Detaljer |
Opskrift |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Mad i en Mærketid | ||
Forfatter: | Biehe, Paula; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1942 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Carl Allers Bogforlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 96 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | rationering; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 2 | ||
Formaalet med at udsende "Mad i en Mærketid" er at bringe en Samling Opskrifter,
der kan skabe Variation i den daglige Madlavning samtidig med, at der tages Hensyn til at sætte Forbruget af rationerede Varer og de dyreste blandt de mærkefrie Fødevarer ned til det mindst mulige. For at lette Beregningen af Forbruget af Rationeringsmærker er der i Forbindelse med Retter, hvortil der bruges Gryn, Mel, Smør og Sukker, angivet de nødvendige Gram af de forskellige Slags. Desuden angives Mængden af Kød, skønt der ingen Kødrationering findes ved Bogens Udarbejdelse. Men dels hører Kød til vore dyreste Levnedsmidler, dels har Slagterne forlængst været nødsaget til privat at rationere en Række Varer. God Mad behøver ikke at betyde dyr Mad, og selv om der ogsaa i Bogen findes Selskabsretter, er der navnlig lagt Vægt paa Opskrifter indenfor Kategorien: Billig Mad. For at formindske Udgifterne maa man i Øjeblikket nedsætte Kødforbruget og lægge Hovedvægten paa Kartofler og Grønsager, foruden at man særlig maa passe paa kun at bruge de Varer, der er Øjeblikkets billigste. Der er altid et Tidspunkt af Aaret, hvor Frugt, Grønsager og visse Sorter Fisk findes i rigelig Mængde, hvorved Prisen trykkes, og heldigvis falder dette Tidspunkt sammen med Varens Topkvalitet. For blot at tage et Eksempel: Drevne Jordbær er dyre og næsten uden Smag, medens Frilandsjordbær har den fulde Aroma og koster mindre end Halvdelen af Drivhusbærrenes Pris. Opskrifterne er — naar undtages Opskrifter paa Desserter til Selskab — beregnet paa 4 Personer. Hvor det af praktiske Grunde — som ved sammenkogte Retter — maa tilraades at tilberede dobbelt Portion, staar dette angivet. Nu er det jo meget forskelligt, hvad et Menneske spiser, saa jeg vil tilføje, at Maalene er gennemprøvet i en Familie paa 4 voksne Mennesker, hvoraf de to endnu er i Voksealderen, men hvoraf ingen har anstrengende legemligt Arbejde. P. B. | ||
Forord
Vanskelighederne er til for at klares 7 Suppe med og uden Kød 10 Fiskeretter Sammenkogte Retter og Stegning paa tør Pande 31 Retter med Kalvekød 32 Retter med Oksekød 35 Retter med Lamme- og Svinekød 38 Vildt-, Fugle- og Kaninretter 43 Kolde og varme Smaaretter 50 Retter af Grønsager Salater og Raakost 75 Dessener, Sommer Vinter ALFABETISK INDHOLDSFORTEGNELSE Aal, Donau Aal i Grønt Agurker, farserede Agurke-Fritters Agurker, gratinerede Agurker, stegte Agurker m Svampefyld Alliance Dessert And i Appelsin Asparges, belgiske Asparges, polske Auberginer, farserede Aurora Fromage Blomkaal, Blade af Blomkaal m Flødepeberrod og Tomater Blomkaal, gratineret paa 2 Maader Blomkaal, indbagt Blomkaal m Rejer Blomkaal m Rødbedekrus Blomkaal i Tomatgelé Blomkaal m Æg og br Smør Blommekage, fransk 24 Bouillon, billig 12 23 Brunkaal m Fars 60 59 Byggryns-Budding 92 72 Byggrynsdessert af en Rest Grød 91 72 Byggrynsgratin m Æbler 92 71 Byggryns-Klatkager 91 72 Byggrynsrand m henkogte Frugter 92 83 Bygmelspandekager og Æbleskiver 90-91 46 Bøf, hakket 38 75 Bøf, stegt paa tør Pande 37 75 Bøf a la mode 36 59 Canapéer: 51 Med Ansjos og Tomat 52 69 Med Fiskesalat 51 Med Kalvekød, Tomat og Løg 31 79 Med Kaviar og Rejer 52 69 Med Marv 1 53 70 Med Marv II 53 69 Med Røræg og Grønt 32 79 Med Røræg og Laks 33 70 Med Skinkeruller i Sky 32 70 Med Tunfisk og raa Æggeblomme 32 86 Citrongelé m Raacréme H9 Clamart Suppe 16 Coeur à la crème 82 Crème à l'orange 90 Dannebrogsdessert 84 Duer i Kasserolle 47 Dyrtkoteletter 43 Fasan stegt m Æbler 44 Favorit Æg 54 Fersken à la Melba 85 Fisk, dampet 19 Fisk, kogt , 19 Fiskefilet m Asparges og Tomat 26 Fiskefilet m Blomkaal og Rejer 25 Fiskesuppe, norsk 11 Florentinske Æg 55 Forlorne Kyllinger 36 Franske Kartofler 63 Franske Urtesupper 15 Fritto Misto 38 Frugter, blandede i Gelé 89 Frugtgelé m Jordbær 80 Genuaterte 66 Grøn Salat 77 Grønærter à la française 71 Gulerødder, grillerede 67 Gulerødder m Løg og Flæsk 67 Gryderet m Flæsk, Kartofler og Løg 41 Hare i pikant Sauce 44 Hare i Jægergryde 44 Hvidkaal m Peberrod 79 Høne i Aurorasauce 47 Italiensk Salat 78 Jerusalemsuppe 18 Jordbær-Charlotte 81 Julesalat 73 og 78 Julesalat i Gratin 74 Julesalat i Kalvesky 73 Julesalat m Skinke 74 Kalvefrikassé m Champignoner 33 Kalvehjerte à la Stroganoff 35 Kalvelever, helstegt 34 Kalvelever à la Yolande 34 Kalveskank à l'Italienne 33 Kalvekød m Gulerødder 32 Kalvekød printanière 33 Kaninretter 48 Kanin i Ansjossauce 49 Kanin m Løgflødesauce 49 Kanin i pikant Sauce 49 Kaninragout 48 Kanin i Rød- el Hvidvinssauce 49 Kanin, Senneps- 50 Karbonader, billige 41 Karbonader, polske 40 Kardinal-Pærer 87 Kartofler m Flæsk i Fad 64 Kartofler, franske 63 Kartofler som Pandebras 62 Kartofler, Pille- 61 Kartoflfelragout 64 Kartoffelreder 62 Kartoffelsalat, varm el kold 62 Kartoffelsne 62 Kartofler m Skinkefyld 58 Kirsebærbudding, gammeldags 84 Lam à la Marengo 40 Lamme-Ragout m Kartofler 1 hvide Bønner 39 Løg, stegt paa tør Pande 38 Løgsuppe 17 Maageretter, Tilberedning af 45 Maager i Karry 45 Maager paa min Maner 46 Makrel, farseret 22 Makrel à l'italienne 22 Makrel m Paprika 21 Makrel m gr Stikkelsbær 21 Makronbund m røde Frugter 83 Mandelsuppe 13 Marinade m Citron 76 Marinade, fransk 76 Marinade m Fløde 77 Marinade m Kærnemælk 77 Messinatærte 90 Minestrone 14 Moster Annes Suppe 14 Muslinger, Kogning af 29 Muslinge-Cocktail 31 Muslingefyld til Tomater 31 Muslinger, marinière 30 Muslinger, panerede m Spinat 30 Muslingeruller 30 Mælk, Formad af 10 Mørbrad m Svampefyld 41 Navarin 32 Ninas Dessert 82 Oksekød m Gulerødder 36 Oksekød i pikant Sauce 35 Omelet, Bagning af 56 Omelet m Fines Herbcs 57 Omelet forestiére 57 Omelet m Kartofler 57 Omelet m Ost 57 Omelet m Tomat og Løg 57 Pandebras 62 Pandekager paa forsk Maade 90 Pandekager m Skinde og Champignoner 59 Parisersuppe 15 Pastinakker, stegte 65 Porrer, en Bondekones 66 Porrer, gratinerede 66 Porrer m Rejer 67 Pærer, Kejserinde- 92 Pærer å la Melba 85 Raakostanretning i rødt, grønt og hvidt 79 Rugbrødsbudding 88 Rødbeder til Garniture 65 Rødbeder som Gemyse 64 Rødbeder i Kasserolle 65 Rødbedetop, Anvendelse af 65 Rødspættefilet florentine 24 Rødspættefilet m Kartoffelmos og Tomater 25 Savory-Fingers 54 Selleri, gratineret 66 Selleri, parisienne 66 Sellerisalat, raa 78 Sellerisuppe 16 Silderetter 26 Sild m Ansjos 29 Sildegratin 27 Sild, Gryde- 28 Sild, kogt el stegt paa forskellige Maade 27 Sildemælke og Rogn i Fad 29 Sildepandekage, norsk 28 Silderuller i Gelé 28 Silderuller, kogt m Persille 28 Sild, Spege-, stegte m Løg 26 Skinke å la King 58 Skindemousse 58 Skinkerester, Anvendelse af 59 Skipper-Labskovs 37 Spinat, dampet hel 73 Spinatrand 73 Spinat, stuvet raa 72 Stenbider m Champignoner el Capers 23 Stenbider å la provengale 22 Stikkelsbærkager, smaa 83 Stikkelsbær-Marengs 82 Stikkelsbær-Pie 83 Sukkerbrødskager m Frugt 84 Suppe: Bouillon- 12 Bønne-y 17 Clamart- ¦ 16 Fiske-, norsk 11 Grøn- 13 Jerusalem- 18 Løg- 17 Mandel- 13 Minestrone- 14 Moster Annes 14 Pariser- 15 Pølsepind, paa en 16 Selleri- 16 Trønder- 13 Urte-, daglig fransk 15 Ærte-, vegetarisk 16 Svinekoteletter i Fad 42 Svinenyrer parisienne 42 Sølvbeder og Syre 74 Tobington 60 Tomater, farserede 59 Tomater, italienske 59 Tomater m Muslingefyld 31 Tomatsalat m grønne Bønner 78 Tomater, stegte 71 Torsk paa forsk Maade 20 Torskefilet 21 Torsk, Gryde- 20 Torsk, kogt m Spinat og Kartofler 20 Trøndersuppe 13 Tunfisk m Tomat 24 „Vindrueklaser" 86 Vintersalat 79 Violfromage 88 Virginia-Æg 53 Æg m Ansjossmør 56 Æg, Favorit- 54 Æg, forestière 56 Æg, florentinske 55 Æg i Soubise 33 Æg, Virginia 33 Æblekage i Gratinfad 87 Æblekage m Havregryn 87 Æblekage af raa Æbler 87 Æbler, Kejserinde- 92 Æblemost-Dessert 88 Ærtesuppe, vegetarisk 16 | ||