Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Smaapigernes Kogebog | ||
Forfatter: | Muus, Mathilde; | ||
Pseudonym: | Fru Constantin | ||
Årstal: | 1906 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Gyldendal | ||
Varianttitel: | Smaapigernes Kogebog - vejledning til at lave rigtig mad | ||
Genudgivelsesår: | 1917 | ||
Sider: | 78 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | børn; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 1 | ||
KÆRE SMAAPIGER!
Synes I ikke, det kunde være morsomt engang imellem om Søndagen at gaa ud i Køkkenet og prøve paa at lave nogle Retter! Naar for Eksempel Pigen havde fri, var det saa ikke interessant, om I kunde paa egen Haand lave Maden! Jeg har nu skrevet en lille Kogebog til Eder. Den skal være blot til eders eget Brug. Vi inddeler Bogen omtrent som den store Kogebog, der har samme Navn og ser ligesaadan ud. Men alle de Retter, der er alt for svære for Eder at lave, er ikke taget med. Dem der findes heri, har jeg gjort mig Umage for at forklare meget tydeligt for Eder, og naar I gør, som der staar, tror jeg ikke, det skal blive vanskeligt for Eder at finde ud af dem. Saadan en lille Pige, der omtrent selv kunde lave Maden en Dag, især hvis hun havde en Søster til at hjælpe sig, var hun ikke nok værd at tage Hatten af for? I slaar op i Registret efter de Retter, I ønsker at lave. Det som skal bruges, samler I sammen paa Bordet, før I begynder. Jeg beder Eder om at læse de første Regler igennem, for jeg vilde gerne have, at de Retter I lavede efter denne Bog, skulde være virkelig gode og veltilberedte. Skulde I dog engang have et lille Uheld, saa tab ikke derfor Humøret. I bliver flinkere og flinkere for hver Gang. Jeg ønsker Eder god Lykke med Arbejdet. C. Constantin. | ||
1. Duesuppe............................ 16
2. Suppe Ris............................ 17 3. Blomkaalssuppe........................ 18 4. Gulerodsuppe.......................... 19 5. Rismelsgrød............................ 20 6. Rismelsvælling......................... 21 7. Semoulegrød........................... 21 8. Semoulevælling........................ 21 9. Slesvigsk Risengrød med Æbler......... 22 10. Sødsuppe.............................. 22 11. Hvid Sagosuppe........................ 23 12. Æblesuppe ............................ 24 Fisk. 13. Kogt Torsk............................ 25 14. Kogte Rødspætter...................... 27 15. Stegt Sild ............................. 27 16. Stegt Rødspættefilet med Blomkaal...... 28 17. Plukfisk i Skaller....................... 29 Eftermad af Kød. Side 18. Duesteg............................... 31 19. Stegte Svinemørbrade................... 33 20. Benløse Fugle.......................... 34 21. Gullasch.............................. 35 22. Hachis................................ 30 23. Finker................................ 37 24. Skinke og Macaroni i Fad eller Skaller . . 38 25. Engelsk Bøf........................... 39 26. Fransk Bøf............................ 40 27. Hakkebøf.............................. 41 Sauces. 28. Brun Sauce............................ 42 29. Lys Sauce............................. 43 Grøntsager. 30. Blomkaal.............................. 45 31. Rosenkaal............................. 4fi 32. Grønne Ærter.......................... 47 33. Kogte Kartofler........................ 47 34. Brunede Kartofler...................... 48 35. Kartoffelsalat.......................... 49 Salater. 36. Tomatsalat............................ 50 37. Daglig Frokostsalat..................... 50 38. Engelsk Kødsalat....................... 51 39. Den falske Hummersalat................ 51 40. Fin Fiske- eller Kød-Salat med Mayonnaise 52 41. Sildesalat.............................. 53 Dessert. Side 42. Maaneskinsbudding..................... 55 43. Appelsin Is............................ 57 44. Citron Is.............................. 60 45. Hindbær Is............................ 60 46. Englevin (en Drik)..................... 60 47. Saftgelé............................... 62 48. Gelé af Øl............................. 62 49. Vingelé, Creme........................ 62 50. Budding med 4 Tallene................. 63 51. Rød Sauce............................. 64 52. Julesne................................ 64 53. Lille Annas Stolthed................... 65 54. Hofdessert............................. 67 55. Den gule Citronfromage................ 68 56. Tyksaks kæreste Æblekage.............. 69 57. Rødgrød............................... 70 58. Rhabarbergrød......................... 71 59. Æblegrød.............................. 72 60. Eriks Svedskekage med Lokomotiv...... 73 61. Arme Riddere......................... 74 62. Risengrynsklatter....................... 75 63. Pandekager............................ 75 Smaakager til Julen. 64. Sandkager............................. 76 65. Fuglereder............................. 76 66. Brune Kager .......................... 77 67. Pebernødder........................... 77 68. Julekage.............................. 78 | ||
Æblesuppe (3 P.). 1/2 Pot Vand, 6 ret store Æbler, Sukker, 3 Spiseskefulde
Kartoffelmel. 1 Kvarter. I koger Vandet, Æblerne skræller I, skærer dem over i 8 Dele, tager Kærnehuset ud, kommer dem i Vandet og koger dem, til de begynder at revne. Saa rører I de 3 Spiseskefulde Kartoffelmel ud i en Pægl (1/4 Liter) koldt Vand, til det begynder at ligne en tynd Vælling og helder dette rask i Gryden med den ene Haand, medens I rører voldsomt hurtigt rundt med den anden, hvori I holder Skeen. Eller ogsaa kan en helde Melet i, medens den anden rører. I kan tro, det er morsomt at se, hvorledes det næsten strax bliver til en fin, klar, jevn Suppe. Nu kommer I Sukker i den, 3 Spiseskefulde omtrent vil være passende hertil. | ||