Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Madam Hjorts smaa kolde Retter | ||
Forfatter: | Hjort, Madam; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1905 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Lehmann & Stages Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1905 | ||
Sider: | 57 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | småretter; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 1 | ||
Bredgade, December 1904.
Kære Madam Hjort! Kan De huske den Dag, da De traadte ind i mit Arbejdsværelse og stille og beskeden bad mig læse et lille Hæfte, De holdt i Haanden? Det var Manuskriptet til Deres "Smaa kolde Retter". Jeg gav mig i Lag dermed uden større Begejstring; De, Madam Hjort, og jeg havde hidtil levet vort fredelige Liv for os selv uden at tiltrække os Opmærksomheden; var det da rigtigt nu at give vort Privatliv til Pris og at publicere for Alverden de smaa Hemmeligheder og Opskrifter, ved Hjælp af hvilke De har forstaaet, til stor Ære for Dem selv, at skabe mig en Tilværelse, fuld af rolig Tilfredshed og uforandret Velvære? Dog, med denne milde Sikkerhed, som er Deres Væsens Kærne, men som dog intet Øjeblik lader Dem glemme den skyldige Tone overfor Husets Herre, betonede De — i al Ærbødighed —, at man netop ikke har Lov til at isolere sig, og at Tanken om, at De beholdt for Dem selv de Kundskaber, der, naar de spredtes tilstrækkelig, vilde bringe Lykke til vide Kredse, ikke var langt fra at volde Dem Samvittighedsnag. Jeg bøjede mig for disse Grunde og gav mig til at læse Deres Bog, som beredte mig en stor og ublandet Glæde. Saa mange Minder, som der steg op fra disse korte og tilsyneladende saa tørre Opskrifter! Jeg kendte jo alle disse Retter, som De, selv om De ikke har opfundet dem alle, dog ved et eller andet Indfald har paatrykt Deres klare og tænksomme Aands Stempel; bag Tallene og de angivne Maal sporede jeg jo Deres altid granskende Husmoder-Hjerne, Deres Kombinationsevne og Deres Kløgt og tillige — tilgiv mig! — Deres lidt ødsle Haand. Jeg læste Bogen i ét Aandedrag og mærkede ikke, at Klokken blev fem Minutter over den sædvanlige Frokosttid. Større Kompliment end denne kan jeg ikke give Dem. Ja, kære Madam Hjort, nu gaar jo Deres lille Bog ud i den store, store Verden. Vil Menneskene være gode mod den? Vil de, stundesløse som de er, rigtig vide at lægge Mærke til, hvor snild en Hjerne, der har udpønset Bogens Indhold, hvor rigt et Hjærte, der banker paa alle dens Sider? Det er da angstfuld Tvivl, som griber mig i dette alvorlige Øjeblik, da De, Madam Hjort, for første Gang betræder den vanskelige Forfatterbane, hvor netop i de senere Aar saa mange Damer har forsøgt sig, men sikkert ingen, der i højere Grad end De var i Besiddelse af Modenhed, af den Energi og Dygtighed, den Sjælsadel og Uselviskhed, der fører til Maalet. Maatte Deres "smaa kolde Retter", Madam Hjort, finde lutter varme Hjærter! Deres forbundne Christensen. | ||
Russiske Æg................................ 1
Fyldte Æg.................................. 2 Caviar Æg.................................. 3 Parmesan Æg . . ............................ 4 Provencalske Æg........................... 5 Æggekurve.................................. 6 Farcerede Æg i Gelé........................ y Spejlæg paa Svensk.......................... 8 Paaskeæg i Pyramide........................ 9 Indiske Æg................................. 10 Anretning af Vibeæg......................... 11 Lax paa Engelsk............................. 12 Lax paa Fransk............................. 13 Amerikansk Hummeranretning................ 14 Pfordte Østers .............................. 15 Farceret Aal................................ 16 Aal paa Tysk............................... 17 Lucullus Sild................................ 18 Fyldte Sild ................................. 19 Side Stuvet Krabbe paa Norsk..................... 20 Krabbe paa Engelsk.......................... 21 Stegt Torskerogn............................. 22 Tartar Bøf................................. 23 Kalvekoteletter i Gelé........................ 24 Roastbeef paa Tysk.......................... 25 Fyldte Vagtler..........,................... 26 Høns i Skaller.............................. 27 Kastanietoppe............................... 28 Engelsk Kalvebudding........................ 29 Blaabær-Salat................................ 30 Berliner-Salat................................ 30 Kejserindesalat.............................. 31 Spansk Løgsalat............................. 31 Russisk Kaalsalat............................ 32 Indisk Salat................................. 32 Prince of Wales Salat........................ 33 Engelsk Kartoffelsalat........................ 33 Appelsinsalat................................ 34 Alexander Dumas Salat...................... 34 Lucifer Salat................................ 35 Anchoviscréme.............................. 36 Parmesancréme.............................. 37 Neapolitansk Creme.......................... 38 Ægyptisk Postej............................. 39 Polske Tomater.............................. 40 Fyldte Briocher............................. 41 Fyldte Krustader............................ 42 Falsk Caviar................................ 43 Leverbrød................................... 44 Artiskok Sandwich........................... 45 Lukullus Brød............................... 46 Anchovis Brød.............................. 4' Millionær Brød.............................. 48 Tomatbrød.................................. 49 Kempinsky-Brød ............................ 50 Appelsin Sauce.............................. 51 Engelsk Sauce............................... 51 Hindbærsauce ............................... 52 Tysk Peberrodsauce.......................... 52 Remouladesauce.............................. 53 Gervais Ost i Top........................... 54 Anmærkninger: Mayonaise............................... 55 Gelé (Aspic)............................... 56 Engelsk Anchovissauce..................... 57 Norsk Torskerogn.......................... 57 Gervais Ost............................... 57 | ||
RUSSISKE ÆG
Haardkogte Æg skæres i Skiver og lægges paa Salatblade i Gratinskaller, dækkes med tyk Mayonaise (Side 55), tilsat fransk Sennep, og pyntes med to benløse Sild lagte overkors, Capers og Rødbeder udstukne med et lille Jærn eller skaarne i pæne, ensartede Stykker. | ||