Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | El-mad. Det elektriske køkken og dets anvendelse med 300 opskrifter | ||
Forfatter: | Lasson Andersen, Else; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1954 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Gjellerup | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1956; 1964; | ||
Sider: | 137 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | el; illustreret: | ||
Samlet oplag: | 3 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 7,75 | ||
For den, der daglig har til opgave at vejlede husmødre i at bruge elkøkkenet
rigtigt, er det påfaldende, hvor mange spørgsmål der går igen, og hvor gerne de moderne husmødre ønsker at vide rigtig besked. Det er derfor mit håb, at denne bog vil kunne afhjælpe et savn og være til gavn for den husmoder, der skal begynde med et elkøkken, såvel som for den trænede husmoder, der ønsker at udnytte elkøkkenets muligheder til bunds. I denne bog har jeg derfor søgt at nedlægge mine erfaringer fra mange års arbejde som husholdningskonsulent i N.E.S.A. Udviklingen har været meget stærk indenfor de tekniske hjælpemidler der anvendes i husholdningen; og vil man have den fulde nytte af sit elkøkken, er det klogt at sætte sig noget ind i teknikken. Derfor har jeg, i det indledende teoretiske afsnit, søgt at give en så udtømmende redegørelse, at bogen også vil kunne benyttes som håndbog ved undervisning. For den mindre teoretisk anlagte husmoder skulle der være tilstrækkelige praktiske anvisninger ved opskrifterne på kogning, stegning og bagning bag i bogen. Det tilrådes dog alle at læse om rengøring og vedligeholdelse (side 3(5). Med bogens 300 opskrifter tilsigtes det først og fremmest at give besked om de særlige forhold ved tilberedningen i elkøkkenet af vore almindeligt brugte retter, idet mange husmødre står usikre overfor de nye tilberedelsesmetoder. Herudover er der dog medtaget nogle fornyelser bl. a. »grill« og »hele middagen i ovnen«. Særlig vægt har jeg lagt på bagningen, hvor elektriciteten giver husmoderen så mange fordele, og som et grundprincip har jeg søgt at frigøre husmoderen mest muligt for tilsyn og pasning af maden. For gode råd og hjælp ved udarbejdelsen af den teoretiske del vil jeg gerne takke afdelingsingeniør O. L. Jested, N. E. S.A. For lån af billedmateriale takker jeg ingeniør Knud Lind, Laur. Knudsen. | ||
Elektricitetens anvendelse i husholdningen 9
Elapparaterne og installationen 11 Udskiftning af sikringer 1 Kogeplader 13 Elovne Grillovn 21 Varmerum 21 Elkomfur — Bordapparat og elovn 22 Elkogeskab 24 Den elektriske bageform 25 Brødrister 25 Røremaskinen 26 Vandopvarmning 26 Gryder og pander Hvad der skal anskaffes til et elkokken 33 Hvor meget elektricitet bruges der? 35 Rengøring og vedligeholdelse Hvad man skal huske Brugsregler for kogeplader 42 » » kogeskabe 43 Termostatindstillinger til ovnen 44 Brugsregler for ovne uden termostat 45 Omregningstabeller 47 Opskrifter Side Forretter Grød, vælling og suppe 49 Kødsuppe og grønsagssuppe 52 Tilbehør til suppe 56 Æggeretter 58 Ris og makaroni Ris 62 Makaroni og spagetti 63 Grønsager og kartofler Fiskeretter Kogning af fisk Fisk i fad 72 Stegning af fisk Kødretter 74 Kogning af kød 74 Stegning af store stege Stegning af mindre kødstykker i gryde og fad 82 Stegning af mindre kødstykker på stegepande 84 Farsretter Grillering i grillovn 88 Brød 88 Grillerede retter 89 Grillstegt fisk 89 Grillstegt kød 90 Sauce og stuvning 92 Desserter Frugtgrød og frugtsuppe 95 Cremedesserter 99 Bagte desserter Bagning 105 Gærbagværk I 105 Bagepulverbagværk II Formkager III Lagkager IV Pie-tærte m m V Marence VI Småkager VII Konditorkager VIII Hele middagen i ovnen 129 | ||
82. Bagte kartofler i ovn.
1-3 kartofler pro persona. Store, gerne melede kartofler vaskes, prikkes med en gaffel og lægges på risten. Kartoflerne kan dyppes i vand og rulles i køkkensalt, det ser morsomt ud, men er ikke nødvendigt. Risten stilles i kold ovn på midterste rille. Ventilen skal være lukket. Termostatindstilling 170— 200°. Bagetid 1—1 1/2 time. I ovne uden termostat stilles afbryderne på stærkeste over-og under varme; når ovnen er bagevarm, reguleres ned på halv over- og undervarme. De sidste 10 minutter af bagetiden kan der være afbrudt for strømmen. Før kartoflerne serveres skæres et kors, hvori der lægges lidt smør, salt og peber. | ||