Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Mad og mekanik | ||
Forfatter: | Tardini, Ellis; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1964 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | I. Fr. Clausens Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 119 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | maskiner; moderne; illustreret; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 14,5 | ||
De kan kun få riglig glade af et teknisk hjælpemiddel, hvis De har et vist
kendskab til brugen af det. 1 denne bog har jeg forsøgt - på en så overskuelig måde som muligt -at give de erfaringer videre om „Mad og Mekanik", som jeg har høstet i mit daglige arbejde i Frederiksberg kommunes demonstrationslokale, hvor der udstilles og afprøves alle nye maskiner og apparater til hus-holdningsbrug. Det har vist sig, at forbrugeren tit står meget famlende overfor udnyttelsen af et nyt teknisk hjælpemiddel, derved fik jeg ideen til denne bog, som skulle være en vejledning til at anvende teknikken på den mest arbejdsbesparende måde. Mad bliver ikke ringere, fordi den tilberedes mekanisk, og nyanskaf¬felsen af teknik i køkkenet kan ofte bevirke, at mand og børn nu fin¬der det spændende at arbejde med husmoderens „maskinpark", så den gør sit til en fornuftig fordeling af køkkenarbejdet. Opskrifterne i bogen er valgt som eksempler, og kun ved de hjælpe¬midler, hvor der skal anvendes en helt ny teknik, er der specielle op- skrifter. De vil uden besvær kunne indpasse Deres yndlingsretter efter anvisningerne i de forskellige afsnit. Opskriftsamlingen er fremkommet ved praktiske forsøg med så godt som alle de maskiner og apparater, der findes på markedet. De mere teknisk betonede afsnit er til dels støttet på Statens Husholdningsråds forsøgs¬arbejde, og jeg er både rådets husholdningslærerinder og ingeniører tak skyldig for deres store hjælpsomhed. Kunne De få lyst til at bruge de tekniske hjælpemidler, De har i øje¬blikket, mere hensigtsmæssigt, eller får De lyst til at supplere dem med en eller anden ny ting, så er målet med denne lille bog nået. Gentofte, september 1964- Ellis Tardini. | ||
Abrikosgrød Trykkogere 97
Abrikosis (dessertis) Køleskabe 41 Abrikosmarmelade, rå Blendere 78 Abrikos-shake Blendere 77 Abrikossuppe Blendere 69 Abrikostrifli Blendere 76 Afbagt dej Håndpiskere 89 Ananasfromage Blendere 77 Ananassorbets Køleskabe 44 Appelsinboller Køkkenmaskiner 62 Appelsinmarmelade, kogt Blendere 79 Appelsin-shake Blendere 77 Aspic, krabber i Køleskabe 43 Babymad Håndpiskere 90 Babymad, fiskepuré Blendere 80 Babymad, gulerods-frugtmos Blendere 81 Babymad, kartoffelmos med grønsager Blendere 81 Babymad, kødfars Blendere 81 Babymad, øllebrød Blendere 81 Bagte kartofler Gaskomfurer 18 Bankekød Trykkogere 97 Bearnaise Termostatplader 26 Bearnaisesovs Blendere 73 Benløse fugle (se bankekød) Trykkogere 97 Brunkål med flæsk Trykkogere 97 Brændende kærlighed Køkkenmaskiner 64 Brød til rasp Blendere 81 Bøfsandwich Brødristere 105 Bøf Stroganoff Trykkogere 98 Chokolade, findeling af Blendere 81 Chokoladefromage Køkkenmaskiner 63 Chokoladekage El-bageforme 107 Chokolademousse Køleskabe 41 Chutney Blendere 79 Dej, afbagt Håndpiskere 89 Dej til formkage Håndpiskere 90 Dej til gærbrød Håndpiskere 90 Dessertis (Abrikosis) Køleskabe 41 Fars Håndpiskere 91 Fars Køkkenmaskiner 63 Farsrand Trykkogere 98 Findeling af chokolade Blendere 81 Findeling af mandler Blendere 81 Findeling af persille Blendere 82 Findeling af rugbrød Blendere 81 Fiskefars, hjemmelavet Blendere 71 Fiskefileter, sprøjtede Gaskomfurer 19 Fiskepuré, (Babymad) Blendere 80 Flæskesteg med sprød svær Grill 32 Flødepeberrodsterninger Køleskabe 41 Flødeskum, piskning af Håndpiskere 91 Formkager Hjemmefrysere 55 Formkager Køkkenmaskiner 63 Formkage, dej til Håndpiskere 90 Franskbrød El-bageforme 107 Frikandeau (se bankekød) Trykkogere 97 Frikassé Trykkogere 98 Fromager Hjemmefrysere 56 Frugtdrik Blendere 77 Frugtmarmelade, rå med cognac Blendere 79 Fyldte pebere Blendere 75 Fyldte tomater Blendere 76 Gelé Saftkogere 110 Grape-shake Blendere 78 Gratin, hurtig Gaskomfurer 18 Grønkålsjuice Saftcentrifuger 84 Grønlangkål Blendere 75 Grønlangkål Termostatplader 27 Grøn mayonnaise Blendere 73 Grønsager, kogning af Kogeplader 26 Grønsager, kogte Termostatplader 27 Grønærtsuppe Blendere 69 Gulerods-frugtmos (Babymad) Blendere 81 Gulerodssalat med ferskner Køkkenmaskiner 63 Gulerodssuppe Blendere 69 Gulerods-æblejuice Saftcentrifuger 85 Gule ærter Trykkogere 99 Gullasch, ungarsk Trykkogere 99 Gærbrød, dej til Håndpiskere 90 Gærkage i bradepande Køkkenmaskiner 64 Hakkebøf med bacon Grill 33 Hamburgerkoteletter, krydrede Grill 33 Hjemmelavet fiskefars Blendere 71 Hjerter, stegte Trykkogere 100 Hollandaise Termostatplader 27 Hollandaisesovs Blendere 73 Hurtig gratin Gaskomfurer 18 Hverdagsvafler Vaffeljern 112 Hyben-æblemarmelade Blendere 80 Is Hjemmefrysere 56 Isblok til spegesild og skaldyr Køleskabe 42 Ispinde Køleskabe 42 Isterninger, kulørte Køleskabe 42 Jordbærgelé Køleskabe 42 Juliennesuppe Køkkenmaskiner 64 Kartoffelfrikadeller Blendere 71 Kartoffelmos Køkkenmaskiner 64 Kartoffelmos Trykkogere 100 Kartoffelmos med grønsager (Babymad) Blendere 81 Kartoffelsalat Termostatplader 27 Kartofler, bagte Gaskomfurer 18 Kinesiske kyllingelår Trykkogere 100 Kogning af grønsager Kogeplader 26 Kogning af æg Kogeplader 26 Kogt appelsinmarmelade Blendere 79 Kogte grønsager Termostatplader 27 Krabber i aspic Køleskabe 43 Kransekageglasur Køkkenmaskiner 65 Krydderboller m m Grill 33 Krydrede hamburgerkoteletter Grill 33 Krydret tomatsuppe Blendere 70 Kulørte isterninger Køleskabe 42 Kylling Grill 33 Kyllingelår på kinesisk Trykkogere 100 Kødfars Blendere 71 Kødfars (Babymad) Blendere 81 Kålrouletter Trykkogere 101 Laks' Grill 34 Lever, pikant Gaskomfurer 19 Leverpostej Blendere 72 Leverpostej Hjemmefrysere 57 Leverpostej med champignons Blendere 72 Lyngratin Grill 34 Løse ris Termostatplader 28 Mandelbunde, små Køkkenmaskiner 65 Mandler, findeling af Blendere 81 Makaroni Trykkogere 101 Mayonnaise Blendere 73 Mayonnaise, grøn Blendere 73 Mayonnaise, rød Blendere 73 Mayonnaisesovs Blendere 74 Mixed grill Grill 34 Mørdej Køkkenmaskiner 65 Nyreragout Trykkogere 101 Oksebryst, sprængt Trykkogere 103 Oksefilet Grill 34 Omelet Termostatpander 111 Orangeris Trykkogere 102 Ostefromage Køleskabe 43 Ostemad med forskelligt Grill 35 Ostesandwich Brødristere 106 Pebere, fyldte Blendere 75 Persille, findeling af Blendere 82 Pikant lever Gaskomfurer 19 Sveskekompot Trykkogere 103 Svinekoteletter i fad Gaskomfurer 19 Søndagsvafler Vaffeljern 112 Tomater, fyldte Blendere 76 Tomatjuice Saftcentrifuger 84 Tomatketchup Blendere 80 Tomatpuré Blendere 80 Tomatsuppe Blendere 70 Tomatsuppe Termostatplader 28 Tomatsuppe, krydret Blendere 70 Torskerogn Trykkogere 103 Tunger Trykkogere 104 Ungarsk gullasch Trykkogere 99 Vafler, hverdags Vaffeljern 112 Vafler, søndags Vaffeljern 112 Varm æblekage Blendere 77 Vindruejuice Saftcentrifuger 84 Æble-gulerodsjuice Saftcentrifuger 85 Æble-hybenmarmelade Blendere 80 Æblekage, varm Blendere Æg, kogning af Kogeplader 26 Æggehvider, piskning af Håndpiskere 91 Æggekage med flæsk Termostatpander 111 Æggesmør Blendere 74 Æggestand Termostatplader 28 Øllebrød (Babymad) Blendere 81 Piskning af flødeskum Håndpiskere 91 Piskning af æggehvider Håndpiskere 91 Plumkager Køkkenmaskiner 63 Rasp, brød til Blendere 81 Remoulade Blendere 74 Ribbensteg El-bageforme 107 Ris, løse Termostatplader 28 Rizotto med lever Trykkogere 102 Rugbrød, findeling af Blendere 81 Rød mayonnaise Blendere 73 Rå abrikosmarmelade Blendere 78 Rå frugtmarmelade med cognac Blendere 79 Råkost Håndpiskere 91 Sandkage Blendere 82 Sandwichsmør Blendere 74 Selleribudding Blendere 76 Sellerisuppe Blendere 70 Sildesalat Blendere 75 Skaldyr, isblok til Køleskabe 42 Skibberlabskovs Trykkogere 102 Skinkekroketter Blendere 72 Skinkesmør Blendere 74 Solbær-shake Blendere 78 Solkvikker Blendere 78 Sorbets Køleskabe 43 Spaghetti (makaroni) Trykkogere 101 Spegesild, isblok til Køleskabe 42 Spinatrand Blendere 76 Sprængt oksebryst Trykkogere 103 Sprøjtede fiskefileter Gaskomfurer 19 Stegte hjerter Trykkogere 100 | ||
Rengøring
Brændere, riste, bradepande og plader tages med i almindelig opvask. Det emaljerede eller termolakerede komfur kan i reglen blot rengøres med sulfovand, ligesom ovnen afvaskes med det samme middel. Er ovnen meget fedtet, må den, mens den er varm, tørres med papir fra køkkenrullen, før den vaskes; ellers kan der fås specielle kemiske rengøringsmidler, hvis snavset har sat sig fast. Grillelementet skal kun tørres med en tør klud, når det er koldt, det bliver ikke rigtig snavset, da det opnår så høj en varmegrad under brugen, at fedtet ligefrem brænder af. | ||