Detaljer |
Indledning |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Husmoderens Raadgiver: Koge- Bage- og Syltebog | ||
Forfatter: | Mertz Nielsen, E.; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1936 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Ude og Hjemme | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 211 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | blad; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | |||
Aal i Gelé 43
Agurker 179 — , smaa 155 Agurkesalat, I 60 — , II 60 Alexandrakage 120 136 Alliance 151 Amagerfad 87 Amerikansk Salat 64 Ananascréme 130 Ananasfromage 103 Anretning af glaserede Duer 48 Anretning, kold 49 Anretning af Vildt 48 Anvendelse af Levninger 7 Appelsincréme 130 Appelsinlimonade 180 Appelsmmarmelade 167 — , blandet 168 Appelsin- og Gulerods-marmelade 168 Artiskokker 81 Asier 154 Asparges 77 175 Asparges, stuvede 77 Aspargesbudding 90 Aspargesgratin i Skaller 24 — og Grønærtegratin 90 Aspargessalat 66 Aubain 9 Bagepulver 107 Bagning 106 Bananer m Fløde 103 Beignetsdejg 23 Biksemad 10 Biskopkage 124 Bitter Mandelkage 119 Blandet Appelsinmarmelade 168 Blandet Frugt 163 — Frugtsalat 70 — (Raakost) 103 — Kompot 75 — Kompot af tørrede Frugter 76 — Marmelade 167 — Salat 104 Blegselleri 81 Blomkaal 84 — (Henkogning) 176 — (Marcipan) 144 — i Karrysauce 91 — i Tomat m Ris 91 Blommekompot 73 Blommer 173 Blommer og Kirsebær (Tørring) 178 Borddækning 189 Borgmesterbrød 112 Brioche 113 Brombær 148 173 Brombærkompot 74 Brombærsaft 162 Brune Kager 141 Brunede Ris 56 Brunsvigerkage 111 Brændte Mandler 145 Brødsokkel 57 Butterdejg 133 Bønner 176 Canapea m Tomat 53 — m Æg 53 Cardon 81 Chokoladecréme 130 Chokoladeglasur 132 Chokoladekage 126 — (som ikke bages) 127 — (do II) 127 Chokoladepastiller 145 Citroncréme 129 Citronlimonade 180 Cocktail (Pick me up) 181 Crémeboller 113 Daglig Julekage 110 Diætmad 184 Endiviesalat 78 Engelsk Salat 64 — Sandkage 123 Entre Cote (kold Anretning) 49 Estragoneddike 156 Fars og Kød (Diætmad) 185 Fars af Hønsekød 185 Farserede Tomater 95 — Sellerier 93 Fastelavnsboller 113 Ferskenkompot 75 Fine Horn 114 — Kiks 117 Finere Julekage 111 — Marmelade 167 Fint Smørrebrød 53 Firkantede Kiks 118 Fiskeboller 185 Fiskebudding 17 Fiskegelé 38 Fiske- og Klipfiskegratin 25 Fiskerouletter 20 Fiskesalat I 68 — II 69 — m Rejer 69 Fiskestuvning I 17 — II 17 Flæskesteg i skarp Sauce 14 Flødepeberrodssalat 60 Formkager 219 Forskellige Kartoffelsalater 69 Franskbrød 109 — m Kartofler 109 Fransk Salat 63 Franske Æg 32 Fremmede Ord, anvendt i Kogebogen 191 Frikadeller af stegt el kogt Kød, I 9 Frikadeller af stegt el kogt Kød, II 9 Friture 18 Frokostretter, smaa varme 20 Frokostsalat 65 Frugt Diætmad 185 — glaseret 145 — -kogning 170 Frugtsalat 70 — , blandet 70 Frugtsmør 166 Frugtsuppe 104 Frugtvin 182 Fyldt Hvidkaalshoved 97 Fødemidlerne, hvorledes de kan blive sundhedsfarlige 186 Fødselsdagskage 132 Gaaseleverpostej 41 Galopfranskbrød 109 Garnering 58 Garniture 57 Gelé 157 — , raa 163 Genferlagkage 129 Gerdas Kage 132 Glaseret Frugt 146 Glaserede Koteletter 49 Glasur med Æggehvide 131 — til Kager 131 Grahamsbrød I 109 — II HO Gratin m Gulerødder og Ærter 25 Grilleret Kalvekød 12 Grisetær i Gelé 43 Grundcréme til Konfekt 142 Græskar m Ingefær 163 — - Vanille 154 — sure 156 Grønne Stikkelsbær 172 Grønlangkaal 85 Grønsager 76 178 — i Gelé 50 Grønsupper 104 Grønærter 82 175 — Henkogning 175 — stuvede 83 Gulerodskrustader 79 Gulerodsmarmelade 168 Gulerodspurée 80 Gulerodssalat 62 Gulerødder 79 — , Marcipan 144 — stuvede 79 — brunede 80 — indbagte 91 Gullasch af stegt eller kogt Kød 8 Hachis med brunede Kartofler 8 Hachis af Flæskesteg 15 Havre- eller Byggrød 185 Havre- eller Bygsuppe 184 Havrerødder 82 Henkogning 69 — af Grønsager 174 — af Kød 176 — af Saft 174 Hindbær 172 Hindbær og Ribs 173 Hindbærcréme 130 Hindbærdrik 180 Hindbærkompot 72 Hindbærlikør 181 Hindbærmarmelade 167 Hindbærsaft 160 Hindbær, syltede 148 Hindbær og Ribs 149, 173 Hofkager 138 Honningkager I 124 — II 125 Horn, fine 114 — hurtigbagte 115 — med Gær 114 Hovedsalat 59 Hummer i Gelé 43 Hummeranretning 44 Hummer- og Aspargessalat 66 Hummersalat 66 Hurtigbagte Horn 115 Hvedekiks 118 Hvide Pebernødder 141 Hvidkaal 85 Hvidkaalsdolmer 97 Hvidkaalshoved, fyldt 97 Hvidkaalskarbonade 97 Hybensaft 152 Hyldebærsaft 162 Hævning, ved Gær 107 — , kold 107 —• , varm 107 Høns i Gelé 48 Høns i Mayonnaise 48 Hønsesalat I 64 — II, III 65 — med Karry 65 Indbagt Oksekød 10 Indbagte Gulerødder 91 Indbagte Æbler 134 Italiensk Salat I 63 — II 63 Jordbær (raa) 148 — syltede 163 — med Fløde 103 Jordbærdrik 180 Jordbærkompot 72 Jordbærlikør 181 Jordbærmarmelade 167 Jordbærsaft (kogt) 160 — (raa) 164 Jordskokker 81 Jubilæumskage 132 Julekage, daglig HO — , finere •¦• IH Jule \ 60 78 Jødekage 139 Kaalrabi 86 Kaalsalat 104 Kabaret 52 Kager (brune) 141 Kakaoglasur 131 Kakaolikør 181 Kalvekød (Diætmad) 185 — grilleret 12 Kalveost 14 Kalvesteg m Rislaag 13 — m glas Løg 14 Kandiserede Frugter 146 Kapers 156 Kartoffelbudding 101 Kartoffelfrikadeller 96 Kartoffelmelsjævning 106 Kartoffelpie 96 Kartoffelrouletter 22, 96 Kartoffelsalat 69, 104 Kartofler (Marcipan) 143 Kastanier, ristede 87 — (glaserede) 87 Kiks, fine 117 — , firkantede 118 — , m Fløde 117 Kirsebær (uden Sten) 149 — (med Sten) 150 — (henkogte) 173 — i Eddike 163 Kirsebærkompot 73 Kirsebærsaft 161 Kleiner 140 Knudekaal (stuvet) 86 — (brunet) 86 Klipfiskebudding 18 Klipfiskefrikadeller 18 Knækbrød 118 Kogning 170 Kogt And i Sky 47 — Fisk 185 — Kalvekød i Asparges 13 Kogt Kalvekød m Tomatsauce 13 Kogt Makaroni 56 Kogte Grønsager 185 Kokosmakroner 140 Kommenskringler 114 Kompot 70 — af tørr Frugt 75 Komtessekager 182 Kongestamme 126 Korendekage i Form 120 Korendekager 138 Korendekompot 75 Koteletter, glaserede 49 Koteletter og Mørbrad 49 Kransekage 132 Kringle 113 — m Bagepulver 116 Kringler (smaa) 138 Krustader 24 Kryddereddike til stegte Sild 46 Kræmmerhuse 140 Kvæder 151 Kød (Diætmad) 185 Kød med Æbler 14 Kødgelé 39 — til Glasering 40 Kødrouletter 21 Kørvel 79 Lagkage, I 127 — ,11 128 — ,111 128 — ,IV 128 Lagkagecréme, I 129 — , finere, II 129 Laks i Gelé 44 Laks m Mayonnaise 44 Leverpostej, I 40 — ,11 41 — ,111 41 — i Sky 42 Linsebøf 98 Linsedejg 135 Linsefars, stegt som Gaas 99 Linsefrikadeller 98 Linsegullasch 99 Linsekarbonade 99 Linsemakroner 136 Linsepostej-Paalæg 102 Linser ; 135 Løg, brunede 86 — , glaserede 87 Løse Ris (hele) 56 Maal og Vægt 191 Majdrik 179 Majroer 80 Makaroni 56 Makaronirand 57 Makaronisalat 60 — m Skinke 61 Makaroni- og Sellerisalat (billig) 61 Makaronistuvning 16 Makrondejg 128 Mandagssteg 7 Mandelchokolade 144 Mandelkage, bitter 119 Mandelmasse 135 Marcipan, Dadler 143 — , hjemmelavet 141 — , færdigkøbt 142 — Frugter 143 — Jordbær 143 — Kartofler 143 — Rullepølse 144 — Valnødder 143 — Æg 144 — m Frugt 146 Marengs 140 Mariehøns 139 Marinerede Sild, ferske sild 46 Marinerede Sild, Spegesild 46 Marmelade, finere 167 Marmeladefrugt 146 Marmorkaje 124 Medailler 136 Mel : 191 Mirabeller 150 Miroton 11 Morbær 148 Mørdejg 135 Napoleonshatte 136 Napoleonskage 134 Norske Tvebakker 117 Nougat 145 Nytaarspunch 182 Nøddefars, stegt som Gaas 100 Nøddefrikadeller 100 Nøddekoteletter 100 Nødderand 100 Oehlenschlægerkage 136 Oksebryst m Peberrods-sauce 11 Oksebryst m Tomatsauce 11 Oksetunge i Sky, I 47 — i Sky, II 47 Omelet, I 34 — ,11 35 — ,111 35 — m Grønsager 35 — m Oksetunge 36 — m Rejer og Asparges 35 — m røget Laks 36 Opbevaring af Frugt i Vand 165 Ost 50 Ostebrød 52 Ostecréme 52 Ostelinser 51 Ostesoufflé 51 Ostestænger, I 50 — ,11 51 Othellokage 132 Overtrækschokolade, I 142 — , II 142 Ovnens Varmegrad 108 Panerede Rødbeder 96 — Tomater 94 — Selleri 92 Paradisæbler 152 Pariserboller 115 Pastinakbudding 96 Pastinakker 82 Pebernødder, hvide 141 Perlebønner 83, 179 Pickles 155 Plumkage 122 Porrer 81 Portulakstilke 156 Postejer 24 — m Kalvekød 13 — m Oksekød 12 Potkæse 52 Pressesylte 42 Purée af Grønsager 87 Pynteaspic 40 Pærer 151, 173 Pærekompot 74 Pæresalat 103 Raa Gelé 163 Raakost 102 Raa Saft 164 Rabarber 172, 178 — i Vand 165 Rabarberdrik 180 Rabarberkompot 71 Rabarbermarmelade 167 Rabarbersaft 160 Radiser 78 Ragout 12 — af Kalvekød med Makaronirand 13 — af Flæskesteg 14 Reineclaude, I 150 — , II 150 Ribs og Hindbær 149 Ribs- og Hindbærgelé 158 Ribsgelé, I 163 — , II 164 Ribskompot, I 73 — , II (Rysteribs) 73 Ribssaft 160 Ribsvin 182 Ris (hele) 56 — til Suppe 55 — , brunede 56 Risrand 56 Rissokkel 58 Ristet Brød 55 Rodpersille 81 Romkage 136 Rosenkaal 85 — (stuvet) 85 Rosenkaalsgratin i Skaller 25 Roulader 126 Rouletter m Grønsager 21 — m Høns og Champignons 22 — m Kalvebrissel 21 — m Klipfisk, I 23 — do II 23 — m Skinke 22 — m Spinat 23 — m Østers 22 Rugkiks 118 Rugtvebakker 117 Rundstykker 114 Ruskomsnusk 90 Russisk Sandkage 124 Ræddike 78 Rødbedebøf 96 Rødbeder 82 —' (panerede) 96 Rødbedesalat 68 Rødkaal 86 Rødspættefilét m Mayonnaise 45 Rødspættefilét, stegt m Remouladesauce 45 Rødspættefilét (stegt) m Tartarsmør 45 Rønnebær og Druer 155 Rønnebærgelé 159 Røræg, I 32 — ,11 32 — i Skaller 33 — i Tomater 33 Saft 159 — , raa 164 — m Salicyl 165 — m Vinaprit 165 Salat 78 — blandet 104 Salater 58 Salatsauce 104 — ,1 102 — ,11 102 — ,111 103 Salt 191 Salthorn 115 Saltning af Grønsager 178 Sandkage 123 — (engelsk) 123 — (russisk) 124 Sandwich 54 Selleri, stuvede 80 — panerede 92 Selleribudding 93 Selleribøf 93 Sellerigratin i Skaller 25 Sellerisalat 104 — ,1 61 — ,11 62 Servering 190' Sherry Cobbler 181 Sigtebrød 108 Sild i Gelé 43 Sildesalat, I, II 67 — svensk !67 Sildesalat III 68 Sirupskage i Form 125 Skaller 24 Skinke m Flødepeberrod 54 — m Røræg 33 — m Æg og Sky 46 Skinkefrikadeller 16 Skinkepie, I 15 — ,11 15 Skolemad 105 Skorzonerrødder 82 Slikasparges 77 Slørede Æg 28 — Æg m Bordelaisesauce 28 — Æg m Champignons 29 — Æg m Karrysauce 29 — Æg m Tarteletter 29 — m Tomater 29 Smaa Agurker 155 — Kringler 138 — Sandkager 187 — Timbal m Asparges 26 — Timbal m Blomkaal 26 — Timbal m Fiskefars 27 Smaa Timbal m Gulerødder og Ærter 26 I— Timbal m Hachis 26 — Timbal m Hummer 26 t- Timbal m kogt Høn- sebryst 26 — Timbal m Rødspæt-tefilét 27 — Timbal m Vildtragout 25 Smaa varme Frokostretter 20 Smaakager 137 Smørcréme, I 130 — , II 131 Smørdejg 133 Smørdejgskringler 134 Smørhorn 115 Smørkage 113 Smørrebrød 53 — vitaminrigt 105 Snittebønner 83, 179 Snitter 54, 134 Sodakage, I-II 119 Sokler 57 Solbær 149, 172 Solbærgelé 158 Solbærkompot 73 Solbærrom 181 Solbærsaft 161 Sommerdrik 180 Sommerpunch 180 Sort Kage 121 Savoykaal 84 Spejlæg, I-II 28 — m Madeirasky 34 — m Skinke 33 — m Tomatsauce 34 Spidskaal 84 — , stuvet 84 Spinat 175 — , stuvet 78 — m Æg og ristet Brød 89 Spinatgratin 90 Spinatæggekage 90 Sprøjteglasur 131 Stegt And i Sky 47 Stegt Oksefilet m Remouladesauce 49 Stegt Pastinak m Ka- Perssauce 96 — Rødspætte med Remouladesauce 45 — Rødspætte m Tar-tarsmør 45 Stikkelsbær 149 — , modne 172 — , grønne 172 — i Vand 166 Stikkelsbærgelé 157 Stikkelsbærkompot 72 Stikkelsbærsaft 161 Stikkelsbærvin 183 Stor Timbal m Kalvekød 13 Stuvet Spinat 185 Sukker 191 Sukkerbrødskage, I-II-III 122 Sukkeropløsning 170 Surkaal 85 Svampe 87 — , ristede 88 — , stuvede 88 — , panerede 88 Sveskeblommer 150 Sveskekompot 75 Svesketærte 134 Svensk Salat 53 Syrekompot 72 Syltede Rødbedeskiver 105 Syltning 147 — ,raa 162 — ,sur 154 Sølvbeder 82 Sølvkager 120 Søsterkage, I 121 — , II m Gær 121 Tarteletter 24 Tekager 120 Timbal m Asparges 26 — m Brisselstuvning 26 — m Fiskefars og Rødspættefilét 27 — m Gulerødder og Ærter 26 — m Hachis 26 — m Hummer 26 — Hønsebryst, kogt 26 Timbal m Oksekød 11' — m Kalvekød 2» — m Vildtragout !}6 — stor, m Kalvekød 13 Torpedobaade 135 Torsk, stegt 26 Tomatbøf ¡94 — , fine I-II 116 — , billige, III 116 Tomater 84 — , grønne 153 — , panerede 94 — , røde 153 — m Skorzonerrødder 94 Tomatfrikadeller 95 Tomatpuré 156 Tomatsalat 59, 104 Tomatæggekage 95 Tranebær 153 Tremelskage 123 Tvebakker I-II-III 116 Tvebakker, norske 117 Tyttebær 152 — , raa Syltning 163 Tørrede Frugter m Mælk eller Fløde 103 Tørring af Frugt og Grønsager 177 Upsalabrød 138 Urtesuppe 89 Urtesky 89 Urtefrikadeller 92 Urtefrikassé 91 Urtesalat 62 Vafler 141 Walesboller 137 Waleskringle 137 Vandbad 164 Vandbakkelser 137 Vandglasur 131 Vandkringle Hl Vanillehorn 113 Vanillekranse 139 Vanillenødder 139 Varekundskab 188 Varm Hævning 107 Varm Kartoffelsalat 101 — Æblesalat 101 Vegt Skildpadde 101 Vildtanretninger 48 Vildtragout 16 Vincréme 130 Vinfremstilling 183 Vitaminrigt Smørrebrød 105 Voksbønner 83 — (stuvede) 83 Vol au Vout 24 Wienerbrødsdejg 112 Æble- eller Pæresalat 103 Æblegelé 158 Æblekompot 74 — m Mandler 74 Æblemarmelade 166 Æbler 174 — , indbagte 134 — (tørrede) 177 Æblesaft 162 Æg à la Reine 29 — blødkogte 27 — , haardkogte 27 — , farserede 31 — , franske 32 — i Fajanceforme 34 — i Sennepssauce 30 — i Sky 30 — m Bordelaisesauce 28 — m Champignons 29 — m Karrysauce 29 — m Mayonnaise 31 — m Tomater 29 — og Tomat i Sky 30 — , overskaarne 27 Æggeretter 27 Ægte Mayonnaise 44 Æggeboller 38 Æggekage m Brød 37 — m Flæsk 36 Æggekurve m benfri Sild 31 Æggestand 37 Æggestand m Grønsager, Skinke og Tomat 37 Æggestand m Rejer 38 Æggestand m Salat 38 Ærter, saltede 179 | ||
GULERODSSALAT.
300 gr. Margarine — 30 gr. Mel — ca. 3 1/2 dl. Urtesuppe — 1 Æggeblomme — Salt — Sukker — Citronsaft — 250 gr. Gulerødder — 125 gr. Ærter. Margarine og Mel afbages og spædes med den kogende Suppe, koger nogle Minutter og tages af Ilden. Æggeblommen piskes med lidt Sukker og tilsættes den varme Sauce, afsvales og smages til med Krydderier. Gulerødder skaaret i smaa Trekanter blandes i Saucen sammen med de kogte Grønærter. Salaten garneres med Persille eller Gulerodstop. | ||