Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Kostvejledning for Børnehaver | ||
Forfatter: | Madsen, Ane; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1956 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Landsforeningen Forebyggende Børneværn | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 55 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | |||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 1,25 | ||
Krigstiden medførte tvungne ændringer i dansk gennem-snitskost. Vi spiste
mindre (kalorieforbruget blev nedsat med ca. 10 pct.), især langt mindre fedtstof og sukker og forholdsvis mere mælk, æg, ost, grøntsager og kartofler. Denne tvungne ændring af kosten var sundhedsmæssigt betydningsfuld. Et meget direkte bevis herfor var stærkere og sundere tænder hos de børn, der voksede op netop i den periode. Kostvaner er vanskelige at ændre varigt. Dansk gennem-snitskost er nu 10 år efter krigen omtrent som før krigen, og børnenes tænder omtrent lige så dårlige. Det er den kendsgerning, at man gennem kosten har mulighed for at gavne børnenes tænder, der har været den direkte årsag til denne kostvejlednings fremkomst. Flere andre forhold har dog gjort sig gældende og været medbestemmende. I stort tal deltager landets børnehaver i børnenes forplejning gennem måltider, der tilberedes i børnehaven. Det var godt, om nyere viden på det ernæringsmæssige område kunne kendes på denne kost til gavn for børnene, der skal spise den, og måske på længere sigt til gavn for danske kostvaner. En nødvendig forudsætning er i hvert fald nogen viden om og forståelse af de ernæringsmæssige problemer og mulighed for at omsætte denne viden i praksis. Hvad denne mulighed angår, er det både et spørgsmål om penge og om sagkyndige anvisninger med hensyn til tilberedning m. m. Det er ikke helt billigt at give børnene en lødig kost, og lødigheden kan ikke vurderes gennem navnene på retterne. Får børnene, skal vi sige biksemad, er det forholdet mellem ingredienserne (kød, kartofler, grøntsager), der bestemmer rettens ernæringsmæssige værdi — og prisen. Ja, prisen siger ofte mere end navnet på retten. Der er grænser for, hvad man kan få for pengene af ernæringsmæssigt værdifulde, ofte helt nødvendige varer. Det er ikke ligegyldigt, hvordan pengene gives ud, man må se at få ernæringsmæssigt mest muligt ud af de penge, der er til rådighed. Sagkundskaben må her vise vejen både med hensyn til teori og praksis, og sagkundskaben er ikke i første række lægelig. Hvad specielt denne vejledning angår, er det mest betydningsfulde, nemlig de egentlige kostplaner med tilhørende opskrifter, udarbejdet i det væsentlige på grundlag af materialer fra forskellige kostundersøgelser, foretaget af statens praktisk-sundhedsmæssige undersøgelser, dels i børnehaver, dels i skoler, dels på børnehjem. Opskrifterne stammer dels direkte fra dette materiale, dels er de udarbejdede af husholdningskonsulent Bodil Sloth. I kostforslaget er, hvor intet andet er nævnt, regnet med børn i 4—6 års alderen. Har man mange små, må det tages med i betragtning. Forhåbentlig vil det arbejde, der her er gjort, vise sig at være til støtte for de børnehaver, der har tid, penge og interesse til overs for kostproblemet. Brug heftet som en vejledning! Vær ikke bange for at ændre i planerne, når det tjener børnehavens tarv! Men gør det med omtanke! | ||
Indledning 5
Ernæringsmæssige betragtninger „ 7 Børnehavens hjemmekost 16 Børnehavens kolonikost „ 23 Opskrifter » 29 Bayerske pølser s 37 Biksemad, hollandsk „ 35 Brodsuppe „ 30 Bygvandgrød „ 29 Citron-, appelsinfromage „ 32 Farserede grøntsager „ 36 Fiskefars „ 37 Fiskegryde „ 37 Flæskekarbonader „ 34 Frikadeller, kødboller „ 36 Frugtgrod „ 31 Frugtsalat „ 32 Grønlangkål med æg „ 38 Grontsagsmos „ 40 Gullasch af lever „ 34 „ „ oksekød „ 34 Hachis af lever eller nyre „ 34 Hare, forloren „ 37 Havregrød „ 29 Hybenmarmelade „ 42 Hybensaft „ 42 Indianerragout „ 35 Kalvefrikassé „ 33 Kalvesylte „ 33 Kartoffelmos m ærtepuré „ 40 Kartoffelsuppe „ 30 Kærnemælkskoldskål „ 32 Kærnemsuppe ell vælling „ 30 Labskovs, brun „ 35 Leverbudding „ 36 Maizenagrød „ 30 Mannagrød „ 30 Medisterpølse „ 36 Oksehjerte „ 33 Råkostsalat „ 41 Rismelsgrød „ 30 Røræg „ 38 Sovs „ 41 Spinatbudding „ 39 Spinatmælkesuppe „ 31 Spinat, stuvet med æg „ 39 Sodgrød „ 30 Tykmælk „ 32 Urtebiksemad „ 40 Urtefrikassé " 39 Urtepuré-mælkesuppe „ 31 Ymer „ 32 Æggekage „ 38 Æg i lys sovs „ 38 Øllebrød „ 30 Kokkenproblemcr » 43 Mål og vægt » 52 | ||
Mælkesupper.
Kærnemælkssuppe eller -vælling med æg. Mel eller gryn ................................. 175 gr. Sukker ....................................... ca. 150 „ Æg ................................................ 5 stk. Kærnemælk ...................................... 3 1/2 liter | ||