Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Sådan laves rigtig Mad | ||
Forfatter: | Tardini, Ellis; Golbæk, Olga; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1954 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Stig Vendelkærs Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 152 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | trykkogning; vitaminer; kalorier; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 9,5 | ||
Tanken med denne lille kogebog er at give den moderne husmoder et indblik i,
hvorledes man bedst og billigst tilbereder den sundeste og mest afvekslende kost - den kost, som dækker vort daglige behov af næringsstoffer. Dette behov er bestemt af såvel køn og alder som af arbejdets karakter, hvorfor vi har forsynet bogen med en række let overskuelige tabeller, der gør det muligt for enhver at vælge den kost, som indeholder tilstrækkelige næringsstoffer. Da de fleste er gået over til at bruge trykkoger, har vi fortrinsvis lagt opskrifterne an på tilberedning ved trykkogning, som er en uvurderlig hjælp for den travle husmoder. Herigennem sparer man ikke alene tid og penge, men man opnår samtidig den væsentlige fordel, at næringsstofferne i føden bevares. O. G. | ||
Nøgleords-register
Abrikosbudding 117 Agerhøns 108 Ananaspindsvin 116 Appelsinsalat 129 Artiskokker 69 Aspargessuppe 32 Bananbudding 117 Bankekød 85 Bayonneskinke 86 Bearnaiseessens 148 Bearnaisesauce, ægte 55 — forloren 55 Benløse fugle 86 Blomkål 66 Blomkål, farseret 87 Blomkålssoufflé 66 Blomkålssuppe 33 Blæksprutte 81 Borsch 38 Bouillebaise 78 — å ma facon 78 Brunkål 87 Brændenældesuppe 34 Brødsupper 45 Brøndkarsesuppe 33 Bøf å la mode 88 Bøf Boston 88 Bøf Stroganoff 99 Bønner 67 Bønner, franske 67 Bønnesuppe 34, 38 Carbonade, flamsk 88 Champignons å la creme 67 Champignons, stuvede 68 Champignonssauce 56 Chokoladedessert (kold) 119 Chokoladebudding (billig) 118 Christmaspudding 118 Cremesauce (m flødeskum) 59 Cumberlandssauce 56 Desserter 116 Dessert, amerikansk 116 Dronningebudding 119 Dyreryg 108 Estragoneddike 148 Fedtstoffer 13-17 Fisk, fyldt, stegt 81 Fiskeretter 77 Fiskesuppe 78 - fransk 77 Fjerkræ og vildt 104 Flødeskumssauce 59 Flæskerullesteg, engelsk 100 Forkortelser 12 Forårskalveragout 94 Fosfor 14-17 Frikadeller, belgiske 89 - hurtige 89 Frugtgrød (frisk frugt) 119 - (tørret frugt) 120 Frugtpie (hurtig) 120 Frugtsauce 59 Frugtsupper 42 - (frisk frugt) 42 - (tørret frugt) 43 Gâteau Napolitain 50 Grisetæer 127 Grynretter 47 Grynsupper 47 Grød af gryn 47 Grønkålssuppe 38 Grønlangkål 72 Grøntsagsret, amerikansk 65 Grøntsagsretter 65 Grøntsagssupper 32 Grønærter 72 Grønærtesuppe 35 Gulerødder 73 Gule ærter 39 Gullasch, ungarsk 90 Hamburgerryg 90 — stegt 91 Haresteg å la creme 107 Harricot Mutton 91 Henkogning 130 Hjerter, stegte H° Hollandaisesauce, forloren 55 — ægte 56 Hornfisk, stegt som kyllinger 82 Hornfiskefrikassé 82 Hvidkål 73 Hvidkålssuppe 39 Hvidkålssalat 128 Hybensuppe 43 Høne, i kasserolle 104 — å la marengo 104 — spansk 105 Hønsekødfrikadeller 92 Hønsekødsuppe 40 Indmad HO Irish stew 100 Jern 15 Jod IS Jordskokker 73 Julesalat 128 Kalcium 14-17 Kalvehjerter, fyldte (eng façon) 111 Kalvefilet 92 — med tomater 93 Kalvenyresteg 93 Kalvesteg 92 Kalvetunge med kaperssauce 111 Kanin Gibelotte 107 Karamelrand 121 Karamelsauce 60 Karrysauce, original 57 Karryfiskesuppe 79 Kartofler 68 — brunede 69 — franske 69 Kartoffelgratin, fransk 70 — med ost 71 Kartoffelmos 69 Kartoffelmosrand 69 Kartoffelsalat (rå kartofler) 71 Kartoffelsuppe 40 Kastanjesuppe 41 Kop 10 Kroningsdessert 121 Kråsesuppe 44 Krydderiernes ABC 135 Kulhydrater 13-17 Kylling à la creme 105 — stegte 106 Kødsupper 37 Kødretter 85 Køkkenudtryk 12 Kålrabi 73 Lammekoteletter med ananas 95 Lammenyrer sautées 112 Lever à la l'italienne Lobescowes, hvid 94 — brun 94 Løgsuppe 35—36 Majroer 73 Majs 74 Majs Savoury 75 Makaroni 49 Makaroni Douaisien 50 Makrel i fad 83 Marmelader 142—143 Marinade 1 58 - 2 59 - 3 59 Maskin torsk 8} Mayonnaise 127 Mineraler H Minestrone 36 Morgenrødesalat 127 Muldvarpeskud 122 Mørbrad à la creme 95 — fyldte, m baconskiver 96 — m nyrefars 96 — à la romaine 97 — m æbler og svesker 97 Oksehalesuppe 41 Oksesteg 98 Oksekødsuppe 42 Oksetunge m agurk og oliven 113 Osteretter 114 Osteomelet 114 Ostepandekager 114 Ostesoufflé 115 Pighvar parisienne 83 Plumbudding 123 Pommes frites 69 Porc à l'orange 100 — sautées 71 — pailette 72 Pot au feu 42 Prinsessebudding 123 1 Protein 17 Pålæg 126 ¦ Ragout, brasiliansk 87 1 — romersk 98 Ribbensteg 98 Ris, løse 53 Ris de veau à la persillade 113 Rissoufflé 124 Risotto 53 Rissalat 53 Rosenkål 75 Rosenkålsalat 128 Rullepølse 126 Rødbeder, syltede 75 Rødkål 75 Rødvinssauce 60 Ræddikesalat 128 Råcreme 60 Råkost 126 Råsyltning 140 Salat, amerikansk 129 — blandet 129 — grøn 128 — italiensk 129 Saucer 55 Sauce, lys 57 — skilt 58 — med oliven 58 — Mouselinee 57 — med rødvin 60 Skysauce 58 Sild, »Dyrlægefruens marinerede« 126 Sildesalat 129 Skildpadde, forloren 102 Skorzonnerrødder 76 Slikporrer 76 Snepper 109 Spaghetti 49 — Alasio 51 — l'italienne 52 — florentiner 52 Spansk høne 105 Spinat, kogt 74 Spinatrand 74 Steak and kildney pudding 99 Supper 32 Sursyltning 146 Svenske kôttbuller 90 Svinekoteletter, med merian 101 - med æbler 101 Sylte 127 Syltning, moderne 139 Sømandsbøf 102 Søtunge, indisk 84 Tabeller 18-19-20-21-22-23-24 Tête de veau au vinigrette 103 Tomatskiver i marinade 129 Tomatsuppe 36 Torsk, kogt 84 Trykkogning 25 Tunger, kogte 110 Vanille-creme sauce 60 Welsh rarebit 115 Vildtretter 106 Vildænder 109 Vitamin A 15-24 - B1 15-24 - B2 15-24 - C 16-24 - D 16-24 Æblekagen fra Schweiz 124 Æblesoufflé 124 Æggeretter 61—62—63 Æg, smilende 128 Øllebrød 46 Øllebrødscreme 47 Ål, hurtigstegte 80 - kogte 79 - i rødvin 80 | ||
Risotto.
2 kalve- eller svinenyrer 3 spsk. olivenolie 2 løg l 1/2 kop ris 1/2 fed hvidløg 3 flåede tomater 3 kopper suppe salt peber reven ost Nyrerne skæres i små stykker og brunes sammen med løgene og risen i olien, hvorefter suppen, tomater og hvidløg kommes i. Trykkoges i 10 minutter. Serveres med reven par-masanost over. Almindelig kogning: 3/4 time. Kogning i trykgryde: 10 min. Kalorier* * Protein* * Kalcium* Fosfor* * Jern** Vitamin A* Vitamin Bt* Vitamin B2* * Vitamin C* Vitamin D | ||