Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Nutids Mad og Husførelse | ||
Forfatter: | Meyer, Carla; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1929 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Gyldendal | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1930; 1931; 1936; 1938; 1940; 1942; 1946; 1950 | ||
Sider: | 528 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | illustreret; elektricitet; køleskab; | ||
Samlet oplag: | 9 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 15 | ||
Da den første Udgave af „Nutids Mad" udkom i 1930, viste det sig gennem det
store Salg af Bogen, at der virkelig var Brug for en Haandbog for Hjemmene, og der har i de Aar, den har været udsolgt, været megen Efterspørgsel efter en ny Udgave. Denne foreligger nu og er, ligesom 1ste Udgave, navnlig lagt an paa at være let tilgængelig for alle de mange, det nu til Dags paatager sig en Husmoders og Moders ansvarsfulde og mangesidige Gerning uden at være oplært dertil. Ogsaa for den aldre, dygtige Husmoder, der har Øjet aabent for de nyeste Ernæringsteorters Betydning, er der Belæring at hente i Bogens forskellige Afsnit, der alle hvad enten de omhandler Madlavning, Bagning, Konservering og Diætmad eller Administrationen af Huset eller den moderne Husholdningsteknik er omarbejdede saaledes, at alt det nyeste paa disse Omraader er taget med. Af nye Afsnit omfatter ét Landbokosten, i hvilket der gives Anvisning paa den rette Kostordning, et andel forlaller om Madsvampene, der i de senere Aar er taget mere og mere ind i Madplanen, og endelig har vi ment det nødvendigt at forklare Nytten og den rette Anvendelse af det elektriske Køleskab. Helt nyt er ogsaa Prof. Jens Warmings Afhandling om Hjemmets Økonomi, i hvilket sikkert mange Hjem vil finde gode Anvisninger paa at tilrettelægge en fornuftig Økonomi, der i saa høj Grad bidrager til Ro Og Tilfredshed inden for Hjemmet. Jeg vil paa dette Sted gerne takke alle mine udmærkede Medarbejdere for godt Samarbejde, En særlig Tak retter jeg til Fru Herløv-Muller, der har arbejdet som Redaktionssekretær, og som ved sin Sagkundskab og store praktiske Erfaring i høj Grad har været mig til Hjælp under Bogens Udarbejdelse. Carla Meyer. | ||
Administration af Hjemmets Arbejde Af Carla Meyer 1
Økonomiske Dispositioner Af Professor Jens Warming 7 Hvorledes kan Næringsmidler blive sundhedsfarlige? Af Kredslæge J S Møller 17 Varekundskab Af Folmer Dam 36 Indkøb Af Ingeborg Møller 73 Næringsmidlers og Næringsstoffers Værdi for vort Legeme Af Agnes Elgstrøm og Johanne Steenberg 92 Daglig Middagsmad Af Agnes Elgstrøm 109 Landbokost Af Folmer Dam 190 Sauce til daglig Middagsmad Af Agnes Elgstrøm 195 Sauce til kolde Retter og til Selskabsmad Af Carla Meyer og E, Herløv-Muller 198 Koldt Bord Af Marie Skov 204 Selskabelighed Sommer og Vinter, ih Menuer, Af Carla Meyer og K Herløv-Muller 237 Selskabsmad, Af Carla Meyer og E Herløv Muller 239 Borddækning og Servering Af Carla Meyer 280 Madsvampe Af Folmer Dam 286 Melets Bageevne, Af cand, polyt Anna Orla-Jensen 291 Bagning Af Martha Sahl 296 Jødlsk Bagværk, Af Carla Meyer 352 Konservering Af Ingeborg Møller 355 Drikke Af Serine Nimb og Carla Meyer 398 Diætmad Af Dr med Erik Begtrup 404 Spædbarnets Ernæring af Børnelæge Aage Bøjesen 443 Hjemmets Vedligeholdelse Af Ingeborg Møller 448 Gas af Ingeniør R Theilgaard 472 Electricitetetn i Hjemmet, af Docent E v Holstein-Rathlou 483 Madlavning ved Electricitet, af Mary Atlung 493 Det elektriske Køleskab Af Ingeborg Møller 498 Vask, af cand polyt Wille Jørgensen 501 Vore Køkkener, af Carla Meyer 508 Køkkentekniske fagudtryk 512 Systematisk Indholdsfortegnelse 513 Alfabetisk Register over Opskrifterne 516 Aal (kogt) 173 Aal (røget) 218 Aal (stegt) 176 Aal (kold, stegt) 216 Abigaelskager 318 Abrikoser (henkogte) 361 Abrikoser (raasyltede) 382 Abrikoser (syltede) 379 Abrikosgrød 131 Abrikoskager 329 Abrikospurégrød 132 Abrikossuppe 113 Abrikos-Appelsinmarmelade 384 Abrikos-Æblemarmelade 384 Afsmeltning af Svinefedt 205 Agerhøns 259 Agurker (henkogte) 365 Agurker (i Eddike) 388 Agurker til Salat (saltede) 392 Agurkesalat 227 Agurkesalat (henkogt) 868 Agurke-Sandwiches 236 Alliance (syltet) 379 Alliancetærte 153 Amerikansk Salat 228 Ananas (friske) 273 Ananasfromage 275 Ananasdrik 102 And (sprængt) 25H andesteg 251 Ansjossmør I'18 Appelsin i Friture 110 Appelsinfromage 180 Appelsingelé 188 Appelsinis 278 Appelsinkage 275 Appelsinmarmelade 384 Appelsinmedaljer 281 Appelsinsaft (raa) Appelsinsaft (svensk) 101 Aristokrater 811 Arme Riddere LM Artiskokker 205 Artiskokbunde (henkogte) Artiskokbunde med Champlgnons 26ft Artiskokbunde med Spinat 366 Artiskoksuppe 342 Asier (i Eddike) Asier (henkogte) 866 Asier (saltede) 392 Asier (syltede) 179 Asparges 266 Aspargesbudding 177 Asparges (henkogt«) Asparges med Ost 266 Asparges (stuvede) 185 Aspargessuppe 190 Aspargessuppe (fin) 212 Aubain 177 Aurora Salat 228 Bacalao 173 Bacoii (stegt) 158 Bagepulver 306 Banan (Spædbarn) 111 Banansalat Napolitaine Banan Vindrue salat 220 Bederyg 249 Bekkasiner 259 Benløse Fugle Berlinerkranse Berlinerpostejer Biksemad 163 Blaabær (henkogte) 861 Blaabærsuppe Blaabær (syltede) Bladsalater 227 Bladselleri 228 Bladsellerisalat 228 Blandet Frugtgrød 131 Blandede Frugter (henkogte) (Macedoine) 361 Blandingsbrød 301 Blodpølser 168 Blomme Chutney 386 Blommer (henkogte) 361 Blomme marmelade 384 Blommepurégrød 132 Blommer (raasyl- tede) 382 Blommer (store, henkogte) 362 Blommesuppe 113 Blommer (syltede) 380 Blomkaal 185 Blomkaalsbudding 177 Blomkaal (i Ed- dike) 388 Blomkaal in Mayonnaise 224 Blomkaalssalat 228 Blomkaal (stuvet) '185 Blomkaalssuppe 129 Boeuf a la mode 152 Boghvedegrød lll Boghvedegrød i16 Bollscher 353 Bollemælk 117 Boller og Briocher 302 Boller og Frikadeller (henkogte) Bondepige med Slør 13 Bornholmeræggekage 17 Borsch 241 Bouillon(daglig) 12 Bouillon (fin) 24 Bouillon (henkogt) 361 Bouillon (lieret) 241 Bourgognesauce 20 Brissel 251 Brissel i Gelérand Brissel i Gelérand 289 Brisselkoteletter 252 Brisselstuvning 252 Brokfugle 259 Brombær (henkogte) 362 Brombær, Hindbær og Morbærsaft (raa) 375 Brune Kager 333 Brune Kager (trillede) 334 Brunkaal 187 Brunkaal med Flæsketerninger 162 Brunkaalssuppe 127 Bræddestabel 346 Brødbudding 136 Brødbudding (diætetisk) 423 Brødcroutons 269 Brødfyld 272 Brødsokkel 204 Brødsuppe 120 Brødterninger med Bacon 269 Brødterninger (sukkerbrunede) 141 Brødterninger (svitsede) 141 Brødæggekage 178 Butterkuchen 352 Byggrød 110 Bygsuppe (afsiet) 112 Bygvand 445 Bygvælling 116 Bærfrugt (henkogt) 362 Bøf (dansk) 156 Bøf (engelsk) 157 Bøf (fransk) 157 Bøf (kold) 211 Bøf med Champignons 251 Bøfmedaillons 211 Bøf med Tomat 157 Bøf Tartare 211 Bønner (i Eddike) 388 Bønner (henkogte) 366 Bønner (stuvede) 186 Børnemel 444 Canapées 263 Champignons (dampede) 266 Champignons ell Kantareller (dampede, ristede) 266 Champignons en Cocotte 267 Champignons (gratineret) 267 Champignons (henkogte i Smør) 366 Champignons (i Eddike) 388 Champignons i Tomater 267 Champignons m Spinat og Røræg 267 Champignons paa Artiskokbunde 267 Champignons paa Brødcroutons 267 Champignons (ristede) 266 Champignons-Spinat paa Selleri 267 Champignons (stuvede) 266 Champignonssauce (brun) 203 Champignons-sauce (lys-afbagt) 201 Champignons-sauce (ægte) 201 Champignons-suppe I 242 Champignons-suppe II 242 Chokolade 400 Chokoladekage 321 Chokoladekage 323 Chokoladekage 327 Chokoladesauce 277 Chokoladesuppe 117 Chokoladetrøfler 351 Citroncréme 354 Citronfromage 135 Citron-Æggedosis 401 Cocktails 403 Creme 141 Daadyrryg 259 Dejge til Postejer, Tarteletter og Pier 309 Desserter 418 Dild (tørret) 391 Duchesse og Moccasjæle 335 Duer 255 Duer som Snepper 256 Due (sprængt) 258 Dyresteg (kold) 215 Dyrevildt 258 Eidammer el Linseboller 336 Engelsk Salat 224 Engelsk Æble-Chutney 386 Esser el Stjerner 313 Faarekød (kogt, sprængt) 149 Faarerullepølse (saltet) 395 Faaresteg 154 Fasaner 259 Fastesuppe 421 Fedtebrød 232 Fedtnødder 334 Ferskner (henkogte) 362 Ferskner (raa- syltede) 382 Ferskner (syltede) 380 Figen-Rabarbermarmelade 384 Filet, Mørbrad ol (henkogt) 369 Fire-Specier 325 Fiskeanretninger (kolde) 249 Fiskeboller 169 Fiskebudding 169 Fiskebudding 177 Fiskefars 269 Fiskefars (diætetisk) 415 Fiskefilets à la Parisienne 216 Fiskefilet gratineret 246 Fiskefilet tout Paris 245 Fiskefrikadeller 169 Fiskegelé 205 Fiskegratin (diætetisk) 423 Fisk i Daase 220 Fisk, kogt (diætetisk) 417 Fiskerand 169 Fiskerouletter 179 Fiskesalat I 222 Fiskesalat II 222 Fiskesalat med Mayonnaise 222 Fiskeskildpadde 169 Fiskesuppe (brun) 126 Fiskesupper (jævnede) 125 Fiskesuppe (grøn) 126 Fiskesuppe (gul) 126 Fiskesupper (klare) 125 Fiskesuppe (rød) 126 Fisketimbale 169 Fisketimbale 265 Fjerkræ (henkogt) 370 Fjerkræ (koldt) 215 Fjerkræ, Rensning, Forskæring, Udbening 253—254 Flæskerullepølse 395 Flæskesteg 152 Flæsk (stegt) 158 Flæskeæggekage 178 Flødedejg 328 Fløderand 140 Fløderuller 316 Flødesnitter med Nougat 329 Fløjlsgrød 116 Fløjter (Sand- kagedejg) 324 Fondant 331 Fondantovertræk og Konfekt 350 Forloren Skildpadde 252 Franskbrød (formbagt) 300 Franskbrød (æltet) 300 Fransk Dessert 332 Fransk Kartoffelsalat 224 Fransk Salat 225 Fransk Urtesalat 225 Frikadeller 165 Fromage en Cocotte 274 Frossen Fløde 278 Frugtbowle 402 Frugtbudding 177 Frugt (indbagt) 318 Frugtpie 136 Frugtpie 336 Frugtsalat 273 Frugtsalat (amerikansk) 230 Frugtsalat (blandet) 230 Frugtsalat-Mayonnaise 200 Frysning af Creme og Frugtis 277 Frysning af Flødeis 277 Fryseblanding 277 Frysning i Køleskab 277 Fuglereder 270 Fuglevildt 259 Fuglevildt (henkogt) 370 Fuglevildt (koldt) 215 Fyld til Fjerkræ 272—273 Gaaselever 263 Gaaselevermousse 264 Gaaseleverpostej 212 Gaaseleverpostej 263 Gaase- og Andefedt 206 Gaas (sprængt) 258 Gaasesteg 256 Galetkringle 317 Gedde (farseret) 246 Gedde (kogt) 246 Gelésaft (henkogt) 362 Genfer-Lagkage 323 Georginekage 323 Gin-Drik 402 Glasering 205 Glasur (Appelsin el Citron) 352 Glasur (Chokolade) 352 Glasur (Kaffe) 352 Glasur til Kransekage 352 Glasur (Vand) 352 Glasur (Vin el Rom) 352 Grahamsbrød med Gær 301 Grapefrugt 273 Grapefrugt Salat 230 Gratin (engelsk) 162 Gratineret Blomkaal 180 Grisesylte 212 Grisetæer i Gelé 212 Græskar (henkogt) 367 Græskar (i Eddike) 388 Græskar (syltet) 380 Græskarmarmelade 384 Grønkaal 128 Grønkaalsbudding 181 Grønkaal (stuvet) (Grønlangkaal) 187 Grønkaalssuppe 128 Grønne Bønner 186 Grønsager 271 Grønsager i Gelé 226 Grønsager med Smør 268 Grønsagsrouletter 179 Grønærtebudding 177 Grønærter 186 Grønærter (henkogte) 367 Grønærter (saltede) , 392 Grønærter (tørrede) 391 Grønærtesuppe 129 Grønærtesuppe I-II 243 Guldkage 321 Gulerodskrustader 205 Gulerodsmarmelade 384 Gulerodsmos447 Gulerodspuré 416 Gulerodssaft til Spædbarn 444 Gulerodssalat 225 Gulerodssuppe 129 Gulerødder '186 Gulerødder (brunede) 187 Gulerødder (henkogte) 367 Gulerødder (stuvede) 186 Gulerødder og Grønærter (stuvede) 186 Gule Ærter 130 Gule Ærter (fine) 243 Gullasch 161 Gullasch, Hachis Øl (henkogt) 370 Hachis 162 Hakkebøf (dansk) 164 Hakkebøf (svensk) 164 Hamborgerryg 249 Haner (stegte) 256 Haner (udbenet, farseret) 256 Haresteg 154 Hare (forloren) 164 Haricots verts 268 Havregrød (Vand) 111 Havregrød (Mælk) 116 Havresuppe (afsiet) 112 Havresuppe (Spædbarn) 444 Havrevand (do) 445 Helleflynder (kogt) 173 Helleflynder (røget) 218 Helleflynder (stegt) 175 Henkogning i elektrisk Ovn 370 Henkogning i Gas- ovn 370 Hindbar (henkogte) 362 Hindbærmarmelade 384 Hindbær (raasyl- tede) 382 Hindbærsaft (fin, rau) 376 Hjerper 259 Hofdessert 342 Hollandaise (diætetisk) 415 Hollandaise (forloren) 200 Hollandaise (ægte) 200 Honningbrød 332 Honningkage (blød) 332 Honningkager (smaa, glaserede) 333 Horn (ekstrafine) 302 Hornfisk i Gelé 215 Hornfisk (kogt) 172 Hornfisk (stegt) 175 Hovmestersmør 198 Hummer à l'Américaine 261 Hummer gratineret 261 Hummer Hollandaise 261 Hummer i Mayonnaise 220 Hummer Mayonnaise 261 Hummer naturel 219 Hummer naturel 261 Hummer- og Aspargessalat 224 Hummersalat I 223 Hummersalat II 224 Hummersauce 202 Hummersuppe 244 Hvidkaal 186 Hvidkaal (fyldt) 167 Hvidkaalsgratin 181 Hvidkaalshoved (raat) 228 Hvidkaalssuppe 127 Hvidvinsgelé m Fersken 275 Hyben (henkogt) 362 Hyben (syltet) 380 Hyldebær (grønne i Eddike) 389 Hyldebærsaft (fin) 376 Hyldebærsaft (raa) 375 Hyldebærsuppe 114 Høns à la Marengo 256 Høne (kogt) 149 Hønsefrikassé 159 Hønsekødfars 269 Hønsekød i Tomatsauce 159 Hønsekødsuppe 124 Hønsekødsuppe 241 Høstsalat 228 Irsk Stuvning 159 Is à la Melba 278 Is-Chokolade 402 Is-Grenadine 402 Is-Kaffe 402 ls-Punsch 403 ls-Te 402 Italiensk Salat I 221 Italiensk Salat II 222 Italiensk Salat 225 Jagtsuppe 241 Jordbær (friske) 133 Jordbær à la New York 276 Jordbærdrik 402 Jordbærgrød 131 Jordbær (henkogte) 362 Jordbærmarmelade 384 Jordbær (raasyl- tede) 382 Jordbær (syltede) 380 Julekage med Æg 303 Julekage uden Æg 303 Juliennesuppe 127 Kaaldolmer 167 Kaal (stuvet) 186 Kabliau à la fête 246 Kabliau m Østerssauce 247 Kaffe 398 Kage (amerikansk, rørt) 327 Kagecrème (almindelig) 330 Kagecrème (Rom) 331 Kagecrème (Vanille-Fløde) 330 Kakao 400 Kakaobrødsuppe 120 Kakaosuppe'117 Kalkun (fyldt, dampet) 256 Kalvebrissel 252 Kalvefilet 250 Kalvefilet (kold) 213 Kalvefricandeau (smaa) 160 Kalvefricandeau (hel) 151 Kalvefrikassé 159 Kalvekotelet 156 Kalvekotelet (glaseret) 213 Kalvekød (grilleret) 158 Kalvekød (kogt) 148 Kalvekødsuppe 124 Kalvekølle (spækket) 151 Kalvenyresteg 151 Kalverullepølse 395 Kalveryg surprise 250 Kalvetunge (fersk el sprængt, kogt) 149 Kamillete (Spædbarn) 445 Kantarelsoufflée 268 Kapun (stegt) 257 Karamelrand 276 Karamelsauce 276 Karotter (i Eddike) 389 Kasper (blaa) 247 Karry (ostindisk) 162 Kartoffelfrikadeller 181 Kartoffelmos 184 Kartoffelmos 271 Kartoffelmos (diætetisk) 416 Kartoffelmos (Spædbarn) 447 Kartoffelrand med mstuvet Spinat 181 Kartoffelrosetter 271 Kartoffelrouletter 271 Kartofler (brunede) 184 Kartofler (franske) 184 Kartofler (franske) 270 Kartofler (hvide) 484 Kartofler miniature 272 Kartofler (nye) 271 Kartofler parisienne 272 Kartofler (stuvede) 184 Kartoffelsalat (varm) 184 Kartoffelsalat I 225 Kartoffelsalat II 225 Kartoffelsne 184 Kartoffelsne416 Kartoffelsokkel 204 Kartoffelsuppe 129 Kastanjefyld 273 Kastanjer (glaserede) 272 Kastanjer (ristede) 272 Kastanjepurée 272 Kastanjesalat 226 Kastanjesuppe 244 Kaviar 261 Ketchup 386 Kiks (blandede) 309 Kiks (Havre) 309 Kiks (Hvede) 309 Kiksmad (Spædbarn) 444 Kirsebær (henkogte) 363 Kirsebær (raasyltede) 382 Kirsebær (syltede) 380 Kirsebærsaft (raa) 375 Kirsebærsuppe 114 Klattekager 136 Klejner I 313 Klejner II 313 Klipfisk (kogt) 173 Kogt Kød (henkogt) 369 Kokosmakroner (Helæg) 346 Kokosmakroner (Æggehvide) 346 Kokossmøremasse 346 Kommenskringle 301 Kompot 274 Konfekter og Frugter (kandiserede) 350 Kongestamme 328 Korendekager med bele Æg 325 Korendekager med Æggehvider 325 Kraasesuppe 124 Krabber 220 Krabbe-, Hummereller Rejesalat-Sandwiches 235 Kramsfugle 260 Kransekage 345 Kransekagekurv 345 Kransekagemasse 345 Krebs 220 Kringler 318 Krokelter 264 Krustader 339 Kryddersild 397 do (marinerede) 219 Kræmmerhuse 324 Kvæder (henkogte) 363 Kvæder (syltede) 380 Kyllinger en Cocotte 257 Kyllinger (forlorne) 160 Kyllinger (stegte) 257 Kyllinge-, Kalve-el Lammesandwiches 236 Kyllingelever-Champignons-Sandwiches 234 Kyllingesalat-Sand- wiches 234 Kærnemælksboller 307 Kærnemælksbrød-suppe 120 Kærnemælksbud- ding 137 Kærnemælksfromage 140 Kærnemælksgelé 140 Kærnemælkskold-skaal 118 Kærnemælks-suppe I-II 118 Kærnemælkssuppe (afbagt) 118 Kærnemælkssuppe (Spædbarn) 444 Kærnemælksvæl- ling 118 Kødboller i forskellig Sauce 166 Kødfars 270 Kødfarsbudding 166 Kødfars (diætetisk) 416 Kød (indbagt) 158 Kød i Kaal og Karry 159 Kød i Karr 159 Kød- og Urtegelé (lys) 205 Kødrouletter 179 Kød (salt, sprængt) 214 Kød-Saltning 393 Kødtimbale 265 Kørvelsuppe 128 Lagkagebunde 310 Lagkage m bløde Lag 321 Lagkager (smaa) 322 Laks (helkogt) 247 Laks (helstegt, paneret) 248 Laks i Gelé 215 Laks i Mayonnaise 217 Laksørred (kogt) 248 Laks (røget) 218 Lakserouletter (røgede) 218 Lakse-Sandwiches 235 Lakse - Sandwiches (røget Laks) 236 Lamme- el Faare- kød (kogt, sprængt) 149 Lammefrikassé 159 Lammekoteletter 157 Lammekoteletter 252 Lammerullepølse (saltet) 395 Lammesteg 250 Lemon-Squash 401 Leverpostej I—II 213 Leverpostej (henkogt) 370 Leverpostej i Sky 213 Lever (stegt) 157 Lieret Suppe 125 Linsedejg (sprød) 311 Linsedejg (ægte) 311 Linsemakroner 318 Linsemakroner 344 Lobescowes (brun) 162 Lukullussild 217 Lækkerbiskner 333 Løg (fyldte) 167 Løgsauce (brun) 197 Løgsauce (hvid) 196 Løgsauce (hvid, fin) 202 Løg (i Eddike) 389 Madeirasky 203 Majdrik 401 Majsflagebudding 137 Majsflagegrød 116 Majskolber (henkogte) 367 Maizenabudding 137 Makaroni 187 Makaronibudding 422 Makaronibudding med Ost 182 Makaronipie 137 Makaroniret (italiensk) 163 Makrelfilet (stegt) 175 Makrel i Gelé____ 216 Makrel (kogt) 172 Makrel (røget, rislet) 170 Makrel (stegt som Kylling) 175 Makronbund 344 Makrondejge 343 Makronkager 344 Makronkonfekt 346 Maltekstrakt 445 Mandeldejg 328 Mandelkage 321 Mandelkage (fin) 326 Mandler (brændte) 351 Mannagrød 116 Marcipan (formet) 348 Marcipanfrugter 349 Marcipan (fyldt) 349 Marcipan- Grundmasse 347 Marcipan-Konfekt 349 Marengsdejge 340—342 Marengskage 342 Marinade (dansk) 200 Marinade (fransk) 200 Marmorkage 321 Marvcroutons 272 Matjessild 219 Matjessild 249 Mayonnaise (forloren) 199 Mayonnaise à l'Indienne 200 Mayonnaise (ægte) 199 Mazariner 318 Mazarinmasse ¦ 344 Medaljer 310 Medisterpølse 394 Medisterpølse o 1 (henkogt) 370 Medisterpølse med Kartofler 168 Melboller (afbagte) 141 Melon 134 Minestra 127 Miroton 162 Mixed grill 252 Mixed Pickles____389 Monaco Sandwiches 236 Morbær (henkogte) 363 Morbær (syltede) 381 Mornaysauce 202 Mos (henkogt) 363 Moseænder 260 Mousse 264 Muslinger 262 Muslingesalat 224 Mælk med Tvebakker 117 Mælkegelé 139 Mælkekaffe 400 Mørbrad m Persille og Smør 153 Mørbrad m Æbler og Svesker 153 Mørbrad, stegt som Vildt 154 Mørbrad (sprængt) 214 Mørdejgsæblekage 310 Napoleonskager 317 Navarin 161 Nougat (blød) 351 Nougat-Konfekt 350 Nougatkrans 324 Nyregullasch 161 Nøddemakroner 347 Nødde-Sand-wiches 236 Oksebryst 214 Oksefdet 152 Oksefilet 250 Oksefilet (kold) 214 Oksehalesuppe 241 Okse-Kalve-Svinetunge (kogt, fersk el sprængt) 149 Oksekød (kogt) 149 Oksekødsuppe 124 Okserullepølse (saltet) 395 Oksesteg 152 Okseøjer 208 Olivensauce 203 Omelet (fransk) 211 Omelet soufflée 211 Omelette soufflée (diætetisk) 420 Oplagt Mælk 139 Orangeade 401 Orangemarmelade 384 Original engelsk Pickles 389 Ost 220 Ostebrød 272 Ostecroutons 274 Ostekiks 318 Ostemosaik 274 Osteretter 274 Oste-Sandwiches 236 Ostesmør 221 Ostcsmør-Sand- wiches 235 Othellokage 329 Othello- eller Flødeboller 335 Overflødighedshorn 346 Overtrækschoko- lade til Konfekt 349 Paalæg 231 Paalæg (vegetarisk) 233 Paaskebrød-Bud- ding 354 Paaskeæg 353 Paddehatte 208 Padles des pommes 270 Pandekager 136 Pandekager 338 Pandekager (farserede) 270 Pandekager (fyldte) 276 Paradisæbler (henkogte) 363 Paradisæbler (syltede) 381 Parfait 277 Pastinak som Wienerschnitzel 180 Peberrodsfløde- skum 198 Peberrodssalat 222 Pebérrodssmør 198 Persille (tørret) 391 Petit Fours 880 Pindsvinekage 328 Plukfisk 173 Plumkage 821 Plumkage (engelsk) 327 Pommes frites 270 Pommes souillées 270 Porrer (henkogte) 368 Portions- Foreller 248 Postejer (smaa og store) 316 Portulakstilke (henkogte) ____ 368 Portulakstilke (i Eddike) ____ 389 Potkåse 221 Poulard 257 Prinsessebudding 177 Prinsessegratin (Prinsessebudding) 336 Prinsessegratin (med Afbagning) 337 Pærer (henkogte) 363 Pærer (syltede) 381 Pølse 215 Pølser (bayerske) 168 Raadyrryg 259 Rabarbergelé 132 Rabarbergrød 131 Rabarbergrød 132 Rabarberkage 135 Rabarbermarmelade 385 Rabarberstilke (henkogte) 363 Rabarberstilke (syltede) 381 Rabarbersuppe 114 Radiser 228 Ragout 162 Rand (Smørdejg) 316 Rejer 220 Reje-Sandwiches 235 Rejesauce 201 Rensdyrryg 259 Ribs (henkogte) 364 Ribs (syltede) 381 Ribssaft uden Vand (raa) 376 Ribs- og Hindbærsuppe 114 Ris a l'amande 138 Risbudding 137 Risbudding (engelsk) 137 Risbuddinger (smaa) 138 Ris (japanske) 271 Ris (løse) 187 Risengrynssuppe in Risengrød 116 Rismelsgrød 116 Rismels-Fløde Vandgrød 415 Rismelsvælling 116 Risrand med Frugter 137 Ris til Suppe 141 Risvandgrød 111 Risvælling 116 Rodsuppe 127 Rollmops 219 Romkager 318 Rosenkaal 186 Rosenkaal (stuvet) 187 Rosenkaalsbud- ding 177 Rosenkaalssuppe 129 Roulade 322 Rugbrødstoppe 141 Rulleaal i Gelé 216 Ruller (Sand- kagedejg) 325 Rundstykker (fine) 301 Russisk Pandekage 178 Russisk Salat 222 Russisk Sildesalat 223 Ryper 260 Rødbeder (henkogte) 368 Rødbeder (syltede) 221 Rødbedesalat 226 Rødgrød 132 Rødkaal 187 Rødkaalssalat 229 Rødspætte (dampet, Diæt) 417 Rødspætte, kogt 172 Rødspættefilet (dampet) 248 Rødspættefilet (kogt i Friture) 175 Rødspætter (stegte) 175 Rødspætter (stegt, kold) 217 Rødspætter i Mayonnaise 218 Rødvins-Toddy 401 Røræg (almindelige) 209 Røræg (fine) 209 Saft af forsk Bær-sorter (raa) 375 Saftgelé 132 Saft (henkogt) 364 Saftsauce 142 Saftsuppe '114 Sagosuppe (rød) 112 Sagosuppe (hvid) 112 Sagovælling 116 Sagoøl 120 Salater (raa) 187 Salater (diætetisk) 420 Saltmandler 403 Sandkage (almindelig) 321 Sandkager 320 Sandkage- dejge 319—320 Sandwichesdrøm 234 Sardin-Sandwiches 235 Sauce Bordelaise 203 Sauce med mager Opbagning (Diæt) 422 Sauce Mousseline 201 Sauce Pompadour 201 Sauce Remoulade 200 Sauce Tartare 200 Sauce Tyrolienne 200 Sauce Vin Blanc 201 Sauce (skilt) 203 Sellerier (fyldte) 167 Sellerikoteletter 180 Sellerirand med Tomatsauce 181 Sellerisalat 226 Sellerisalat 229 Sellerisuppe 129 Sellerisuppe 244 Semoulevælling 116 Semoule vælling (Flaske, Spædbarn) 446 Semoulevælling (Ske, Spædbarn) 446 Sennepssmør 198 Serinakager 312 Sildefileter (røgede) 219 Sild å la Luzer- noise 219 Sild i Gelé 216 Sild (kogt) 171 Sild (stegt) 175 Sildesalat uden Olie 223 Skibslobescowes 159 Skildpaddesuppe 241 Skinke (kogt, saltet, røget) 149 Skinke Palermo 214 Skinkerouletter 179 Skinke-Schweit-zerost-Sand- wiches 235 Skorzonerrødder (henkogte) 368 Skrubbe (kogt) 172 Sky (brun) til kolde Retter 205 Skysauce 203 Slaaensaft (Spe- cialopskrift) 374 Slikasparges 185 Slikporrer 186 Sløjfer 317 Slør til Is 279 Smør (afklaret) 202 Smør (brunet) 202 Smør (rørt) 198 Smør (smeltet) 202 Smørcréme med forsk Tilsætning 330 Smørdejg 313—317 Smørdejgssnitter 315 Smørkiks 317 Smørkringler 315 Smørrebrød 231—233 Smørsauce (jævnet) 202 Sneboller 136 Sneboller 336 Snegle (Gærdejg) 302 Snepper 260 Snittebønner (stuvede) 186 Sodakage 326 Solbær (henkogte) 364 Solbær (raasyl- tede) 383 Solbær (syltede) 381 Solbærsuppe 114 Sommersalat 229 Soufflée 264 Speciekranse el Esser 326 Spegepølse I 395 Spegepølse II 396 Spegesild (marinerede) 219 Spejlæg 209 Spidskaal 186 Spinat 187 Spinatbudding 177 Spinat (dampet) 268 Spinat (diætetisk) 416 Spinat (henkogt) 368 Spinatpurée 269 Spinatrand el Budding (diætetisk) 416 Spinat (saltet) 393 Spinat (Spædbarn) 447 Spinat (stuvet) 187 Spinat (tørret) 392 Spinalrand m brunede Gulerødder 181 Spinatsuppe 128 Spinalsuppe (fin) 244 Sprutbakkelser 336 Stegt Kød (henkogt) 369 Stikkelsbær (henkogte) 364 Stikkelsbær (syltede) 381 Stikkelsbærgrød 131 Stikkelsbærsuppe 114 Strassbourgere 326 Sukkerbrød (Citron-Hvedemel) 328 Sukkerbrødsdejg (tæt) 328 Sukkerbrød (Kar- toifelmels) 328 Sukker kringler 317 Sukkerærter (henkogte) 368 Suppe (billig, brun) 125 Suppe (brun) 240 Suppe (brun, klar) 124 Suppeurter (henkogte) 368 Sursteg 152 Sveskegrød 131 Sveskepurégrød 132 Svinehjerter 161 Svinekam som Vildsvin 251 Svinekam (stegt) 153 Svinekarbonade 164 Svinekotelet 157 Svinekød (kogt, fersk el saltet) 149 Svinerygsuppe 124 Svinetunge (fersk, sprængt, kogt) 149 Syre (henkogt) 368 Syrlige Sand- wiches 235 Sødgrød 115 Sølvbede (henkogt) 368 Søsterkage med Æg 304 Søsterkage uden Æg 303 Søtungefilet å la Parisienne 249 Søtunge, kogt 172 Tapiocasuppe 125 Tartarsmør 198 Tarteletter 265 Tarteletter 310 Tarteletter 317 Tarteletter med Leverpostej og farserede Æg 214 Te 400 Te-Punsch 400 Te-Punsch 402 Terningkage321 Timbaler 265 Timbale med Urter 166 Timian (tørret) 392 Tjur 260 Tomater 228 Tomatbøf 180 Tomatfrikadeller 181 Tomater (fyldte) 167 Tomater (grønne) 381 Tomater (grønne, henkogte) 368 Tomater (grønne, i Eddike) 399 Tomater (modne, henkogte) 369 Tomater m Urtesalat 226 Tomat-Purée (henkogt) 369 Tomatpurée 385 Tomat-Sellerisalat 229 Tomatsuppe 130 Tomatsuppe 245 Tomat-Æggerand 210 Torsk (kogt) 171 Torsk (ovnstegt) 174 Torsk (stegt) 174 Torskefileter (stegte) 217 Torsk i Mayonnaise 218 Torskerogn (stegt) 176 Tranebær (syltede) 381 Tre-Specier 326 Tropæolumfrø (i Eddike) 390 Tunge (farseret) 253 Tunge i Sky 214 Tunge-Peberrod- Sandwiches 236 Tunge-Roquefort- ost-Sandwiches 236 Tvebakker (fine) 307 Tvebakker (smaa, billige) 307 Tvebaksbudding 136 Tvebaksmad444 Tykmælk 138 Tyttebær (hele, syltede) 381 Tyttebær-Pæregrød 131 Tyttebær-Pære- purégrød 132 Tyttebær- og Pæresuppe 113 Tyttebær (raasyl- tede) 383 Tærtelaag 316 Urfugle 260 Urtefrikadeller 181 Urtefrikassé 180 Urtesalat 226 Urtesalat (raa) 229 Vafler 339 Vafler (Fløde) 339 Vafler (franske) 316 Vagtler 260 Valnødder (i Eddike) 390 Valnødder (syltede) 381 Valnøddefromage 324 Valnøddekage 323 Vandbakkelser 136 Vandbakkelser (halvfede)334 Vandbakkelser (helfede) 335 Vandbakkelser (helfede, soufflerede) 335 Vandkakao med Fløde 400 Vandkringle304 Vanilleis 278 Vanillekranse 818 Vanille-Sandkager 322 Vanille-Sandkager (smaa) 325 Vermouth-Drik 402 Veroflay-Drik 402 Vildsvin 259 Vildtkoteletter 259 Vindruer (hen kogle) 365 Vindruer (syltede) 382 Vintersalat 229 Voksbønner 186 Vørterbrød 331 Walesboller og Stang 318 Walesboller, Kringle og Stang 336 Waleskranse 335 Whisky el Cognac-Toddy 401 Wienerbrød 304 Wienerkarbonade 163 Wienerschnitzel 156 York Sandwiches 234 Æbler (henkogte) 365 Æbleflæsk 158 Æblegrød 131 Æblekrabber 340 Æblekranse - 340 Æblekage 135 Æblekager (smaa) 318 Æbler og Svesker 273 Æblemos (henkogt) 365 Æble-Ostesmør- Sandwiches 236 Æblepurégrød 132 Æblesauce 278 Æbleskiver 136 Æbleskiver (Gær) 339 Æbleskiver (Kærnemælks) 338 Æbleskiver (Oldemors) 276 Æblesuppe 113 Æg å la cour royale 210 Æg (blødkogte) 200 Æg (farserede) 208 Æg (haardkogte) 207 Æg i Kokotte 415 Æg (overskaarne) 207 Æg og Sild (hakkede) 207 Ægpreservering 397 Æg i Remoulade 210 Æg (slørede) 210 Æg (slørede) i Tomater 210 Æg (slørede) paa Brødcroutons 210 Æg (Spædbarn) 447 Ægge-Biretler 272 Æggefuglereder (Æggeboller) 142 Æggemælk (daglig) 117 Æggemælk (vestindisk) 117 Æggestand 142 Æggeøl 401 Æggeøl 121 Ærtepurée 269 Ølkoldskaal 121 Øllebrød 120 Øllebrød (norsk) 121 Øllebrød (Spædbarn) 446 Østers 262 Østers (dampede) 262 Østers med Spi- natpurée 262 Østers (ristede) 262 Østerssauce 201 | ||
154. Kalvenyresteg.
Købes Kalvenyrestegen med Slaget ved, anbefales det at skære Slaget af og bruge det til Rullepølse. Hvis man foretrækker at stege det med, maa det rulles sammen inden Stegningen, men man maa vide, at det er tørt, og at det derfor ikke bør skæres ud som Steg, men anvendes senere til Retter som Hachis eller Kødgratin. Kalvenyren kan blive siddende under Stegen og steges sammen med denne. Kalvenyresteg købes fordelagtigst i en Vægt af 2—5 kg. Teknik XII B følges. En anden Maade at stege Kalvenyresteg skal her ogsaa nævnes. Stegen befris for den tykke Hinde paa Filetens Overside, hvorefter man dækker den med en tyk, kold, brun Sauce. Til kg Steg tilberedes Saucen af en Opbagning af 30 g Margarine og 50 g Mel, der spædes med Vand til en tyk Sauce og tilsættes Salt og lidt Kulør. Denne lægges paa Stegen med en Paletkniv, hvorefter den steges i Ovnen. Teknik XII B. Til førstnævnte Metode serveres Sky Nr. 373 ell. Stegesauce Nr. 316, til den anden Metode serveres Sauce Nr. 317. Desuden hvide eller brunede Kartofler Nr. 283 og 287, og til mere festlige Lejligheder franske Kar-loller Nr. 660, Hovedsalat, Agurkesalat Nr. 487, Rabarberkompot Nr. 679, hjemmesylte-de Asier, Agurker el. Ribsgelé kan gives til. 155. Spækket Kalvekølle. En Kalvekølle vejer ca. 10 kg. Man kan nøjes med at købe en halv Kalvekølle; men kun i en større Husholdning anvendes den helstegt, den egner sig bedst til Udpartering og Anvendelse til forskellige Retter. Hvis Køllen købes med Skank, kan det oftest anbefales at hugge denne af, koge Suppe paa den og anvende Kødet kogt. Anvendes Køllen til Kalvesteg, maa den senede Hinde flaas af, og denne kan spækkes med røget Spæk, skaaret i tynde Strimler, 50 g pr. kg Kød, eller man kan binde et Stykke ferskt Spæk over Stegen, der steges som angivet i Teknik XII B. Serveres med det samme Tilbehør som Nr. 154. | ||