Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Danske Nationalretter: gamle og ældgamle danske madopskrifter | ||
Forfatter: | Gansing, Gunhild; Petersen, Ellinor; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1951 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Forlagskompagniet | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 57 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | historisk; serie; blad; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | |||
Nå, nu igen en ny kogebog, vil nogen sige. Ja, men denne er noget specielt og
omtrent det modsatte af, hvad alle moderne kogebogsforfattere i øjeblikket stræber efter. For mens de leder med lys og lygte efter at finde nye, morsomme retter fra hele verden, har vi tværtimod stræbt efter kun at lede gamle og ældgamle rigtig danske madopskrifter frem. Arme Riddere og fyldt hvidkål, vil De protestere, det kan vi da sagtens lave. Ja, det kan De, men husker De netop på disse to retter eller på nogen af de andre rigtig danske nationalspiser, når De en dag skal have en udenlandsk gæst til middag? For det er meningen med denne lille uprentiøse bog at give Dem en god idé i en fart, når De får fremmede udefra, så De kan give dem noget at spise, der er specielt dansk, eller hvis Deres mand tilstrækkeligt længe har fablet om mad, som hans mor og bedstemor lavede den. De vil jo ikke dramme om at give en hollænder Reistafel eller en italiener Ravioli, vel? De vil formodentlig endda være noget nervøs bare ved at skulle have en englænder til eftermiddagste eller en franskmand til hors d'æuvre. Og det skal De heller ikke påtage Dem, for så bliver gæsten måske ligeså skuffet som en dansk ville blive ved i New York at være inviteret til flæskesteg med svær og i Amsterdam til sødsuppe. Ærligt talt, man ville hellere have haft en god steak minute eller en Hutspot, så man havde prøvet, hvordan det nu smagte, når det var lavet på stedet, som det skulle. Og når De så har husket på retterne, og hvis De har lavet dem, som De skulle (og det tvivler vi ikke et øjeblik på, at De har gjort), og De så ovenikøbet har fået succes på dem, så skal De forære bogen til Deres gæst som en erindring fra Danmark, og De skal sætte et kryds ved de retter, De har serveret, så gæsten også kan servere dem, når han igen er hjemme hos sig selv. Næsten alle turister stjæler spisekort på restauranter eller beder pænt om at få lov til at få dem med hjem. Det gør vi, når vi er i udlandet, og det gør udlændingene, når de er her. Da nogle af dem ikke forstår dansk fuldkommen, har vi derfor samlet opskrifterne i alfabetisk orden efter det første bogstav, så de let kan finde dem igen efter de spisekort, de måske har med hjem. Vi tror, De vil få megen glæde af at give den lille bog til Deres venner fra udlandet. En husmor, der interesserer sig for sit køkken, vil let kunne opfriske sit bekendtskab med dansk mad — hendes familie vil få en masse at høre om Danmark. De vil sende Dem en hjertelig tanke og måske Danmark en interesseret — for vor mad er nu ikke helt almindelig, set med udenlandske øjne — og så er formålet nået med denne lille bog, der blot i en hastig situation skulle hjælpe Dem at sige: Kom og spis dansk hos os, prøv til en forandring lidt gammeldags, dansk mad. | ||
BAGVÆRK
Bedstemors kanelstænger 7 Brune kager 8 Brunsvigerkage fra Kongensbro kro 8 Chokoladekage 1 8 Chokoladekage 2 8 Fanøkringle 9 Fanøtvebakker 9 Fastelavnsboller fra Ørre 10 Finsk brød 10 Fytner 10 Fødselsdagskringle fra Lolland 11 Guldkage 11 Havremakroner 11 Herregårds-tekage 11 Honningkage fra Fyn 12 Honningkage fra Sønderjylland 12 Julekage (København) 12 Jødekager 13 Kaffeboller (Hotel Ansgar, Århus) 13 Kaffekringle fra Århus, Hotel Ansgar 13 Kager på tråd (Fyn) 13 Kartoffelmelskager fra Ålborg 13 Klejner (Madam Mangor) 13 Kniplingskager (Løgumkloster) 14 Det kolde lyn (Grindsted) 14 Kommenskringler fra Nysted 14 Kong Frederik den 8's kage (Grøndals-huset) 14 Korendekager 15 Kransekage (Madam Mangor) 15 Medaljer 15 Oldemors kager 15 Ostekiks (Dybbøl) 15 Ostepinde, 16 Ostemælkskager fra Ålborg 16 Peberkager fra Rønneby 16 Pebernødder 16 Prossekage fra Odense 16 Romkager 16 Rugbrødskage (Anholt) 17 Sandkage med cognac 17 Sandkager, små, med mandler 17 Snebolde 17 Sodakage 17 Sraderkage (Møgeltønder) 18 Sukkerkringler 18 Surbrød fra Tønder 18 Sølvkage (Anholt) 18 Sønderjysk kage 18 Søsterkage 19 Tusind års kager (Ringsted) 19 Vandbakkelse 19 Vanillekranse 19 Vendelbokage 19 Wienerbrød 20 Vrøvl 20 Æblekage 20 Æblekage fra Kongensbro kro 20 Æblekage fra Samsø 21 Æblekage hos borgmesterinden 21 Æggekage (Samsø) 21 DESSERTER Arme riddere 22 Bondepige med slør I 22 Bondepige med slør II 23 Citronfromage 23 Dronningbudding (Århusegnen) 23 Flødelapper 24 Karamelrand 24 Kastaniebudding 24 Kræmmerhuse 24 Kærnemælksfromage 25 Kærnemælkskoldskål 25 Kærnemælksæbleskiver 25 Oldemors æbleskiver 25 Pandekager 26 Pandeæblekage 26 Prinsessebudding 26 Rabarbergrød 27 Ris å l'amandes 27 Risengrynsklatter 27 Risengrynsomelet fra Roskilde 27 Rombudding (Madam Mangor) 27 Rugbrødsis 28 Rødgrød 28 Sylphide omelet 28 Trifli (Madam Mangor) 28 Tykmælk 29 Æblegrød 29 Æbler, fyldte, fra Nørre Alslev 29 Æbler i lerpotte (Ringkøbing) 29 Æbleskiver med gær 29 DRIKKEVARER Biskop Punsch 30 Champagnebowle 30 Damepunsch fra Nicoline Agerups kogebog for landhusholdning 31 Enebærsnaps 31 94 Hybenlikør 31 Is-punsch 31 Jordbærbov/le 31 jordbærlikør 31 Påskebryg med citronvand 32 Pebermyntesnaps 32 Perikumsnaps 32 Punsch 32 Rheinspritze 32 Sillabub 32 Solbærrom (Madam Mangor) 32 Solbærsnaps 33 Soroptimistpunsch 33 FISK OG SKALDYR Ål fra restaurant Skandinavien i Kolding 34 Ål i gelé 34 Ål i karry 34 Ål, pikant, i sur sake 34 Ål, stegt, fra Borgerkroen i Kolding 35 Ål, stegt, med flødesauce og brunet smør 35 Bakskuld 1 (Esbjerg) 35 Bakskuld 2 (Mors og Skagen) 35 Bondesild 36 Bornholmsk biksemad fra Dams hotel i Rønne 37 Flyndere, tørrede 37 Gedde med fars og krebsehaler (Jylland) 37 Hajbøf (Esbjerg) 38 Helleflynder 38 Hummeromelet 38 Hvidling, kogt 39 Karper i rødvin (Randers) 39 Klipfisk (Thisted) 39 Klipfiskebudding (Langeland) 39 Klipfisk fra Hundested 40 Koteletfisk, stegt, med stuvet spinat----40 Krop i Hovedet fra Fanø (Krop i æ hue) 40 Kryddersild (Bornholm) 40 Laks, kogt 40 Makrel 41 - Makrel, røget med røræg 41 Makrel, stegt, med persille • 41 Maskintorsk, gammeldags (Regina, Ar-hus) 41 Muslingesalat (Nørre Sundby) 41 Pandesild (Rø) 41 Pighvar, Lucullus 42 Pighvar, stegt 42 Plukfisk 42 Ragout af ål 42 Rollmops (Bornholm) 43 Rodspætter, stegte 43 Sild 43 Sild i karry fra Faxe 43 Sildesalat, lollandsk 44 Sild, røgede, i marinade 44 Sild, røgede, i gratin (Bornholm) 44 Sild, stegt 44 Sild, vindede (Hasle) 44 Slåbroksild (Anholt) 45 Spegesildefileter, bornholmske 45 Spegesild, paneret (Bornholm) 45 Stenbider 45 Torsk, kogt 45 Torskerogn 46 Tørre jyder (Frederikshavn) 46 Østers, indbagte 46 GRØD Boghvedegrød 47 Klumper, sønderjyske 47 Majsflagegrød (Lolland) 48 Mannagrød 48 Mors julegrød 48 Pandegrød 48 Posegrød 48 Pærevælling (Lolland) 49 Risengrød 49 Risengrød, bagt 49 Risvandgrød 49 Sakkuk (Fanø) 49 Smørgrød (Samsø) 50 Æggegrød, jysk, med saft og vand 50 Øllegrød 50 GRØNTRETTER Agurkesalat (Kolding) 51 Amagerbudding 52 Amagerkotelet 52 Artiskokker, kogte 52 Bladpølse fra Lolland 52 Boller i selleri 53 Brune bønner 53 Bønner med marv 53 Brunkål med flæsk 54 Gammeldawskål 54 Hvidkål, fyldt 54 Hvidkål, gammeldags 54 Jordartiskokker med ost 54 Kåldolmer 55 Kålrabiret fra Stokkemarke på Lolland 55 Kartoffelbudding med skarp sauce fra Roskilde 55 Kartoffelmos 55 Kartofler, sukkerbrunede 56 Mariehøne 56 Mixed pickles 56 Ret for herrer, Hornsyld kro, Bjerre herred 56 Ruskomsnusk (mælkeærter) (Rødby, Lolland) 56 Rødkål 57 Rødkål på gammeldags maner 57 Selleribøf 57 Slikporrer 57 Surkål, Nexelø 57 Søbekål, Langeland 58 Æblepeberrod 58 KØDRETTER Agerhøns 59 Andesteg 59 Bankekød 59 Boller i selleri (se under grøntretter) Bøf, hakket 61 Bøf å la Gl Mønt 61 Bøf, helstegt 61 Bøfpie (Stege) 62 Duekoteletter med ærter 62 Duer i aspic 62 Duer, sprængte 63 Dyreryg • 63 Fasaner 63 Finker 1 64 Finker 2 fra Kongensbro kro 64 Finker 3 64 Flæskekød i karry fra Bramstrup 64 Flæsk, stegt, med persillesause65 Flæsk, stegt, som man får det i Ribe 65 Flæsk, syltet 65 Flæskesteg med svær 65 Frikadeller, grove, nordjyske66 Frikadeller, sønderjyske, fra Brøns kro 66 Fulskager fra Sejerø 66 Fulskager i en anden variation 67 Gås, sprængt, med hvidkål 67 Gåseleverpostej (Sydsjælland) 67 Gåsesteg 67, Grisetæer, panerede 67 Hachis 68 Hare, forloren 68 Haresteg 68 Kalkun med østers (Pallerupholm) 68 Kalvebrissel i skaller 69 Kalvebryst med krebsehaler og asparges 69 Kalvelever med løgsauce 69 Kalvekoteletter med parmesanost 69 Kanin, stegt 69 Karbonade 70 Kyllinger, forlorne 70 Kyllinger med fine urter 70 Kyllinger, smørstegte 70 Kødrand 70 Lammebryst, grilleret 71 Lam, sprængt (Samsø) 71 Lever, stegt (Faxe Ladeplads) 71 Lever, stegt, fra Kolding 71 Leverpostej (Østerås) 72 Labskovs 72 Mariebøf fra Skelskør 72 Marvben 73 Medisterpølse, hjemmelavet 73 Mørbrad-bøf 73 Nyreragout 73 Oksehaleragout 73 Oksetunge med parmesanost 74 Oksetunge med rosiner og mandler i kirsebærsauce 74 Oksetunge, stegt i ovn 74 Pattegris, farseret 74 Prygl (Sønderjylland) 74 Ribbensteg (Stubbekøbing) 75 Rullepølse (Stevns) 75 Rullesylte, gammeldags, herreret (Fredericia) 75 Skildpadde, forloren 75 Skipperlabskovs (se under labskovs) Snepper, stegte 76 Den sorte gryde fra Borgerkroen i Kolding 76 Spegepølse (Sæby) 76 Sursteg (Viborg) 76 Svinehjerter 77 Svinekam a la Ritz, Århus 77 Svinekam, stegt, med æbler og svesker 77 Svinekotelet, gammel opskrift fra Borger-kroen i Kolding 77 Svinemørbrad, stegt 78 Sylte (Stevns) 78 Syltekotelet (Hotel Ansgar, Århus) 78 Sømandsbøf 78 Tjap sjuie (Brøns kro) 78 Vildsvinehoved (Fyn) 79 Vildsvinekød med kirsebærsauce 79 Vildsvineryg, paneret (Fyn) 79 Vildænder 79 Æbleflæsk 79 Æbleflæsk, min mors 80 MELRETTER Fulling (Løkken) 81 Makaroniret (Århus) 81 Melboller 82 Trilleboller 82 OSTERETTER Butterost 83 Flødeost fra Fyn 83 Omelet med parmesanost 83 SAUCER Gudhjemsdyppe (Bornholm) 84 Hollandaisesauce 84 Olivensauce 84 SUPPER Alesuppe 85 Alesuppe (Bramsnæsvig) 85 Barselsuppe fra Vestjylland 86 Blåbærsuppe 86 Blodsuppe fra Mors 87 Brunkåissuppe 87 Chokoladesuppe 87 Grønkålssuppe 88 Grønærtesuppe 88 Gule ærter (Vestjylland) 88 Hybensuppe 89 Hyldebærsuppe 89 Kartoffelsuppe 89 Kråsesuppe (Madam Mangor) 90 Kærnemælksuppe 90 Kødsuppe 90 Kørvelsuppe 90 Lammekallunsuppe (Falster) 90 Løgsuppe 91 Marvsuppe 91 Rabarbersuppe 91 Sulevælling (Falster) 91 Svinerygsuppe 91 Sødsuppe 92 Tomatsuppe 92 Tykmælksuppe 92 Øllebrød 92 Østerssuppe 92 ÆGGERETTER Frokostomelet (Bovbjerg badehotel) 93 Pocherede æg 93 Skidne æg 93 Flæskeæggekage fra Kolding 93 Vibeæg, kogte 93 Æg i små jydepotter (Rebild) 94 | ||
ÆG I SMÅ JYDEPOTTER (Rebild)
I hver jydepotte hældes et æg, som krydres med lidt salt og peber, revet parmesanost, de sættes i ovnen i vandbad, når æggene er stivnet, serveres de straks, pyntet med hakket persille. | ||