Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | 77 Sjove Opskrifter | ||
Forfatter: | Palsbo, Susanne; | ||
Pseudonym: | Susanne | ||
Årstal: | 1955 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Høst og Søns Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 110 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | |||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 9,75 | ||
Som bekendt er det skik og brug, at man i en bogs forord takker de mennesker,
uden hvis medvirken man ikke - og så videre. Der er kritiske personer, som påstår, at der i hele verden ialt kun findes 10 vittigheder og 8 madopskrifter. Det er muligt, at de har ret, og i så fald er de 77 i denne bog altså kun variationer over de samme 8, som fru Noah lavede. Ikke desto mindre vil jeg gerne på dette sted takke både de medsøstre, der har foræret mig opskrifter, og de ukendte, som jeg helt eller delvis har hugget ideer fra uden at vide det. For resten er der faktisk også nogen,jeg har lavet selv. Jeg vil gerne slå fast, at det ikke kan nytte, De leder i denne kogebog, hvis De er kommet i tvivl om opskriften på kærne-mælkssuppe eller døde frikadeller. Den giver sig ikke på nogen måde ud for at være udtømmende. Den prøver bare at være sjov. Af praktiske randbemærkninger har jeg vistnok kun een, og den lyder: 1 kop = 1/4 l. | ||
Aspargesrand med hummersalat 83
Asparges-ret, den overkommelige 9 Boeuf stroganoff 50 Boller med ris og tomat 58 Bonderet, en fransk 41 Brisselragout 38 Bøffer, forbavsende 77 Bøf i gryde 57 Dessert med roser 73 Dessert med æg og chokolade 72 Dronningen af Sabas mandelkage 71 Duer å la devinette 85 Eremit-kylling 56 Farsrand med hårdkogte æg 36 Ferskener, flammende 69 Fiskefrikadeller 31 Fiskeret med boller, asparges o a 30 Fiskeret med flæsk 26 Fondue 74 Frikadeller stegt på franskbrød 55 Friture-Snacks 99 Frokostret med spegepølse 87 Fuglerede, en svensk 11 Gratin, en pragt- 79 Grydebøf 57 Grøn ring spegepølse 87 Gullasch, ungarsk, med surkål 48 Gyldne sole 13 Hakke-suppe 8 Hawaii-salat 106 Hornfisk i tomatrand 28 Hummer-grape-cocktail 18 Hummer thermidor 22 Hummersalat i aspargesrand 83 Hurra-frikadeller 55 Hvidkålsret med oksekød 33 Høne à la marengo 45 Jacquelines samlede værker 61 Janssons fristelser 82 Julianes venlige øje 36 Kalvekoteletter med skinke og ost 61 Kartoffelpandekager, rare 101 Kartoffelret med bacon 41 Kartoffelsalat, kold 97 Koteletfisk 29 Kotelet, mexikansk, med lomme 42 Koteletter i papillotter 46 Krabbekløer med tomater 24 Kyllinger fra Normandiet 49 Kylling med hvidløg 56 Köttbullar, svenske 62 Labskovs, skipper- 39 Laks, fersk 12 Leverpostej, en vidunderlig 107 Leverret med tomatpurée 67 Loge-sandwich 16 Lucullus-sild 86 Makroner, gammeldags 92 Mandelkage med æbler 71 Marengo 45 Melon-salat 103 Muslinge-gryde 20 Muslinge-salat 19 Møllerkonens svinekoteletter 60 Mørbradbøffer å l'orange 35 Natmad på en pølsepind 76 New England fiskeret 26 Oksekød med spæk og løg 52 Oksekød, stegt med valnødder 77 Omelet, den ubekendtes 81 Osteboller, Dittes 94 Oste-dyp-i-gryde 74 Oste-forret 13 Ostehjerter med tyttebær 103 Pie med oksekød og gratinlåg 63 Pindemad på rødkålsho- vede 98 Portugisisk kasserolle 67 Pæreskuder med ost g3 Pølser i friture 76 Pølser i ny skikkelse 66 Reje-cocktail, den rigtige 15 Rosenbudding, duftende 73 Røde pindsvin 58 Salat, indviklet 104 Salat med høne og ananas 106 Sandkage, Birthes 88 Shortbread, skotsk 91 Silde-forret II Silderet med kartofler 82 Sild i marinade 86 Skinke med nelliker, ternet 108 Skinkeruller med banan 81 Skipperlabskovs 39 Skovriderens ko 52 Specier, fru Heerings 90 Spegepølse i grøn ring 87 Spidskålskomposition 43 Sporvognskål 33 Svinekotelet med fyld 42 Svinekoteletter med paprikasauce 60 Svinekød med gule blomster 53 Tamalepie 63 Tomater med krabbekløer 24 Tomatrand med hornfisk 28 Tomat-salat 102 Tomatsauce, den himmelske 95 Tomatsuppe 7 Tunfiske-sandwich med ost 16 Vidunder-dessert i en hast 72 Willemoes' fiskeret 30 Æg, smilende, i munter sovs 65 | ||
Loge-sandwich
til 4 personer: 8 skiver husholdningsbrød 1 dåse tunfisk i tomat 1 spiseskefuld hakket løg peber 8 skiver mild ost smør. Forretter er i reglen sådan indrettet, at hvis det er ligegyldigt, hvad de koster, så kan man sagtens lave dem i en håndevending, men hvis man vil lave noget raffineret uden af den grund at gå helt i hundene økonomisk, så er man i reglen også nødt til at pusle lidt med foretagendet og bruge lidt tid til at nå resultatet. Forretten her er en af de absolut overkommelige i pris, men også den kræver lidt pusleværk dog af den art, der kan klares i god tid i forvejen. Altså: Beregn pro persona to tyndt skårne skiver husholdningsbrød. Begge skiverne smøres med smør. Til 4 personer skal De have en normal dåse tunfisk i tomat, som får lov at løbe godt af, så den ikke vådter for meget. Fisken mases ud med en gaffel og blandes med en strøget spiseskefuld finthakket løg og et snus peber. På en af brødskiverne lægger De en ganske tynd skive blid ost, derovenpå et lag af tunfiskeløg-blandingen, derover igen en tynd skive ost og til sidst nummer 2 skive brød med smørsiden nedad. Læg nogle klatter smør på toppen af hver sandwich og anbring dem i bradepanden -naturligvis er det bedst, hvis der er rist i, så de bliver løftet lidt op fra underlaget. Og så lader De dem simpelthen stå i god, omend ikke helt øredøvende varme, til brødet er sprødt og osten er smeltet. Hvis retten, der kommer bagefter, er vægtig og solid, så nøjes med at give en trekant af sandwichen, og så er det mest praktisk at skære den igennem, når den er lagt sammen, men før ristningen. Man kan også give den som selvstændig middagsret med salat til, når man en dag er i det lidt sparsommelige hjørne, og så hedder den iøvrigt loge-sandwich for at adskille den fra club-sandwichen, der ligner den svagt, hvis det ikke var for det faktum, at den er lavet af helt, helt andre ting. | ||