Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Kogebog for unge Husmødre | ||
Forfatter: | Visby, Signe Emilie; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1900 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Christian Andersens Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 200 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | |||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 2 | ||
Mit Ønske er, at denne lille Bog maa finde Velyndere, der ved dens Hjælp vil lave
god og velsmagende Mad, altid servere Maden kogende hed og i varme Fade, Terriner og Tallerkener - en væsenlig Del af Koge kunstens Hemmelighed - og have Maden færdig til bestemt Klokkeslet, derved bidrages til Tilfredshed i Hjemmet og min lille Bog er da ikke skreven forgæves. Signe Emilie Visby. Du unge Pige, Du Nutids Kvinde! Maa jeg Dig herved lægge pau Sinde, At om i HJemmet Du Hygge vil sprede, Da lær at koge og Dug at brede; Proper Servering, lidt Spøg, Skælmeri Er Madens det fineste Krydderi. | ||
Supper.
Kødsuppe til Solskab..... 7 Suppekødet........... 8 Daglig Kødsuppe....... 9 Risengrød til Suppe..... 9 Hummer at koge....... 9 Hummer Suppe........ 10 Fiskefarse til Hummer Suppe 11 Kalvehoveds Behandling til Forloren Skildpadde .... 11 Skildpaddesuppe ....... 12 Roller som Skildpaddeæg . . 13 Karrisuppe........... 14 Brunsuppe........... 14 Æggebudding til Boller. ... 15 Kejsersuppe........... 15 Kejserindesuppe........ 16 Kraasesuppe.......... 16 Aalesuppe........... 17 Kartoffelsuppe......... 17 Afsiet Grønærtesuppe..... 18 Grønærtesuppe uden Kod . . 18 Sellerisuppe.......... 19 Suppe af Torsk........ 19 Champignonsuppe....... 20 Østerssuppe......... . 20 Oksehalesuppe......... 20 Tomatsuppe.......... 21 Sparesuppe .......... 22 Hvidkaalssuppe........ 22 Grønkaal............ 23 Kørvelsuppe.......... 23 Korlorne Æg .......... 23 Brun Hvidkaalssuppe..... 24 Gule Ærter........... 24 Fyldt Hvidkaalshoved .... 25 Rødkaal ............ 26 Grøn Langkaal ........ 26 Pag. Stege. Oksesteg............ 27 Lammesteg........... 28 Kalvesteg........... 28 Flæskesteg........... 29 Kartoffelsalat til Flæskesteg. 30 Ribbensleg........... 30 Svinemørbrad......... 30 Svinekarbonade........ 31 Levende Gæs og Ænder. Gaasesteg ........... 32 Unge Gæs........... 33 Andesteg............ 33 Kyllinger............ 33 Dyresteg......., . . . . 34 Sauce til Dyresteg...... 35 Haresteg............ 36 En lille Hare ......... 36 Kalkunsteg........... 36 Fars al fylde i Kalkunskindet 37 Samme Fars paa en anden Maade............ 37 Stegt Fasan.......... 38 Agerhøns............ 38 Vildænder........... 39 Vildgæs............. 39 Urbøns............. 39 Marinade............ 40 Ryper.............. 40 Skinke, at koge........ 40 Oksetunge........... 41 Smaa Franskbrøds Rouletter 11 Hønsepostej.......... 41 Postej af Fisk......... 42 Hummerpostej......... 42 Fiskerouletter......... 43 Kartoffelrouletter....... 43 Pag. Engelsk Fiskegratin...... 44 Fiskegratin........... 44 Tyrkiske Ris.......... 45 Gammeldags Krølris..... 45 Fiske Grenade......... 45 Fiske Grenade med Kartoffel-mel ............. 46 Hachis............. 46 Filet af Rødspætter...... 46 Filet af stegte Rødspætter . . 47 Bagt Kødfars med Hvidkaal 47 Bøf å la mode........ 48 Engelsk Bøf .......... 48 Oksefilet............ 49 Kartoffelpie med Kød .... 50 Sky sauce............ 50 Hønse-Koteletter........ 50 Koteletter af kogl. Kød .... 51 Risoldoer............ 51 Risoldo Nr. 2......... 52 Frokost Løg.......... 52 Frokost Sild.......... 52 Slaabrok Sild......... 53 Frikadeller af kogt Kød ... 53 Stegt Kalvelever........ 53 Gaas i Gelé.......... 54 Fersk Skinke som Kalvesteg 55 Farseret Lammebryst .... 55 Grilleret Lammekød..... 55 Lammehoved......... 56 Gammeldags Finker . . . . . 56 Gullasch (ungarsk)...... 57 Kartoffelgrød.......... 57 Fricandeau (gammeldags) . . 58 Skinkebudding......... 58 Forloren Skildpadde..... 59 Fyldt Selleri (eller med Boller) 59 Leverpostej........... 60 Leverpølser........... 61 Blodpølser........... 61 Blodbudding.......... 62 Sylte af Svinehovede..... 63 Grisetær............. 64 Svinefedt, at smelte..... 65 Sprængt Gaas......... 65 Sprængte Ænder....... 66 Sprængt Lammekød..... 66 Gode Spegepølser med Kar- tofler............ 66 Rullepølser........... 67 Pag. Fisk. En stor Gedde......... 68 Stegt Gedde.......... 69 Laks.............. 69 Kogt Torsk........... 70 Stegt Torsk .......... 70 Rødspætter........... 71 Aborre............. 71 Smaa Karudser........ 72 Foreller og Makrel...... 72 Brasen............. 73 Karper............. 73 Aal (deres Behandling) . . . 73 Aal i Karri.......... 74 Stegt Aal......., . . . . 74 Aal i Gelé........... 74 Grønsaltet Aal......... 75 Aale Grenade......... 76 Rulleaal ............ 76 Sild............... 77 Rejer.............. 78 Pighvarre........... 78 Pighvarrer i Rødvin..... 78 Helleflynder.......... 79 Stegt Helleflynder....... 79 Klipfisk............. 80 Sennepssauce ......... 80 Plukfisk ............ 80 Mælkeretter. Sagovælling.......... 81 Risengryns Vælling...... 81 Hvedegryns Vælling..... 81 Byggryns Vælling....... 82 Perlegryns Vælling..... 82 Ekscellent Vælling...... 82 Risengrød........... 82 Risenvandgrød......... 82 Rismelsgrød.......... 83 Byggrynsgrød med Mælk . . 83 Byggrynsgrød med Vand . . 83 Smørgrød med Æg...... 81 Smørgrød med Vand..... 81 01 Retter. Øllebrød............ 84 Brødsuppe........... 88 Sago 01............ 86 Norsk Øllebrød........ 85 Bagt Hugbrød......... 85 Koldskaal af Øl........ 86 Pag. Johanne Kager ........ 121 Agnetes Kager......... 121 Hans Frederiks Kager .... 122 Fire Species.......... 122 Smaa Korende Kager .... 122 Frederiks Kager........ 123 Bedstemoders Kage...... 123 Oldemoders Kager....... 124 Ellens Kager.......... 124 Prinsessekage......... 124 Smaa stærke Kager..... 124 Kræmmerhuse (udmærkede) . 125 Falske Makroner....... 125 Annas Kager......... 125 Marie Kager.......... 126 Kanelkager........... 126 Makroner............ 126 Smaa yndige Kager..... 127 Lille Karens Kager...... 127 Brune Sirupskager...... 127 Marengs............ 128 Chokolade Marengs. ..... 128 Chokoladekager........ 128 Paa en anden Maade ... 129 Pompenikker.......... 129 Vandbakkelser......... 129 Brændte Mandler....... 130 Brændte Mandler Nr. 2 ... 130 Nero Kager........... 130 Store Kager. Mandeltærte.......... 132 Gammeldags Mandeltærte . . 132 Mutids Mandeltærte ..... 132 Katrineblommekage...... 133 Lagkage Nr. 1......... 134 Lagkage Nr. 2 (udmærket) . 134 Lagkage Nr. 3......... 135 Creme til Lagkager..... 135 Romkage............ 135 Sukkerbrød Nr. 2 ...... 136 Tante Marits Kage...... 136 Bondepige med Slør..... 137 Stikkelsbær Kage....... 137 Brodkage............ 137 Stor Sirupskage........ 138 Norsk Æblekage........ 139 Gammeldags Æblekage . . . 139 Samme Kage paa en anden Maade........... . 140 Æblekage med Mandeldejg . 140 Pag. Butterdejgs Æblekage .... 140 Engelsk Æblepie....... 141 Citron Souffle......... 148 Citron Omelet......... 142 Sylfide Omelet ........ 142 Fløde Omelet......... 143 Æggeomelet paa Stegepande 143 Æbleomelet.......... 143 Jordbær- og Hindbær Souffle 144 Smaa Klatkager af Brød . . 144 Risengryns Klatkager .... 144 Almindelige Pandekager . . . 144 Tynde Pandekager...... 145 Pandekager à la reine .... 145 Gammeldags Gærpandekage. 146 Æbleskiver uden Gær .... 146 Simple Æbleskiver...... 147 Brødkage............ 147 Flæskekage.......... 147 Spejlæg............. 148 Blodkogte Æg......... 148 Røræg ............. 148 Kager, som koges i Fedt . . 148 Kleiner............. 149 Kleiner Nr. 2......... 150 Kleiner Nr. 3......... 150 Sneboller............ 150 Grisehale............ 151 Vafler.............. 151 Gode Raad........... 151 Hamborger Æbleskiver. . . . 152 Crustader........... 152 Crustader Nr. 2........ 153 Fyldning til Crustader eller smaa Postejer af Kalve-brissel ............ 153 Rejer og Asparges til Fylding 153 Østersfylding.......... 154 Leverfylding til Crustader . . 154 Varme Buddinger. Hummer Budding....... 155 Asparges Budding ...... 156 Blomkaalsbudding...... 156 Marvbudding ......... 157 Fiskebudding ......... 158 Prinsessebudding....... 158 Melbudding .......... 159 Aubin Budding........ 159 Aubin ............. 159 Aubin, bagt i Ovn...... 169 198 Pag. Saltede Snittebønner.....100 Gule og Grønne Voksbønner 101 Store Purrer..........101 Jordskokker..........101 Kartofler...........102 Brunede Kartofler.......102 Ægte Kastanier........103 Skorzonerrødder........103 Artiskok ............108 Botfeldske eller gule Roer . . 103 Bagning. Sigtebrød............105 Franskbrød..........105 Kommenskringler.......105 Jydsk Søsterkage.......100 Pebersvendekage........106 Søsterkage (uden Æg) .... 107 Østers Sauce ......... 91 i Moders Søsterkage......107 ragout Sauce......... 91 I Faders Søsterkage......108 Frikassee Sauce........ 91 Stor Brunsviger Kage .... 108 Peberrod Sauce........ 92 j Julekage............100 Fløde Peberrod........ 92 Maries Kage.........109 Trøffelsauce.......... 92 En stor Kringle........109 Tomat Sauce......... 93 Vandkringle..........110 Hele stegte Tomater..... 93 Fastelavnsboller........111 Frugtsauce........... 93 Æggeblommekage.......111 Løgsauce............ 93 Thekringler med Gær .... 111 Karrv Sauce ......... 94 Billige Thekager........112 Sur Sauce........... 94 Smaa Tvebakker.......112 Riskoldskaal.......... 86 Koldskaal af Sago...... 8« | Vest falsk Koldskaal ..... 87 Kirsebær Koldskaal ..... 87 Søde Supper. Sagosuppe........... 88 Sødsuppe af Byggryn .... 88 Dronninge Suppe....... 88 Hyldebær- og Kirsebærsuppe 88 Havresuppe.......... 89 Bagt Franskbrød....... 89 Forskellige Slags Saucer. Hollandsk Sauce....... 90 Hummer- og Krebsesauce . . 90 Madeira Sauce ....... 90 Sauce a la Bechamel .... 90 Skarp brun Sauce . . Skumsauce ...... Kold Remoulade Sauce 94 94 95 Verdens bedste Tvebakker. . 113 Kringle til Kaffe .......113 Vanille Kringler........113 Kanelkrandse.........114 Salater. Smaa Kaffekager.......114 Dansk Sildesalat....... 95 Gode Kaffekager.......114 Italiensk Salat......... 96 Gode Kiks...........115 Kogt Selleri Salat....... 96 Kiks ..............1|5 Varm Kartoffelsalat...... 97 Billige Kiks..........115 Makaronni Salat....... 97 Bugkiks ..........115 Salatsauce til kogt Fisk og Hummer........... 97 Agurkesalat.......... 98 Hovedsalat........... 98 Gemyser. Slik Asparges......... 99 Stuvede Asparges....... 99 Spinat ............. 99 Grønærter .......... 100 Snittebønner.......... 100 Pebernødder..........110 Fine Pebernødder.......116 Smaa Kager. Smaa Jødekager........ 118 Smaa udmærkede Sandkager 118 Butterdejgs Kager ...... 119 Butterdejgs Kringler..... 119 Citronkager .......... 120 Elly Kager........... 120 Sigrid Kager.......... 120 200 Sildebudding.............. 160 Sildemælks Budding........ 160 Klipfiskebudding........... 161 Brødbudding............ 161 Æblebudding.............. 162 BrændendeChokoladebudding 162 Kartoffelbudding........... 162 Engelsk Budding........... 163 Engelsk Budding Nr. 2..... 163 Is-Frysningen. .. ...... . . 163 Is Creme.................. 164 Frossent Opløb............ 163 Rødvins-Creme ......... 165 Forme til kolde Buddinger. . 165 Fløde Rombudding......... 165 Citronbudding............. 166 Citronbudding Nr 2....... 166 Ribsvin Budding......... 166 Hibsvin Budding Nr. 2..... 167 Madeira Budding ......... 167 Rødvins Budding.......... 167 At klare Rødvins Budding . . 168 Creme Sauce.............. 168 Appelsin-Budding........ 168 Appelsin-Fromage.......... 169 Appelsinkurve............. 169 Ingefær Budding........... 169 Cavaignac-Budding ........ 170 Karamel-Budding.......... 170 Vingele af Rhinskvin....... 171 Rhinskvinsbudding......... 171 Vinbudding................ 171 Rombudding . ........... 171 Rombudding Nr. 2...... 172 Gammeldags Rombudding . 172 Romsne ................. 172 Graves Budding.......... 173 Stribet Budding............ 173 Chokolade Budding........ 173 Gele for Syge............ I73 Stikkelsbærvin............. 174 Ankere til Frugtvin........ 175 Solbærrom ............... 175 Jordbær Likør............. 175 Kirsebær Likør........... 176 Mælkepunscb.............. 176 Pag. Æggepunsch til Selskab.... 177 Appelsinlikør.............. 177 Kakao til Kaffe............ 178 Kaffe-Tilberedning......... 178 Banko.................... 178 Kvædebrød................ 179 Æblekompot............... 179 Søde Græskar............. 180 Ribssaft.................. 180 Ribssaft med Vinsyre...... 181 Hindbærsaft............... 181 Hyldebærsaft.............. 182 Rabarbersaft.............. 182 Stikkelsbær paa Flaske____ 182 Hele Stikkelsbær........... 183 Stikkelsbærgrød............ 183 Stikkelsbær Gele........... 183 Hele Jordbær og Hindbær .. 184 Kirsebær ................. 184 Svedskeblommer.......... 184 Pærer, at sylte .......... 185 Pærer, at stege............ 185 Rødgrød................. 186 Rabarbergrød ............. 186 Æblegrød................. 186 Nutids Rødgrød............ 187 Afsiet Stikkelsbærgrød...... 187 Kvædegrød................ 187 Æblesne.................. 187 Rabarberkompot........... 188 Stikkelsbærkompot......... 188 Asier.................... 188 Smaa Agurker............. 189 Lageagurker............... 189 Blomkaal.............. .. 190 Pickles.................. 190 Champignons ............ 190 Smaa Perleløg............. 191 Fars til Boller. Fiskefars................. 193 Kødfars til Boller.......... 194 Melboller................. 194 Brødboller................ 194 Kartoffelmelsboller......... 195 Billige Rissoldoer.......... 195 | ||
Aalesuppe.
Til 12 Personer regnes 5 Pd. Mellemaal. Aalene flaas, Finnerne afklippes, al Indmaden og Fedtet afskrabes, skæres i Stykker, der udvadskes godt i Salt og Vand. Koges sammen med 5 Pd. Oksekød i rigeligt Vand, skummes godt og optages, naar de ere møre. Suppen behandles ellers i alle Maader som Kraasesuppe. | ||