Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Hvad skal vi spise? Vegetarisk Kogebog | ||
Forfatter: | Nilsson, Ludovica; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1906 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Danske Afholdsfolks og Agitations- og Literaturselskab's Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1908 | ||
Sider: | 101 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | vegetarisk; afholdsbevægelse; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | |||
Nærværende Kogebog er udarbejdet nærmest for at danne et Overgangsled fra
almindelig Madlavning til vegetarisk. Den indeholder mere end 200 forskellige Middagsretter, dels omtalt som Spisesedler for 15 Uger, dels ordnede gruppevis. Flere af Retterne er godt kendte; men de nye er af den Beskaffenhed, at enhver Husmoder med Interesse for sin Gerning lidt efter lidt vil kunne indføre dem i den daglige Husholdning. Man vil herved kunne faa større Variation i Maaltiderne, faa indfort lettere og dog nærende Retter, efterhaanden og uden Savn undvære Alkohol og stærke Drikke, og umærkeligt vænnes man til vegetarisk Mad. De almindelige vegetariske Kogeregler er omtalte ved de forskellige Retter; her skal blot tilføjes angaaende Mælkeretter. Gryden maa være smurt med Fedtstof eller skyllet i Vand, for at Mælkemaden ikke saa let skal svides. Mælken skal koge, førend de skyllede Gryn kommes i; der røres i Gryden, til Maden atter koger, hvorefter den koges færdig ved svag Ild eller i Høkassen. Desuden findes der Opskrifter paa Paalæg og vegetarisk Fedt — Opskrifter, som allerede har vundet megen Udbredelse. Som en god Frokost foreslaas Havregrød: Over Ilden sættes 3 Potter Vand tilsat lidt Salt, heri røres 1 Pd. Avenagryn medens Vandet endnu er koldt. Grøden koges færdig ved svag Ild og med jævnlig Omrøring (ca. 1/2 Time). Serveres med sød Mælk. Benyt Optegningsbladene bag i Bogen. København, i Maj 1906. Ludovica Nilsson | ||
Supper.
Blomkaalssuppe..... 21 Brun Suppe....... 70 Bønnesuppe, brun .... 18 Bønnesuppe, hvid .... 65 Grønkaal........ 29 Gulerodssuppe..... 72 Hvidkaalssuppe..... 80 juliennesuppe...... 91 Karrysuppe....... 83 Kartoffelsuppe...... 75 Klar Suppe....... 55 Kørvelsuppe...... 23 Løgsuppe........ 54 Opvarmet Suppe..... 57 Purre-Suppe....... 88 Rosenkaalssuppe ..... 86 Sellerisuppe....... 32 Syresuppe (se Rettelsebladet). Tomatsuppe....... 42 Urtesuppe........ 23 Ærtesuppe ....... 48 Søde Supper o. a. Banansuppe....... 93 Blaabærsuppe...... 23 Brødsuppe....... 25 Byggrynssuppe..... 71 Chokoladesuppe..... 46 Havresuppe....... 37 Hvid Sagosuppe..... 87 Hybensuppe....... 89 Hyldebærsuppe..... 3') Jordbærsuppe...... 16 Norsk Øllebrød..... 19 Rabarbersuppe...... 68 Risengrynsuppe..... 95 Sagosuppe med Abrikoser. 36 Sago-Øl........ 53 Sveskevælling...... 52 Sød Sagosuppe..... 65 Æblesuppe......., 63 Æggesøbe....... 11 Øllebrød........ 30 Øllebrød........ 66 Sommerretter. Brødgrød........ 15 Jordbærgrød...... 22 Koldskaal........ 17 Kørom......... 10 Rødgrød........ 25 Solbærgrød....... 29 Stikkelsbærgrød..... 14 Tykmælk........ 19 Vælling. Bollemælk....... 63 Kærnemælksvælling ... 87 Kærnemælkssuppe .... 40 Kærnemælkssuppe .... 77 Melpap......... 59 Perlegrynsvælling .... 81 Pærevælling....... 47 Risenvælling...... 12 Sagovælling....... 57 Semulevælling...... 42 Svensk Havresuppe. ... 76 Tapiokasuppe...... 74 Æggemælk....... 80 Grød. Abrikosgrød....... 58 Boghvedegrød...... 58 Boglivedegrød i Vand . . 77 Byggrynsgrød...... 82 Fløjlsgrød....... 71 Kartoffelgrød...... 92 Kærnemælksgrød..... 94 Majsflagergrød...... 46 Side Mannagrød....... 50 Rismelsgrød...... 17 Risengrød....... 64 — med Æblemos . 85 Risvandgrød...... 35 Smørgrød........ 41 Svedskegrød...... 74 Tyttebærgrød...... 41 Vandgrød....... 24 Æblegrød....... 63 Æggegrød....... 33 Ærtegrød........ 48 Dessert. Abrikoser....... 91 Appelsin-Ris...... 94 Bondepige med Slør ... 85 Chreme........ 35 Franskbrødsskiver .... 13 Hindbærskum...... 22 Pandekager....... 18 — af Kærnemælk 52 Ris med Frugtsaus, ... 53 Risengrynsklatter .... 65 Sne med Bananmos . . 56—57 Svedskeris....... 50 Tyske Klumper..... 70 Tyttebær med Creme . . 35 Æblekager....... 49 Æbleskiver....... 42 —; af Kærnemælk 57 Kager. Florentinerkage..... 68 Rabarberkage......10 Risengrynskage..... 72 Æblekage (afbagt) .... 79 Æblekage....... 39 Buddinger. Aubin......... 35 Asparges-Budding .... 10 Blomkaalsbudding .... 50 Hvidkaalsbudding .... 93 Majsflagebudding .... 83 Majzenabudding..... 51 Marvbudding...... 34 Prinsesse-Budding .... 32 kismelsbudding..... 75 Rødkaalsbudding .... 87 Spinat-Budding..... 13 Tomatbudding..... 41 Urtebudding...... 57 Rande. Blandet Nødderand . . . 90 Blomkaalsrand..... 94 Bønnerand....... 52 Kartoffelrand...... 38 Knolderand....... 82 Makaronnirand..... 32 Xødderand....... 47 Osterand........ 16 Kis-Bønnerand ...... 21 Risrand med Æblekompot 45 Rosenkaalsrand..... 76 Spidskaalsrand..... 23 Urterand........ 71 Valdnødderand..... 78 Vandgrødsrand..... 79 Ærterand........ 89 Steg o. a. Nøddesteg....... 16 opvarmet... 17 Pea-nuts Steg...... 24 Para-Nøddesteg..... 61 — opvarmet . 63 Stegt Makaronni..... 67 Bønnegratin...... 75 Kokospostej...... 97 Linsepostej....... 97 Fuglereder....... 44 Rouletter. Blomkaalsrouletter .... 25 Kartoffelrouletter .... 58 Kastanierouletter .... 70 Linserouletter...... 77 Makaronnirouletter. ... 64 Nødderouletter..... 28 Nødderoulotter i Løgsaus . 51 Pea-nuts Rouletter.... 13 Stegt Kaalrabi..... 47 Stegte Persillerødder ... 86 Stegte Rødbeder..... 59 Stegte Sellerier..... 82 Kroketter. Bønnekroketter (brune) . . 19 Bønnekroketter (hvide) . . 69 Champignons-Kroketter. . 27 Franskbrødskroketter. . . 36 Gulerodskroketter .... 43 Knoldekroketter..... 34 Kroketter af Krakmandler 11 Paranød-Kroketter .... 84 Pea-nuts- Kroketter ... 91 Rosenkaalskroketter ... 65 Spidskaalskroketter. ... 29 Stegte Grødskiver .... 17 Stegte Kartoffelgrødskiver 30 Ærtekroketter...... 93 Boller. Bagte Boller...... 55 Boller i Selleri..... 46 Knoldeboller.....34—51 Mannagrynsboller .... 22 Rismelsboller...... 88 Urteboller ....... 24 Æggeboller....... 12 Andre Retter. Arme Riddere...... 59 Brunede Skorzonerrødder med Makaronni .... 60 Brødfars........ 88 Fedtkaal........ 53 Fyldt Hvidkaal..... 73 opvarmet . 75 Fyldt Kaalrabi..... 87 Fyldte Løg....... 92 Fyldte Sellerier..... 40 Gulerods-Karry..... 11 Hachich........ 28 Hvidkaal med Tomater. . 39 Indbagte Tomater .... 27 Kartoffelbrus...... 80 Kaaldolmer....... 68 Kaalrabi-Hachich .... 37 Labskovs........ X6 Linsefars........ 69 Pea-nuts Fars...... 74 Plante-Ragout...... 14 Rosenkaals-Postejer . . 55—56 Ruskumsnusk...... 41 Selleri-Stuvning..... 92 Stegte Jordskokker ... 81 Sweet-potates...... 30 Tomat-Stuvning..... 71 Æble Makaronni .... 33 Sause. Brun Saus....... 62 — (som skarp Saus) 36 — (som Vildtsaus) 91 Peberrods Saus..... 80 Persille Saus...... 22 Tomat Saus....... 4? Løgsaus.......14—51 Gemyser. Blomkaal, stuvet .... 1' Botfeldske Roer..... 8 5 Brunkaal........ 69 Græskar, stuvet..... 43 Grønlangkaal...... 32 Grønærter, stuvet. . . 18—51 Gulerødder....... 95 Gulerødder, stuvet .... 23 Hvidkaal, stuvet..... 69 Jordskokker, stuvet. ... 59 Kartofler, brunede .... 62 — kogte..... 99 Kartoffelmos...... 60 Kartoffelsalat...... 37 Kastaniepurré...... 86 Knudekaal....... 66 Knudekaal, stuvet .... 30 Kaalrabi........ 66 Rødkaal........ 62 Savoykaal, stuvet .... 39 Selleri, stuvet...... 53 Selleritop, stuvet..... 82 Slikpurrer........ 48 Snitbønner....... 48 Spidskaal, stuvet..... 28 Spinat......... 92 Stangbønner....... 81 Surkaal af Hvidkaal ... 58 — af Spidskaal ... 25 Syre.......... 11 Æggeretter. Blomkaalsæggekage ... 20 Brødæggekage...... 77 Hurtighedskage..... 26 Omelet......... 83 Røræg......... 95 Skidne Æg....... 64 Spejlæg........ 30 Æggekage....... 54 Æg i Persillesaus .... 76 Kompot. Græskarkompot..... 100 Rabarberkompot . . . . . 100 Stikkelsbærkompot. ... 101 Æblekompot...... 45 Salater. Agurkesalat....... 98 Banansalat....... 98 Hovedsalat....... 12 Hvidkaalsalat...... 99 Makaronnisalat..... 47 Rødbedesalat...... 99 Smørrebrød. Smørrebrød....... 96 Vegetarisk Fedt I. . . . 96 — do. II. ... 97 Agurker, syltede..... 101 Asier, syltede...... 101 Kartofler, kogte..... 99 Pærer, kogte...... 100 Rødbeder, syltede . . . . 99 Tomater........ 99 Urte-Jus........ 98 Kompot og Salat, se ovenfor. | ||
Grønne Ærter.
Naar de ere pillede stuves de i Melk med lidt hakket Petersilie og Meeljevning, indtil de ere møre og hovne, man kan ogsaa blande nogle smaat skaaren Gulerødder og om man vil en smule Sukker, der giver dem en endnu behageligere Smag. Man bruger dem i Almindelighed til Lammekjød, f. Ex. til Lammesteg. Naar man har kogt Suppe paa Lammekjød kan man ogsaa brune Kjødet med Smør eller Fedt, og da kaldes det Lammegrillade, hvortil man særlig kan anvende de stuvede grønne Ærter. Man kan ogsaa benytte dem til Carbonade og til andre Slags Eftermad. | ||