Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Vegetarisk Kogebog: en paa lang og personlig Praxis grundet Vejledning i Madlavning, Bagning og Syltning efter vegetariske Principer, ledsaget af en oplysende Indledning og Spisesedler | ||
Forfatter: | Hansen, Elisabeth; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1904 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Lehman & Stages Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1907 | ||
Sider: | 116 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | vegetarisk; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 1,35 | ||
Frøken Elisabeth Hansen har i en Aarrække under sit bestandige Arbejde med
Madlavning efter vegetariske, d. v. s. sundhedsmæssige, Principper, samlet sine Erfaringer i de Opskrifter, som her offentliggøres. Allerede for flere Aar siden, medens hun var i Vegetar-Restaurationen i Løvstræde i København, hvor hun i 5 Aar forestod Køkkenet til Stamgæsternes store Tilfredshed, bad hun mig om min Bistand ved Udgivelsen af denne Kogebog, naar den engang blev færdig. Den Omhu, der udmærkede og bestandig udmærker hendes Arbejde i Køkkenet, og den Takt og Forstaaelse, hvormed hun indenfor sit vigtige Felt bestræber sig for at praktisere de vegetariske Ideer, genfinder man overalt i Kogebogen, som allerede nu har været og fremdeles vil være mig og sikkert efterhaanden mangfoldige andre Husmødre til Nytte, hvorfor jeg med Glæde og efter Evne har opfyldt mit Løfte til Frøken Hansen om at gennemse og sammenarbejde hendes Manuskript. Under den af mange Forhold opstaaede, stærke og sig stadig bredende Interesse for at faa indført en ny og sundere Levevis, er der haardt Brug for gode Kogebøger, men ikke enhver Bog, der kaldes vegetarisk, er, hvad den udgives for at være. Enhver, som ved lidt om, hvad Vegetarisme er, og har forstaaet, at den ingenlunde blot er en Diæt, hvorfra Kødspiser er udelukkede, men noget andet og meget mere, vil her i denne Bog finde dels tydelig Besked, dels mangt et værdifuldt Vink om Fremstillingen af den Føde, der tjener os bedst. Blide, i Novbr. 1904. Ingeborg Raunkiær. | ||
Abrikoser............... 96
do. Grød .......... 78 do. Kompot........ 103 Agurkesalat.............. 68 Agurker, smaa, grønne____ 99 do. stuvede......... 61 Artiskokker.............. 56 Asparges................ 59 do. buddinger....... 11 do. suppe.......... 46 Bagning af Skiver, Frikadeller etc.............. 19 Blaabær................. 94 do. budding......... 80 do. saft............. 102 Blandede Frugter......... 98 Blandet Frugtsaft........ 103 Blegselleri............... 61 Blomkaalbuddinger....... 9 do. naturel....... 51 do. salat.......... 69 do. stuvet......... 52 do. suppe......... 47 Blommegrød............. 77 do. saft........... 102 do. suppe......... 42 Side. Boghvedegrød............ 38 Boller i brun Sauce...... 26 do. i Sellerisauce...... 28 Breakfastfood............ 38 Brun Sauce.............. 30 Brombær............... 94 do. saft............ 102 Brødboller............... 35 Brød og Bagværk........ 83 Brødsuppe............... 44 Byggrød................. 38 Bygsuppe................ 43 Bygvælling.............. 39 Bønnebuddinger......... 6—7 Bønner naturel.......... 58 Bønnepølser............ 3 do. skiver............ 22 do. steg............. 2—3 do. suppe ............ 49 Caramel Cereal.......... 105 Cardon.................. 61 Citronpie................. 71 do. vand...... ...... 105 Dampede Ris............ 37 Dessertretter............. 70 Drikkevarer............. 105 Drueæbler ............. 72 Endivien................ 69 Ferskener............... 96 Ferskenkompot.......... 104 Figengrød............... 79 Figenkage............ 75—76 Floderist................ 34 Flødesauce............... 28 Forlorne Æg som Dessert. 71 Franskbrød.............. 86 Frikassé................. 25 Frugtdrikke............ 105 do. grød............. 79 do. rist.............. 35 do. suppe............ 42 Gems.................. 73 Glutengems.............. 74 Glutengrød.............. 38 do. vælling........... 39 Grahamsbrød......... 84—85 do. grød.............. 37 do. kiks.............. 89 do. ruller............ 88 Granolabudding...... 6 og 16 do. Grød........... 39 do. Vælling......... 40 Grynsupper.............. 43 Græskar............ 60 og 99 Grød og Vælling......... 36 Grøds Tilberedning....... 36 Grønne Blommer......... 93 do. Tomater.......... 99 Grøn Salat.............. 68 Grønkaalbudding......... 13 do. stuvet............ 52 do. suppe............ 48 Grøntsager og Rodfrugter. 51 Grønærtebuddinger .... 11—12 Grønærter, naturel....... 57 do. stuvede....... 57 Grønærtesupper.......... 47 Gulerodbuddinger..... 12—13 Gulerødder naturel....... 56 do. stuvede....... 5 ti Gulærtesuppe............ 50 Hachis.................. 18 Havregrød............... 37 do. suppe ............ 44 Henkogning i Glas....... 92 Hindbær................ 93 do. grød............. 78 do. saft............. 100 do. suppe ........... 41 Hollandsk Sauce......... 32 Hvedeboller.............. 90 do. m. Græskar..... 29 do. m. Spinat....... 29 Hvedebudding............ 82 Hvidkaal naturel......... 53 do. postej ............ 14 Jordbær................. 92 do. fromage........... 72 do. grød.............. 77 do. kage.............. 80 do. kager............. 71 do. pie............... 70 do. saft.............. 100 do. suppe............ 41 Jordskokkebudding....... 13 Jordskokker, naturel..... 55 do. stuvede....... 55 do. suppe........ 50 Karsesalat............... 69 KartoffelfrikadeMer....... 25 do. mos............ 65 Side. Kartoffelsalater........... 66 Kartofler, bagte.......... 64 do. brunede........ 65 do. dampede........ 64 do. kogte........... 64 do. med Fløde...... 60 Kastaniebuddinger....... 7—8 Kastanier, kogte.......... 57 do. ristede........ 57 do. stuvede....... 57 Kastanieskiver........... 21 Katrineblommer i Creme. 79 Katrineblommekompot.... 103 Kirsebær................ 93 do. saft............. 101 Knudekaal naturel........ 60 do. stuvet......... 60 Kogekar til Syltning...... 90 Kokusbudding........... 73 do. ruller............. 89 Kompot af tørr. Frugter . . 103 do. uden Sukker...... 97 Kremlinsebudding........ 5 Krukkernes Fyldning..... 91 do. Rensning..... 91 Kurvblomstsalat.......... 69 Kærnemælksgrød......... 38 do, suppe........ 44 Kørom.................. 40 Kørvelsuppe............. 48 Lagkage.............. 87—88 Linseboller i brun Sauce. 26 do. budding, fyldt. . . . 4—5 do. frikadeller........ 23 do. pølse............. 4 do. rand ............. 15 oo. sauce............. 32 do. skiver......... 20—21 do. steg . . . .•.......... 2 do. suppe ............ 49 Side. Lys Sauce............... 30 Løg med Tomater og Ris. 63 Løgsauce............. 31—32 do. stuvede............. 63 Macaronibuddingcr .... 16—17 do. & Tomater...... 62 do. salat............ 68 do. stuvet.......... 64 Mairoer stuvede.......... 55 Maistlagegrod............ 38 Maizenabudding.......... 82 Mandelsvampkage........ 87 do. mælk............. 106 Mannabudding........... 81 do. grød.............. 38 do. kager............. 74 Nøddeboller i Sauce...... 27 do. budding.......... 1 do. frikadeller........ 23 do. rand............. 15 do. ruller............. 88 do. steg.............. 1 do. svampkage........ 87 Nuttulene............... 18 Omelet.................. 34 Om Frugt til Syltning---- 90 Pastinakbudding......... 15 do. rand........... 15 do. grilleret......... 18 do. stuvet.......... 56 Peberrodsaucer...... 27 og 30 Perlebønner............. 59 Perlesago............... 82 Persillesauce............. 31 Porrer naturel........... 56 Protosebudding.......... 14 do. i brun Sauce...... 26 Side. Protoseskiver......... 18—19 Prinsesseris.............. 82 Pærekage................ 73 do. kompot............. 104 Pølser til Paalæg......... 3 Radiser, kogte........... 61 Ragout.................. 28 Ribs.................... 97 do. grød................ 77 do. saft................ 101 Risbudding.......... 6 og 17 do. dampede............ 37 Rismelboller i Sauce...... 36 Rismelbudding........... 81 Ris med Tomater........ 63 do. grynbudding......... 81 do. grynsuppe........... 43 do. grød................. 37 do. kager................ 74 do. rand................ 65 do. rouletter............. 16 Ristet Brød.............. 86 Rist i Sauce...... ...... 35 Bisvælling............... 39 Rosenkaal naturel........ 51 do stuvet.......... 53 Rouletter................ 16 Rugbrød................. 85 Russiske Ærter.......... 58 Ræddiker................ 62 Rødbeder................ 62 Rødbedesalat............. 68 Rødkaal................. 54 Røræg................... 33 Saftsauce................ 33 Saft uden Sukker........ 100 do. med Sukker......... 100 Sagosupper.............. 43 Salater.................. 66 Side. Salatsaucer.............. 67 Saucer.................. 30 Savojkaal naturel ........ 52 do. stuvet......... 53 Sellerisalat............... 69 Sellerier, stuvede......... 60 do. grillerede....... 17 do. frikadeller...... 24 do. sauce........... 28 do. suppe.......... 50 Sigtebrød................ 85 Skorsonerrødder.......... 54 Skørost.................. 36 Slikasparges............. 59 Slikærter................ 58 Snittebønner............. 58 Solbær.................. 96 do. saft.............. 101 Spinatboller i Sauce...... 27 do. buddinger ........ 10 do. naturel........... 54 do. skiver......... 21—22 do. stuvet............ 54 do. suppe ............ 48 Spisesedler.............. 107 Stachys................. 60 Stege, Buddinger, Skiver etc. 1 Stikkelsbær.............. 95 do. grød.......... 77 do. saft.......... 101 do. suppe........ 41 Svampkage.............. 87 Svedskeblommer......... 93 do. grød........... 78—79 do. kompot........... 104 do. omelet............ 72 Syltning................. 90 Syrer................... 54 Tomatbuddinger......... 8 Tomater, grønne......... 99 Tomater, hele, henkogte . . 98 do. naturel......... 62 do. stuvede......... 62 Tomatpuré.............. 99 do. salat.............. 68 do. sauce............. 31 do. skiver, stegte...... 19 do. suppe............. 49 Triplepostej.............. 4 Tvebakker............... 89 Tyttebær................ 94 do. saft............ 102 Urtesuppe til Sauce og Supper................ 45 Urtesuppe, klar.......... 46 do. brun............... 46 Vanillecreme ............ 32 Vegetarisk Smør......... 70 Voksbønner........... 58—59 Æblegrød............... 76 do. kage............. 74—75 do. kompot............. 104 do. saft............... 102 do. sirup............... 98 do. suppe........... 40—41 Æbler, henkogte......... 96 Æg, blødkogte........... 33 do. forlorne............. 33 do. do. som Dessert.. 71 do. i Sauce............. 34 Æggekage med Brød...... 34 | ||
Linsesteg. 1.
1 Pd. Linser, 1/4 Pd. Limabønner, Vs Pd. Hasselnødder, 30 Kvt. Granola, Saften af et lille, revet Løg, Salt. Linserne skylles, sættes i Vand Natten over, og koges i dette Vand sagte under Laag i en emailleret Gryde, indtil de er møre og Vandet omtrent kogt ind i Linserne. Limabønnerne maa have staaet i Vand i 24 Timer og koges sagte under Laag i 2 å 3 Timer, indtil de er møre. Linser og Bønner males i en Hakkemaskine. Bønnevandet kan bruges til Sauce eller Suppe. Nødderne behandles som anvist i Indledningen. Det Hele æltes godt sammen og kommes i en Form. Linsestegen ridses paa langs og paa tværs med en Kniv og overhældes med lidt Fløde. Bages i 1 1/2 Time. Til 10 a 12 Personer. | ||