Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | 359 udvalgte småretter | ||
Forfatter: | Herløv-Müller, Elisabeth; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1954 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Thorkild Becks Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 111 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | illustreret; hurtigmad; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 6,5 | ||
Det er ikke let at sige, hvor grænsen går mellem, hvad vi kalder småretter, og
det, som i gængs sprogbrug menes med almindelige middagsretter. En del af de typiske småretter synes mange måske egner sig aldeles udmærket til middag - det afhænger ganske af typen på husholdning og familiens spisevaner. Og der findes naturligvis intet, som hindrer, at en sådan ret serveres endog som hovedret ved et måltid. Tværtimod - det er jo netop evnen til at variere maden og til at udnytte denne evne ved retternes sammenstilling, der kendetegner den virkelige husmoder. Som regel er maden bedst nytilberedt - den er da mest tiltalende for både gane og øje og netop således, som »madkunstneren« har tænkt sig, at den skulle være. Men ofte kan en mere kompliceret ret delvis tilberedes i forvejen, så at man i sidste øjeblik kun behøver at komme den i f. eks. et ildfast fad og sætte den ind i ovnen eller på anden måde gøre retten færdig. Dette gor, at vi med føje har ment at kunne tage en del retter med, som ikke helt falder ind under rubrikken »hurtiglavet« - rigtig forberedt er de dog hurtigtlavede. | ||
Skinkeruller m peberrodsmayonnaise 74
— sandwich, dobbelt 105 — sardin i 77 — sommer- 78 — toppe 43 — æg m peberrod 40 Skjulte pølser 88 Skærgårdsfrikadeller 68 Skånske buffer 82 — drenge 80 Smørgås, nyrepariser- 83 — pariser- 83 — selleripariser- 83 Småbrød, fyldte 106 Små rejesouffléer 69 Småretter, varme 60 Små, sprøde pandekager m brisselfyld 97 Sommerrad 78 — sild i fad 13 — skinke 78 Souffléer, reje-, små 69 Soufflé, oste-, italiensk 38 — skinke- og oste- 80 Spaghettifyld, skinkekræmmer- huse med 74 — i fad 65 — salat 56 — tomat- 66 Spansk æggeret 34 Spegesild, fyldte 11 — (saltet sild) 5 Spinatfyld til omeletroulader 30 Spinatfyldt skinkeomelet 28 — og svampe med bacon og æg 61 — timbaler med tomat- el ostesauce 62 Stegt sild, marineret 13 Stuvning, brissel-, pikant 96 Svampefyld til omeletroulader 30 — karbonader 64 — — og nyreret, gratineret 92 — og spinat m bacon og æg 6t — ruller 31 — roræg, franske 31 Svenske »kotbullar» 81 Svinekam m tomater 101 Sondagsomelet — bondeomelet 28 — sild 7 Timbaler, spinat-, m tomat- el ostesauce 62 Timianstegte sild 11 Tomater, fine fyldte 49 — m ost 50 Tomatfisk 67 --og logsalat 49 — omelet 2 7 — spaghetti 66 Torskerogn, kogt 68 Torsk, røget i julesalat 23 Tunfiske- el makrelsalat i skaller 58 Tunge i gelé 98 Tærte, ansjos 22 — brissel- 97 Varme sandwiches 103 — sildeboller 23 — småretter 60 Varmt leverfad 94 Vestkystsalat 57 Vårsondagssalat 46 Waerlandstallerken 44 Welsh rarebit 104 Wienerschnitzel 99 Æble- og porresalat Æg a la Lorraine 37 — finesse- 41 Æg fritto misto m, 38 Æggebrød 106 — kage, ansjos- 20 — — m stegte æbler 29 Ægge- og muslingeret, gratineret 70 ---skinkeret, gratineret 37 — rand m rejestuvning 38 — ret å la Brügge 37 --belgisk 41 — retter 27 --blandede 39 — ret m variationer -il Æggeret, gourmandens 4 3 —¦ — gratineret 42 -- spansk 34 — salat 56 — specialitet, Kajsas 42 — stand 31 --m røget sild 33 --¦— pølser 32 Æg, gratinerede m ris 37 — i fad 38 --fløde 34 — — form 33 ---el fad, gratineret m m V3 — italienske 33 — i karrysauce 39 — — kold sennepssauce 43 — — persillemayonnaise 43 --purlogssauce 40 — m muslinger og bacon 34 — — ris og karry 39 — milano- 40 — og tomatsalat 73 — pikante 41 — senneps-, drysset m bacon-strimler 41 Ål i rødvin 67 Jule- og appelsinsalat 52 Jægermesterens silderet 24 Kajsas æggespecialitet 42 Kalvefilet Byron 98 — m asparges og svampe 98 Kalvehjerne i stuvning 98 — og baconroulader 99 Karbonader, grønsags-, m kapers-sauce 62 — lever- 95 — silde- 19 — svampe- 64 Kartoffelsalat, bayersk 51 Kartoffelsalater 51 Kartoffelsalat, fin 51 — i syrlig fløde 51 Karryhons m æg 101 Kaviar, flode-, m log og kartofler 26 — hjemmelavet 26 — pikant 58 — salat, blandet 58 --m citron 58 ---variationer 58 —• sandwich 103 — sardiner og roget fisk 22 Kogte kodboller i skaller 80 — sild m peberrodssauce 12 Kogt torskerogn 68 Kolde sildeboller 23 Kold silderet 14 Koteletter, brissel-, m asparges 96 — lamme-, å la Brazi! 100 Krabbe, gratineret 70 Krebse- el reje- og ostesalat 57 Kroketter, skinke-, m gronærter 80 Kyllingesandwich 105 »Kottbullar«, svenske 81 Kodboller i sellerisauce 81 — kogte, i skaller 80 — rosenkåls- 81 Kødret å la bonne femme 101 Kødretter 98 Kålsalat 73 Lammekoteletter å la Brazil 100 Leverbudding 96 — Chateaubriand 95 — fad, varmt 94 — i svøb (lever i bacon) 95 — karbonader 95 — klatter 95 — og nyre i fad 93 — postej el -pølse m svampe 93 --hønse- 96 --i skinkekræmmerhuse 73 — pølse m kartoffelmos 94 --paneret 94 Luksusgryde 92 Lunchret å la Stroganoff 99 Løgdolmer 63 — i fløde 63 --og tomatsalat 49 — omelet 27 Makaroni- og risretter 64 — salat 56 Makrel- el tunfiskesalat i skaller 58 — i fad 67 Marinerede ansjoser 19 — sild 5 Marineret, roget fisk 23 — stegt sild 13 Mayonnaise, grøn 73 Mazurka 85 Melonsalat 55 Milano-æg 40 Mimosesandwich (roget silde-sandwich m æg) 103 Miniatureomeletter 29 Mixed grill el Schaslik 100 Muslinge- og æggeret, gratineret 70 Muslinger, gratinerede 70 — i mayonnaise 58 Nyre bud ding 93 — flødestuvet 91 — gryde m flæsk 92 — m ris 91 --selleri og svampe 92 — og lever i fad 93 ---og svamperet, gratineret 92 — parisersmorgås 83 — ragout, fin 91 — ret i fad 93 Okseroulader, pikante 99 Omelet bagt i ovn 28 — bonde-, søndags- 28 — fin oste-, m ansjos 28 — finsk 28 — fransk 27 — log- 27 — m grønt 27 — oste- 27 — roulade m fyld 30 — skinke-, spinatfyldt 28 Omeletter, Miniature- 29 — o lign 27 Omelet, tomat- 27 Oste- og reje- el krebsesalat 57 ---skinkesoufflé 80 — omelet 27 --fin, m ansjos 28 — salat m variationer 59 — soufflé, italiensk 38 Ost, frossen, m salat 59 — m cognac 59 Pandekagefavoriter 29 Pandekager, fiske-, Gotlandske 68 Panerede rejer 68 Paneret leverpolse 94 Parisersmorgås 83 — nyre- 83 — selleri- 84 Pastelsalat 48 Peberhylstre, fyldte 64 — m ost 48 Peberrodspyramide m roget fisk 23 — roulader m hvidkålssalat 59 Perlesild 10 Picklessalat 50 Pikante okseroulader 99 — æg 41 Pikant brisselstuvning 96 — grapefrugtsalat 55 — kaviar 58 — røget silderet i fad 25 Pilsnerpølser i fad 91 Porre- og æblesalat 50 Porrer i fad 63 ---m skinke 63 Porrestænger 77 Postejer, ansjos- 21 Postej, honselever- 96 — m kodboller 82 Pølse å la Forseli 8« ---tomate 89 — dolmer 89 — godt på 5 minutter 90 — kryds 85 — lever-, m kartoffelmos 91 ---paneret 94 --og kartoffelsalat 52 Polser, appetit- 90 Pølseretter 85 Polser i slåbrok 88 --æblering 88 — m æbler 88 — pilsner-, i fad 91 — snneps-, m æbler 87 — skjulte 88 — til natmad 87 Polsesalat, blandet 58 — stjerne 85 Radise- og agurkesalater 47 Radiser i salat 48 — på min facon 48 Ragout, nyre-, fin 91 Reje- el krebse- og ostesalat *>7 Rejer i fad, ris m 69 --karrystuvning 69 --net 69 — panerede 68 Rejesalat, fin 57 — — i karrymayonnaise 57 --m variationer 57 — souffléer, små 69 Retter af ferske sild 12 --indmad 91 Ris å la Kirsten 65 — brunede 64 — kogt i vand 64 — m rejer i fad 69 --svampe 65 --og hummersalat 58 ---makaroniretter 64 Ristet bøftartar 83 Rogn, gratineret 68 Rosenkålskodboller 81 — salat 47 Rosentop 49 Roulader, kalve- og bacon- 9° — okse-, pikante 99 — peberrods- m hvidkålssalat 59 — silde, m variationer 6 Rodbedeanretning til frokost 60 — salat, Elviras 49 — salater 48 — salat m log 49 ÅQ ---peberrodsflodeskum ' Rodkål, delikat 64 Rodkålssalat 46 Roget fisk i fad 24 ---slåbrok 24 --sardiner og kaviar 22 — pikant silderet i fad 25 — sild & la Calle 24 — silderet m æggeskivcr 24 — sildesalat m æbler 22 --m kartoffelmos i fad 2 5 ---kaviar 25 ---porrer 23 — sildesandwich m æg 103 — torsk i julesalat 23 Roræg, svampe-, franske 31 — Honolulu 31 — hverdags- 31 Rå blomkålssalat 46 Rakostkabaret 44 — — og andre grønsagssalater 44 - salater 44 — salat m grapefrugt 55 Salat a la Gertrude 57 ---Norrland 47 ansjos-, m variationer 20 — appelsin- og jule- 52 bayersk kartoffel- 51 '— blandet agurke-, m frugt og ost 48 ---m spegeskinke 78 — Blekinge- 2 3 - blomkåls-, rå 46 — champignons- 57 — Elviras rødbede- 49 Salater 44 — blandede 56 — frugt- 52 — grapefrugt- 52 — kartoffel- 51 — radise- og agurke- 47 — rødbede- 48 — råkost 44 --og andre grønsags- 44 - silde- 9 - skinkekræmmerhuse m 73 Salat, fin kartoffel- 51 — god silde- 9 — grapefrugt-, pikant 55 --m rodbede og gulerod 52 ---selleri 52 — gronkåls- 45 — gronsags- I 47 --II 73 gulerods-, m frugt og tyttebærsyltetøj 45 --m nødder og honning 45 — hummer- og ris- 58 — hvidkåls- 46 --amerikansk 47 --peberrodsroulader m 5° — kartoffel-, i syrlig fløde 51 - kaviar-, blandet 58 ---m citron 58 -----m variationer 58 - kål- 73 makaroni- 56 — makrel- el tunfiske-, i skaller 58 Salat m tomater, dadler og mayonnaise 50 — melon- 55 — oste-, m variationer 59 ---tjg reje- el krebse- 57 — pastel- 48 — pickles- 50 — pølse-, blandet 58 --og kartoffel- 52 — radiser i 48 — reje-, fin 57 ---i karrymayonnaise 57 ---m variationer 57 — Rio Negro 52 — rosenkåls- 47 — rodbede-, m løg 49 ----peberrodsflødeskum 49 — rødkåls- 46 — roget silde-, m æbler 22 — råkost-, m grapefrugt 55 - selleri- 50 — silde-, a la Elsa 9 — spaghetti- 56 — tomat- og løg- 49 --og æg- 73 — vestkyst- 57 — vårsøndags- 46 — æble- og porre- 50 — ægge- 56 Saltet sild (spegesild) 5 Sandwich, ansjos- 103 — bacon-, m svampe og spinat 104 — club- 105 Sandwiches, varme 103 Sandwich, fransk 104 — brod, fyldt 106 — kaviar- 103 — kyllinge- 105 — m ost og bacon 104 --svampe 104 --æg og bacon 105 — Mimose- 103 — røget silde-, m æg 103 — sardin- 103 — skinke-, dobbelt 105 — til natmad 103 Sardiner, kaviar og røget fisk 22 Sardin, gratineret, m tomater 26 — i skinke 77 — sandwich 103 Schaslik el mixed grill 100 Selleri-parisersmørgås 84 — salat 50 Sennepskål 46 — pølser m æbler 87 — sild I 8 --II 16 —æg, drysset m baconstrimler 41 Sildeanretning, dekorativ 25 — boller, kolde 23 --varme 23 — »flyndere« 14 — karbonader 19 — lækkerbisken 12 — ret fin 10 ---fin, i fad 11 --jægermesterens 24 -- kold 14 --m kold æggesauce 15 Silderet, pikant, røget, i fad 25 --røget, m æggeskiver 24 Silderoulader, fyldte, ferske 13 — — m variationer 6 — salat a la Elsa 9 — salater 9 — salat, god 9 --roget, m æbler 22 Sild delikatessefad m røgede 25 — dild-, gratinerede 12 — fars 6 — retter af ferske 12 — Finlands- 10 —- — m variationer 10 — i fad 12 —----m røget sildepasta 16 --flode 7 — — gelé 15 --mayonnaise- el remouladesauce 7 --skaller 9 - — tomatsauce 8 — kogte, m peberrodssauce 12 Sildekarbonader 19 Sild, marinerede 5 — marineret, stegt 13 — m flodeskumspeberrod 15 --kaviar, i fad 16 — — porrer 11 — — — i sennepsmarinade li — og ansjos i fad 15 — perle- 10 — på smålandsvis (sild i flode m tyttebær) 8 — røget, å la Calle 24 --m kaviar 25 ---kartoffelmos i fad 2*» ----porrer 23 — saltet (spegesild) 5 — senneps- I 8 --II 16 — sommer, i fad 13 — spege-, fyldte 11 — sondags- 7 — timianstegte 11 Skaldyrs- og fiskeretter 66 — stuvning, blomkål m 61 --til omeletroulader 30 Skinkebudding 79 — dolmer 77 --m svampe- og risfyld 77 — i fad, m æbler 79 — kroketter m grønærter 80 — kræmmerhuse, farserede 74 --leverpostej i 73 --m salater 73 ---spaghettifyld 7 i — — og skinkeruller 73 — pakker m forskelligt fyld 77 — omelet, spinatfyldt 28 — og ostesoufflé 80 Skinkeret i fad 79 — retter 73 --gratinerede 78 — ruller og skinkekræmmerhuse 73 --brunede, m karbonade-pol ser 74 --gratinerede 74 --m asparges 77 Skinkeruller m peberrodsmayon-naise 74 — sandwich, dobbelt 105 — sardin i 77 — sommer- 78 — toppe 43 — æg m peberrod 40 Skjulte polser 88 Skærgårdsfrikadeller 68 Skånske buffer 82 — drenge 80 Smorgås, nyrepariser- 83 — pariser- 83 — selleripariser- 83 Småbrod, fyldte 106 Små rejesouffléer 69 Småretter, varme 60 Små, sprøde pandekager ni brisselfyld 97 Sommerfad 78 — sild i fad 13 — skinke 78 Souffléer, reje-, små 69 Soufflé, oste-, italiensk 39 — skinke- og oste- 80 Spaghettifyld, skinkekræmmerhuse med 74 — i fad 65 — salat 56 — tomat- 66 Spansk æggeret 3-i Spegesild, fyldte 11 — (saltet sild) 5 Spinatfyld til omeletroulader 30 Spinatfyldt skinkeomelet 28 — og svampe med bacon og æg 61 — timbaler med tomat- el ostesauce 62 Stegt sild, marineret 13 Stuvning, brissel-, pikant 96 Svampefyld til omeletroulader 30 — karbonader 64 — — og nyreret, gratineret 92 — og spinat m bacon og æg 6t — ruller 31 — roræg, franske 31 Svenske »kotbullar» 81 Svinekam m tomater 101 Sondagsomelet — bondeomelet 28 — sild 7 Timbaler, spinat-, m tomat- el ostesauce 62 Timianstegte sild 11 Tomater, fine fyldte 49 — m ost 50 Tomatfisk 67 --og logsalat 49 — omelet 2 7 — spaghetti 66 Torskerogn, kogt 68 Torsk, roget i julesalat 23 Tunfiske- el makrelsalat i skaller 58 Tunge i gelé 98 Tærte, ansjos 22 — brissel- 97 Varme sandwiches 103 — sildeboller 23 — småretter 60 Varmt leverfad 94 Vestkystsalat 57 Vårsondagssalat 46 Waerlandstallerken 44 Welsh rarebit 104 Wienerschnitzel 99 Æble- og porresalat ">0 Æg å la Lorraine 37 — finesse- 41 Æg fritto misto m 38 Æggebrød 106 — kage, ansjos- 20 — — m stegte æbler 29 Ægge- og muslingeret, gratineret 70 ---skinkeret, gratineret 37 — rand m rejestuvning 38 — ret å la Brtfgge 37 --belgisk 41 — retter 27 --blandede 39 — ret m variationer 42 Æggeret, gourmandens 4 3 —¦ — gratineret 42 -- spansk 34 — salat 56 — specialitet, Kajsas 42 — stand 31 --m røget sild 33 --¦— pølser 32 Æg, gratinerede m ris 37 — i fad 38 --fløde 34 — — form 33 ---el fad, gratineret m m V3 — italienske 33 — i karrysauce 39 — — kold sennepssauce 43 — — persillemayonnaise 43 --purlogssauce 40 — m muslinger og bacon 34 — — ris og karry 39 — milano- 40 ¦— og tomatsalat 73 — pikante 41 — senneps-, drysset m bacon-strimler -il Ål i rødvin 67 | ||
VARME SANDWICHES
Ansjossandwich 4 skiver sandwichbrød, 4 ansjosfileter, 1/2 løg, 4 æg. Rens ansjoserne og pil løget. Hak begge dele og bland dem godt. Steg brodskiverne hurtigt i smør på begge sider og smør ansjosblandingen på. Spejl æggene og læg dem på brodene. Serveres snarest. | ||