Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Sund Mad skaber sunde Hjem: Den bedste Kost for sunde og syge. Som Indledning: Kortfattet Ernæringslære af Carl Ottosen | ||
Forfatter: | Thomsen, Nora; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1939 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Dansk Bogforlag | ||
Varianttitel: | Krisemad. Sund Mad skaber sunde Hjem: Den bedste Kost for sunde og syge | ||
Genudgivelsesår: | 1941; 1944; 1956; | ||
Sider: | 267 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | illustreret; læge; vegetarisk; protose; cerealier; | ||
Samlet oplag: | 6 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 7,5 | ||
Et gammelt engelsk Ordsprog siger: "At forebygge er bedre end at helbrede". Det
vil maaske for nogle synes mærkeligt at indlede Forordet til en Kogebog med dette Ordsprog, men sikkert er det, at megen Sygdom kan sættes i Forbindelse med en forkert sammensat og tilberedt Kost. Erkendelsen heraf har ogsaa ført til, at man drøfter dette Spørgsmaal mere aabent end tidligere og ofte ser det behandlet i Dagspressens Spalter. Talrige Kogebøger er skrevet — man vilde maaske mene, en ny er overflødig. Alligevel tror jeg, at Frøken Nora Thomsens Bog vil udfylde en Plads, idet hendes Bog gaar ud paa at lære Folk at lave Mad uden Anvendelse af Kød eller Fisk og ud fra de Principper og den Erfaring, vi paa dette Omraade har haft paa Skodsborg Badesanatorium igennem 40 Aar. Da Æg og Mejeriprodukter er anvendt til Tilberedningen af mange af Retterne, opnaas der stor Variation, og Bogen indeholder forøvrigt baade mere sammensatte Retter og enklere, ligesom ogsaa Raakostretter er medtaget. En Fordel er det tillige, at Bogen indeholder et Diætafsnit, hvorved dens Værdi og Anvendelighed forøges. Frøken Thomsen har foruden at være uddannet Husholdningslærerinde arbejdet i Skodsborg Badesanatoriums Køkken i flere Aar, deraf de sidste to Aar som Køkkenchef og Chef for Diætkøkkenet. Hun er saaledes baade teoretisk og praktisk veludrustet til at være Vejleder paa den ædle Kogekunsts Omraade. A. Andersen, Overlæge. | ||
Abrikosfromage 1 360
Abrikosfromage II 361 Abrikosgrød 403 Abrikossuppe 198 Agurker, saltede 551 Agurker, syltede 523 Agurkesalat 127 Agurkesalat i Mayonnaise 125 Agurk, fyldt 128 Ananascreme 472a Ananasdrik 167 Ananasfromage 365 Ananasgelé 400 Ananasis 426 Ananassalat 145 Ananassauce 318 Appelsindessert I 374 Appelsindessert II 375 Appelsindrik 165 Appelsinfromage 363 Appelsingelé 399 Appelsinkage 450 Appelsinmarmelade I 536 Appelsinmarmelade II 537 Arme Riddere 417 Asier, saltede 550 Asier, syltede 522 Asparges, henkogte 509 Aspargesrist ' 63 Aspargessalat 91 Aspargessuppe 186 Astakage 445 Bagepulver 481 Bananfromage 358 Banansalat 142 Banansalat m/Nødder 143 Bayersk Suppe 187 Berlinerpostej 64 Beuf m/Spejlæg 35 Blandede Grønsager 511 Blomkaal, grilleret 25 Blomkaal, henkogt 508 Blomkaal, indbagt 30 Blomkaal, stuvet 335 Blomkaal ml løse Ris i Tomatsauce 57 Blomkaalsgratin 276 Blomkaalsrand 245 Blomkaalssuppe 185 Blommer, henkogte 497 Blommer, syltede 516 Boller, grønne 210 Boller, kulørte 209 Boller i Sellerisauce 36 Bondepige ml Frugt 378 Bondepige, tilsløret 377 Bondesuppe 179 Bordfedt 160 Brombær, syltede 515 Brune Bønner 67 Brun Bønnesteg 268 Brun Bønnesuppe 194 Brunkaal 328 Brun Løgsauce 292 Brun Sauce I 289 Brun Sauce II 2JO Brun Sauce III Brune Kager Brødsuppe Brødterninger, ristede Brødterninger, ristede, m. Caramel Budding à la Normandie Butterdejg 455 Byggrynsfrikadeller 284 Bønnefrikadeller 269 Bønnepaalæg 151 Bønnepølse 150 Bønner, henkogte 506 Caramelrand 390 Caramelsauce 317 Carnobeuf 285 Cerealsteg 234 Champignonsalat 96 Chiffonadesalat 122 Chiffonadesauce 76 Chilesauce 75 Chokoladedrik 170 Chokoladefromage 359 Chokoladeglasur 480 Chokoladekager 484 Chokoladesauce 316 Citroncréme 476 Citrondrik 166 Citronfromage 364 Citronpie 407 Citronsmør 310 Citronsuppe 197 Clairmont, Suppe a la 178 Crémeboller 463 Crémeboller, billige 465 Crémeis 427 Crémesauce I 313 Crémesauce II 314 Crémesauce, raa 315 Creme til Medailler 473 Creolgratin 31 Creolsauce 294 Drueæbler 368 Ellens Risrand 34 Engelsk Spinat 13 Fars til Gratin I 273 Fars til Gratin II 274 Fars til Gratin III 275 Fersken å la Condé 408 Figenkage 384 Figenpølse 155 Finsk Brød 483 Firkanter (Wienerbrød) 463a Flødefromage 354 Flødekranse 482 Flødesauce, sur 78 Fløjlsgrød 8 Forloren Mayonnaise 69 Franskbrød Franskbrødsboller 212 Franske Kartofler 348 Fransk Salat 84 Frikassé, veg 17 Frisk Frugt 406 Frokostbrød 443 Frugtgelé 398 Frugt-Gemysesalat I 131 Frugt-Gemysesalat II 132 Frugtkage 449 Frugtklidgrød 9 Frugtsalat 138 Frugtsalat af tørret Frugt 144 Frugtsalatsauce I 79 Frugtsalatsauce II 80 Frugtsalatsauce III 81 Frugtsauce 312 Frugtte 162 Fuglereder 218 Fuglereder ml stv Grønsager 21 Fyldt Agurk 128 Fyldt Hvidkaal 248 Fyldte Kartofler 350 Fyldt Linsesteg 272 Fyldte Løg 250 Fyldt Nuttolene 262 Fyldt Selleri 251 Fyldt Steg I 232 Fyldt Steg II 233 Fyldte Tomater 124 Fyldte Tomater 249 Gelé, raa 543 Gelérand ml Grønsager 146 Gemysegratin 277 Gemysesalat Gemysesalat ml Svesker 133 Gemysesoufflé 48 Glutenpie 416 Glutenrand 228 Grahamsboller 213 Grahamsboller 440 Grahamsbrød 428 Grahamsgrød ml Dadler 1 Grahamsgrød ml Æbler 2 Grahamskage 444 Grahamstvebakker 439 Græskar, stegt, I 281 Græskar, stegt, II 282 Græskar, syltet 524 Græskar, syltet som Ananas 525 Græskarfromage 355 Græskarmarmelade 532 Græskarrand 244 Grønkaal, stuvet 332 Grønkaalsrand 243 Gronkaalssuppe 190 Grønlangkaal 19 Grøn Ost 158 Grønsager i Gelé 147 Grønsager, indbagte 29 Grønsagsragout 16 Grøntret 256 Grønærter, henkogte 505 Grønærter, stuvede 337 Grønærter-Gulerødder, stuv 338 Grønærtepurée 153 Grønærterand 240 Grønærtesuppe 193 Gulerod, grilleret 28 Gulerodsbeuf 61 Gulerodskrustader ml Kartoffelsalat 20 Gulerodsmarmelade I 534 Gulerodsmarmelade II 535 Gulerodsrand 238 Gulerodssalat I 113 Gulerodssalat II 114 Gulerodssalat III 115 Gulerødder, brunede 334 Gulerødder, henkogte 507 Gulerødder, stuvede 322 Gul Ærtesuppe 192 Havregrød, raa 10 Havrekiks 436 Havremakroner 491 Havrerødder, stuvede 321 Herresalat 116 Hestesko 487 Hindbær, henkogte 499 Hindbær, syltede 512 Hindbæris 424 Hindbærrist 421 Hindbærsaft 545 Hofdessert 372 Hollandaisesauce 304 Hollandaisesauce, falsk Horn 441 Horn, Wienerbrøds- 4531, Hvedekiks 437 Hvedesteg 237 Hvidkaal, fyldt 248 Hvidkaalsfrikadeller 60 Hvidkaalsrand 241 Hvidkaalssalat 118 Hvidkaalssalat ml grøn Salat 120 Hvidkaal, stuvet 327 Hvidkaalssuppe, brunet 174 Hyben, syltede 521 Hyldebærdrik 163 Hyldebærsaft 547 Indbagte Porrer 255 Irske Frikadeller 254 Irsk Stuvning 15 Italiensk Salat 83 Jordbær, henkogte 498 Jordbær, syltede 513 Jordbærfromage I 366 Jordbærfromage II 367 Jordbæris 425 Jordbærkage 412 Jordbærkoldskaal I 203 Jordbærkoldskaal II 204 Jordbærrist 420 Jordnøddefars I 257 Jordnøddefars II 258 Jordnødderand 264 Jordskokker, brunede 329 Julesalat 130 Juliennesuppe 171 Kaalrabi, stegt 283 Kaalrabi, stuvede 325 Kaalrouletter 24 Kaffe 161 Kaffekager 488 Kakaoglasur 479 Kamme, Wienerbrøds- 463 Kanelstænger 492 Kartoffelmos 351 Kartoffelrand 252 Kartoffelsalat I Kartoffelsalat II Kartoffelsalat III Kartoffelsalat IV Kartoffelsalat V 112 Kartoffelsoufflé 47 Kartoffelsuppe 183 Kartofler, bagte 349 Kartofler, sukkerbrunede 346 Kartofler, brunede 347 Kartofler, franske 348 Kartofler, fyldte 350 Kastanjer, glacerede 345 Kastanjer, kogte 343 Kastanjer, ristede 344 Kastanjesteg 267 Katrineblommedessert 393 Katrineblommekage 392 Kejseræg 216 Kirsebær, henkogte 500 Kirsebærsuppe 200 Klejner 495 Klidbrød 429 Knækbrød 434 Kogte Æg 52 Kokosdessert 380 Kokosfromage 362 Kokosmakroner 490 Kongelig Dessert 383 Korendekager 493 Krustader 42 Kræmmerhuse 467 Kvamskage 446 Kærnemælksfromage 352 Kærnemælksgrød 6 Kærnemælkskoldskaal 202 Kærnemælksost 157 Kæmemælkssuppe 195 Kørom 205 Kørvelsuppe 191 Lagkage I 470 Lagkage II 471 Lagkagecréme 272 Lieret Sauce 296 Linsebeuf 271 Linsefrikadeller 270 Linser ml Æbler og Svesker 66 Linsemakroner 459 Linsesteg, fyldt 272 Lobescoves 287 Log, fyldte 250 Løg, stuvede 333 Løgsauce, brun 292 Logsauce, hvid 298 Løgsuppe 182 Maizenabudding 388 Maizenagrød ' Majlænderkranse 494 Maj roer, stuvede 326 Majssuppe 1^1 Makaronibeuf 280 Makaronibudding 229 Makaronigratin 279 Makaronirand 231 Makaronisalat 88 Makaroni, stegt 39 Makaronitimbale 230 Makaroni i Tomatsauce 38 Makedonisk Salat 86 Makrondessert 376 Mandelmasse 472a Mandelæbler 370 Mannagrynsbudding389 Mannagrynsklatter 419 Marinade I 72 Marinade II 73 Mayonnaise 68 Mayonnaise, forloren 69 Mayonnaise, grøn 71 Mayonnaise, rød 70 Medailler 461 Melboller 208 Mimosesalat 98 Munkeret 247 Mælkesauce 297 Mørdejg 456 Mørdejgskager 460 Napoleonskager 458 Nougatfromage 357 Nougatkager 462 Nudler 37 Nuttolenebeuf 261 Nuttolene, fyldt 262 Nælder, stuvede 342 Nøddekoteletter 266 Nøddesteg 265 Olivensalat 93 Olivensauce 293 Omelet 49 Orientalsk Sauce 302 Ostecroutons 222 Ostesalat 101 Ostesmør 159 Ostesoufflé 50 Ostevandbakkelser 223 Ost, grøn 158 Pandekager 468 Pasteuriseret Saft 548 Pastinak, grilleret 27 Peberrodssauce 301 Peberrodssmør 308 Perlefromage 396 Persille, saltet 552 Persillesauce 299 Persillesmør 307 Pocherede Æg 219 Pocherede Æg paa Rist 53 Porrer, henkogte 504 Porrer, indbagte 255 Porrer, stuvede 323 Porreblade, stuvede 324 Postejer 40 Protose a la I B 23 Protose i orientalsk Sauce 22 Protosekoteletter 263 Protoserand I 259 Protoserand II 260 Protosesalat I 94 Protosesalat II 95 Purløgssauce 300 Pærer i Creme 371 Pærer, henkogte 502 Raakostanretning 136 Raakostsalat 126 Raa Radisesalat 134 Rabarbermarmelade 533 Rabarbersuppe 201 Radisesalat 99 Remouladesauce 82 Rester, Anvendelse af 286 Ribs, henkogte 503 Ribs, rørte 517 Ribs, syltede 514 Ribsgelé 539 Ribssaft 544 Ribs-Hindbærsaft 546 Ris a l'amande 397 Ris, bagt 5 Ris å la Carolina 32 Ris, løse 224 Ris, løse, ml orientalsk Sauce 59 Risengrynskage 414 Risgratin ml Marengs 415 Risklatter 418 Rislobescoves 288 Rismelsboller 211 Risrand 214 Risrand, brun 235 Rissteg, hvid 236 Ristoppe 215 Risvandgrød ml Abrikos 4 Risvandgrød ml Æbler 3 Rosenkaal ml løse Ris i Smørsauce 58 Rosenkaalsrand 246 Rosenkaal, stuvet 336 Roulade 454 Rugbrødscreme 356 Rugkiks 435 Rundstykker 442 Russisk Dessert 385 Russisk Salat 85 Russisk Salatsauce 77 Rødbedebeuf 62 Rødbedeblade, stuvede 330 Rødbedepaalæg 154 Rødbedesalat I 104 Rødbedesalat II 105 Rødbedesalat, malet, I 102 Rødbedesalat, malet, II 103 Rødbedesalat, varm 106 Rødgrød 401 Rødkaal 341 Rødkaalssalat 119 Rød-Hvidkaalssalat 121 Rød Salat 87 Rod Skodsborgsalat I 102 Rød Skodsborgsalat II 103 Røræg I 43 Røræg II 44 Røræg ml Tomatpurée 45 Saft, raa 549 Saftdrik 168 Saftsauce 311 Sagosuppe, gul 190 Salat Cabaret 107 Salat, grøn 129 Salatsauce 4 Sandkage 447 Sauce til stv Grønsager 319 Selleri, fyldt 251 Selleri, grilleret 26 Sellerihachis 1° Sellerirand 239 Sellerisuppe 184 Sigtebrød 430 Sirupskage 452 Skandinavisk Salat 137 Skorpebrød 433 Skorzonerrødder, stuvede 320 Skovbund 413 Sky til Paalæg 149 Smørkage 464 Smørrebrodsbudding 391 Smørsauce, lys 295 Smør, rørt 306 Smørcréme I 474 Smørcréme II 475 Snittebønner, saltede 553 Snittebønner, stuvede 340 Sodakage 453 Solbærgelé 541 Sommersalat 135 Sommersuppe 172 Soufflé ml Grønsager 46 Specier 496 Spejlæg ml Chiffonade 55 Spejlæg ml Kartoffelsalat 54 Spejlæg paa Rist 51 Spinat a la Skodsborg 11 Spinat, engelsk 13 Spinat ml Fluesvampe 12 Spinat paa Rist 14 Spinatgratin 278 Spinatrand 242 Spinat, stuvet 331 Spinatsuppe 189 Steg, fyldt, I 232 Steg, fyldt, II 233 Stikkelsbærgelé 538 Stikkelsbærgrød 402 Sveskedessert 382 Sveskegrød 404 Sukkerglasur I 477 Sukkerglasur II 478 „Sylte" 156 Tarteletter 41 Terningkage 448 Tilsløret Bondepige 377 Tomat-Agurkesalat 123 Tomatbeuf 33 Tomatgelé 148 Tomater, fyldte 124 Tomater, fyldte 249 Tomater, henkogte 510 Tomater, syltede, grønne, I 528 Tomater, syltede, grønne, II 529 Tomater, syltede, røde (sure) 526 Tomater, syltede, røde (søde) 527 Tomat-Kartoffelsalat 97 Tomatmarmelade 531 Tomatpurée 530 Tomatsauce 303 Tomatsmør 309 Tomatsuppe 188 Tomat-Æggesalat 100 Trifli 379 Tutti-Frutti 373 Tvebakker 438 Tykmælk 206 Tykmælk, oppisket 207 Tyske Kager 486 Tyttebærgelé 540 Tyttebærris 387 Tyttebær i Vand 520 Tyttebær, rørte 519 Tyttebær, syltede 518 Urtesalat 90 Urtesuppe, klar, ml Boller 175 Urtesuppe, klar, ml Kejseræg 176 Urtesuppe, klar, ml Risrand 177 Urtesuppe, lieret 180 Vafler 469 Waldorfsalat 140 Valnødkage 409 Vandbakkelser 466 Vanilleblancmange 353 Vanilleis 423 Vanillekranse 485 Wato-Nøddekage 451 Vegetariske Frikadeller 253 Vegetarisk Frikassé 17 Vegetarisk Kraasesuppe 173 Vegetarisk Postej 152 Vegetarisk Rand 225 Wienerbrød 463 Wienerbrødsdejg 457 Vintersteg 226 Voksbønner, stuvede 339 Vørtebrød 432 Yndlingssalat 92 Æble-Daddelsalat Æbledessert 381 Æbledrik 169 Æblegelé 542 Æblegrød 405 Æblekage I 394 Æblekage II 395 Æblepie I 410 Æblepie II 411 Æbler, bagte 386 Æbler, henkogte 501 Æbler i Creme 369 Æblerist 422 Æble-Rosinsalat 139 Æggepunch 164 Æggestand i Form 217 Æg i Tomat 65 Æg, kogte 52 Æg, Opbevaring af 554 Æg paa Rissokkel 56 Æg, pocherede 219 Æg, pocherede, paa Rist 53 Ærtesalat 89 | ||
Kogte Salater.
Til alle disse Salater er Vægten, hvor intet andet er anført, beregnet efter kogte Ingredienser. 83. Italiensk Salat. SO g Grønærter 80 g Gulerod 40 g Makaroni lidt reven Peberrod Mayonnaise Den kogte Makaroni skæres med en riflet Urtekniv i ca. 2 cm lange Stykker. Blandes med Ærterne og de i smaa Firkanter skaarne Gulerødder. Røres derefter i Mayonnaisen og smagsættes med lidt reven Peberrod. Finthakket Persille drysses over, naar Salaten serveres. | ||