Detaljer |
Indledning |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Den Bedste Mad | ||
Forfatter: | Herløv-Müller, Elisabeth; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1951 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Thorkild Becks Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 244 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | illustreret; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 12,5 | ||
Aborre a la Blå-Porten 122
Aborre- el hvillingefilet'er, sommertidens 123 Abrikossauce 109 Agurkesauce 105 Amerikansk frugtsalat 211 Ananasråcréme 109 And, kold 200 Ansjosbiks 27 — brød, varmt 15 — budding 28 Ansjoser 28 — marinerede 29 Ansjos i fad 30 — lækkeri 29 Ansjos- og silderetter 21 Ansjos, rensning af 28 — ret, gratineret 30 — salat 29 — spækket torsk 139 Appelsincréme 216 — fromage 216 — ris 216 — råcreme 109 — suppe 215 Appetitfad 30 Argentina pandekager 39 Asparges, kogte 62 — stuvede 62 — suppe 91 Augustret 69 Baconomelet 49 Bedekød,, braiseret 156 Biksemad, pølse- 195 Blandet grønsagsfad 66 Blodbudding (m groft mel) 189 — stegt 188 — (tilberedt m brod) ____ 188 Blodpandekager, små 189 Blomkål, kogt 60 — lynfrossen 60 — stuvet, lynfrossen 65 — stuvet 65 — m svampestuvning, gratineret 68 Blomkålspurésuppe 92 Blomkål m æggestand 69 Blommekage 215 Blåbæromelet, fin 38 Bogkartofler 60 Boller af kogt fisk 131 Bouillon-kartofler 59 Braiseret bedekød 156 — hvidkål 60 Braiseret kalvetunge — oksetunge Brasede kartofler Brasen el anden karpefisk, kogt Brun sauce til steg Bruxcllessalat Brystflæsk, ovnstegt Brødbudding, glaseret Brodterninger, ristede Budding, ansjos- — blod- (m groft mel) — blod- (tilberedt m brod) — byggryns-, bagt — fars-, m kartoffelmos — glaseret brod- — karamel- — klipfiske- — lækker lever- — makaroni- — Manchester- — manna- el polentagryns-, glaseret — manna- el polentagryns-, kold — risengryns- — silde- — stegt blod- — svensk »Plått«-, m svampe Byggrynsbudding, bagt Bygmelsgrød Bærpie Bøf Lindstrøm — m løg — Rydberg Bøffer, røgede Bøf Stroganoff — tartar -- ristet Bønner m ostesauce og svampe Carrysauce Champignonssauce — suppe Chateaubriand Chocoladebidder — fromage, fin — karameller — lagkage — sauce, varm — suppe Citroncréme — råcreme — sauce 186 Citronsauce (til dessert)---- 108 186 — suppe, klar 215 59--legeret 215 Citrussalat 210 117 Crème, appelsin- 216 105 — billig vanille- 110 80 — citron- 211 160 — fin 110 224 Cumberlandssauce 108 14 28 Dampet kvabbe (knude) 123 189 Dampkogt sild 26 188 Dansk sildesalat 26 46 — skinkepie 45 185 Delikatesse-fad 54 224 — sild m mayonnaise 25 224 Desserter, lagkager og sode 136 supper 207 188 Dessert, melon- 209 43 Dildsauce 106 223 Eftersommersalat 209 35 Efterårsfiskeret, fin 121 — suppe 91 35 Elefantøren 162 36 28 Farsboller, kogte 185 188 — budding m kartoffelmos 185 86 Farseret gedde 131 46 — hvidkålshoved, brunet 71 34 Fars og log i fad 74 220 — roulade 177 181 — roulader, små 184 161 Fattige riddere 39 162 Filet'er, makrel- el silde-, 183 ristede 141 162 — Mollerkonens stegte fiske- 137 181 — pikante fiske- 137 182 — rensning af færdigkøbte 114 — stegte fiske-, m svampe 137 85----tomater og æbler 137 106----æbler og løg 138 106 Filet, fiske-, m forårspynt 119 96 — kalve-, à la Oscar 164 162 — okse 154 229 Finsk fårestuvning 171 217 Fisk à la Grand 121 229 — boller af kogt 131 227 Fiskeanretning i gelé, fin 127 109 Fiskeboller, gratinerede 134 215 — hjemmelavede 130 211 — m citronsauce 131 109 Fiskefars 127 120 — fin 130 Fiskefars, hurtiglavet — i sauce — m grønsager — timbaler Fiskefilet'er m svampe --tomater og æbler, stegte --æbler og løg — Mollerkonens stegte — pikante — ristede makrel- el silde- Fiskefilet m forårspynt Fiskegratin Fiskegratiner og -buddinger Fiskegryde Fiske- og muslingeret, gratineret Fiskeret, dekorativ — fin efterårs- — Lucullus — lækker -- kold Fiskeretter — stegte Fiskeroulader m rejer Fiskesalat Fiskesauce, billig (m variationer) Fiskestuvning — røget, m æg Fiskesuppe Fisk, god, kogt — i fad --sennepssauce --skaller, kold — m dild i fad, røget --svampe, flødestegt ---gratineret --æggestand, letsaltet ---røget — ovnstegt, fyldt — på spinat — ristet — røget, m mayonnaise — tomat- Fladfisk, rensning af Flæskebrisoletter, stegte — dyppelse — farsroulader Flæske- og grønsagsgryde — omelet, fin (bagt i ovn) — pandekager, fine tynde — roulade m fars — roulader, Special — steg, ovnstegt Flæsk, stegt m løgsauce — — paneret Flødekarameller Flodekaramelsauce Flødestegt fisk m svampe Forårs nældesuppe — suppe Fransk grøntsagssuppe — løgsuppe — omelet — ærtestuvning Frikadeller af kogt fisk 130 Frikadeller, døde 174 130 — lever- 187 130 — makrel- 143 130 — silde- 27 137 Frikassé, kalve- 169 — lamme- 169 137 — sauce 105 138 Frokostsild 134 137 Fromage, appelsin- 216 137 — fin chocolade- 217 141 — nougat- 216 119 Frugt i gelé 213 135 — kompot 208 132 — og grønsalat i citron- 124 dressing 76 — salat 209 133--amerikansk 211 126--fin 211 121 — — i syrlig dressing 76 133 Frugtsavarin 222 132 — soufflé 223 126 — suppe 214 111 Fyldte æbler 219 136 Fyldt melon 210 122 Får i kål 170 126 Gedde (helt), ovnstegt 139 104 — (sandart), farseret 131 125 Glarmestersild 22 55 Glaserede jordskokker 62 97 Glaseret brodbudding 224 114 Gourmetsild 25 119 Grahamsgrød m æbler 35 123 Grapefrugtsalat 210 127 Gratinerede fiskeboller 134 135 — grønsager 67 138 — — m kartoffelmos 68 132 Gratineret ansjosret 30 135 — blomkål m svampestuv- 135 ning 68 139 — fiske- og muslingeret 133 120 — fisk m svampe 132 140 — hummer 148 82--og muslinger 149 132 — løgsuppe 96 113 '— makaroni- og tomatret 44 181 — medisterpolse m grøn- 173 sager 189 180 ¦— muslingebrod 16 172 — oste- og mandelbrod 15 36 — sardinbrod 15 36 — svampe- og pølseret 83 159---tomatret 84 165 — tunfisk 134 160 Gratineringssauce 68 166 Gratin, fin jordskoks- 70 165 — fiske- 135 228 — grønsags- 69 109 — lunch- 73 138 — makaroni- 41 94 — silde- 28 90 Gravlaks 143 90 — makrel 144 96 — sild 143 48 Grydesteg 154 64 Gryn-, mel- og makaroniretter 34 131 Grød, bygmels- 34 Grød, Grahams-, m æbler 35 — havre 35 — grov havre- og hvedeklids- 34 — hyben- (friske hyben) 214 — jordbær 213 —- manna- el polenta- 35 — og -kompot, svedske- 208 — risen- 36 — rugmels- 34 — smør- 35 Grønkål 95 Grønsager, gratinerede 67 — i gelé 75 — m kartoffelmos, gratinerede 67 Grønsagsfad, blandet 66 — gratin 69 — gryde 70 — postejer 72 — retter, salater og svampe 57 — suppe, fransk 90 --hurtiglavet 89 — — klar (Juliennesuppe) 89 --legeret 90 Grønsalat, fin 75 Gulerødder m løg, stuvede 64 Gule ærter m flæsk 102 --på sømandsvis 102 Gås, stegt 204 Hakket kød, retter af 174 Hamburgerkoteletter 164 — ryg, kogt 171 Hane, ung stegt 202 Havregrynstarteletter m bær og flødeskum 224 — grød 35 — melsvælling 35 --og hvedeklidsgrød, grov 34 Herregårdshøns 199 Hindbærparfaitis 219 Hollandsk sauce 107 Hotch-potsuppe 99 Hummer, gratineret 148 — kogt 145 — og muslinger, gratinerede 149 — sauce 107 — suppe 98 Hverdagsrøræg 49 Hvidkål, braiseret 60 — kogt, m flæsk el skinke 173 — stuvet 65 — suppe m flæsk 99 --syditaliensk 100 Hvidkålshoved, brunet, farseret 71 Hybengrød (friske hyben) 214 Hyben- og æblesuppe 215 — sauce 108 — suppe (friske hyben) 215 --(tørrede hyben) 214 Højsommersuppe 90 Høne, stegt 202 Høns, herregårds- 199 — Høns m bacon og svampe, (rest af) 206 Høns m grønsager, unge kogte 197 Høstsalat 79 Hårdkogte æg 48 Indmad, retter af 185 Irsk stuvning 170 Is, hindbærparfait- -219 — jordbærparfait- 219 Islagkage 219 Is, Parfait- 219 — vanille- 218 Italiensk gryde 169 — makaroniret i fad 42 — salat 81 — spaghettiret 42 — suppe 100 Jansons fristelse 30 Jordbærgrød 213 — parfait-is 219 Jordskokker, glaserede 62 Jordskoksgratin, fin 70 — suppe 93 Julesalat 77 — kogt 62 Junicroutons' 55 Jægerflæsk 160 — kylling 201 — sauce 106 Kage, blomme- 225 — messina- 226 Kager, desserter og søde supper 207 Kalkun, stegt 203 Kalve- cl lamme-roulade m rødder 157 — filet å la Oscar 164 — frikassé 169 — kyllinger m flødesauce 166 — steg som vildt 156 — timbale, fyldt 183 — tunge, braiseret 186 Kandiserede ribs m isafkølet creme 212 Kanin i citronsauce 206 Karamelbudding 224 Karameller, chocolade- 229 — fløde- 228 — konfekt m m 227 Karbonadepølser i pyramide 193 — m log og spaghetti, røget 193 Karbonader, silde- el makrel- 142 Kartoffelboller m pølsefyld 73 — ølandske 73 Kartoffel- og rødbedesalat 80 — pandekager m flæsk 73 — salat 80 Kartofler, brasede 59 — kogte 59 — skånske 59 Kaviarbrød, stegt 15 — sauce 104 Kejsersuppe 100 Klar citronsuppe 215 — grønsagssuppe 89 »Klimp« 20 Klipfiskebudding 136 Klipfisk m æggesauce 124 Kogt asparges 62 — blomkål 60 — brasen el a karpefisk 117 Kogte farsboller 185 — fyldte småsild 119 — kartofler 59 — krebs 146 — laksefisk m fin løgsauce 115 — majskolber 62 — muslinger 147 — unge høns m grønsager 197 Kogt fisk, boller af 131 — god fisk 114 — hamburgerryg 171 — hummer 145 — hvidkål m flæsk el skinke 173 — julesalat 62 — krabbe 146 — lammebryst m rødder, brunet 170 — lammekød, sprængt 169 — makrel 117 — pølse m råstuvede kartofler 189 — rødkål 60 — sprængt svinebov 172 — stenbider 118 — suder 118 — surkål 60 — tunge 185 — ål 118 Kold and 200 — eller varm laks 116 Kolde æg i pikant sauce 56 Kold fisk i skaller 127 — lækker fiskeret 126 — æggeret m grøn sauce 55 Koldskål, kærnemælks- 215 — saft- 212 Kompot, frugt- 208 — og grød, svedske- 208 — rabarber 208 Konfekt, karameller m m 227 Korendesauce 105 Koteletter, gratinerede m ost 163 — Hamburger- 164 — lamme- 163 Krabbe, kogt 146 — salat 151 Krebsesoufflé 149 — suppe 98 Krebs, kogte 146 — m blomkål 150 Kroketter, svampe- 85 Kræmmerhuse m crémefyld 225 Kvabbe (knude) dampet 123 Kvarg (skørost) 33 Kylling, jæger- 201 — stegt 200 Kærnemælkskoldskål 215 Kødboller, svenske 179 — til suppe 20 Kødfars 175 Kødfars m grønsager 177 — m røget smag 177 — gryde, svensk 169 — i form 176 — pølse m kartofler og porrer 190 — retter 152 — suppe, skånsk 100 Kørvelsuppe 94 Kåldolmer 182 — tyrkiske 183 Kål- og æblesalat 79 Lagkage a la minute 227 — chocolade- 227 — is 219 — m bær 225 Lagpandekage m chocolade- karamelsauce 38 Lagpandekager 37 Laksefisk m fin løgsauce, kogte 115 Laks, grav- 143 — spinat- 120 — kold el varm 116 Lammebryst m grønsager, sprængt 171 — m rødder, brunet, kogt 170 — stegt 157 Lammefrikassé 169 — koteletter 163 — kød, kogt, sprængt 169 — ragout 171 — steg 156 Legeret citronsuppe 215 — grønsagssuppe 90 Lertallerkensild 26 Letsaltet fisk m æggestand 135 Leverbudding, lækker 188 — frikadeller 187 — m bacon, stegt 186 — postej 188 Lucullus fiskeret 133 — schnitzel 164 Lunchgratin 73 Lungemos 187 — stegt 188 Løg og fars i fad 74 Løgsauce, fin 116 Løgsuppe, fransk 96 — gratineret 96 Løse ris 45 Maizena vælling 35 Majroer, stuvede 66 Majskolber, kogte 62 Majs, stuvede 62 Makaronibudding 43 Makaroni el spaghetti i tomatsauce 41 — gratin 41 — kogte 41 — mel- og grynretter 34 — og tomatret, gratineret 44 — omelet 45 — ret i fad, italiensk 42 — salat 82 Makaroni, stuvet 41 Makrel- el sildefilet'er, ristede 141 Makrel el sild, fyldt, stegt 141 Makrel- el sildekarbonader 142 — frikadeller 143 — grav- 144 — kogt 117 — m svampe, stegt 140 — salat 125 Manchesterbudding 223 Mandelbrod (Rige riddere) 39 — gratineret oste- og 15 — rabarber 221 — sauce 109 — æblekage 222 Manna- el polentagrynsbud- ding, glaseret 35 ---kold 35 Manna- el polentagrod 35 Mannagrynsvæling 35 Marcipan 227 Marengspandekager, fyldte 37 Marengs suisse 222 — æble- 222 Marinerede ansjoser 29 — røgede sild 82 — sild 21 Martsgrønsagskabaret 66 Mayonnaise, grøn 108 — ægte 108 — uægte (m afbagning) 107 Medisterpølse m grønsager, gratineret 189 Mel- makaroni- og grynretter 34 Melondessert 209 — fyldt 210 Messinakage 226 Mixed-grill 161 Mos, lunge- 187 — stegt lunge- 188 Muslingebrød, gratineret 16 Muslinger, kogte 147 — og hummer, gratinerede 149 Muslingesauce 107 — suppe 98 Mælkehat, rød, i fad 84 — sauce (m variationer) 104 Møllerkonens stegte fiskefileter 137 Mørdejssvampe m ostecreme 18 Nougatfromage 216 Nyresauté 187 Oksefilet 154 — halesuppe 99 — roulader 166 — tunge, braiseret 186 Omelet, Bacon- 49 — blåbær- 38 — fin flæske- 36 — fransk 48 — makaroni- 45 — m syltetøj 40 — pølse- 49 — sommer- 37 Omelet, svensk 48 omelette paysanne 49 Ostebrød, ristet 14 — ¦— tomat- og 15 — stegt 15 — varmt 14 Ostekiks 18 — kugler 19 Oste- og mandelbrod, gratineret 15 Ostepinde 17 — postejer, små 32 — retter 31 — salat 32 — sauce 104 — soufflé 32 — stænger 17 — suppe 96 — tarteletter 18 Ost og tomater i fad 32 --æg i fad 32 — æggestand m 32 Overskårne æg 47 Overtrækschocolade, erstatning for 228 Ovnstegt brystflæsk 160 — flæskesteg 160 — fyldte fisk 139 — gedde (helt) 139 — pølse m grønsagsfad 190 — il 140 Paneret pølse 195 — stegt flæsk 165 Pandebøf, svensk m løg 180 Pandekage, fin flæske- 36 — lag- 37 --m chocoladekaramel- sauce 38 — pyt m grønsager 39 Pandekager 36 — Argentina 39 Pandekageret m svampe, lækker 87 Pandekager, fine, tynde flæske- 36 — fyldte marengs- 37 — kartoffel-, m flæsk 73 — små blod- 189 — russisk 38 Parfait-is 219 Peberrodssauce 104 Persille- el purløgssauce 104 Pie, bær- 220 — rabarber 221 — skinke- 45 — æble- 220 Pikante fiskefileter 137 Pilaff-ris 46 Plukkød 173 »Plätt«-budding m svampe, svensk 86 Pocherede æg 48 Porre- og kartoffelsuppe 89 --tomat i fad 74 Postejer, grønsags- 72 — små oste- 32 Potkas 33 Pølsebiksemad 195 — fad, blandet, varmt 194 --m kartoffelmos, varmt 194 — gryde 190 — i fad i9i — m grønsagsfad, ovnstegt 190 --råstuvede kartofler, kogt I89 — og kartoffelsalat so --rosenkålsgryde 190 — omelet 49 — paneret 195 — skåle m forskelligt fyld 191 — rest i fad 196 — ret, svensk 195 — retter 189 Purløgs- el persillesauce 104 Purésuppe af henkogte grønsager 95 — på friske grønærter 95 Pærer i Citroncréme 212 Påskeæggeret 52 Rabarberkompot 208 — pie 221 Radisesmørrebrød 93 Ragout, lamme- 171 Rasp-kartofler 59 Ravioli m svampe 45 Rejer m blomkål 150 Rejesauce 106 — stuvning m æg 55 — suppe 98 Remouladesauce 108 Rensning af ansjos 28 --fladfisk 113 ---rundfisk 112 — — spegesild 21 Retter af fugle 197 --skaldyr 145 Ribbenssteg, stegt 160 Ribs m isafkølet creme, kandiserede 212 Rige riddere el mandelbrød 39 Risengrynsbudding : 36 — grød 36 Ris, appelsin- 216 — løse 45 Risotto 46 Ris, Pilaff- 46 — toppe 46 Ristede brødterninger 14 — silde- el makrelfilet'er l4l Ristet bøf, tartar 182 — fisk 140 — ostebrød 14 — tigerøje 29 — tomat- og ostebrød 15 Roastbeef, moderne 153 Roulade, fars- 177 — fiske-, m rejer 122 — flæske-, m fars 159 — kalve- el lamme- 157 — okse- 166 Roulader, flæskefars- 180 — små fars- 184 Roulader, flæske- Spécial - 165 Rugmelsgrød 34 Rulleål H» Russisk pandekage 38 Ryper, stegte 204 Rødbedesalat 80 — suppe 95 Rødgrød 213 Rødkål, kogt 60 Rød mælkehat i fad 84 Rødspætte, stegt 138 Røgede bøffer 183 — karbonadepølser m løg og spaghetti 193 — sild, marinerede 82 Røget fiskestuvning m æg • 55 — fisk m dild i fad 135 — — — mayonnaise 82 —--æggestand 135 Røræg, hverdags- 49 — m pølser 52 Råcreme, ananas- W9 — appelsin- 109 — citron- 109 Råkostfad 78 — salat m fløde 79 Saftkoldskål 212 — sauce (på rå saft) 108 --(på syltet saft) ---- 1°8 Salat, amerikansk frugt- ¦ 211 — ansjos- 29 — Bruxelles- 80 — citrus- 210 — dansk silde- 26 — eftersommer- 209 — fin grøn 75 --frugt- 211 — fiske- 126 — frugt- 209 --i syrlig dressing 76 --og grøn-, i citron-dressing 76 — grapefrugt- 210 — høst- 79 — italiensk 81 — jule- 77 --kogt 62 — kartoffel- 80 --og rødbede- 80 — krabbe- 151 — kål- og æble- 79 — makaroni- 82 — makrel- 125 — m røget fisk 82 --og spinatsuppe * 93 — oste- 32 — pølse- og kartoffel- 80 — rødbede- 80 — råkost-, m fløde 79 — suppe 93 — svensk, grøn 75 --silde- 25 — tomat- 76 — vinter- 81 Sandwiches 12 Sardinbrod, gratineret 15 Sauce 103 - abrikos- 109 - af friske bær 109 - agurke- 105 — billig fiske-, (m variationer) 104 - brun til steg 105 — carry- 106 - champignons- 106 citron- 120 --(til dessert) 108 - Cumberlands- 108 dild- 106 - flødekaramel- 109 - frikassé- 105 - gratinerings- 68 - hollandsk- 107 - hummer- 107 - hyben- 108 - - jæger- 106 - kaviar- 104 - - korende- 105 - - løg-, fin 116 mandel- 109 - muslinge- 107 - mælke- (m variationer) 104 - oste- 104 - peberrods- 104 - persille- el purløgs- 104 _ - reje- 106 - remoulade- 108 saft- (på rå saft) 108 --(på syltet saft) 108 _ - senneps- 105 -- til skaldyr 107 - skum- 109 - smør-, (billig) 105 « - svampe- 106 —• tartar- 108 tomat- 105 _-varm chocolade- 109 - ægge- 105 -savarin, frugt- 222 Savoykål, stuvet 65 Schnitzel Lucullus 164 Selleri- og svampestuvning 65 - purésuppe 92 Sennepssauce 105 Sild, dampkogt 26 - - delikatesse-, m mayon- naise 25 Sildeanretning, lækker 23 biks 27 - - budding 28 Silde- el makrelkarbonader 142 - - frikadeller 27 - - gratin 28 - portemonnaier 142 - - salat, dansk 26 _--svensk 25 Sild el makrel, fyldt, stegt 141 _--og ansjosretter 21 frokost- 134 _ - glarmester- 22 _ - Gourmet- 25 - - grav- 143 - - i remoulade 25 Sild i slåbrok 142 — lertallerken- 26 — marinerede 21 --røgede 82 — m løg og flødesauce, stegte 141 — — porrer og tomat 124 --sur flødesauce 22 — sommer- I (m fløde) 24 — — II (m krydret sauce) 24 — spege-, i slåbrok 27 — stegte 136 — stegt spege- 27 Skaldyr, retter af 145 Skinkepie, dansk 45 Skorstensfejere 142 — på skærgårdsvis 142 Skumsauce 109 Skørost (Kvarg) 33 Skånske kartofler 59 — kallops 168 Skånsk kødsuppe 100 »Slik« i små forme el kræmmerhuse og slikpinde 229 Slikpastiller 229 Slikpinde 229 Smørgrød 35 Smørrebrød, æble-, m gelé og mandler 14 — m grønsager og salater' 13 --kaviar 9 --kød 11 --laks, ål, etc (røget) 10 --ost 12 -- sardiner 9 --sild 9 --skaldyr 10 --æg og ansjos 8 — radise- 93 Smørrebrødskrans 11 — lagkage (kødsmør) 12 Smørsauce, billig 105 Småsild, fyldte kogte 119 — i dild- el porresauce 124 --fad 134 — m kaviar i fad 134 Soløje 29 Sommerkallops 168 — omelet 37 — sild I (m fløde) 24 --II (m krydret sauce) 24 Soufflé, frugt- 223 — krebse- 149 — oste- 32 Spaghetti el makaroni i tomatsauce 41 — m delikatessesauce og glaserede løg 42 --kødboller og tomatsauce ^3 — ret, italiensk 42 — æg 55 Spegesild i slåbrok 27 — rensning af 21 — stegt 27 Spejlæg 48 Spinatlaks 120 Spinat, lynfrossen, stuvet, hel 63 — rand m skinkestuvning 71 —¦ stuvet 63 --hel 63 — suppe, passeret 9** Sprængt lammebryst m grønsager 171 — kogt svinebov 172 Stegte fiskefilet'er m svampe 137 ---tomat og æbler 137 ---æbler og løg 133 --Møllerkonens 137 — fiskeretter 136 — flæskebrisoletter 181 — ryper 204 — sild 136 --m løg og flodesauce 141 Steg m kartoffelrosetter 173 Stegt blodbudding 188 — flæsk m løgsauce 166 — fyldt makrel el sild____ 141 — gås 204 — høne 202 — kalkun 203 — kaviarbrød 15 — kylling 200 — lammebryst 157 — lever m bacon 186 — lungemos 188 — makrel m svampe 140 — ostebrød 15 — paneret flæsk 165 — ribbenssteg 160 —• rødspætte 138 — spegesild 27 — svinekam 158 — tunfisk 137 — ung hane 202 — urfugl el tjur 205 Stenbider, kogt 118 — suppe 97 Stuvede asparges 62 — gulerødder m løg 64 — majroer 66 — majs 62 — ærter og gulerødder 64 Stuvet blomkål 65 —¦ hel spinat 63 — hvidkål 65 — lynfrossen blomkål 65 --hel spinat 63 — makaroni 41 — savoykål 65 — spinat 63 Stuvning, fiske- 125 — fransk ærte- 64 — irsk 170 — selleri- og svampe- 65 — svampe- 83 --(af henkogte svampe) 83 --i risrand 83 Suder, kogt 118 Suppe, appelsin- 215 — asparges- 91 — blomkålspuré- 92 —¦ champignons- 96 — chocolade- 215 Suppe, citron- (klar) 215 --(legeret) 215 — efterårs- 91 — fiske- 97 — forårs- 90 — forårsnælde- 94 — frugt- 214 — grønsags-, fransk 90 --hurtiglavet 89 --klar 89 --legeret 90 — hotch-pot 99 — hummer- 98 — hvidkais-, m flæsk____ 99 --syditaliensk 100 — hyben- (af friske hyben) 215 --og æble- 215 --(af tørrede hyben) 214 — højsommer- 90 — italiensk 100 — jordskok- 93 — kejser- 100 — kraftig tomat- 91 — krebse- 98 — kørvel- 94 — lys tomat- 91 — løg (fransk) 96 --(gratineret) 96 — muslinge- 98 — oksehale- 99 — oste- 96 — porre- og kartoffel- 89 — puré-, af henkogte grøn-ærter 95 — puré af friske grønærter 95 — på en bøf 98 --friske bær 214 --hønseskrog og indmad 102 — på svinerygsben 101 Supper 88 Suppe, reje- 98 Supper, søde, kager og desserter 207 Suppe, rødbede 95 — salat- 93 --og spinat- 93 — selleripuré- 92 — skånsk kød- 100 — spinat-, passeret 94 — stenbider- 97 — svampe- I 96 --II 97 — syditaliensk hvidkåls- 100 — tomat- og makaroni- 91 — vildt- 102 — æble- 214 — åle- 97 Surkål, kogt 60 Sursteg 155 Svampe 82 — -brød, varmt 16 — i fad m tomat 84 — kroketter 85 — og pølseret, gratineret 83 ---tomatret, gratineret 84 — sauce 106 — smørstegte 83 Svampestuvning 83 --af henkogte svampe 83 --i risrand 83 — suppe I 96 --II 97 Svedskekompot og -grød 208 Svenske kødboller 179 Svensk gryde 172 — grøn salat 75 — kødgryde 169 — omelet 48 — pandebøf m løg 180 — »Platt«budding m svampe 86 — pølseret 195 — sildesalat 25 — æblekage 223 Svinebov, kogt sprængt 172 — kam, stegt 158 — skank m grønsager 174 Syditaliensk hvidkålssuppe 100 Søde supper, desserter og kager 207 Sømandsbøf m grønsager 168 — på hverdagsmanér 180 Søndagsfad 54 Tartarsauce 108 Tarteletter m bær og flødeskum, havregryns- 224 — oste- 18 Tigerøje, ristet 29 Timbaler, fiskefars- 130 Timbale, fyldt kalve- 183 Tomater m svampefyld 72 Tomatfisk 132 Tomat- og makaroniret, gratineret 44 — og makaronisuppe 91 --ostebrød, ristet 15 --porrer i fad 74 Tomatsalat 76 — sauce 105 — suppe, kraftig 91 --lys 91 Torsk, ansjosspækket 139 Tournedos 163 Tunfisk, gratineret 134 — m peberrodssauce 125 — stegt 137 Tunge, braiseret kalve- 186 --okse- 186 — kogt 185 Tvebakker, vanille- 20 Tykmælk (filbunke) 215 Tyrkiske kåldolmer 183 Urfugl el tjur, stegt 205 Vafler, sprøde 40 — ægge- 40 Vandbakkelser m ostecréme 19 Vanillecreme, billig 110 --fin 110 — is 218 — tvebakker 20 Varm chocoladesauce 109 Varm el kold laks Varmt ansjosbrød — blandet pølsefad »****, — ostebrød lV>$ — pølsefad — svampebrød Wienergryde , — pølser m kartoffelsalat Vildtsuppe Vingagratin ' Vintergrønsagsfad ¦ — salat '' ( Wivex' lunchret Vælling, havremels- •' ' — maizena- «1 * ( — mannagryns- Æblekage, hurtiglavet — mandel- 1 1 , — svensk 116 Æblemarengs 222 15 Æblepie 220 194 Æbler, fyldte 219 14 — på en pind 230 194 Æblesmørrebrød m gelé og 16 mandler 14 172 Æblesuppe 214 193 — hyben- og 215 192 Æg, blødkogte 47 102 Æggerand m grønsager 53 28--svampe, bacon og pøl- 67 ser 53 81 Æggeret m grøn sauce, kold 55 193 — påske- 52 35 — retter 47 35 — sauce 105 35 — stand 48 --m fisk 52 223 ---ost 32 222 ---pølser og tomat- •223 sauce 52 Æggestand til suppe 20 — vafler 40 Æg, hårdkogte 48 — i Fad 52 — i svampestuvning 54 — kolde I pikant sauce 56 — overskat 47 — pocheret 48 — Spaghetti- 55 Ærter og gulerødder, stuvede • 64 Ærtestuvning, fransk 64 Ølandske kartoffelboller 73 Østers ' 148 Ålegryde 124 — suppe 97 Ål, kogt, 118 — ovnstegt 140 | ||
Kogt ål 4 port.
1 kg ål (2-3 stk.). Kogning: 3/4 l vand, 1/2 dl eddike, salt, 6 peberkorn, nogle dildkviste eller 1 gulerod (skåret i skiver), 1 udskivet løg. Skær en ridse i skindet lige nedenfor ålens hoved og flå skindet af, se billede side 112. Klip eller skær bugen op og tag indvoldene ud. Skær hovedet af og klip finnerne af. Skyl ålen, skær den i passende stykker og salt dem. Bland vand, eddike, krydderier, dild eller gulerod og løg i en gryde og lad lagen koge småt ca. 10 min. Smag lagen til, læg ålestykkerne i og kog dem more ved svag varme. Læg ålene op i et lågfad og si lagen over. Læg evt. nogle skiver løg og lidt dild over og lad retten afkøle. Serveres med kogte kartofler og krydret salatsauce (se s. 56) eller løgsauce og grøn salat. | ||