Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Smørrebrød og Koldt Bord | ||
Forfatter: | Bang, Asta; Rode, Edith; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1946 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Jul. Gjellerups Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1948; 1957; | ||
Sider: | 112 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | smørrebrød; illustreret; | ||
Samlet oplag: | 3 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 10 | ||
Det danske Smørrebrød er i Udlandet omtrent lige saa berømt som H. C. Andersen
og det københavnske Porcelæn, hvilket er saa meget mærkeligere, som det ingen Historie har, og der derfor ikke foreligger nogen Litteratur om det; det er skabt paa Tradition, og af hvem ved man ikke. Man kender Wessels Digt om, at Smørrebrød er ikke Mad, og Kærlighed er ikke Had, vi kender Johannes V. Jensens farve-tindrende Smørrebrødsdigt, men vore gode Kogebogsforfatterinder som Madam Mangor, Frk. Jensen og Fru Suhr har negligeret denne Side af vor gastronomiske Ydeevne bemærkelsesværdigt. Men har Smørrebrød ingen Historie, kan det jo faa den. Det er ingen Hemmelighed, at Kommunikationsmidlerne i Løbet af 0,5 har gjort det danske Smørrebrød til en Reklameartikel som vort ædle Smør og vore gode Æg. Saa meget mere Grund er der vel nu til at komme med en Smørrebrødets ABC. Bogen har vi ønsket at skrive saaledes, at den kunde være til Nytte og Glæde for Husmødre, der som vi er glade for at kunne diske op for vore Gæster, enten det nu er en større Kreds eller for de nærmeste med »hvad Huset formaar«. Der er jo nemlig det ved Smørrebrød og kolde Anretninger, at deres Udførelse saa at sige aldrig lader sig hemme af Forraadets Begrænsning, men at selv de mindste Smuler kan inspirere os til at lade vor Fantasi fungere. Edith Rode. Asta Bang. | ||
Om Smørrebrød — Hvad Smørrebrød vil og ikke vil — Apropos Smør — Andre
Smøreunderlag — Dekorationer — Hvidt eller mørkt Brød — I Brødland — Haandskaaret eller maskin- skaaret 9 Den danske Smørrebrødsseddel 17 Snitler 36 Madpakken 38 Sandwiches 41 Pindemad 50 Canapés 54 Hors d'oeuvre 60 Del kolde Bord 63 Tavle I Brødbillede (Se Side 8) Tavle II Smørrebrød til Smørrebrødssedlen (Se Side 9) Tavle III Rejemad (Se Side 24) Tavle IV Specialiteter fra Oskar Davidsens Restaurant (Se Side 25) Tavle V Madpakken (Se Side 40) Tavle VI Snitter, Specialiteter fra Restaurant Coc d'Or (Se Side 41) Tavle VII Pindemad (Se Side 56) Tavle VIII Sildetartar, »Goddag til Snapsen« (Se Side 57) Tavle IX Hors d'oeuvre varié fra Hotel Nordland (Se Side 72) Tavle X »Høstgilde«, Bundne Sild (Se Side 73) Tavle XI Kolde Anretninger fra Hotel Kong Frederik (Se Side 88) Tavle XII Kold Fiskeret, Stegte Kyllinger i Kødgelé (Se Side 89) Tavle XIII Tomatrand, Salaten tilberedes (Se Side 104) Tavle XIV »Farmors Salat«, Rødkaalssalat, Hvidkaalssalat, Raakostanretning (Se Side 105) Tavle XV Pølseparade (Se Side 112) Tavle XVI Osteanretning (Se sidste S) Aal, Røget, Det kolde Bord 73 Aal, Røget paa Smørrebrød 32 Adairs Sommersalat 101 Agurkecanapés 13 Agurkesalat 100 And fra Gascogne 91 And, Kold 88 Ansjoscanapés 56 Ansjos-Smør 58 Appelsin- og Tomatsalat 101 Astrid-Sild 08 Bearnaise, Kold 97 Bedekølle fra Orleans 80 Bederyg 87 Brie, Fromage de, Petits Fours 111 Bussers Sandwich 42 Bøf paa Smørrebrød 26 » m Spejlæg paa Smørrebrød 20 » Tartar, paa Smørrebrød 26 » Tartar med Rejer, en David- sen-Creation 27 Camembert-Anretning 111 Canapés 54 » Ansjos 50 » Felicia 57 » Goddag til Snapsen 55 » Høstgilde 50 » Kaviar 50 » å la Leczinsky 57 » Ostende 57 » Sardel 57 » En Sildetartar 55 » Et Sildeøje 50 Carry Æg 107 Champignonsalat 105 Chantilly, Sauce 97 Club-Sandwich 48 Coc d'Or-Sandwich 18 Det kolde Bord 63 Dild-Smør 58 Duer, Kolde 89 Duebryster i Sky 90 Dyrlægens Natmad, Davidsen-Smørrebrød 24 Eddike 98 Eddike, Krydder 98 » Prosper Montagné's 98 Faarelaar, Bøget 86 Faarelaar Tartar, Canapés 80 Farmors Salat 103 Felicia, Canapés 57 Fiskeret, Kold 80 Fjerkræ 87 Fjerkræ paa Smørrebrød 34 Flæskesteg, Et Stykke med 27 Flæsk, kogt paa Brød 28 » stegt paa Brød 28 Flødeost, Hjemmelavet 111 Fromage de Brie Petits Fours 111 Flødepeberrod 105 Flødesalatsaucc 95 Foraarssalat 1"! Forel, Røget paa Smørrebrød 33 Frikadellemad 28 Gaas, Kold 87 Gaas fra Gascogne 90 Gaasebryst, røget paa Smørrebrød 33 Gdynia Hummer 77 Gelé, Lys Fiske- eller Kødgelé 81 » Klar brun Kødgelé 82 Glasmåstaresill 69 Godard Salat (Muslingesalat 74 Goddag til Snapsen, Canapé 55 Gyllene Freden, Davidsen-Smørrebrød 35 Hamburgerryg 85 Hamburgerryg paa Smørrebrød 29 Hapser, Oste 112 H C Andersens favourite Sandwich, Davidsen-Smørrebrød 24 Hollandaise, Krydret, kold 97 Hovedsalat 98 Hummer i Mayonnaise 75 » , Gdynia 77 » paa Smørrebrød 20 » , Pikant Sennepssauce til 97 Hummersalat parisienne 70 Hvidkaalssalat 102 Høne i Gelé 91 Hønsesalat 104 Høstgilde, Canapé 56 Italiensk Salat i Danmark 103 » i Italien 103 Jomfruhummerbeignet'er paa Smørrebrød 25 Julesalat 104 » Blandet 104 Kalkun, Kold 88 Kalkunpostej, Russisk 92 Kalvefilet 83 » , Indbagt 84 Kalvesteg, Et Stykke med 28 Kaptajnens Sild 68 Kartofler paa Brød, Et simpelt Stykke Mad 34 Kartoffelsalat, Almindelig 101 Kartoffelsalat, Fransk 102 Kartoffel- og Tomatsalat 102 Kaviar-Canapés 56 Krabbecocktail 78 Krabbesalat 77 Krebs 78 » , Engelsk Maade at servere dem paa 79 Krebs, Gourmet 78 » i Gelé 79 » , Raffinerede 79 Krebsesalat, Fin 79 Krydder-Eddike 98 » , Prosper Mon- tagnés 98 Kryddersild 66 Krydret Smør 58 Kyllinger, Kolde 89 Kyllinger, Stegte i brun Kødgelé 91 Kødanretninger 83 Kødsalat, Mors 104 Lagdelte Sandwiches 43 Laks, Fersk, røget 73 Laksemad, Smørrebrød 31 Lakseret, Kold 80 Laksørred, Glaceret 81 Lammesteg, Et Stykke med 28 Leczinsky, Canapés 57 Lever, stegt, Et Stykke med 30 Leverpostej, Kirsten Bjørrilds 92 » Mormors 92 » Søndags- ' 92 » Et Stykke med 23 Mattre d'Hotel-Smør 58 Makrel, Røget 72 Makrel, Røget, paa Smørrebrød 33 Marinerede Sild, Almindelige 67 Mayonnaise 95 » , Grøn 96 » , Stiv 96 Mors Kødsalat 104 Muslinger å la Francillon 73 » , Henkogte 74 Muslingesalat, Fransk 73 » Godard-Salat 74 Oksefilet 83 Ost U0 Ostemad, Smørrebrød 35 Ostende-Canapés 57 Ostekugler M Ostepeberrod IH Osteroser 110 Paprika-Æg 107 Peberrods-Smør 58 Pindemad 50 Pølsemad, Smørrebrød 30 Pølser, Anretning 109 Pølse fra Bologne 109 Postej 91 » , Kirsten Bjørrilds Lever- 92 » , Mormors Lever- 92 » , Søndags-Lever 92 » , Sylte 93 » , Fransk Sylte 93 » , Hakkesylte 93 » , Russisk Kalkun- 92 » , Russisk Vildt- 91 Provencalsk Smør 59 Raakostanretning 105 Raakost-Dressing, Amerikansk 97 Raakost, paa Smørrebrød 34 Radiser, skaaret ud som Blomster 35 Rejekogning 19 Rejemad, Smørrebrød ---- 19 Rejer i kold Krydderhollandaise 75 » i Mayonaise 75 Remoulade 96 Roastbeaf, Smørrebrød 26 Rognsalat I (med Carry) 74 » II (med Tomatpurée) 75 Rollmops 69 Boyal Air Force Sandwich, Davidsen-Smørrebrød 27 Busisk Salat 104 Rødkaalssalat 102 Rødspættefilet, Smørrebrød 24 Salat, paa Smørrebrød 33 Salat, Adairs Sommersalat 101 » , Agurke 100 » , Appelsin og Tomat 101 » , Blandet 104 » , af raa Champignons 105 » , Farmors 103 » , Flødepeberrod 105 » , Foraars 101 » , Hoved 98 » , Hvidkaal 102 » , Hønse- 104 » , Italiensk i Danmark 103 » , Italiensk i Italien 103 » , Jule- 104 » , Blandet Jule- 104 » , Almindelig Kartoffel 101 » , Kartoffel- og Tomat- 102 » , Fransk Kartoffel- 102 » , Macedoine 105 » , Mors Kødsalat 104 » , Romaine 100 » , Russisk 104 » , Rødkaals- 102 » , Selleri 102 » , Tomat 100 » af Tomater og grønne Bønner 101 » , Tomat- og Selleri 101 Salatsauce eller »dressing« 94 Sandwiches 41 » , Almindelige 44 » , Bussers 42 » , Club 48 » , Coc d'Or 48 » , Lagdelte 43 » , Vienna- 42 » , Varme, Welsch Rarebit 49 Sandwichruller 47 Sandwichtærte 43 Sardel-Smør 58 Saschas Salatsauce 94 Sauce Chantilly 97 Selleriost H2 Sellerisalat 102 Sennepssauce, Pikant, til Hummer 97 Senneps-Smør 58 Sildebordet 65 Sildemad, Smørrebrød 22 Sild i Almindelighed 70 Sild, Almindelig marinerede 07 » , Astrid 68 » , Bundne 69 » , Ferske, kogte 70 » , Glasmåstare 69 » , Kaptajnens 68 » , Krydder- 60 » , Spege- 66 » , Spege- paa gammeldags Maner 68 » , kolde, stegte 70 » » » paa Smørrebrød 25 » , Rollmops 69 » , Fine Roulader 68 » , Røgede 72 » » paa Smørrebrød 32 » , Røgede og Æg 72 » » » paa Smørrebrød 32 » , Tusind 67 Sildecreme, Svensk 71 Sildesalat, Fin 71 » , Svensk 71 Sildetartar, Canapé 55 Sildeøje, Canapé 56 Skinke, Røget 85 » paa Smørrebrød 29 » og Oksekød paa Smørrebrød 26 Sky 82 » , Generalindens nemme 82 Sommersalat, Adairs 101 Svinekam 84 » , sprængt paa Smørrebrød ' 29 Sylte 93 » , Fransk , 93 » , Hakkesylte 93 Tartar Salatsauce 96 Tomater, Fyldte 105 » a Framboise 106 » a la Russe 106 » med Agurkesalat 106 » med Champignons 106 » med Flødepeberrod 106 » m Sennepsmayonnaise 106 Tomatrand ' 91 Tomatsalat 100 Tomat- og Sellerisalat 101 Tomater og grønne Bønner som Salat 101 Torskerogn paa Smørrebrød 23 Tunge paa Smørrebrød 29 Tusind Sild 67 Vienna-Sandwich 42 Vildtpostej, Russisk 91 Vinaigrette 94 Welsh Rarebit 49 Æg haardkogt paa Smørrebrød 34 » pocherede 109 » a l'Antiboise 107 » Carry 107 » Fyldte 107 » i Gelé 108 » i Mayonnaise 107 » med Ansjos-Smør 108 » med Krabbesalat 108 » med Sardiner 108 » med Sildesalat 108 » med Skinke 108 » Paprika 107 Æggedressing 95 | ||
SMØRREBRØD MED RAAKOST
Tynde Skiver af Radiser, raa Agurk, Tomater, Æbler, Bananer o. s. v. egner sig til at komme paa Smørrebrød. Raa Agurk er der dog mange Maver, som ikke taaler. Det kan anbefales at smøre et Lag fransk Flødeost, Petit suisse, paa Smørrebrødet og herover de forskellige Slags Paalæg. | ||