Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Grønt er godt | ||
Forfatter: | Herløv-Müller, Elisabeth; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1952 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Thorkild Becks Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 104 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | illustreret; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 6,5 | ||
I indledningen til den svenske »Grönsaksgott«, som denne bog er oversat efter, gives der en meget grundig forklaring på, hvorfor man bør spise mange grønsager. Det må derfor tilrådes alle husmødre, der er interesserede i at give deres familie en god og ernæringsmæssig forsvarlig kost, at læse denne indledning igennem med eftertanke, før de blader videre i bogen til opskrifterne. I disse findes udmærkede anvendelser af de forskellige årstiders grønsager - også i forbindelse med kød og fisk, og De vil kunne lære morsomme variationer på retter, som vil tilfredsstille Deres sans både for det æstetiske og kulinariske.
E. Herløv-Miiller. | ||
Agurker, farserede 42
Agurkesalat 7 Agurk, fyldt gratineret 69 - i løgstuvning 40 - med svampestuvning 42 All round salat 12 Appelsin- el citrondrik 91 - og gulerodssalat 14 Argentinsk suppe 88 Asparges med skaldyr 51 - suppe 84 Bananmayonnaise, hvidkål i 20 Billig tomatsuppe 85 Blomkål, gratineret 64 - i form 63 - Kejser- 43 - m dildsauce 43 --peberrod 43 --ris, gratineret 64 - - - og svampe 44 --svampestuvning 43 - polsk 43 Blomkålsfinesse 45 -gratin 68 - purésuppe 86 - ret m svampe og tomater 44 - timbaler 69 Blomster til pynt på råkostanretninger 26 Boller, kartoffel- 81 - spinat 51 Bouillon, vegetarisk 83 Bowle, saft- 92 Brunede botfeldske roer 56 - grønsager, grønsagsbøf m m 56 - kartofler 80 - hvidkålshoved 46 Brunkål 46 Buddinger, »gryder«, gratiner og pier 61 Budding, lækker spinat- 67 - maj- 74 Bønner og sukkerærter, kogte 28 Canapées m ost og radiser 90 --tomat, agurk og æg 90 Champignons, marinerede 26 - suppe 86 Chartreuse 73 Citron- el appelsindrik 91 Croutons m æg, spinat- 38 Daglig råkostsalat 16 Dansk salat 24 Delikate sandwiches 89 - grønsagsbiksemad 56 - - ret 60 - vårsild 24 »Den gode gryde« 62 Dobbelte sandwiches 90 Dobbelt grønsagssmørrebrød 90 Drik, appelsin- el citron- 91 - frugt- 92 - grapefrugt- 91 Drikke 91 Drik, tomat- 92 - saft- 92 Efterårsfad 32 - råkost I 16 - - II 16 Farserede agurker 42 - tomater 40 - rosenkål el frikadeller på en ny måde 47 Fiks frokostret ____ 32 Fin kartoffelsalat 22 Fint, koldt grønsagsfad 12 - råkostfad 19 Fin vintersalat 8 »Fluesvampe« 40 Forårsret, vor bedste 23 - salat 7 --skål, min 9 Fransk grønsagssuppe 85 Frokostret, fiks 32 - rar, lille 43 Frugtdrik ••• 92 Frugt- og grønsagssalat i mayonnaise 8 Fyldte tomater 13 --varme og kolde 39 Fyldt gratineret agurk 69 - kålrabi 50 Grapefrugtdrik 91 Gratiner, buddinger, gryder og pier 61 Gratinerede grønsager 64 - jordskokker m skinke 70 --og pastinakker 70 - pastinakker I 64 - - II 73 - snittebønner 64 - tomater 68 Gratineret agurk, fyldt 69 - blomkål 64 --m ris 64 - spinatret 67 Gratin, blomkåls- 68 - grønkåls- 69 - grønsags- 65 - jordskok- 69 - kartoffel- og porre- 82 - m kartoffelmos, sommer- 66 - Prinsessens 65 »Gryder«, buddinger, gratiner og pier 61 Grønkålsgratin 69 Grønlangkål 47 Grønne pandekager, små 60 Grønsags- og frugtsalat i mayonnaise 8 Grønsager, brunede, grønsagsbøf m m 56 - gratinerede 64 - i gelé 25 --små lerforme (cocotter) 77 - kogte og stuvede 27 - mannagrynssnipper m 60 - marinerede 10 - m forloren mayonnaise, kolde 12 --hollandaise 31 --skinkesauce, varme 32 - salat m 10 - stuvede 37 Grønsagsbiksemad, delikat 56 - bøf, brunede grønsager m m 56 - bøffer 56 - fad I 28 - - II 29 - - III • 29 - - IV 30 - fint, koldt 12 --lækkert 66 - varmt 31 - frikadeller 57 - fyld, skinkekræmmerhuse m 52 - gratin 65 - gryde I 61 - - II 62 - - III 62 Grønsagshalvmåner 76 - mayonnaise 10 --og makaronigryde 63 ---sildefad 75 - pie I 75 - - II 76 - pirog 76 - postej 76 - ret I 24 - - II 30 - - III 30 - - IV 66 --delikat 60 --pikant 38 - saft 91 - smørrebrød, dobbelt 90 - stuvning, risrand m 52 --æg i 37 - suppe 83 --fransk 85 --m mælk 83 --svampe- og pølseret 52 - tallerken 30 Grønsagstimbaler 81 - timbale, stor 82 Grøn salat m pikant sauce 7 ---skinke 13 -- svensk 7 Grøntret, italiensk 31 - lille 30 Grønærtepurésuppe 87 Grønærter m krebsestuvning 32 Grønærtesuppe m kartofler 87 Gulerodsbåde 34 - og appelsinsalat 14 - salat 13 - stuvning 34 Gulerødder og porrer, smørdampede 28 - på fransk maner 34 Haricots verts lyonnaise 34 Helkogt hvidkål m flæsk og tomatsauce 48 Hollandsk kål (stuvet) 48 Hurtiglavet hvidkålssuppe 88 Hvidkål i bananmayonnaise 20 - m flæsk og tomatsauce, helkogt 48 - på finsk manér 46 --ny måde 46 Hvidkålshoved, brunet 46 - rand m rejesalat 20 Hvidkålssalat I 19 - - II 19 - suppe, hurtiglavet 88 Italiensk gryde 74 - grøntret 31 Jordskokgratin 69 Jordskokker m skinke, gratinerede 70 - og pastinakker, gratinerede 70 - på fransk manér 56 --hollandsk manér 50 Jordskokpurésuppe 86 Julesalat m appelsiner 14 - salat af 14 Junisalat 9 Kartoffelboller 81 - frikadeller 78 - krustader 82 - mos 78 --og porregratin 82 ---sellerimos 78 - pandekager 80 - - små 80 - pyramide 79 - retter 78 - salat I 21 - - II 21 - - fin 22 --m tomat, varm 22 --og rødbede- 22 --varm 22 - suppe m løg 88 Kartofler, brunede 80 - skånske 81 - stegte rå 80 - Stockholmer- 81 - stuvede 81 Kejserblomkål 43 - suppe 84 Kogte bønner og sukkerærter 28 - og stuvede grønsager 27 - rødbeder 28 - selleriskiver m flæskesauce 34 Kogt majs 28 Kolde grønsager m forloren mayonnaise 12 - kolde og varme fyldte tomater 39 Koldt, fint grønsagsfad 12 Krustader, kartoffel- 82 Kølnerschnitzel 57 Kåldolmer, vegetariske 60 Kålrabi, fyldt 50 - stuvet 48 Kålsalat, rå 19 Lille grøntret 30 Lunchret 50 Lynsuppe 85 Lækker spinatbudding 67 Lækkert fad 22 - grønsagsfad 66 Løg i fad 73 ---m fars 73 - og sellerisuppe 88 - stuvede 42 - stuvning, agurk i 40 Løgsuppe 88 Løvetandssalat 13 Løvspringsstuvning 39 Majbudding 74 - roer, stuvede 50 Majs, kogt 28 Makaroni- og grønsagsgryde 63 Mannagrynssnipper m grønsager 60 Marinerede champignons 26 - grønsager 10 Min forårssalatskål 9 - gode gryde 74 - salat 8 - sommersalat 9 Mos, kartoffel- 78 --og selleri- 78 - rødbede- og æble- 24 Nælder el spinat m æg og svampe, stuvede 39 Omelet, sommer- 77 Ostegratinerede porrer 64 Pastinakker, gratinerede I 64 - - II 73 - og jordskokker, gratinerede 70 Pastinak- og rødbedebøffer m kartoffelpuré 58 - rand 66 - soufflé 73 Pier, gratiner, buddinger og »gryder« 61 Pikant grønsagsret 38 Pirog, grønsags- 76 Polsk blomkål 43 Porre- og kartoffelgratin 82 ---tomatsuppe 85 Porrer og gulerødder, smørdampede 28 - ostegratinerede 64 - paysanne 74 Porresmørrebrød, varmt 90 Portionssmørrebrød el »Landgangsbro« 89 Postej, grønsags- 76 Prikken over i'et 24 Prinsessens gratin 65 Prossekage, svensk 75 Purésuppe, blomkåls- 86 - grønærte- 87 - jordskok- 86 Purésupper å la Kajsa 87 Rand, pastinak- 66 - selleri- 70 - spinat- 67 - tomat- 68 Rar, lille frokostret 43 Retter, kartoffel- 78 Ris m tomat og løg 51 Risotto m ærter 52 Risrand m grønsagsstuvning 52 Roer, brunede botfeldske 56 - stuvede 50 Romersk salat 9 Rosenkål, farseret, el frikadeller på en ny måde 47 Rosenkålssalat 20 Rosenkål, stuvet 47 Rotmos, skånsk 48 Rødbedebøf 58 - å la Tyringe 58 Rødbede- og kartoffelsalat 22 - og pastinakbøffer m kartoffelpuré 58 --æblemos 24 Rødbeder, kogte 28 Rødkål m kommen 47 - skånsk 47 Rødkålssalat 20 Rødkål, stuvet 47 Røræg, tomat- 39 Rå kartofler, stegte 80 Råkost 16 - cabaret 19 - efterårs- I 16 - - II 16 - fad, fint 19 - salat I 15 Råkostsalat II 15 - - III 20 --daglig 16 Rå kålsalat 19 Saftbowle 92 - drik 92 - grønsags- 91 Salat af julesalat 14 - agurke- 7 - à la Frederik 15 - all round 12 - daglig råkost- 16 - dansk 24 Salater og andre kolde retter 6 Salat, fin kartoffel- 22 --vinter- 8 - forårs- 7 - gulerods- 13 --og appelsin- 14 - hvidkåls- I 19 - - II 19 - i mayonnaise, frugt- og grønsags- 8 - juni- 9 - kartoffel- I 21 - - II 21 - løvetands- 13 - m appelsiner 8 --grønsager 10 --pikant sauce, grøn 7 --skinke, grøn 13 --tomat, varm kartoffel- 22 - min 8 --sommer- 9 - romersk 9 - rosenkåls- 20 - rødbede- og kartoffel- 22 - rødkåls- 20 - råkost- I 15 - - II 15 - - III 20 - rå kål- 19 Salatskål, min forårs- 9 - sommer- 7 - spinat- 13 - svensk grøn 7 - tomat- 14 - tomater fyldte m 13 - tyroler- 21 - urte- 12 - varm kartoffel- 22 - vinter- 19 Sandwiches, delikate 89 - dobbelte 90 Skorsonerrødder, stuvede 40 Sellerifinesse 43 Selleri i mayonnaise 13 Sellerikoteletter 59 - og kartoffelmos 78 --løgsuppe 88 - rand 70 - skiver m flæskesauce, kogte 34 ---æg og tomatsauce 42 Silde- og grønsagsfad 75 - pasta, æg m 23 »Silderuder« 24 Skinke, grøn salat m 13 - kræmmerhuse m grønsagsfyld 52 Skærgårdsgryde 75 Skånske kartofler 81 Skånsk rotmos 48 - rødkål 47 Smørdampede gulerødder og porrer 28 Smørrebrød 89 - dobbelt grønsags- 90 - portions-; el »Landgangsbro« 89 - varmt porre- 90 --svampe- 90 - vitamin- 89 Små grønne pandekager 60 - kartoffelpandekager 80 Snittebønner, gratinerede 64 Sommergratin m kartoffelmos 66 - omelet 77 - salat 7 --min 9 Soufflé, pastinak- 73 Souperfad 23 Spaghetti m ærter 51 Spinat af lynfrossen spinat, stuvet 37 - boller 51 - budding, lækker 67 - croûtons m æg 38 - el nælder m æg og svampe, stuvede 39 - frikadeller 60 - m bacon og røræg 38 --champignons 37 ---og æggeret 68 - rand 67 - ret, gratineret 67 - salat 13 - stuvet 37 - suppe 86 - uden stuvning 37 Stegte rå kartofler 80 Stockholmerkartofler 81 Stor grønsagstimbale 82 Stuvede grønsager 37 - kartofler 81 -løg 42 - majroer 50 - nælder el spinat m æg og svampe 39 - og kogte grønsager 27 - roer 50 - schorzonnerrødder 40 Stuvet kålrabi 48 - rosenkål 47 - rødkål 47 - spinat 37 --af lynfrossen spinat 37 - syre 38 Stuvning, agurk i løg- 40 - gulerods- 34 - løvsprings- 39 - æg i grønsags- 37 Sukkerærter og bønner, kogte 28 Suppe, argentinsk- 88 - asparges- 84 - billig tomat- 85 - blomkålspuré 86 - champignons- 86 - fransk grønsags- 85 - grønsags- 83 - grønærtepuré- 87 - hurtiglavet hvidkåls- 88 - jordskokpuré- 86 - Kejser- 84 - lyn- 85 - løg- 88 - m kartofler, grønærte- 87 - - løg, kartoffel- 88 --mælk, grønsags- 83 Supper 83 Suppe, selleri- og løg- 88 - spinat- 86 - tomat- 85 - - og porre- 85 - ærtebælge- 84 »Surkål« 46 Svampe-, grønsags- og pølseret 52 - kroketter m ærter 59 - mel 26 - smørrebrød, varmt 90 Svensk, grøn salat 7 - prossekage 75 Syre, stuvet 38 Timbaler, blomkåls- 69 - grønsags- 81 Timbale, stor grønsags- 82 Tomatbøf 58 - m løg 58 Tomater, farserede 40 - fyldte 13 t— — varme og kolde 39 - fyldt med salat 13 - gratinerede 68 Tomatdrik 92 - og porresuppe 85 - rand 68 - ret I 58 - II 68 - røræg 39 - salat 14 - suppe 85 - - billig 85 Tyrolersalat 21 Urtesalat 12 Varme grønsager m skinkesauce 32 - og kolde fyldte tomater 39 Varm kartoffelsalat 22 Varm kartoffelsalat m tomat 22 Varmt grønsagsfad 31 - porresmørrebrød 90 - svampesmørrebrød 90 Vegetarisk bouillon 83 - kåldolmer 60 - gryde 62 Vintersalat 19 -fin 8 Vitaminsmørrebrød 89 Vor bedste forårsret 23 Vårsild, delikat 24 Æble- og rødbedemos 24 Ægge- og spinatret 68 - stand m spinat 67 Æg i fad m spinat og kapers 38 --grønsagsstuvning 37 - m sildepasta 23 Ærtebælgesuppe 84 Ærter i gryde 74 - på fransk manér 32 - risotto m 52 - spaghetti m 51 - svampekroketter m 59 | ||
Rosenkålssalat 6-8 port.
1 1 rosenkål, 2 syltede rødbeder, 2 gulerødder, 3 æbler, 100 g nøddekerner. Marinade: olie, citronsaft, sukker, hvid peber, sennep. Skær rosenkål, rødbeder og æbler i fine strimler. Riv gulerødderne og hak nødderne og bland alle dele ved hjælp af to gafler i marinaden, lige før salaten serveres. | ||