Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Dansk Mad. 342 danske Familieopskrifter | ||
Forfatter: | Manicus, Xiane; Mathiesen, Ellen; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1937 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Berlingske Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 103 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | kollektiv; historisk; dansk; blad; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 3,85 | ||
Denne Kogebog er skrevet af halvtredie Hundrede danske Husmødre, Døtre og
enkelte Sønner af Madam Mangor, der i det Land, hvor den berømte Forfatterinde saa Dagens Lys, har dyrket Kogekunsten efter de bedste Traditioner indenfor dansk Madlavning. Disse halvtredie Hundrede Medarbejdere er atter udvalgt blandt de Tusinder, der indsendte Opskrifter til Berlingske Tidende for at hjælpe det danske Blad med at samle den danske Mad. Bogens Opskrifter stammer fra Bladets store Landskonkurrence »Dansk Mad« og er af enestaaende Interesse, fordi det er Familieopskrifter, der her for første Gang i dansk Kogekunsts Historie offentliggøres. Foruden at faa Vand i Munden ved at læse om de mange gode Ting, hvoraf danske Retter sammensættes, vil Læserne ikke kunne undgaa at føle den særegne Charme, der omgiver disse danske Fa-milieopskrifter. Man finder f. Eks. iblandt dem den originale Opskrift paa »Bankekød«, som Digteren H. V. Kaalund har komponeret, Opskriften paa de »brune Kager«, H. C. Andersen og Thorvaldsen fik paa »Nysø«, og Opskriften paa de »Slaabrok-Sild«, Knud Rasmussen altid bestilte til Frokost. Man kan læse om, hvordan Anna Larssen Bjørner laver Efteraarssuppe og gul Grød, hvordan Fru Købmand Nielsen tilbereder sin Søsterkage, og hvordan Baronesse Ellen Haxthausen nedlægger sine Kryddersild. Fornemmer man ikke uvilkaarlig den Atmosfære af Hygge og Ro, der er over en dansk Provinsby ved Titlen: Fru Købmand Nielsens Søsterkage? En Søsterkage faar man kun i Danmark og i et Interiør, vi alle kender: Købmandsgaarden paa Torvet, hvor Kaffekanden staar paa Bordet om Eftermiddagen med nybagt Kage. Det Interiør, den anden Opskrift opruller, er lige saa dansk: En af den danske Landadels ferme Damer, der personlig overvaager Nedlægningen af sine Kryddersild. Opskriften Præstegaardens Æblekage giver maaske et Kik ind til det danskeste af alt Dansk: en Præstegaards skinnende Køkken, i hvis Ovn Æbler, Mage til dem, der faar Havens Træer til at bugne, bager i Kageformen, medens Præstefruen i Spisestuen lægger sidste Haand paa Værket før Gæsternes Ankomst. I Drachmanns »Der var engang« fortæller Gryden, hvad alle Beboere i Landet skal have til Middag. Bogen gør det samme — dog paa en mere diskret Maade, idet den kun giver Indblik i Køkkenerne med Husfruernes Tilladelse. Gennem de i Konkurrencen præmierede Opskrifter, der indleder Bogens forskellige Afsnit, kommer Læserne ind i »Dansk Mad«s rent lokale Fordeling. De ser, hvorledes man i Ringkøbing laver syltet Flæsk og i Bogense »Maskintorsk«, paa Fanø »Sakkuk«, paa Falster »Mælkeærter« og paa Bornholm »Gudhjemmedyppe«. Foruden paa det lokale er der i Udvalget til Bogen lagt nok saa megen Vægt paa at samle de delikateste og bedst tillavede danske Retter, saa Bogen fremtræder som Kvintessensen af den Udvikling, Kogekunsten hidindtil har naaet i danske Hjem. Bogen omfatter naturligvis ikke alle Arter, med Hovedgrupper indenfor Dansk Mad — hvori Kød, Fisk, Paalæg, Bagværk, Desserter dominerer over Grøntsager, Salater og lignende. Den er saaledes tillige blevet et Index for dansk Smag indenfor Befolkningen Anno 1937. For at trække en Linie, der følger Kogekunsten fra Middelalderen til Nutiden, er Kapitlet »Dansk Mad i gamle Dage« blevet indsat i Bogen, som derved bl. a. bringer Opskrifter fra 1625, der findes i den allerførste danske Kogebog. Til »Dansk Mad« henregnes i denne Bog Retter, der almindelig spises i Danmark i 1937 og indtil dette Aar. At der i disse Retter anvendes Varer, der ikke er indenlandske, som for Eks. Krydderier, Vin, Olie o. s. v., hindrer ikke Retterne i at være danske, da de spises overalt i danske Hjem. Tomater, Piment, Citroner o. s. v. indgaar saavel som en Vare som Makaroni og lignende i moderne dansk Madlavning. En Ret som Karamelbudding, der er blandt de præmierede, er ganske vist af udenlandsk Oprindelse. Men i Betragtning af, at den i Generationer næsten har været Standard-Dessert ved danske Middage, maa den have gjort sig fortjent til Opnaaelse af dansk Indfødsret. Samtlige Opskrifter i Bogen er med Undtagelse af Opskrifterne til »Koldt Bord og Smørrebrød« indsendt til Præmiekonkurrencen. Restauratøren i »Rivoli« Otto Bock, som deltog i Konkurrencen med adskillige Opskrifter, er ved Samlingen af Bogen blevet opfcrdret til at skrive Afdelingen »Koldt Bord og Smørrebrød«, der ikke kan undværes i Kogebogen »Dansk Mad«. Vejledningen i »Stegning« er skrevet af Overassistent ved Københavns Belysningsvæsen, Frøken Ellen Mathiesen. Bogens Afdelinger indledes med de i LandsKonkurrencen præmierede Opskrifter. De otte Dommerkomitéer i Landets otte Distrikter bestod af: Nord-Jylland: Formanden for Aalborg Husmoderforening, Fru Catherine Ulkær, Direktør Viggo Hansen, Park-Hotellet. Mellem-Jylland: Formanden for Aarhus Husmoderforening, Fru Johanne Appel. Direktør F. L. Viltoft, Hotel Royal. Syd-Jylland: Stiftamtmandinde Emma Lundbye, Landsformanden for De danske Husmoderforeninger, Fru Ingeborg Richter, Direktør Carl Lundgren, Hotel Kolding. Fyn: Stiftamtmandinde Vibeke Neumann, Formanden for Odense Husmoderforening, Fru Nelly Engtorp, Direktør Christian Rasmussen, Grand Hotel, Odense. Det nordlige Sjælland: Stiftamtmandinde Asta Haugen Johansen, Formanden for De danske Husmoderforeningers Københavnskreds, Fru E. Herløv- Muller, Direktør Johan Hilborg, Hotel d'Angleterre, København. Syd-Sjælland: Formanden for Næstved Husmoderforening, Fru Marie Nielsen, Direktør Christian Jensen, Banegaards-Restauranten, Næstved. Lolland-Falster: Formanden for Husmoderforeningen i Nykøbing, Falster, Fru Martha Kielskov, Direktør Karl Clausen, Grand I lotel Phoenix, Nykøbing F. Bornholm: Amtmandinde Helga v. Steinann, Direktør Johannes Lyngby, Dams Hotel, Rønne. Udvalget af Bogens øvrige Opskrifter er foretaget af »Damernes Side«s Redaktør, Fru Xiane Manicus-H. og dens kulinariske Medarbejder »Mathis«, Overassistent i Københavns Belysningsvæsen, Frøken Ellen Mathiesen, bl. a. ansat af Københavns Kommune til at undervise Byens Husmødre i Madlavning. | ||
FORMAD OG SUPPER
KØD- OG GRØNTSAGSSUPPER Kallunsuppe 13 Fru Cathrine Jensen, Nybølle, Haarlev St Sulevælling 13 Fru Magda Andersen, Grønsundsvej 25, Nykøbing F Grønkaalssuppe 13 Fru Anna Hansen, Godthaabsvej 422, Vanløse Rødspættesuppe 14 Hr Poul Mikkelsen, Ærøskøbing Østerssuppe 14 Fru E Rhein-Knudsen, Rudkøbing Byggrynskroppinger 14 Fru K Nørholm Pedersen, Landemærket 2, Kbhvn Sort Suppe 14 Fru E Hansen, Strandvej 160, Snekkersten Sundhedssuppe 14 Fru Johanne Jaller, Vigerslevvej 57 C, Kbhvn Brune Bønner 15 Fru Ingeniør Holm, Søholmsvej 23, Svendborg Brun Hvidkaalssuppe 15 Fru Emma Hansen, Kristinedal, Svendborg Kartoffelsuppe : 1j Fru Edith Winding-Lauesen, Frederiksgade 1, Kbhvn Aspargessuppe 15 Fru Edith Winding-Lauesen, Frederiksgade 1, Kbhvn Barselpottesuppe 15 Fru Anna Gleerup, Odinsvej 35, Viby Gule Ærter paa sprængt Gaas 16 Fru Vera Petersen, Dalgas Boulevard 163, Kbhvn Sildesuppe 16 Læge Jonna Thøgersen-Sørensen, Nexø Amagersuppe 16 Otto Bock, Rivoli Lollandsk Trillebollesuppe 16 Fru Overassistent John Jørgensen, Strandboulevard 38, Kbhvn Farmors Tomatsuppe 16 Fru O Høiler, Ingerslevvej 23, Charlottenlund Smækvælling 16 Fru A Knudsen, Kobberbæksvej 4, Svendborg Efteraarssuppe 17 Fru Anna Larssen Bjørner, Begoniavej 19, Gentofte Gul Grød paa Høne 17 Fru Anna Larssen Bjørner, Begoniavej 19, ^Gentofte Aurorasuppe 17 Anonym Kartoffelgrød rned Flæsketerninger 17 Fru Aksel J Nielsen, Carl Nielsens Allé 3, Kbhvn SØDE SUPPER Hybensuppe 17 Fru Wibeke Warhuus, Finsensvej 37, Kbhvn Vinkandel 18 Fru Emma Hansen, Kristinedal, Svendborg Sagoøl 18 Fru Stinne Haugaard Buch, Heisesvej 6, Aarhus Øllebrød med Top 18 Fru Emma Hansen, Kristinedal, Svendborg MÆLKERETTER Gnutniemælk, Møn 18 Frk Helga Hansen, Tulipanvej 10, Kbhvn Æggemælk 18 Fru Stinne Haugaard Buch, Heisesvej 6, Aarhus Tykmælkssuppe 18 Fru Astrid Jensen, Flakkebjerg St Ekscellencesuppe 18 Chr F S Stevnsvad, Faksegade 12 Kbhvn Pærevælling, Fyen 19 G U Kørom 19 Fru K Petersen, Sdr Ringgade 3, Aarhus Forundringsgrød 19 Fru Paula Kamp, Nørregade 1, Skive Moderne Risengrød 19 Fru Asta Heiberg, Vestre Boulevard 20, Kbhvn FISKERETTER TORSK Bogense Maskintorsk 20 Fru Benny Jensen, Tietgens Allé 120, Odense Gudhjemmedyppe 20 Fru Gudrun Kofoed, Store Bukkegaard pr Aakirkeby Peber-Torsk 20 Fru Petersen, Ejvindsvej 25, Charlottenl Torsk i det Grønne 20 Malerinden, Mary E Havning, Østerbrogade 82, Kbhvn Skipper-Torsk 21 Hr Poul Nielsen, Haderslevgade 15, Kolding Torsk med Porrer 21 Fru Elna Mollerup Beüsen, Langagervej 5, Valby Torsk i Selleri og Karry 21 Fru Elise Bloch, Thorsgade 1, Odense, og Fru Ingeniør J Snitker-Petersen, Gerdas- lundsvej 12, Odense Mormors Maskintorsk med Vin 22 Fru L C Lauritzen, Silkeborg Torsk med Makaroni 22 Fru Alva Christensen, Arnestedet 19, Kbhvn Torsk paa Fad 22 Fru Andresen, Strandboulevard 137, Kbhvn Torskefileter 22 Fru E Øberg, Lunderskov Torskerogn i Gelé 22 Fru Margrethe Gundorph Nielsen, Horbelev, Falster Færøsk Torskerogn 23 Fru Ingeniør Holm, Søholmsvej 23, Svendborg SILD OG AAL Bornholmske Sildeopskrifter 1 - 2 - 3 - 4 23 I Peterson, Sygehusvej 4 B, Rønne Pandesild 23 Kok Jacob Borg, Strandvej, Dragør Stegt Sild 24 Fru Peterson, Sygehusvej 4 B, Rønne Hundested Spegesild 24 Herr Poul Nielsen, Haderslevgade 15, Kolding Sildefilet med ristet Tomat 24 Otto Bock, Rivoli Stegt Aal og Sild 24 Fru Anna Gleerup, Odinsvej 35, Viby Aal i Festdragt 24 A H Petersen, Grønnevænge 23, Haven, Charlottenlund Flyndersøaal 25 Fru Paula Kamp, Nørregade 1, Skive FISKEFARS OG KLIPFISK Laksefars Mousseline 25 Fru K Jepsen, Jens Juelsgade31, Kbhvn Knætter (Færøerne) 25 Fru Ingeniør Holm, Søholmsvej 23, Svendborg Fiskerepinetter 25 Fru Jensine Larsen, Adelgade 8, Faaborg Klipfisk 26 Fru Edith Winding-Lauesen, Frederiksgade 1, Kbhvn Klipfisk med glaserede Løg 26 Fru Marie Andresen, Vester Voldgade 106, Kbhvn Klipfiske-Frikadeller 26 Fru Marie Larsen, c/o Læge Edgar Madsen, Aakirkeby RØDSPÆTTER, HELLEFLYNDER OG ANDRE FISK Fin Fiskeanretning 26 Fru Elna Mollerup Beiisen, Langagervej 5, Valby Pikant Fiskefilet 27 Fru Asta Heiberg, Vestre Boulevard 20, Kbhvn Stegte Rødspætter med sur Flødesauce 27 Fru Eleonora Olsen, Johan Kellersvej 6, Kbhvn Ristet Helleflynder 27 Fru Edith Winding-Lauesen, Frederiksgade 1, Kbhvn Skagens Fiskeret 27 Otto Bock, Rivoli Farseret Laksørred 28 Fru Petersen, Sygehusvej 4, Rønne Rejer i Grønt 28 Fru Edith Winding-Lauesen, Frederiksgade 1, Kbhvn Hørsholm Stenbider 28 Fru E Leffland, Howitzvej 18, Kbhvn 28 Bagt Aborre 28 Fru Anna Pontoppidan, Langgade 22, Nykøbing Falster KØDRETTER OKSEKØD Grydebudding 29 Fru Kristine Hansen, Kongedybet 17, 3, Kbhvn Okseragout med Kaal 29 Otto Bock, Rivoli Grydebøf 29 Fru Inger Lassen, Leifsgade 11, Kbhvn Bøf 30 Baron F Bille-Brahe, Holgershaab, Nr Alslev Sursteg samt Sursteg af Inderlaar 30 Fru Emma Hansen, Kristinedal, Svendborg Aarhus Oksemørbrad 30 Otto Bock, Rivoli Bankekød paa Mors Maade 31 Malerinden Mary E Havning, Østerbrogade 82, Kbhvn Digteren H V Kaalunds Opskrift paa Bankekød 31 Fru Wibeke Warhuus, Finsensvej 37, Kbhvn Oksehaleragout 31 Fru Jensine Thorup, Nordre Grave 7, Randers Grilleret Oksehale 31 Fru Jensine Thorup, Nordre Grave 7, Randers Lobescowes 31 Fru Helga Dietz, Siciliensgade 5, Kbhvn Dobbeltfilet 32 Frk Minna Wodskow, Rømersgade 19, Kbhvn KALV Forloren Skildpadde 32 Fru Vibeke Heide, Jernbanegade 9, Haslev Kalvefilet fyldt med Kantareller 33 Fru A Hansen, Strandvej 160, Snekkersten Forloren Skildpadde 33 Opskrift fra Christian den 8s Køkken Kotelet med Porrer 34 Fru Valborg Jensen, Bogholderallé 80, Kbhvn Kalvelobescowes 34 Hertz, Rosenfeldt Mølle, Vordingborg Kalvebryst 34 Otto Bock, Rivoli LAM Grilleret Lammehoved 34 Husbestyrerinde Marie Aarvig, Frederiksberg Allé 38, Kbhvn Kogt Lammekød 35 Fru B Jacobsen, Halls Allé 6, Kbhvn Lam i Tomat med Ærter 35 Frk Johanne Lund, Rosenhøj, Hadsund SVIN OG FLÆSK Syltet Flæsk 35 Fru Marie Mikkelsen, Søndre Lyngvig Toldbolig, Ringkøbing Æbleflæsk 36 Fru Astrid Mogensen, Egensevej, Svendborg Sakkuk 36 Hovmester Th Nielsens Enke, Ved Skolen, Sønderho, Fanø Gule Ærter og Flæsk •• 36 Fru Ericha Rønhof, Bromme Skovfogedbolig, Munkebjærgby Revlsbensteg med Æblemos 36 Ejnar Clemmensen, Dronningestræde 5, Marstal, Ærø Svinekam 36 Fru Andreæ, Fredensborg Mørbradbøf 37 Fru Andreæ, Fredensborg Skinkesoufflé 37 Frk V Pedersen, Engeistedgade 43, Kbh Amagerkotelet 37 Otto Bock, Rivoli Finker 37 Fru Sophie Sørensen, Sjællandsgade 33, Kbhvn Fedtegrever 37 Fru Vibek, Efteraarsvej 9, Charlottenl Pandebras 38 Fru Hertha Pedersen, Værftet 7, Korsør Fanø-Hvidkaal _ 38 Fru Jenny Kromann, Tagensvej 69, Kbhvn Flæsk og Kartofler 38 mrk MM Glaseret Skinke 38 Hertz, Rosenfeldt Mølle, Vordingborg Svin i Karry 39 Fru Ellen Horskjær, Ordrupvej 102 A, Charlottenlund Bankemørbrad 39 Fru Ellen Jensen, Dalgas Boulevard 163, Kbhvn Bankeflæsk 39 Fru A Forchhammer, Hillerød Helstegt Gris 39 Fru Branth Christensen, Mysundegade 5, Kbhvn Posegrød med Skinke 39 Kok Jacob Bang, Dragør Kaalrabi, Flæsk og Kartofler 40 Fru M Jessen, Mølleallé 3, Kbhvn Aalborg-Svinekotelet 40 Otto Bock, Rivoli Indbagt Kaal 40 Fru K Nielsen, Aavænget 17, Køge Stegt Flæsk og brune Bønner 41 Fru E Rhein-Knudsen, Rudkøbing Hamburgerryg med Sennepsgelé 41 Fru Karen Jensen, Tomsgaardsvej 67, Kbhvn Ribbenssteg • 41 Fru Marie Nielsen, Møllevej 11, Varde Svigermors Sylte 41 Enkefru S Tausen, Taastrup FARS Forloren Hare • • ¦ •---- 42 Fru K Petersen, Søndre Ringgade 3, Aarhus Frikadeller af røget Skinke 42 Fru Emma Hansen, Svendborg Farskarbonade 42 Fru C Jantzen, Schleppegrellsgade 1, Kbhvn Farsbudding X"£i\ Fru A Wassmann, Smallegade 44 B, Kbhvn INDMAD Hjerner med indisk Remoulade 42 Fru Edith Winding-Lauesen, Frederiksgade 1, Kbhvn Svinehjerter 43 Fru Agnes Petersen, Englandsvej 327, Taarnby pr Kastrup FJERKRÆ Kyllinger med skilt Sauce 43 Fru N P Mols, Amalievej 19, Kbhvn Fin Hønsekarry 43 Fru Elna Mollerup Beüsen, Langagervej 5, Kbhvn Ung Høne Trine Rar 43 Otto Bock, Rivoli Duer i Kaal 44 Fru K Jepsen, Jens Juelsgade 31, Kbhvn Fjerkræ i Sky 44 Fru M Jacobsen, Lidstrup Tingsted, Falster Sprængt And med Grøntsager 44 Fru Selma Berg, Balders Plads 6, Kbhvn Gaasesteg paa min Manér 44 Fru Edith Winding-Lauesen, Frederiksgade 1, Kbhvn Tante Maries Koteletter 45 Fru Edith Winding-Lauesen, Frederiksgade 1, Kbhvn And i Kaal 45 Frk Eva Nielsen, Frisvadvej, Varde Stuvede Kyllinger (Opskrift fra 1780) 46 Margrethe Klerk, Søvej 30, Bagsværd Kyllinger i Fløde• ¦ 46 G Kiersgaard, Strandboulevard 77, Kbh Sprængt Nellikegaas •----•• 46 Annette Gudenus, f Grevenkop-Casten-skiold, St Frederikslund, Sorø Næstved-Gaasesteg 46 Otto Bock, Rivoli Krydret Hønseret, *< Fru E Rhein-Knudsen, Rudkøbing VILDT Dyrekoteletter 47 Annaelsa Hornum, Rudkøbing Fasan i Fad ¦ • ••• • •¦• • P Rasmussen, Bredgade 29, Kbhvn DESSERTER LAGKAGER Mandellagkage og Creme 48 Husjomfru Olga Olesen, c/o Dir Dreyer, Bregnegaardsvej 4, Charlottenlund Lagkage med Bananskiver 48 Fru Agnes Petersen, Nr Alslev, Falster Othellokage 48 Fru Martha Sørensen, Skiftevej 3, Gentofte Rungsteds Lyksalighed 48 Fru A Erthmann, Frederiksberg 48 Stor Makronkage 49 Fru Axel Hansen, H C Ørstedsvej 39 C, Kbhvn Citronkage •••---- 49 Økonoma Emilie Pedersen, Grønnehave pr Lynæs Appelsinkage *y Fru K Wolff, Holsted Gildeskage fra Fur og Citronsmør 49 Fru O W Nielsen, Stormgade 3, Esbjerg Stabslæge Bybergs Lagkage 49 Fru B Neergaard Brøndsted, GI Kongevej 181, Kbhvn Tante Morits Kage 50 Fru E Bistrup, Dragsholmsvej 7, Kbhvn Nøddekage 50 Fru K Jepsen, Jens Juelsgade 31, Kbhvn Oldemors smaa Lagkagesnitter 50 Sygeplejerske, Frk A S Hørring Madsen, Aakirkeby Genferkage 50 Fru Lena Toft Kristensen, Toksværd, Olstrup KAGER MED FRUGT Frugtkage med Mandeldække 50 Fru Marie Topp, Alexandra-Stiftelsen Vestergade, Køge Frugtkage 51 Fru Edith Winding-Lauesen, Frederiksgade 1, Kbhvn Stikkelsbærtærte 51 Fru Margrethe Illum, Lindenovsgade 9, Kbhvn Mørdejgstærte 51 Fru Asta Heiberg, Vestre Boulevard 20, Kbhvn Katrineblommekage 51 Fru Anna Pontoppidan, Langgade 22, Nykøbing F Bondepige med Slør 52 Fru B Jacobsen, Halls Allé 6, Kbhvn Bondepige med Slør 52 Fru M Nielsen, Siggurdsgade 10, Kbhvn Reinette-Tærte med Abrikos 52 ÆBLEKAGER Herregaardens Æblekage 52 Jensgaard, Glud, Horsens Oldemors Æblekage 52 Fru Else Hansen, Møllebakken, Svaneke Fars Æblekage 53 Fru Dagmar Simonsen, Brænderup, Fyen Dessert-Æblekage 53 Frk A Bernhardt, Kongens Nytorv 26, Kbhvn Kartoffelæblekage 53 Fru Karen Sophie Tornøe, Nykøbing F Nøddeæblekage i Fad 53 Fru Sophy Jensen, Jyderup St Indbagte Æbler 54 Fru Johanne Jaller, Vigerslevvej 57 C, Valby Æblekage med Makrondrejg 54 Fru O Bolt Nielsen, Ægirsgade 67, Kbh Præstegaardens Æblekage ' 54 Fru Margrethe Holsøe, Houmarksvej 5, Charlottenlund Æblekage 54 Fru Asta Heiberg, Vestre Boulevard 20, Kbhvn Æblekage, Sydsjælland 54 Chr F S Stevnsvad, Faksegade 12, Kbh Bedstemors Æblekage 55 Fru Bay, Anemonevej 2, Gentofte Æblekage 55 Husbestyrerinde Margrethe Sørensen, Juelsberg, Nyborg Sønderjydsk Æblekage 55 Husmoder fra Østerbro FRUGTDESSERTER Rødgrød med raa Frugtsaft 55 Fru Ida Klysner, Strandboulevard 149, Kbhvn Æbledessert 56 Fru Branth Christensen, Mysundegade 5, Kbhvn Appelsindessert 56 Fru Branth Christensen, Mysundegade 5, Kbhvn Jordbærgrød 56 Fru Arnold Pedersen, Søndergade 17, Struer Karamelæblegrød 56 Fru Margrethe Illum, Lindenovsgade 9, Kbhvn Stegte Æbler 56 Økonoma Frida Mikkelsen, Bakkegaards Allé 18, Kbhvn Rabarber i Karamel 56 Fru Helga Cordsen, Brøndkærsvej 9, Kbhvn Jordbærdessert 57 Fru Edith Winding-Lauesen, Frederiksgade 1, Kbhvn Æbler indbagt i Mandler 57 Fru Amtsforvalter Holck, Sakskøbing Fyldte Æbler, Falster 57 Fru M Jacobsen, Lidstrup, Tingsted, Falster Banan i Flødeskum 58 Fru M Hansen, Hotel Rudkøbing, Rudkøbing Pærer i Karamel 58 Fru Agnete Larsen, Løvenholm, Auning VARME BAGTE DESSERTER Fytner 58 Køkkenchef H Helvad, Frydenstrand, Frederikshavn Fynsk Prossekage 58 Komtesse Ella Bille-Brahe-Selby, Steens- gaard, Fyen Mormors Æbleomelet 58 Fru B Jacobsen, Halls Allé 6, Kbhvn Bygmelspandekager 59 Anonym Arme Riddere med Æbler 59 Fru Anna Sørensen, Holmevej 7, Holte Farmors Flødevafler 59 Fanny Margrethe Ulrich, Lindenovsgade 17, Kbhvn Sylfide-Omelet 59 Frk L Christensen, c/o Hr Stationsforstander Ravn, Fyrhøj vej 12, Lyngby Græskarpandekager 59 Fru Emma Hansen, Kristinedal, Svendborg Sønderjydske Æbleskiver 60 Husjomfru Kathrine Hemmingsen, c/o Stiftamtmandinde Lundbye, Haderslev Fyldte Æbleskiver 60 Fru Gudrun Harboe, Hegellsvej 10, Charlottenlund Æblesnitter 60 Fru Gudrun Kofoed, Aakirkeby Gulerodspandekager 60 Fru Karen Mathiassen, Hobro Kongepandekagen (Aar 1796) 60 Fru Emma Sørensen, Strandvej 45, Svendborg Kage paa Traad 61 Komtesse Ella Bille-Brahe-Selby, Steens-gaard, Fyn Gammel sjællandsk Kartoffeltærte 61 Fru Dommerfuldmægtig Jensen, Haralds-vej 6, Roskilde FROMAGER Karamelbudding 61 Fru Marie Kirial, Grenaa Nougatdessert 61 Fru Pastor Nielsen, Gammel Skovrider- gaard, Bogense Romfromage 62 Fru Helga Michelsen, Østergade 18, Middelfart Rugbrødsfromage 62 Fru N Nielsen, Siggurdsgade 10, Kbhvn Citronfromage 62 Fru N Nielsen, Siggurdsgade 10, Kbhvn Kærnemælksfromage 62 Fru Helga Øland, Th Jensensallé 10, Kastrup Flødetrøffel 62 Fru Th Skovgaard, Ellekongestræde 6, Rønne FORSKELLIGE DESSERTER Strandskaller 62 Husjomfru Olga Olesen, c/o Dir Dreyer, Bregnegaardsvej 4, Charlottenlund Kræmmerhuse 63 Fru Rebekka Olsen, Valdemarsgade 47, Kbhvn Florentinerkage Fru Karen Marie Elisabeth Lassen, Gun- løgsgade 52, Kbhvn Rødvinsgelé (Lolland) 63 Christiansminde, Sakskøbing Rødvinsgelé 63 Fru K Petersen, Sønder Ringgade 3, Aarhus Oplagt Mælk 63 Fru Elisabeth Schrøder, Forchhammers-vej 13, Kbhvn Hofdessert 64 Fru O Bolt Nielsen, Ægirsgade 67, Kbhvn VARME BUDDINGER Marvbudding 64 Fru N Nielsen, Siggurdsgade 10, Kbhvn Prinsesse Alexandra-Budding 64 Frk Mathilde Jørgensen, General Bahn- sonsvej 14, Kbhvn Varm Brødbudding 64 Fru Henni Petersen, Ribegade 11, Kbhvn Sagobudding 64 Fru Anni Slej-Fomsgaard, Perlegade 11, Sønderborg IS Mads's Dessertis 65 Fru A Hofmeister Petersen, Grønnevænge 23, Charlottenlund Rugbrøds-Is 65 Komtesse Ella Bille-Brahe-Selby, Steens-gaard, Fyen PAALÆG OG FROKOSTRETTER KOLDT BORD fra 66—73 Otto Bock, Rivoli SILD Knud Rasmussens Slaabroksild 73 Fru Olga Thomsen, Emmasvej 2, Gentofte Bondesild 73 Fru Christiane Holck, Vester Hassing Sild i Marinade 74 Fru Johanne Rasmussen, Peter Sabroes-gade 17, Kbh Baronessens Kryddersild 74 Baronesse Ellen Haxthausen, Jægerspris Kryddersild 74 Fr Inger Skovgaard Christensen, c/o Rasmussen, Howitzvej 16, Kbh Spegesild 74 Fru Petersen, Sygehusvej 4, Rønne PØLSER Bladpølse 75 Fru Bogholder S Andersen, Vestervang 14, Sakskøbing Skovridergaardens Spegepølse 75 Fru Karen Lorentzen, Klosterskoven pr Sindal Mormors Spegepølse 75 Fru L C Lauritzen, Silkeborg Skinkespegepølse 75 Fru Ellen Kjellerup, Frederik d 6 Alle 2, Kbhvn Hjemmelavet Medisterpølse 76 Fru Christine Rasmussen, Langelinie 101, Odense Rullepølse 76 Fru Stinne Haugaard-Buch, Heisesvej 6, Aarhus Blodpølser 76 Fru Bankdirektør Palludan, Varde Hvide Pølser 76 Fru Thyra Villaume, Forloren Blodpølse 76 Fru Mathilde Nielsen, Jernbanestationen, Hørve Kold Pølseret 77 Fru Pølsemester S P Nielsen, Roskildevej 11, Frederikssund Pølseret 77 Fru Marianne Jensen, Raadhusvej 2, Charlottenlund LEVERPOSTEJ OG LEVERPØLSER Borgmesterindens Leverpostej 77 Fru Fanny Margrethe Ulrich, Lindenovsgade 17, Kbhvn Leverpostej med Gaasefedt 77 Hofjægermesterinde Wilhjelm, Øllingsø, Søllested, Lolland Fin Leverpostej 77 Fru B Jacobsen, Halls Allé 6, Kbhvn Gaaseleverpostej 78 Fru Overretssagfører Aage Park, Tuborgvej 80, Hellerup Gaaseleverpostej 78 Køkkenchef Fru Mathissen, Kolding Gaaseleverpostej 78 Fru C Jantzen, Schleppegrellsgade 1, Kbhvn Gaaseleverpostej 78 Fru C Kreutziger, Odensegade 11, Kbhvn Konsulindens Leverpølse 78 Generalkonsulinde Anna Hanssen, Taar-bækhøj, Klampenborg Leverpølse 78 Fru Overlæge E Svendsen, Ved Lindevangen 28, Kbhvn SALATER OG FLØDEOSTE Oberstindens Sildesalat 79 Oberstinde Laub, Cort Adelersgade 1, Kbhvn Æble- og Sellerisalat 79 Fru C Sørensen, Torvegade 49, Kbhvn Hvid Sildesalat 79 Fru L C Lauritzen, Silkeborg Æggesalat • • 80 Fru Gerda Brøchner, La Coursvej 4, Kbhvn Kold Kartoffelsalat 80 Fru Frede Duch, Reventlowsvej 50, Odense Citron-Kartoffelsalat •¦• 80 Fru A Miihlhausen, Classensgade 22, Kbhvn Fvnsk Flødeost 80 Fru Pastor Nielsen, GI Skovridergaard, Bogense Røgost • • ¦ 80 Fru Anna M Sandager, Østerskov Skole, Tryggelev Røgost ¦• W Fru Pastor Nielsen, GI Skovridergaard, Bogense FORSKELLIGE FROKOSTRETTER Æggepillesul 81 Fru Anny Berthelsen, Brogade 14, Køge Sommergratin 81 Fru Edith Winding-Lauesen, Frederiksgade 1, Kbhvn Frokostris 82 Fru Edith Winding-Lauesen, Frederiksgade 1, Kbhvn Lys Skildpadde 82 Fru Edith Winding-Lauesen, Frederiksgade 1, Kbhvn Torsk og Selleri 82 Fru Edith Niklassen, Plantagevej 5, Aalborg Varme Snitter 82 Fru Pastor Nielsen, GI Skovridergaard, Bogense Sild i Karry 82 Fru B Sund, Krps Sofiesvej 43, Kbhvn Æblefedt 82 Generalinde Ebba Arendrup, Set An-næplads 22, Kbhvn NOGLE GRØNTSAGER OG ASIER Mælkeærter (Lolland-Falster) 82 Fru Agnes Petersen, Nyvej, Nr Alslev, Falster Rødkaal paa gammel dansk Facon 83 Baronesse Ellen Haxthausen, Jægerspris Tøndersk Rødkaal 83 Fru Rønne-Lotz, Amicisvej 1, Kbhvn Jydsk Kaal 83 M M Slesvigske sure Bønner 84 Fru Susanne Andersen, Havehøjgaard, Roskilde Fyldte Asier 84 Frk Lisbeth Føns, c/o Politimester Lorenzen, Prinsessegade 33, Fredericia Asier 84 Baronesse Ellen Haxthausen, Jægerspris Sines Agurker 85 Fru Anna Larsen Bjørner, Begoniavej 19, Gentofte Asier • 85 Fru Karen Sophie Tornø, Nykøbing F Fyldte Asier 85 Fru Anette Gudenus, født Grevenkop-Castenskiold, St Frederikslund, Sorø Søde Asier 86 Fru E Rhein-Knudsen, Rudkøbing BAGVÆRK FORMKAGER Fru Købmand Nielsens Søsterkage 87 Fru Fabrikejer Hornbech, Strandvej 65—69, Kbhvn Hvide Christiansfclder-FIonningkager ---- 87 Fru Kate Svensson, Haderslev Skumkage 87 Frk Marie Larsen, c/o Læge Madsen, Aakirkeby Plumkage 1 og 87 Plumkage 2 88 Fru Helga Mikkelsen, Østergade 18, Middelfart Ægte Honningkager 88 Fru Strandkontrolør C Jul Christensen, Gilleleje Fynsk Honningkage 88 Fru Frede Duch, Reventlowsgade 50, Odense Appelsinkagc 88 Anonym Hapskage 88 Fru Karen Blach Jensen, Bryggervangen 11, Kbhvn Sønderjydsk Ananaskage 88 Fru Udsen, Ribe Fin Sandkage med Rom 89 Frk Eline Nielsen, Jernbanestationen, Hørve Tekage 89 Fru Pastor Nielsen, GI Skovridergaard, Bogense Slesvigsk Søsterkage 89 Fru Susanne Andersen, Havehøjgaard, Roskilde FORSKELLIGE KAGER Ingrids Kager 89 Fru Cecilie Mikkelsen, Præstegaarden, Lyngby Smaa Sveskekagcr 90 Frk Eline Nielsen, Jernbanestationen, Hørve Kvæbler 90 Fru O Bolt Nielsen, Ægirsgade 67, Kbhvn SMAAKAGER OG KIKS Oldemors brune Kager 90 Fru Ingeborg Wiuff, Kalundborg Bløde glasserede Honningkager 90 Fru Overretssagfører Aage Park, Tuborgvej 80, Hellerup Fru Marie Wissings brune Kager 91 Frk Elisabeth Hansen, Ndr Frihavnsgade 27, Kbhvn H C Andersens brune Peberkager 91 Fru Ingeborg Moes Larsen, Frederiksvej 20, Kbhvn Davidsens Kager 91 Fru Edel Iversen, Kinavej 8, Kbhvn Aristokrater 91 Fru Emma Wemmentorp, Skovkrogen 5, Ordrup Smaa Kringler 92 Fru Frederikke Ring, Prins Kristiansgade 2, Randers Korendekager 92 Frk Johanne Levin, Madvigs Allé 4, Kbhvn Tante Sines Kanclkranse 92 Fru Asta Heiberg, Vestre Boulevard 20, Kbhvn Blondekager 92 Fru Ida Klysner, Strandboulevarden 149, Kbhvn Mærkelige Pebernødder 92 Fru Else Preisler Nielsen, Ternevej 8, Kbhvn Fedtebrød 92 Fru R Petersen, Sdr Ringgade 3, Aarhus Klejner ,93 Fru Valborg Andresen, Saltværket, Kerteminde Mors Kiks •• 93 Fru Fabrikejer Johan Hornbech, Strandvej 65—69, Kbhvn Ostekiks 93 Fru Anni Siej-Fomsgaard, Perlegade 11, Sønderborg Kiks med Kommen 93 Fru Kirstine Voigt-Petersen, »Rubenlund«, Oure, Fyn BRØD Semoulebrød (Ærø) 93 Fru Fanny Allstaedt, Hospitalsvej 3, Kbhvn Kærnemælks-Sigtebrød 93 Fru Christine Schou Jensen, Villa Gurre, Bytinget 3, Brh Jydsk Sigtebrød 94 Fru Marie Kirial, Grenaa Surbrød (Sønderjylland) 94 Fru K Wolff, Holsted Bedstemors Brød 94 Fru O Bolt Nielsen, Ægirsgade 67, Kbhvn Store Kryddere til Morgenkaffen 94 Fru I Larsen, Tranegaardsvej 80, Hellerup Cremeboller 94 Fru Ella Fløjborg, Chr Zahrtmanns Plads 81, Kbhvn Setkage (Fanø) 93 Fru Nielsine Kromann, Nordby, Fanø Fanøkringle 95 Fru Nielsine Kromann, Nordby, Fanø | ||
Dobbeltfilet
1 Skive Oksefilet, 1 Skive Kalvefilet, 1 Æg, Grøntsager efter Aars-tiden eller henkogte. Kødstykkerne bankes, steges et Par Minutter paa en hed Pande i Smør og strøs efter Stegningen med Salt og Peber. Panden afkoges med Fløde. Paa et varmt Fad lægges Kødstykkerne oven paa hinanden, paa Overfladen lægges et Spejlæg, og Retten garneres med smørkogte Grøntsager. Minna Wodskow København | ||