Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Kulinariske Strejftog | ||
Forfatter: | Wismann, Ingrid; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1950 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Martin's Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 155 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | gourmet; illustreret; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 9,75 | ||
En fest bør enten lyne som en ædelsten i fornem indfatning, hvor den grandiose
menu med årstidens sidste skrig og de støvede årgange fra kælderens dyb er det samlende midtpunkt — eller være som en overraskende farveakkord, præsenteret i en munter og primitiv ramme og nogle morsomme og enkle retter ved en hyggelig komsammen med gode venner. På manges opfordring udgiver jeg denne lille bog. Tanken med den er at hjælpe de interesserede læsere med råd og vejledning til et supplement af Deres kulinariske repertoire med en række specielle opskrifter, og frem for alt, ved at give ideer til originale borde og gilder, som er den uundværlige baggrund for ethvert festmåltid. Selvom maden naturligvis altid vil være det centrale, må man ikke overse borddækningens overordentlige betydning. Et dekorativt bordarrangement er det i virkeligheden enhvers sag at fremtrylle — ved hjælp af lidt fantasi og kendskab til de dertil egnede midler. Hvad iøvrigt opskrifterne angår, er disse for en stor dels vedkommende originale, men suppleret med eksotiske eller gamle, lidet kendte opskrifter, som jeg har samlet på rejser eller fået af venner. Det har ikke været min hensigt at udgive en almindelig kogebog. Den mindre erfarne husmoder bør altid støtte sig til en af vore mange udmærkede kogebøger med nøjagtige anvisninger på mål, vægt og tilberedning. Dog ved den rutinerede husmoder, at madlavningen mister sin gejst, hvis ikke den personlige smag og indsats kommer til udfoldelse. Det at lave mad er intet almindeligt håndværk — det er en kunst. Når man i et vindue nyder synet af et nature morte, hvis motiv f. eks. er blanke, violette auberginer, riflede meloner, negerbrune kastanjer, grønne vindrueklaser, striber af ildrøde tomater og snehvide blomkålshoveder — og man af disse råstoffer kan komponere en ret, er det gastronomisk artisteri. Eksperimentér med alle vore dejlige næringsmidler på samme måde, som børn leger med deres kulørte modellervoks, og De kan nå de mest strålende resultater. To ting opnår De sikkert derved: De glæder andre og Dem selv — og gør hverdag og fest til noget særligt og personligt. Forhåbentlig giver jeg Dem i denne bog inspirationer både til det kulinariske og det dekorative. | ||
Aal, rødvinsstuvede 76
Aal, tyrkisk 90 Aalesuppe, Marstal 23 Abrikosmakroner 31 Appelsincreme 54 Arabisk suppe 94 Artiskokker med tunfisksalat 102 Artiskokker med æg 93 Aubergingratin, Temizers 90 Baccalao 104 Bananer i flammer 94 Blækspruttesalat 97 Bortch med tilbehør 109 Bouillon å la Elfi 53 Brisselfad, St Germain 87 Brisselmedailler 113 Brisselrand 63 Brombærdessert 66 Bønnefad, spansk 105 Bønner å la Jacqueline 30 Champignon å la creme 67 Champignon i friture 113 Champignonsuppe 81 Chokoladekage 150 Citronkage, engelsk 155 Citronrouladedessert 21 Cognacsuppe 23 Crepe Suzette 47 Duer, farserede med appelsinsalat 35 Dyreryg med glacerede kastanjer 79 Fiskefilet med ærtepuré 105 Fiskegratin, orientalsk 21 Foreller med flødepeberrod 35 Frugtkage, Esthers 64 Gaas å la Pompadour 33 Gelé, rød med frugt 152 Gratin, belgisk 140 Grill, pariser 47 Grill å la Genua 102 Grillret, Sylvias 27 Gryde å la Espagnol 75 Gullasch, Nataschas 57 Hachi, China 75 Hane i rødvin 86 Havremakroner 151 Hotch-Potch, Lancastershire 136 Hotch-Potch, mrs Browns 137 Hummer, Edvards 118 Hummer i carry 118 Hummer i cognacsauce 118 Hummer parisienne 79 Hummeranretning, flammende 118 Hummercreation, Yvettes 119 Hummeromelet, Lillebils 118 Hummersalat, afrikansk 117 Hummersalat Byron 119 Høne, Hanafis 94 Høne, mont rouge 66 Høne, paprika 51 Høne, paaske 53 Hønsebouillon Annabelle 66 Hønseragout med kantareller 63 Is surprise 80 Jordbærkage 60 Kaffe, tyrkisk 91 Kager, mor Monsen 41 Kalkun i festdragt 81 Kalvekoteletter, sommerlige 59 Kalvelever, belgisk 26 Kalveleverfugle 96 Kalvefødder, franske 87 Kanin å la kinesisk pande 143 Kanin, ateliergryde 142 Kanin, farseret 142 Kanin i hvidkaal 142 Kanin, kogt med carry og ris 142 Kanin med hvide bønner 142 Kaninfilet med tartarsauce 143 Kaninkød med baconfrakke 143 Kaninragout, Mainas 141 Klovnhoved, farseret 151 Koteletter, Barcelona 104 Kraasesuppe, farmors 29 Krabbe, amerikansk 124 Krabbe, indisk 124 Krabbe, italiensk 125 Krabbe, kinesisk 84 Krabbe Mefisto 63 Krabbe naturel 123 Krabbe, orient 124 Krabbegratin med brissel 125 Krabbepandekager 125 Krabberet, italiensk 125 Krabbesalat 124 Krabbesandwich 124 Kringle, Irenes 35 Kylling, fransk 78 Kylling i gelé 20 Kylling Valencia 104 Kødboller, kinesiske 84 Laks i hermelinskaabe 60 Laks, pariser 78 Lakseruller og caviarcanapeer 113 Lam i gelé 138 Lam i gylden kartoffelmos 137 Lam, sprængt med spinat 137 Lammebryst i dildsauce 137 Lammehjerter i vildtsauce 138 Lammekoteletter i fad 138 Lammesteg, fransk, med hvide bønner 138 Leverlabskovs 75 Løg, farserede 140 Løgpuré med pølser 140 Løgsuppe, fransk 47 Løgsuppe, italiensk 23 Makaroni, U S A 100 Makronsandwich 114 Mandelsoufflé 33 Mandelæbler 27 Marmeladekager, Mettes 151 Marvbudding, Eisbets 41 Moccafromage 82 Muslinger, amerikanske 127 Muslinger, dampede 126 Muslinger i bacon 113 Muslinger i gelé 128 Muslinger i hvidvinsstuvning 127 Muslinger i rød frakke 127 Muslinger, marinerede 128 Muslinger paa røræg 126 Muslingsalat 126 Muslingsuppe 126 Nilænder 93 Nyrehachi 55 Nødder, lille Peters 151 Oksefilet, falsk, med grøntsager 31 Oksefilet med ansjossmør 29 Oksehaleragout, tante Mathildes 44 Oksehalesuppe, oldemors 149 Omelet aux confiture 88 Omelet, fransk 87 Omelet, Tatjanas 110 Ost i grøn og rød peber 63 Ostebidder 114 Ostebrød Rapallo 96 Ostebrød Sct Gellert 51 Ostecanapeer 78 Ostecreme, Lucys 123 Ostefromage royal 79 Ostepinde 29 Paella 103 Pasha, russisk 110 Pastel de choclo 108 Pilaff 90 Plumcake 40 Puchero 107 Pølsebidder 113 Ragout Alexandria 75 Rapallosalat 95 Rejekabaret 60 Rejemedailler 113 Rejer, friturestegte 96 Rejesuppe 26 Romcreme 60 Salat, appelsin- 35 Salat, blomkaals-, med sardindressing 145 Salat, Chicago reje- 145 Salat, Cole 145 Salat, frugt-, i æggepunch ---- 67 Salat, Glorias hønse- 145 Salat, grape fruit- 29 Salat, russisk hvidkaals- 110 Salat med roquefortmarinade 144 Salat, stangselleri- 53 Salat, onkel Sams dessert- 146 Salat, selleri-, i tomater 146 Salat, U S A aperitif- 145 Salat, Virginias nasturtie- 145 Sandwich, Bodils 59 Sandwich, Georges 153 Sandwich, knægt- 30 Sandwich, milanotoppe 155 Sandwich, paradis- 154 Sandwich, pariser- 26 Sandwich, petits suisses 155 Sandwich, rød 54 Sellerimedaille 31 Sild å la russe 133 Sild å l'indienne 134 Sild i rød marinade 73 Sild med champignons 134 Sild, nedlagte, svenske 134 Sild, Olsens drøm 135 Sild, Philips 133 Sild paa is 133 Sild, russisk rassol 134 Sild, røgede marinerede 134 Sild, skaanske 133 Sildeassiet 69 Sildebøffer 133 Sildefilet'er med dild 69 Sildegratin Svea 134 Sildekroketter, skaanske 69 Sildepandekage, norsk 135 Skipperlabskovs 148 Snitter, ungarske 50 Spaghetti å la Neapolitaine 99 Spaghetti al sugo di Carna 99 Spaghetti Balbo 100 Spaghetti, Florentiner 99 Spaghetti Romana 99 Spid Istanbul 90 Stangsellerisuppe 93 Suppelabskovs, Noras 23 Suppe, den gyldne 23 Suprema de Polo 107 Svampe i friture Svampe, stuvede 67 Svartsoppa 69 Sværdfisk, tyrkisk 90 Tallarinis 107 Tocinis del Ciclo 108 Tomatcocktail 62 Tomater, italiano 102 Tomatroser med ost 67 Torsk å la bonne femme 131 Torsk, helstegt 131 Torsk med aspargessauce 130 Torsk til fest 129 Torskefilet'er, portugisiske ---- 131 Tunge surprise 1*8 Tunfisk i form 1°4 Tunfiskecanapeer H3 Vafler, norske 21 Vinskinke 40 Wiggos yndlingsbrød 140 Zabaione 102 Æblekage, fransk 31 Æbler med slør 35 Æg i festskrud 54 Æg, prinsesse- 54 Æggekage, Charlottas 97 Æggeret, indisk 54 Ægtoppe, russiske 54 Østers å la Shanghai 121 Østers, grillerede 121 Østers i glashus 121 Østers Madeleine 122 Østers naturel 121 Østerscocktail 122 Østerssauce 130 Østerssuppe 32 Spirituosa Cocktails: Side Blaa rose 114 Gloria cocktail 114 Good by, friends 114 Green feather 114 Little bird fall down 114 Maanekys 114 Pink rose 114 Flødelikør, russisk 110 Punch: Side Bryllupspunch 78 Nytaarsgløgg 44 Pers gløgg 73 Rødvinspunch 42 Sct Hans punch 58 Snedronningens punch 42 Terosepunch 61 Zita punch 42 | ||
Fransk løgsuppe.
Skær 2 pund løg og 3 fed hvidløg i ganske tynde skiver. Del dem i to portioner, hvoraf den ene brunes, let og gyldent. Derefter koges begge portioner i ca. 2 1 suppe med salt og peber. Smaasnurrer under tæt laag, indtil løgene er møre og fine. Lige før serveringen bør der tilsættes lidt fløde, en flot smørklat og evt. en udrørt æggeblomme. Suppen øses op i lerskaale, hvori der lægges en smørristet fransk-brødsskive, og det hele overdrysses rigeligt med revet ost. | ||