindre omfattende Tabeller, hvoraf mange er baade overskuelige og belærende. Anvendelsen af Tabellerne kræver imidlertid Udmaalinger af Maden og en hel Del Regnearbejde, og det har derfor i Reglen været vanskeligt for den almindelige Husmoder — hvis Tid jo er begrænset — at udnytte dem i den daglige Husholdning. MAD OG KVADRATER søger at forklare paa en let fattelig og let anvendelig Maade, hvad det er, det kommer an paa, naar Familiens Kost tilrettelægges. Denne Bog viser ikke alene, hvilke Næringsstoffer der findes i normale Portioner af de almindelige danske Retter, men den viser ogsaa paa en overskuelig Maade, hvor stor en Del af det daglige Behov en saadan Portion dækker. Ved Udarbejdelsen af denne Bog har vi haft Hjælp fra en Række Medarbejdere, som vi ogsaa her vil takke for deres udmærkede Arbejde. Først og fremmest takker vi Frøken Kirsten Frederiksen, M. S. of Nutrition, Columbia University, New York, som foreslog at udgive en Bog af denne Art. Frøken Frederiksen har udarbejdet det grundlæggende Materiale for Bogens ernæringsvidenskabelige Sider, herunder hele Tilrettelæggelsen af Kvadratsystemets Anvendelse. Selve Udarbejdelsen af Opskrifterne og den egentlige Kogebog har paahvilet andre. Husholdningslærerinde Frøken Gerda Christensen har tilrettelagt Materialet og har i Otto Mønsted A/S Laboratorium fremstillet, vejet og maalt alle de Retter, hvis Indhold af de forskellige Næringsstoffer derefter er beregnet og vist i Kvadrater. Redaktør, Frøken Fritse Graae har ydet sin Medvirkning ved Stoffets Tilrettelæggelse, og mange af de morsomme Retter og Opskrifter, som er tilføjet ud over den almindelige, daglige Mad, skyldes hende. Idet vi bringer disse Medarbejdere vor Tak, vil vi samtidig takke de mange andre, som har været behjælpelige med Oplysninger og Raad ved Bogens Udarbejdelse og Fremstilling. Mange af de Emner, som er behandlet i Bogen, foreligger endnu kun delvis belyste. Opfattelserne om rigtig eller mindre rigtig Ernæring kan endnu være forskellige. Ernæringsvidenskaben er i rivende Udvikling, og nye Oplysninger fremkommer saa at sige fra Dag til Dag. Til Trods herfor har vi fundet, at Øjeblikket nu er inde, hvor man bør forsøge at give den danske Husmoder en praktisk brugelig Vejledning i Anvendelsen af den moderne Ernæringslære, og vi fandt det naturligt og i Takt med Selskabets Traditioner, at vi tog Opgaven op og gjorde et Forsøg paa at løse den. Det er vort Haab, at Forsøget er lykkedes i en saadan Grad, at MAD OG KVADRATER baade maa kunne vise Husmoderen Betydningen af rigtig Ernæring og lette hende det vigtige Arbejde: at bidrage til Opbygningen og Bevarelsen af et sundt Danmark. OTTO MØNSTED A/S. | ||
150 Aal i Rødvin 91
148 Aal, kogt 91 167 Aal, stegt 94 354 Abrikosgrød 158 32 *Abrikossuppe 56 384 Abrikostærte 168 285 Agerhøne, Jægermesterens 141 283 Agerhøne, stegt 141 423 Agurkesalat 183 454 Aladdins Drik 194 263 Amager-Spidskaal 130 374 Ananasfromage 164 267 Andesteg 133 277 And, sprængt 136 450 Appelsindrik 194 391 Appelsin-Is 171 417 * Appelsinmarmelade 180 416 Appelsinmarmelade med Abrikoser 180 418 Appelsinmarmelade, raa 180 111 Artiskokker, kogte 80 10 Aspargessuppe 47 50 Astrids Livret 64 175 Bacalao 97 Bagte Boller m m 69 347 Bearnaisesauce 156 341 Bechamelsauce 156 209 Bederyg 110 212 Benløse Fugle 110 213 Benløse Fugle, marinerede 110 Blandede Desserter 173 259 Blomkaal, farseret 129 74 Blomkaalsgratin 70 427 Blomkaalssalat, raa 183 15 *Blomkaalssuppe 48 118 *Blomkaal, stuvet 81 364 Blommekompot 161 251 Boller, amerikanske 127 71 »Boller, bagte 69 249 »Boller i Selleri 125 250 Boller, svenske 127 248 Boller til Suppe 125 396 Bondepige med Slør 173 316 Brisler, ristede 149 317 Brisler, stuvede 149 106 Brunkaal med Flæsk 79 276 Bruxelles-Høne 136 61 Brødkage 67 Brødsupper 60 Brød til Supper 56 38 *Byggrød 57 217 Bøf å la Mode 112 226 *Bøf, engelsk 116 234 Bøf med Oliven 117 439 Carrysalat 187 342 Carrysauce 156 424 Champignonsalat, som Rot- schild kan li' den 183 345 Champignonsauce 156 101 Champignons i Baad 78 102 Champignons paa ristet Brød 78 100 Champignonsret, Ebbas 78 Champignonsretter 78 125 Champignons, stuvede 82 11 Champignonsuppe 47 448 Chokolade 191 372 *Citronfromage 164 455 Citronsaft 194 340 *Citronsauce 155 381 *Crémerand 166 Crémesauce 154 399 *Crémesauce 174 Dampede Grønsager 79 Dampning af Fisk 86 24 Den smukke Gartnerske 52 26 Den sparsommelige Kone 52 380 Diplomatbudding 166 279 Dueragout 138 278 Duer i Gelé 138 275 Duer i Kasserolle 136 274 Duer med Champignons 136 Opskrift Nr Side 273 Duer, stegte 136 291 Dyreryg 143 295 Dyresteg, Skyttens 144 Dyrevildt 143 Dyrevildt, Forord til 140 428 Efteraarssalat 183 Farsede Æg 68 246 Fars, fin 125 Fars, Forord til 124 247 Fars, grov 125 286 Fasan i Kaal 141 284 Fasan, Marens 141 287 Fasan med Æbler 142 298 Fasanpostej 145 421 Figenbrød 182 Fiskefars 99 181 Fiskefars, Oktavias 99 143 Fiskefilet med brun Champignonsauce 88 179 Fiskegratin 97 182 *Fiskerand 99 28 Fiskesuppe, marseillansk 53 183 Fisketimbale 99 Fisk, Forord til 86 Fisk i Fad 96 Fisk i Gelé 101 Fjerkræ, Forord til 132 220 Flæsk, sprængt 113 330 Flødesauce med Purløg 154 333 Flødesky 154 256 Foraarsbudding 129 12 Foraarssuppe 47 149 Fordrukken Aal 91 211 »Forloren And 110 255 »Forloren Hare 129 319 Forloren Skildpadde 151 Forskellige Kødretter 116 Forskellige Salater 190 33 Franskbrødsterninger, ristede 56 235 »Fricandeau 120 252 »Frikadeller 127 Fromage 163 Frugt-Desserter 158 392 Frugtgelé 171 Frugtsupper, Forord til 53 Fuglevildt 141 Fuglevildt, Forord til 140 265 Gaasesteg 133 266 Gaas med Kastanjefars 133 431 Gartnersalat 186 168 Gedde, ovnstegt 94 Gelé, Forord til 171 Gratiner 84 Opskrift Nr ¦ Side 136 Gratin med Skorzonerrødder 85 193 Gravlaks 101 320 Grisesylte 151 Grydestegning 107 Grynretter 57 134 »Grønkaalsrand 84 13 »Grønkaalssuppe paa 3 forskellige Maader 48 126 Grønlangkaal 83 109 Grønne Bønner, kogte 80 104 Grønsager, dampet i Margarine eller Olie 79 Grønsager dampet i Vand 79 116 Grønsager, stegte 81 139 Grønsagskage, italiensk 85 422 »Grøn Salat 183 Grøntretter, Forord til 72 Grøntretter i ildfast Fad 83 123 Grønærter, stuvede 82 18 Grønærtesuppe 49 419 »Gulerodsmarmelade 182 22 »Gulerodssuppe 50 117 »Gulerødder, stuvede 81 17 »Gule Ærter, kogt paa Flæsk 49 238 »Gullasch 120 240 »Hachis 121 253 »Hakkebøf 127 254 »Hakkekarbonade 127 272 Hane i Rødvin 135 294 Harelaar med Champignons 143 293 Hare, Moster Annas 143 301 Haresalat 145 292 Haresteg 143 37 »Havregrød 57 271 Herregaardskyllinger i Risrand 135 166 Hornfisk, stegt 94 196 Hummer 102 112 Hvide Bønner 80 262 Hvidkaal i Form 130 260 Hvidkaalshoved, fyldt 130 261 »Hvidkaalsrouletter 130 433 »Hvidkaalssalat 186 120 Hvidkaal, stuvet 82 31 »Hybensuppe 56 30 »Hyldebærsuppe 53 281 Hønsekoteletter 140 3 »Hønsekødsuppe 44 282 Hønsepostej 140 280 Hønserullepølse, Krofars 138 Indmad, Forord til 146 225 »Irsk Stuvning 116 Is 169 197 Jomfruhummer 102 453 Jordbærbowle 194 366 Jordbærdessert, Ebbas 163 110 Jordskokker, kogte 80 39 Julegrød 59 429 Julesalat 186 131 Julesalat i ildfast Fad 83 8 Jægersuppe, kogt paa Vildt 45 Jævning 153 Jævning af Frugtgrød 158 261 Kaaldolmer 130 27 Kabliausuppe 52 445 Kaffe 191 373 Kaffefromage 164 Kager 168 447 *Kakao 191 268 Kalkun, farseret 133 269 Kalkun med Tunge 135 223 Kalvebov, sprængt, med Grønsager 113 216 Kalvefilet med Kantareller 112 241 *Kalvefricassé 121 228 Kalvekoteletter 116 230 Kalvekoteletter, Bedstemors 117 233 Kalvekoteletter paa norsk Manér 117 306 Kalvelever, helstegt 147 304 *Kalvelever, stegt 146 207 »Kalvesteg 109 318 Kalvesylte, svensk 151 296 Kanin à la Henry Barbusse 144 434 Kaninfoder 187 124 Kantareller, stuvede 82 379 Karamelbudding 165 382 Karamelbudding, fransk 166 400 Karamelsauce 174 152 Karpe 91 377 Kartoffelbudding 165 85 »Kartoffelmos 75 86 Kartoffelmos, bagt 75 129 Kartoffelmos med fine Ærter 83 92 Kartoffelrand med Champignons * 76 Kartoffelretter, Forord til 72 87 Kartoffelrouletter 76 81 »Kartoffelsalat, kold 75 80 »Kartoffelsalat, varm 73 20 Kartoffelsuppe 50 Kartofler 73 90 Kartofler, bagte 76 83 »Kartofler, brunede 75 91 Kartofler, farserede 76 88 Kartofler, franske, I 76 89 Kartofler, franske, II 76 82 Kartofler i Mayonnaise 75 Kartofler og Grøntretter, Forord til 72 84 »Kartofler, stuvede 75 138 Kastanjepuré 85 369 Katrineblommekage 163 191 Klipfisk 101 Kogning af hel Fisk 86 Kogning af ituskaaren Fisk 86 Kogning af Kartofler 73 Kogning af Æg 62 Kogte Grønsager 79 Kogt Fisk 86 Kogt Fjerkræ 136 Kolde Buddinger 165 Kolde Drikke 194 Kolde Osteretter 176 Kold Sauce 157 229 Koteletter, gratinerede 117 2 Kraasesuppe 42 200 Krabber 104 198 Krebs 104 187 Kryddersild, Helfreds 100 270 Kyllinger, stegte 135 44 »Kærnemælksbrødsuppe 60 371 »Kærnemælksfromage 164 46 »Kærnemælkskoldskaal 61 45 »Kærnemælkssuppe 61 Kærnemælkssupper 60 Kød, Forord til 105 14 Kørvelsuppe 48 195 Lakseret, Katrines 102 153 Laks med grøn Mayonnaise 92 192 Laks, røget, med Spinat 101 242 Lam i Asparges 121 231 Lammekoteletter med Æblemos 117 218 Lammekød med Bønner 113 307 Lammelever med Kantareller 147 208 Lammesteg 109 449 Lemonsquash 194 305 Lever med Skysauce 147 308 Leverpostej 147 309 Leverpostej, Lækkermundenes 148 310 Leverpostej med Rødvinssky 148 Liering 153 244 Lobescowes 124 245 Lobescowes, hvid 124 336 Løgsauce 155 23 Løgsuppe 50 411 Macaroni med reven Ost 176 451 Majdrik 196 122 Majroer, stuvede 82 173 Makrel, farseret 96 147 *Makrel, kogt 91 452 Mandarindrik 194 398 Marengs à la Winchester 173 Margarinebolle 153 328 Margarine, brunet 154 329 Margarine, rørt 154 327 Margarine, smeltet 154 Marinader til Kød, Forord til 152 Marinader til Salater 182 324 Marinade til Lamme-, Kalve- og Svinekoteletter 152 325 Marinade til Lamme- og Be- desteg 152 326 Marinade til Svinekød 153 Marmelade 180 141 Maskintorsk 88 348 Mayonnaise I 157 349 Mayonnaise II 157 350 Mayonnaise uden Olie 157 322 Medisterpølse 152 16 Mimosesuppe 48 236 Mixed Grill 120 288 Moseand, Mesterkokkens, med Oranger 142 375 Mousse au Chocolat 164 395 Muldvarpeskud 173 201 Muslinger 104 202 Muslinger, gratinerede 104 203 Muslinger i Plaid 104 393 *Mælkegelé 171 Mælkegrød og Vælling, Forord til 59 315 Nyrer Ragnesminde 149 219 Oksebryst, sprængt 113 206 Oksefilet 109 210 Oksefilet, Karens 110 237 Oksehaleragout 120 1 »Oksekødsuppe 42 239 »Okseragout 121 205 »Oksesteg 109 312 Oksetunge, kogt 148 128 Oliven paa Pind 83 344 Olivensauce 156 59 Omelet, Aages 67 58 »Omelet med Grønsager 67 Omeletter 65 Opbagning 153 408 Osteboller 175 406 Ostebræddestabler 175 413 Ostebrød 176 Ostebrød til Supper 176 414 Ostekugle 176 409 Ostelinser 175 410 Ostémedailler 176 412 Ostepostej, Helles 176 405 Osteris 175 341 Ostesauce 156 403 Ostesoufflé I 174 404 Ostesoufflé II 175 415 Ost i Baad 176 407 Ost, varme Kiks med 175 Ovnstegning 105 »Paalæg, andre Forslag til 177 Paalæg, Forord til 177 »Paalæg, Forslag til vitaminrigt 177 385 »Pandekager 168 386 Pandekager, franske 168 387 Pandekager i ildfast Fad 168 Pandekager og Æbleskiver 168 73 Pandekager, russiske 70 Pandestegning 107 440 Pariser-Salat 190 137 Pastinaksoufflé 85 444 Peberrodssalat 190 339 »Peberrodssauce 155 343 Persillesauce 156 174 Pighvar, som Fisker Sørensen kan li' 97 Pocherede Æg 68 Pochering af Æg 68 258 Porrer, farserede 129 130 Porrer i ildfast Fad 83 107 Porrer, kogte 79 Postejer (Fjerkræ) 138 Postejer og Rester af Vildt 144 376 Prinsessebudding fra Præstegaarden 165 368 Prinsessesvedsker 163 Præservering af Æg 62 243 Pyt i Pande 124 363 Pærekompot 161 362 Pærer, brunede 161 365 Pærer paa Plesken 161 Raakostsalater 183 355 »Rabarbergrød 158 Ragouter, Postejer og forskelligt (Fjerkræ) 138 199 Rejer 104 351 Remoulade 157 302 Rester af Vildt i Pandekager 145 389 Risengrynsklatter 169 41 »Risengrød 60 42 »Risenvælling 60 40 »Rismelsgrød 59 370 »Risrand med Blommekompot 163 127 Ris, spanske 83 436 Roastbeefsalat 187 188 Rollmops 100 378 Rombudding 165 119 Rosenkaal, stuvet 81 34 Rugbrødstoppe 56 321 Rullepølse 151 297 Rypepostej, islandsk 144 438 Ræddikesalat 187 443 Rødbedesalat 190 356 »Rødgrød 158 105 »Rødkaal 79 158 »Rødspættefileter, stegte 93 142 »Rødspætte, kogt 88 145 Rødspætte med Hummer og Champignonsauce 89 144 Rødspætte med Picklessauce 89 157 Rødspætte, stegt 93 Røget Fisk 99 51 Røræg 64 52 Røræg med Blomkaal 65 401 Saftsauce 174 35 »Sagosuppe, hvid 57 36 Sagosuppe, rød 57 43 Sagovælling 60 Salater, Forord til 182 Salater med Mayonnaise 187 437 Salat, italiensk 187 435 Salat, østerlandsk 187 Saltet Fisk 99 Saltning af Kød 113 151 Sandart 91 Sandwiches, Forord til 179 Sandwiches, Forslag til 179 176 Sardin i Cocotte 97 334 »Sauce, brun 154 335 Sauce, brun skarp 155 Sauce, Forord til 153 346 Sauce, hollandsk 156 Sauce jævnet med Margarine og Mel 154 Sauce jævnet med Æg 156 Sauce til Desserter 174 383 Savarin 168 115 »Selleri, stegt 81 337 Sennepssauce 155 177 Sildegratin 97 442 Sildesalat, Skipper Petersens 190 441 Sildesalat, svensk 190 194 Sild i Gelé 101 165 Sild i Slobrok 94 146 »Sild, kogt 89 160 Sild med Agurk 93 161 Sild med Kapers 93 163 Sild med Løg 94 162 Sild med Persille 94 189 Sild, røgede, marinerede 100 178 Sild, røget, gratineret 97 190 »Sild, røget, med Røræg ---- 100 159 »Sild, stegte 93 164 Sild, stegte, marinerede 94 Skaldyr, Forord til 102 222 Skinkepie 113 221 Skinkerouletter med Ost---- 113 114 Skorzonerrødder, panerede 80 430 Skovfogedsalat 186 331 Sky, indkogt 154 332 Sky, jævnet 154 Skysauce 154 72 »Sneboller 69 290 Sneppe, stegt 142 456 Soldrik 194 352 Sommersauce 157 103 Spaghetti med Skinke og Champignons 78 323 Spegepølse 152 184 Spegesild 99 186 Spegesild i Slobrok 100 185 Spegesild med Løgsauce og Kartofler ' 100 54 Spejlæg 65 55 Spejlæg i ildfast Fad 65 135 Spinatgratin Marius 84 133 »Spinatrand 84 121 »Spinat, stuvet 82 132 Spinattoppe 84 Sprængt Fjerkræ 136 Sprængt Kød 113 Stegemetoder 105 Stegte Grønsager 80 Stegt Fisk, Forord til 92 Stegt Fjerkræ 133 Stegt Kød 109 353 Stikkelsbærgrød 158 Stuvede Grønsager 81 Stuvestegt Kød 108 7 Suppe, brun, med Macaroni 45 6 Suppe, iskold, paa varm Sommerdag 44 4 Suppe, klar, med Champignons 44 5 Suppe kogt paa Lam 44 Supper kogt paa Fisk 52 Supper kogt paa Kød, Forord til ¦ 42 Supper kogt paa Urter 50 57 Svampeomelet med Bacon 65 367 Svedskepie, Ellens 163 420 Svedskepølse 182 311 »Svinehjerter, stegte 148 214 Svinekam i Rødvinsmarinade 112 215 Svinekam med Grønsager 112 204 »Svinekam, stegt 109 232 Svinekoteletter, marinerede 117 9 Svinerygsuppe 45 446 Te 191 113 Tomatbøf 80 Tomater 77 257 Tomater, fyldte 129 95 Tomater med Brisler 77 98 Tomater med Fløde 77 96 Tomater med Fuglelever 77 94 Tomater med Hachis 77 97 Tomater med Rejer 77 76 Tomater med Æg 70 93 Tomater med Æg 77 99 Tomatgelé 78 338 Tomatsauce 155 425 Tomatskiver i Olie 183 19 Tomatsuppe med Variation 49 169 Torskekroketter 96 170 Torskeret, Karens 96 156 »Torskerogn, ristet 93 140 »Torsk, kogt 88 155 Torsk med Carry og Ris 92 171 Torsk med Spinat 96 172 Torsk, Mesterkokkens 96 154 »Torsk, stegt 92 394 »Trifli 173 180 Tunfisk, gratineret 99 313 Tunge med Olivensauce 149 314 Tunge med Selleri 149 397 Tørvesmuld 173 25 Urtepuréfastesuppe 52 21 Urtepurésuppe 50 Urtesupper kogt med Kød, Forord til 47 390 »Vanilleis < 169 Varme Buddinger 165 Varme Drikke 191 Varme Osteretter 174 264 Vegetarianer-Budding 130 289 Vildand fra Ragnesminde 142 303 Vildtcrocetter 146 299 Vildt-Medailloner 145 300 Vildt paa Rødkaalsblade 145 392 Vingelé 171 108 Voksbønner, kogte 80 227 »Wienerschnitzel 116 224 »Æbleflæsk 116 357 »Æblegrød 160 358 »Æblekage 160 359 Æblekage, Idestrup 160 432 Æble- og Gulerodssalat 186 361 Æbler med Ris 161 360 Æbler, svenske 161 426 »Æblesalat med forskelligt 183 388 »Æbleskiver 169 29 »Æblesuppe 53 63 Æg, farseret, med benfri Sild 68 65 Æg, farseret, med Grønt 68 66 Æg, farseret, med Ost 68 62 Æg, farseret, med Skinke 68 64 Æg, farseret, med Tomatpuré 68 60 »Æggekage 67 Æggekager 65 Æggeretter, Forord til 62 Æggeretter i ildfast Fad 70 53 Æggestand 65 56 Æggetoast, amerikansk 65 75 Æg, gratineret, med Grønsager 70 48 Æg, haardkogte, i Mayon- naise 64 49 Æg, haardkogte, i Sky 64 79 Æg i Cocotte 72 70 Æg i Madeirasky 69 78 Æg med Champignons og Skinke 72 69 Æg med Ris og Carry 69 68 »Æg med Spinat 68 77 Æg med Spinat og Champignons 70 67 Æg paa ristet Brød med To- matsauce 68 402 Æg, tilslørede 174 47 »Øllebrød 61 | ||
426. Æblesalat med forskelligt
300 g Æbler, 100 g Hvidkaal, 100 g raa Agurk, Marinade Nr.3 (2 1/2 dl Piskefløde, 15 g Citronsaft). Æblerne rives, Hvidkaal snittes meget fint, Agurken rives. Det hele blandes med Fløden, der er pisket til Skum — ikke for stift — smagt til med Sukker og Citronsaft. Se Kvadratskema og Farvebillede Side 192 | ||