Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Den gyldne Smørrebrødsbog | ||
Forfatter: | Kristjansen, Milla; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1949 | ||
Udgivelsessted: | Odense | ||
Forlag: | Skandinavisk Bogforlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 303 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | smørrebrød; illustreret; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | Odense | ||
Pris i kr: | 45 | ||
DET DANSKE SMØRREBRØD — verdenskendt som det er — er i sin form noget så
specielt, at selv om mange har forsøgt at efterligne det, har resultatet aldrig svaret til forventningerne. Vi ved, at fremmede, som kommer hertil, falder i både forundring og begejstring over det, og vi selv har igennem tiderne knæsat det sådan, at det udgør en meget væsentlig del af vor daglige ernæring. Vi er så fortrolige med denne form for mad, at vi næppe skænker oprindelse eller udformning en tanke, og det er da denne bogs opgave at kaste strejflys over dette store afsnit af vore spisevaner, ikke alene ved at give anvisning og idéer med hensyn til selve smørrebrødet, men også gennem alment læsestof at tegne et kulturelt og mangesidet billede af DET DANSKE SMØRREBRØD. Vi har her i Danmark trods „de fem forbandede år"s trængsler haft en lykkeligere skæbne end mangt et land, vort landbrug og vor industri har kunnet arbejde, om end med formindsket kraft, men de udenlandske varer, som vi tidligere har betragtet som selvfølgeligheder, har vi hidtil i stort omfang måttet undvære. På det kulinariske område har disse mangler givet sig to bemærkelsesværdige udslag: vi har lært at gøre brug af vort eget i højere grad end tidligere, og vor industri har taget fremmede idéer op, som ikke blot var erstatning for udeblevne varer, men som tillige er blevet en berigelse af hele vort for-syningsregistcr. En bog som denne, der er tænkt som en vejleder såvel i dagliglivet som i fest, kan ikke komme udenom visse kulinariske raffinementer, som det måske vil være vanskeligt at skuffe netop for tiden. Men der er lagt vægt på i så høj grad som muligt at finde fremgangsmåder, der kan lade vore egne nærings- og nydelsesmidler tage de udenlandske raffinementers plads, uden at det går ud over madens udseende eller velsmag. Smørrebrødet har en så stor plads i de danske spisevaner, at det nok kan lønne sig at gøre en anstrengelse for at fremstille det så nærende, afvekslende og indbydende som muligt. Det er en økonomisk udnyttelse af forhånden værende levnedsmidler, de strækker længere til, end hvis de skal serveres som en „ret", og man har mange muligheder for at pynte op og gøre dem indbydende med små midler, som ikke koster mange penge og heller ikke store anstrengelser, hvis man blot har tankerne med sig. Forhåbentlig vil bogen ikke alene give læserne konkrete anvisninger, men også kalde deres egne ideer frem; det er næsten det allermorsomste at servere noget, som gør lykke, men som de andre ikke kan gå lige hen og slå op i en hvilken som helst kogebog. | ||
Agurkesalat
Agurkesalat hele året Agurker, syltede Andelever som pålæg 237 Ande- og gåsesteg 238 H C Andersen-sandwich 24 Ansjosmad 238 Asier 257 Askeskuffen 220 Avispapir 220 B Barnets pålæg, oversigt 150 Bearnaiseessens 258 Bearnaisesovs I Bearnaisesovs II Bearnaisesovs III 260 Behandling af grøntsager til råkost 166 Biksemad som pålæg 76 Birkeshorn som natmad H6 Blomsterglas renses 220 Bordelaisesovs 260 Bouillon som natmad 114 Brystflæsk, stegt i gasbageform 260 Brød, ristet 290 Bøfhachis 262 Bøf tartar 238 C Cacaosmør 88 Camembertost m salt kød 238 Canapéer 123 Capers af hyldebær 2 Champignons på brød som forret 127 Champignons, ristede, som lokkemad 15£ Champignonsuppe 265 Champignonsuppe som natmad Cherry Heering til ost Chokolade på smørrebrød, som lokkemad 16 Chokolade som natmad I Cognac til østers Cumberlandsovs D Dessert til børneselskab Dessert til rusfest Dessert ved bordet 194 Diæt-salat 171 Drikkevarer til børneselskab 133 Dyrlægens morgenmad 25, 238 Dyrlægens natmad 104 Duebryst som pålæg 230 E Eddikefluer 220 Eddikemarinade, almindelig 278 Eddikemarinade m citron og olie 278 Eddikemarinade på svensk manér 278 Ekstramåltid ved diæt 174 Estragoneddike 263 F Fades anbringelse på bordet 100 Falsk flødeskum 168 Fars, nemmeste røringsmetode 222 Fede sovse tilsættes sennep 222 Fedtegrever som pålæg 239 Fedt, som er blevet harsk 48 Fedtgryde 222 Figenbrød 89 Figenmarmelade 90 Fiskefilet til smørrebrød 239 Fiskefrikadelle m forskellig pynt 239 Fiskesalat 264 Fisk, kogt, på smørrebrød som forret 129 Fisk, stegt, på smørrebrød som forret 130 Flæskesteg m pynt 103 Flæskesteg som natmad 115 Flæsk i kål på smørrebrød 240 Flødemarinade 278 Franske kartofler 264 Fransk salat 264 Frikadeller som pålæg 78 Frugtmos til smørrebrød 166 Frugtsalat til pålæg 264 Fyldte tomater 265 G Gåseleverpostej 266 Gåseleverpostej som forret 128 Glas bør afslibes 222 Glasmåstersill, svensk opskrift 267 Grisesylte 267 Gryder fyldes straks med koldt vand 223 Græskar, syltede som asier 268 Græskar, sødsyltet m ingefær 268 Grøntsager holdes friske 163 Gulerodssaft mod forårstræthed 168 Gærpålæg 87 H Hakket æg og sild 240 Hamburgerryg m cumberlandsovs 240 Hamburgerryg m peberrods-æblemos 24i Hamburgerryg m røræg og purløg 241 Hollandaisesovs I 269 Hollandaisesovs II 269 Honning som lokkemad 159 Honning til råkost 162 Hot dogs 269 Hovedsalatblade skilles fra hinanden 223 Hummer på smørrebrød som forret I28 Husblas 270 Hvidkålsblade pilles af hovedet 223 Hyben,marmelade Hybensaft 270 Hønsekød som pålæg 241 Hønsesalat 270 I Indmad til diætmad 172 Italiensk salat 271 J Jomfruhummer på smørrebrød som forret I28 Jævning uden klumper 224 K Kaffe efter bordet 195 Kalvekød m pynt 103 Kalvekød som fricandeau eller som vildt 27i Kalvesylte 271 Kanin, stegt 272 Kaninlever, stegt 241 Kaninleverpostej m champignons 1°4 Kaninleverpostej som pålæg 242 Kaninleverpostej I 272 Kaninleverpostej II 273 Kaninsteg m pynt 103 Kartoffelmad 83> 173 Kartoffelmos som pålæg 82 Kartoffelmosmad til børneselskab I34 Kartoffelsalat som pålæg 241 Mayonnaise, hvorfor hedder det sådan? 280 Mayonnaise, forloren Mayonnaise, hurtiglavet 283 oqq Mayonnaise, uden olie 001 Mayonnaise, ægte Mousse Muslinger, kogte 284 0q4 Muslinger, ristede Muslinger, ristede, på smørrebrød som forret 128 244 Myseostemad Mørbradbøffer som pålæg 244 N Newborgsovs, uægte 284 Norsk sildesalat 285 Nyristet brød afkøles 224 Nytårssalat ^ö0 Nøddefars 168 O Oksebryst m bordelaisesovs 244 Oksebryst m marineret sild 244 Oksefilet m pynt 102 Oksefilet, stegt 285 Oksemarv som pålæg 244 Oksemarv tilberedes 285 944 Oksetunge m grøn mayonnaise Opvaskens nemmeste teknik 224 Oslofrokost 38 Ost, bløde, rørt op med grønt 166 Ostekniven tørres af 226 Ostemaden 104 Ostemad m forskelligt 245 Ostemayonnaise Ostens endestykke skrælles for skorpe 226 Osterundstykker 286 Ostetoppe 286 Ost holder sig frisk 226 Ost og æggeblomme 246 Ost skæres tyndt 226 Ovomaltine 160 P Parisersmorgås 34 Patentsmørrebrød 34 Pindemad 120 Peberrodssalat 286 Peberrodssalat, stivet 286 Pickles i klar eddike 287 Pickles i sennepssovs 287 Pletter af vin, frugt m m 227 Pocherede æg til smørrebrød 228 Kartofler skal under den Kolde brune 224 Karsedyrkning i vinduHkarmon 70 Karrymayonnaise 273 Karrysalat 273 Kopper, som er blevet brune 224 Kaviar af torskerogn 273 Krabbe au naturel 108, 109, 110, 111, 112, 113 Krabbesalat 274 Krebsehaler på smørrobrød som forret 128 Kryddereddike 274 Kryddersild, nedlægning 56 Kødmad til smørrebrød ved børneselskab 135 Kødrand som pålæg 78 Kødsalat I 275 Kødsalat II 275 L Leverpostej-erstatning 168 Leverpostej, nem, men meget velsmagende, I 275 Leverpostej, af kogt lever, II 275 Leverpostej, III 276 Leverpostej, IV 276 Leverpostej, V 276 Leverpostej på smørrebrød 78 Leverpostej på smørrebrød som forret 128 Leverpostej til børneselskab 134 Lever, ristet 24 Løg brunes dagen forud 224 Løgsuppe 276 Løgsuppe som natmad 114 M Maccaroni koges 52 Maccaroni koges med lidt olie i vandet 224 Maccaronisalat 103 Maccaronlsalat, daglig 277 Maccaronisalat m rejer eller hummer 277 Madkurvens pakning 153, 154, 155 Madkurv til skovtur 152 Majskolber 277 Majs-salat 277 Marinader til Sild 278 Eddikemarinade, almindelig 278 Eddikemarinade m citron og olie 278 Eddikemarinade på svensk manér 278 Flødemarinade 278 Glasmastersill 267 Marinade m gulerod og tomatketchup 279 Marinade m gulerod og peberrod 279 Marinade af tomatketchup og fløde 279 Marinade m æggesovs 279 Æggemarinade 279 Porcelæn skal klinkes med det sammein 221 Pynt på fade 191, 102 Pølser — Hot dogs — som natmad I Mi R Råkost af sommergrøntsager 165 Råkostcanap6er 246 Råkostsalater 164 Råkostsalat af kålrabi 287 Råkostsalat m pastinak 288 Råkostsammensætninger Hil Rabarbermad 246 Ragout'en fra middagen i ildfaste forme 97 Ramona som lokkemad ir>!) Rejekogning 288 Rejemad 246 Rejepilnlng 289 Rejesalat I 290 Rejesalat II 290 Remoulade I 288 Remoulade II 288 Remoulade III 288 Ristet brød 290 Ristet brød som både 122 Roastbeef 247 Roastbeef m tartarsmør 248 Rollmops I 291 Rollmops II 291 Russisk salat I 291 Russisk salat II 292 Rødbeder, syltede, I 292 Rødbeder, syltede, II 292 Rødvins behandling 186 Rødvin til smørrebrød 186 Røget sild m æggeblomme 248 Røresmør til skolemad 88 Rørlæggerens mareridt 196 Røræg 293 Røræg m forskelligt som lokkemad 158 S Salad cream 293 Salater: Agurkesalat 256 Agurkesalt hele året 257 Fiskesalat 264 Fransk salat 264 Frugtsalat til pålæg 264 Hønsesalat 270 Italiensk salat 271 Karrysalat 273 Krabbesalat 274 Kødsalat I—II 275 Maccaronisalat, daglig 277 Maccaronisalat m rejer og hummer 277 Majssalat 277 Norsk sildesalat 285 Nytårssalat 285 Peberrodssalat 28 Peberrodssalat, stivet 286 Råkostsalat af kålrabi 287 Råkostsalat m pastinak 288 Rejesalat I—II 290 Russisk salat I 291 Russisk salat II 292 Salad cream 293 Sellerisalat 294 Sildesalat m æbler 295 Sildesalat m æggeblommemarinade 295 Sildesalat, norsk, rød 295 Sildesalat, pikant, uden sild 295 Sommersalat 297 Spegepølsesalat 297 Waldorff-salat 301 Salat af middagssovs 82 Salt kød m fedt og sky 104 Saltmandler 293 Sandwich, åbne 118 Sandwich af cream crackers 119 Sandwich af rugkiks 119 Sandwich, dækkede 118 Sandwich, mosaik Sandwich, runde 119 Sandwich som natmad 115 Sandwichsmør 294 Sardiner i slåbrok som forret I27 Sardin og ansjos som forret 12*5 Sellerisalat, lyserød 294 Sildemaden 104 Sildemad som lokkemad 159 Sild, stegte 103> 294 Silderogn, marineret 248 Sildesalat m flødeskum 248 Sildesalat m remoulade 249 Sildesalat m æbler 295 Sildesalat m æggeblommemarinade 295 Sildesalat, norsk, rød 295 Sildesalat, pikant, uden sild 295 Skinke m camembertost 249 Skinke og ostecanapéer 249 Skinkeruller 259 Skolefrokost 37 Skolefrokostens sammensætning 86 Sky 29 Skyskrabersandwich Små snitter HT Smeltet smør jævnes m koldt vand 22H Smør blødgøres 22K Smørkøling Smørrebrødsgilde 102, 103, 104, 10B Snapskøling I80 Snaps, servering 184 Snegle 296 Snitter som natmad 116 Solbærrom 297 Solbærrom til ost I88 Sommersalut 297 Sovs, som bliver tynd 229 Spegepølse brugt til salut 232 Spegepølse, hakket m æggeblommer og purløg 25 Spegepølse på fedt m kartoffelskiver og purløg 25 Spegepølsesalat 297 Spegesild, nedlægning 55 Spejle leg, bage æggekage m m 232 Spejlæg m æbler og rødbeder 98 Spejlæg på biksemad 2 Spinatsaft i stedet for jernmikstur 168 Spækkebrædtet 232 Stegepanden renses straks 232 Stegte sild som pålæg 76 Stegt, flæsk som pålæg 76 Sydfrugter som pålæg 89 Sylte m rødbeder 252 Sylte som pålæg 76 Syltetøjstallerkenens anbringelse I92 Svampe 297 Svampe i flødestuvning 298 Svampe m hummer 298 Svampe m æggemasse 298 Søndagsmiddag om lørdagen 234 T Tartar m rejer o s v 24 Til stegning bruges 236 Tomat å la tartar 252 Tomatcocktail som lokkemad 158 Tomater, fyldte 265 Tomat m agurkesalat 2 Tomat m brunede løg 252 Tomat m ostemayonnaise 2 Tomat m røræg, ansjos og purløg 252 Tomat m æg og høvlet peberrod 104 Tomatketchup 299 Tomatpuré 299 Tomatskiver m rå æggeblomme og høvlet peberrod 158 Torskelever, marineret 299 Torskerogn som kaviar 253 Torskerogn, stegt 103, 253, 300 Tunger, saltning og kogning 300 Tungeruller, fyldte 253 Tvebakker, hjemmelavede 3 Tørrede løg 236 u Udstikning af runde sandwich 119 V Varmt brød skæres 236 Vermouth til smørrebrød I89 Vinduer pudses 236 Vi vil 236 Waldorff-salat 3 Welsh rarebit 3 Æ Æblemos m peberrod 392 Æblemost I88 Æbler, rå, m syltetøj, som lokkemad 159 Æg 64 Æg, blødkogte 302 Æg, hårdkogte 303 Æg, halvbløde 3 Æg, halvt slørede 304 Æg m sardin og sild som forret 127 Æg m ostemayonnaise 254 Æg, pocherede 303 Æg, spejlede i smør 303 Æg, spejlede over damp 303 Æggeblomme, rå, m rødbeder, rødløg og sild 158 Æggehvider, stegt 100 Æggekage på smørrebrød til børneselskab 135 Æggekage som pålæg 76 Æggemarinade 279 Æggesnaps som lokkemad 159 Æggestand 83 304 Æg og sild, hakket, til børneselskab 134 Æg til frokost hjemme 97, 98 0 Øl, behandlingen I82 Ølanker, behandlingen I82 Østers 254 Østers istandgøres 254, 255 Østers, ristede, m asparges, som lokkemad 158 Østers, ristede, på smørrebrød, som forret 128 | ||
Leverpostej, nem, men meget velsmagende I
2 dele lever, helst svinelever, og 1 del spæk, f. eks. 1/2 kg lever og 1/4 kg spæk, køres igennem maskinen 4 a 5 gange, leveren alene første gang, anden gang kommes foruden spækket en halv snes ansjoser, hvoraf hoved og hale er skåret, men benene ikke taget ud, og et mellemstort løg i. Massen røres op med ca. 1/2 kop mel og mælk til den bliver som en lind fars. Der smages til med salt, peber og lidt sukker, og der koges en prøvebolle. Hvis smagen ikke er tilfredsstillende, kommes mere i af det, som mangler. Har man en æggehvide stående, er det godt at piske den let sammen og komme i, men det er ikke nødvendigt. Kan bages enten i gasbageformen eller i vandbad i ovnen, det tager ca. en time, lidt længere tid i gasbageformen end i ovnen. Prøv med en træpind, om den har nok. Har De så meget spæk, at De kan afse noget til pynt, så skær lange strimler ganske tyndt og læg i formens furer, så slipper den lettere. Den skal blive stående i formen, til den er helt kold. Den omtalte portion er tilpas til en almindelig gasbageform, den bliver 3/4 af formens højde. | ||