Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Hurtig Mad: velsmagende og sunde retter for selverhvervende og enlige | ||
Forfatter: | Nietlispach, Frida; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1948 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Andr. Høst og Søns forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 80 | ||
Oversætter: | Bruun, Birgitte | ||
Stikord: | enlige; illustreret; hurtigmad; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 8,75 | ||
Denne lille bog fremkommer for at efterkomme mange forespørgsler og ønsker fra
selverhvervende kvinder og fra ungkarle om en praktisk vejledning i hurtig tilberedning af ernæringsmæssig set rigtig mad. Den enkle kunst i løbet af få minutter at lave et ordentligt måltid mad vil næppe volde vanskelighed, hvis man tager disse praktiske anvisninger til hjælp. Selv hos den ganske uøvede skulle disse vink kunne vække den kærlighed til madlavning, som i forbindelse med fantasi og originalitet hurtigt vil give de allerbedste resultater. Forfatterinden. Der vil i bogen findes en del fagudtryk, som uøvede måske ikke kender; men de er forklaret i bogen og vil let kunne findes, hvis man slår op i registret. Ved mange opskrifter gives der ikke bestemte mål, og der er altså frit spillerum for fantasien. For fedtstofs vedkommende gælder det, at en ret ofte er mere lækker, når der tilsættes rigelig med fedtstof; men i disse tider må man ofte nøjes med mindre, end man har tænkt sig, og i visse tilfælde kan det erstattes med fløde og æg. Birgitte Bruun. | ||
Banan-æg-nog 435
Bechamelsovs 26 Sedstemoderskiver 314 Beignetdejg til pølse, kød, grønsager 317 Beignetdejg til søde kager 318 Birchermüsli 36 Bladsalat 129 Blegselleri 131 Blod- og leverpølse 101 Blomkål 170 Blomkålsalat 143 Blomkålsuppe 17 Blommesnitter 351 Blåbær 337 Blåbærbæger 368 Blåbær med flødeskum 354 Bouillon 1 Bouillon med æg 3 Brie, smeltet 260 Brombærkoldskål 336 Brød med smørepølse 15 Brødsuppe Buko, smeltet 26 Bøf, chateaubriand 6 Bøf, engelsk 6 Champignons 1 Citronbudding 3 Citronbæger, fin 31 Citroncreme 3 Citroncreme, rå 3 Citronmælk 4 Cremesuppe Creme, russisk Chaudeausovs Chokoladebudding Chokoladecréme Chokoladecréme, billig Chokolademælk Chokoladesovs Dessert af tvebak og frugter Diplomatbudding Dronning-Charlotte-bowle Dybstegning Sidt Entrecote Entrecote med tomater og løg Fars Fennikel som grønsag Fisk, grillstegt Fisk, røget Fisk i tomatsovs Flæskeæggekage Flødeerstatning af kvark Flødekartofler Flødemarinade Fondue 261 Fondue, fribourger 263 Fondue, neuchatel'er 262 Forårssuppe 13 Foreller, bagte 118 Franconiakartofler 66 Frokostæg 268 Frugtbudding med agar 391 Frugtbudding med creme, rå 385 Frugtkompot, dampkogt 330 Frugtsalat, grundopskrift 341 Fuglehø 312 Fåre- eller bedekoteletter I 92 Fåre- eller bedekoteletter II 93 Fåre- eller bedenyre med bacon 94 Fåre- eller bedenyre, spidstegt 95 Fåre- eller bedenyre på tomater 96 Gedde, bagt 112 Geddekoteletter 111 Gulerodssalat 136 Gullasch 59 Grenadinemælk 423 Grenadine-æg-nog 432 Gruyere, smeltet 260 Grundsovs, hvid 24 Grundsovs, brun 25 Grog 3 Grynbudding 386 Grynklatter 235 Grynklatter, søde 316 Grynvælling I 233 Grynvælling II 234 Grønsagshirse 240 Grønsagssovs 34 Græskar som grønsag 172 Gåseleversnitter 104 Hatoma 236 Hasselnødsovs 397 Havregrynsuppe 6 Havreflagesuppe 7 Hindbærcocktail 417 Hindbærkoldskål 338 Hindbærmælk 421 Hindbærmüsli 362 Hirse, dampet 237 Hirsegrød 238 Hirsegrød, sød 241 Hirsotto 239 Hollandaisesovs 29 Hollandaisesovs, forloren 30 Honningpunch 410 Hovedsalat 129 Hvidkålsalat 146 Hvidkålpickles 145 Hvidvinsovs 41 Jordbærbæger 367 Jordbærbowle 406 417 Jordbær med flødeskum 346 Jordbærkoldskål 335 Jordbærmælk 421 Jordbærmüsli 362 Jordbær med pleskener 348 Jordbærsnitter 350 Kabliau, dampet 105 Kabliau, paneret 106 Kejsergratin 309 Kalvefilet med hvidvinsovs 71 Kalvegullasch 81 Kalvelever 82 Kalvelever, engelsk 85 Kalvelever med æbleringe 83 Kalvekotelet, milano 72 Kalvekotelet, wien 74 Kalveschnitzel, engelsk 79 Kalveschnitzel med fløde 77 Kalveschnitzel, fyldt 78 Kalveschnitzel med ost 76 Kaperssovs I 33 Kaperssovs II 48 Karamel 381 Karamelbuddinger, små 392 Karamelcreme 381 Karamelsovs 395 Karrysovs 31 Kartoffelfrikadeller 205 Kartoffelkage 204 Kartoffelpandekager 212 Kartoffelpandekager 304 Kartoffelsalat, kold 148 Kartoffelsalat, varm 147 Kartoffelsne 210 Kartoffelsuppe 18 Kartofler, tessiner 211 Kartofler, dampede 206 Kartofler, grillstegt 215 Kartofler med korender og spæk 213 Kartofler med spæk, grillstegte 221 Kartofler i hvid eller brun sovs 197 Kartofler i løgsovs 198 Kartofler med kvark 203 Kartofler med porrer 208 Kartofler med sardeller 201 Kartofler med sovs 207 Kartofler med smør og persille 194 Kartofler med æg 200 Kartofler, stegte 199 Kartofler, »sure« 209 Kirsch-æg-nog 431 Koldskål 332 Kommenkartofler 216 Kommensuppe 9 Kompot af tørret frugt 331 Kvark 264 Kvarkkrydderurtesovs 47 Kvarkmarin ade 126 Kvarksovs, tyk 266 Krydderikartofler 219 Krydderismør 53 Krydderisnitter 161 Krydderurtesmør 54 Kuller 107 Kødboller med hvidvinsovs 98 Kødsalat 150 Kålrabi, dampet 177 Kålrabisalat I 133 Kålrabisalat II 134 Kålrouletter 173 Laksefisk 117 Laksefisk, grillstegt 119 Laks, kogt 120 Legering 76 Lever på spyd 84 Leversuppe 19 Liering 76 Løgkartofler 218 Løgsalat 130 Løgsmør 55 Løgsovs, brun 39 Majsribel 229 Majsribel med spæk 230 Majskolber, friske 232 Makaroni, kogte 242 Makaroni, italiensk måde 243 Makaroni med æg 245 Makaroni, neapolitansk måde 244 Makaroni, resteret 246 Mandelbudding med agar 391 Makrel med bacon 108 Marinade med olie I 123 Marinade med olie II 124 Mayonnaise med kvark 46 Medisterpølse 97 Melon 358 Melonbæger 370 Melon, fyldt 359 Mixed grill 103 Mokkacreme 380 Montblanc med ananas 356 Mælkekoldskål 340 Mælkepunch 412 Mælkesuppe 10 Mælkesuppe, sød 21 Mælkesovs, rå 401 Oksefilet med spaghetti 60 Oksekød, hurtig ret 57 Oksekød, ret af rester 58 Okselever med løg 70 Okseleversnitter 69 Oksesteg 65 Omelet, fransk 320 Omelet, grundopskrift 319 Omelet med krydderurter 321 Omelet med ost 322 Omelet med skinke 323 Omelet soufflé 324 Ostebidder 259 Ostebøf 254 Ostekartofler 217 Ostekugler 255 Ostepandekager 303 Ostesalat Ostesovs 27 Ostesovs, pikant 28 Ostesnitter I 154 Ostesnitter II 155 Ostesnitter, engelske 256 Ostesnitter, emmenthaler 251 Ostesnitter, freiburger 253 Ostesnitter, grillstegte 257 Ostesnitter med kvark 258 Ostesnitter med vin 252 Pandekager, alm 299 Paprikaschnitzel 80 Peberrodssovs 38 Peberrodssovs, engelsk 51 Peberrodssovs med hel peber 35 Pillekartofler 193 Polenta 228 Polenta med Ragout 231 Pommes frites 214 Potkæs 10 Porre med fennikel 167 Punchesuppe 23 Rabarberkoldskål 334 Rabarberkompot 329 Rabarbersnitter 313 Radisesnitter 153 Raspkartofler 202 Remouladesovs 49 Ris 222 Risgrød 227 Ris, husmoderens specialitet 223 Ris med karry 225 Ris med pølse 226 Risotto, italiensk måde 224 Ristet grynsuppe 5 Roastbeef 64 å IA Rom-æg-nog Rødbedeblade 169 Rodbeder, dampede 164 Rødbedesalat 135 Rodvinsovs 42 Rodvinsovs 398 Rødvinsuppe 22 Røræg 271 Røræg med lever 275 Roræg med krydderurter 272 Roræg, pikant 273 Røræg i pølsereder 279 Røræg med rester af fedt 278 Røræg med rester af steg 276 Røræg med sardeller 280 Roræg med skinke 277 Salamisnitter 158 | Salat, dampet 165 Salatsovs med mandelmos 127 Salviekartofler 196 Salviepandekager w Sandart 1*7 Sardelsnitter 160 Sardinsnitter •¦ 159 Schnitzel af svinefilet 91 Sellerikartofler 220 Sellerikoteletter 176 Sellerisalat 132 Sellerisuppe 1« Sennepssovs, fin 32 Sennepssmør 56 Sild, ferske med løg 114 Sild, pikante 115 Skinke, bagt, amerik måde 88 Skinkesnitter 157 Skomagerkoteletter 102 Skumsovs 52 Skysovs 24 Smørrebrød 152 Smørepålæg 267 Spaghetti 247 Spaghetti med spæk 249 Spaghetti, pikant 248 Spejlæg 282 Spejlæg med flæskepølser 286 Spejlæg med ristet skinke 284 Spejlæg med sur sovs I 287 Spejlæg med sur sovs II 288 Spejlæg, pikante 283 Spejlæg på bondemaner 285 Spinat 162 Spinat med spæk 163 Spinatsuppe 12 Sukkererstatning 326 Sukkerærter 171 Suppe med gryn 4 Suppe med makaroni 2 Surkål, dampet 174 Surkål med spæk 175 Surkålsalat 144 Svampe 183 Svedskesnitter 351 Svinefilet 89 Svinefilet, firenze 90 Svinekotelet 86 Svineschnitzel 87 Søtungefilet H3 Tartarsovs 50 Tepunch 409 Tomater, bagte med ost 191 Tomater, fyldte 140 Tomater, grillstegte 189 Tomater med kvarkfyld 265 Tomater som fluesvamp 141 Tomater som grønsag med skinke 192 Tomatcocktail 419 Tomatsalat I 138 Tomatsalat II 139 Tomatskiver, bagte 190 Tomatsuppe af friske tomater 14 Tomatsuppe af puré 15 Tomatsovs 36 Tomatsovs, pikant 37 Torsk IW Tournedos *8 Trifli med frisk frugt 345 Tykmælk 259 Tyttebær med flødeskum 354 Vanillebudding 388 Vanillecreme 37é Vanillecreme, billig 377 Vanillesovs 394 Vin, afbrændt 414 Vinaigresovs I 44 Vinaigresovs II 45 Vinpunch 408 Vinskumsovs 400 Welsh rarebits 256 Wienerschnitzel 75 Æblebæger 366 Æblecreme med agar 384 Æblecreme, rå 369 Æblekoldskål 333 Æblemos, kogt 328 Æblemos, rå 327 Æbler med mandelstifter 352 Æblerøræg 274 Æblepandekager 307 Æbleringe, bagte 310 Æblesalat 142 Æblesalat 342 Æbleskiver, fruens 315 Æblesovs, sød 40 Æblesuppe 20 Æg, bagte 294 Æg, blødkogte med tomater 270 Æg, blødkogte med tomatsovs 269 Æggekage, grundopskrift 300 Æggekage med krydderurter 305 Æggekage med lever 302 Æggekage med marmelade 308 Æggekognak 428 Æggepunch 427 Æggeret med spæk, italiensk måde 281 Æggesalat 151 Æggevin 429 Æg, hårdkogte 295 Æg, hårdkogte, kolde 297 Æg, hårdkogte, varme 296 Æg med krydderisovs 293 Æg med risotto 292 Æg med ristet brød 290 Æg med sardeller 298 Æg med spæk 291 Æg, slørede 289 Ølbowle, engelsk 407 Ymer 25 Ål, kogt 122 Al, møllerkonens specialitet 121 | ||
100. Frikadeller af grov fars.
Hertil kan anvendes okse-, kalve- eller svinekød eller blandinger, afhængig af smag og hvad man kan få. Lige dele af hvert giver efter min smag en god fars. Kødet befries for større sener og hakkes et par gange gennem maskinen. Salt tilsættes. Der blandes udblødt franskbrød eller havregryn i farsen. Løg skæres i skiver og dampes i lidt fedtstof, hvorefter de blandes i farsen tilligemed muskat eller peber samt hakket persille og purløg. Et sammenpisket æg røres i og muligvis noget mel. Farsen røres godt, | ||