Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Mad i en rationeringstid | ||
Forfatter: | Lillelund, Sigrid; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1941 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Gyldendal | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 69 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | rationering; krise; husholdningslærerinde; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 4,75 | ||
Det er Meningen med denne lille Bog at vise, at det er muligt selv i en
Rationerings-tid at kunne lave Mad, der er smuk at se paa og velsmagende at spise. Mange af Opskrifterne er hentede fra fremmede Lande, men ved Gennemprøvningen er der overalt anvendt danske Produkter. Der er i det væsentlige kun medtaget Opskrifter, hvortil der anvendes Varer, der kan faas i Øjeblikket, og der er ligeledes taget Hensyn til de begrænsede Mængder, Tildelingen giver os. Jeg skylder min tidligere Lærerinde, Professorinde Steenberg, min hjertelige Tak for Kritik og gode Raad under Udarbejdelsen af Manuskriptet. Ogsaa Frk. Ellen Mathiesen, Overassistent ved Københavns Belysningsvæsen, hvis praktiske Erfaring har været mig til stor Nytte, bringer jeg min bedste Tak. Sidst, men ikke mindst, benytter jeg Lejligheden til at sige Redaktør ved Berlingske Tidende, Fru Xiane Manicus Tak for aldrig svigtende Hjælpsomhed. Sigrid Lillelund. | ||
Agurker m sur Flødesauce 66
Asparges m kogte Æg 67 Aspargesret m Laks 67 Baconruller m Champignons 41 Beredskabslager 48—51 Brødsuppe m Æbler 12 Bøf, engelsk 46 Champignon-, Blomkaal- og Tomatgratin65 Citronsorbet 58 Creme m Frugt 29 Engelsk Vegetable Entrée 65 Entrecote 41 Fisk, helstegt 39 Fiskefilet'er, dampede 39 Fiskesuppe, brun 13 — lys 13 Flæsk, sprød stegt 45 Flæskekød m Rødbeder 20 Fløderand fra Le cordon bleu 56 — m Madeira 56 Flødeskum m Frugtpurée29 — m Karamel 30 Franskbrød m Kartofler 31 — Søndags 31 Frikadeller, grove 47 Frugt, frisk blandet 59 Frugtanretninger 59 Frugtpunch 59 Gedde, stegt 64 Grammofitterknas 30 Gratin m friske Urter 68 Grønkaalssuppe H Grønsager, marinerede 43 Grønsagsret, lille 42 Grøn Salat 25 Grynsuppe, hurtigkogt 47 Gulerodssuppe 12 Hakkekarbonader 21 — m Flødesauce 45 Hamburgerryg, hurtigstegt 20 — m Rasp og Puddersukker40 Hare, forloren 20 Hindbærkager, frinike 57 Hindbærpurée, fransk 57 Jordbærcocktail 59 Jordbærris, amerikansk 58 Kaal m Bacon 22 — m Gulerødder, Kartofler og Wienerpølser 22 Kaalsuppe 12 Kabinetsbudding 30 Kage, Et Ægs 33 — Krydderi 33 — lille, hurtig 33 — Sand- 33 — Te, billig 33 — To Ægs 33 Kalvekarbonader m Skinke 45 Kalvekoteletter, smaa 41 Kalvekød m Kryddersauce 19 Kalveroulader 20 Kalveschnitzel, hurtigstegt 20 Kartoffelomelet 24 Kartoffelpüree 24 Kartoffelrand 24 Kartoffelsalat 25 Kartoffelsuppe 11 Kartofler stegt i Wonderform 66 Klipfisk, kogt 17 — m Porrer og Kartofler 17 Knapost 38 Konvolutter m Asparges 67 Krabbekød m grøn Salat 63 Kryddersild, hurtiglavede 16 Kylling i Gelé 62 Kærnemælksgrød 12 Kærnemælkskoldskaal 47 Kærnemælkssuppe 12 Kødboller, smaa stegte 19 Laks og Agurk paa skotsk Maner 63 Laksekoteletter, ristede 64 Lever, stegt 45 Leverfrikadeller 21 Macaroni m Tomat og reven Ost 42 Makrelfilet m Tomater 15 Muffins 32 Muslinger, Rensning af 62 — m Bacon 62 — m Røræg 62 — paa Fransk 63 Mælk og Brød, gammeldags 47 Nyre m Grønærter 42 Nyreragout 46 Oksehale i Form 63 Oksestuvning m Urter 19 Omelet med Spaghetti og Tomater 69 — m svitsede Urter 24 Oste Soufflé, Amerikansk 69 Ostetidbits 55 Pandekager, tynde 43 Pigvar, kogt 64 Pigvarfilet, stegt 65 Rabarberdrik 59 Rester 34—38 Resteretter 34—38 Roastbeef 41 Salat, braiseret 67 Salatanretninger 26 27 Salatsaucer, nye 27 Sandwichbrød, Club 55 Sandwich Club 54 Sandwiches 52 — m Ansjos 53 — m Asparges 53 — m Champignons 54 — m Gaaselever 54 —• m Hummer 53 —¦ m Hønselever 54 — m Laks 54 — m Roastbeef 54 — m Salat og Hønsekød 53 Sandwiches m Skinke og grøn Peber 53 Savouries 56 Scones, Girdle 32 — Kloster- 32 Sellerier, stegte 23 Sigtebrød 32 Sild, ferske som Rollmops 16 — kogte 15 — skotske, stegte 15 Skinke m Gemyse 44 — glaseret 62 Skotternes Lørdagsstuvning 19 Skrubber, kogte 15 Spegesild m hede kartofler 16 Stikkelsbærgrød, fin 58 Stikkelsbærmousse 58 Sukkerbrødskage, fransk 57 Sukkerbrødsrand m raa Frugt43 Suppe m Kød og Gryn 13 — m Løg og Rødbeder H Svinekam, krydret 40 Tomatcharlotte 68 Tomater, hele 23 — m Spinat og Kartoffelpurée 23 — stuvede 23 Tomatret 66 Tomatsuppe H Torsk, kogt 46 | ||
11. Leverfrikadeller
500 g Lever, 100 gr. Spæk, Lidt reven Brød, 400 g kogte, kolde Kartoftir, — Salt, Peber. Smør ell. Fedt til Stegning. Gasforbrug 120 L. Tillavningstid 45 Min. Udvand Leveren og tør den godt! Mal Lever, Spæk og Kartofler. Rør alt til en fast Fars. Form den til Frikadeller — steg dem. Giv Pille-kartofler til. Evt. Tomatsauce. Heraf 16 Frikadeller. | ||