Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Hjemmet. Dets ledelse og Retternes Tillavning | ||
Forfatter: | Thørrestrup, Benedicte; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1905 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Alexander Brandts Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 164 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | blad; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 2 | ||
Naar jeg vover mig ud i Verden med denne lille, ubetydelige Bog, er det ikke af
egen Tilskyndelse eller Lyst, men kun efter gentagne Opfordringer fra en Del af de Elever, som har gaaet paa min Husmoderskole og ønsker at fæstne Indtrykkene fra disse Timer end yderligere ved nogle Vink paa alle de Omraader, Livet fører med sig, og hvor de nu paa egen Haand skal tage Affære. Ligesaa lidt, som Meningen med min lille Skole er at trænge sig frem og konkurrere med Nutidens store, fagmæssige Instituter i denne Retning, lige saa lidt er Øjemedet for denne lille bogs Vedkommende at ville agere Kogebog. Af disse er der gode og nyttige Bøger nok oppe i Tiden, langt bedre end jeg evner at kunne møde frem med. Men selve Liveter jo en god Læremester! og naar et og andet er indhøstet gennem erfaringens Skole, kan man stundom ønske at lette Andres Gang en Smule, saa at de kan slippe lidt lettere igennem Skærene. Ønsket herom er Bogens Maal. Opskrifterne i Bogen er dels indvundne ude i Livet ved i en lang Aarække fra fjern og nær at tilegne mig det, som jeg fandt godt og brugeligt, dels ved efterhaanden at uddrage det, jeg syntes bedst om og fandt nyttigst gennem Blade og Bøger. Paa Grundlag heraf har jeg gjort mine Erfaringer og Ændringer, samt af og til selv gaaet lidt paa egen Haand. Medens altsaa Indholdet af disse Blade, af hvilke enkelte Optegnelser tidligere har været trykte i forskellige Tidsskrifter, som jeg skriver til, er blevet til med Elevernes Tarv for Øje, tilegnes selve denne lille Bog hende, hvis Navn min Skole bærer, og som ikke maa glemmes her iblandt os, hvor vi med Liv og Sjæl arbejder paa at vinde frem paa alle de Omraader, hun har taget Sigte paa og vist os Vejen til. Lige til sit Livs sidste Dag stod Fru Kammerraadinde Louise Nimb med hele sin ægte Personlighed, sit varme, trofaste Hjerte, sin klare, lyse Forstand, sin mange-aarige Erfaring og sin store praktiske Dygtighed parat til med, rund Haand, med Baad og Daad at yde af sit rige Skatkammer overalt, hvor det behøvedes — opadtil og nedadtil. Skønt hendes store Beskedenhed aldrig stillede hende selv i Forgrunden, skyldes det dog ene tiende, at Sansen for alt, hvad der kan lægges ind i og faas ud af et godt Hjems Ledelse og Madens Tilberedelse, lige fra den mindste til den, mest sammensatte, Ret, er bleven vakt herhjemme i Danmark. Paa sit Omraade var Fru Nimb absolut Geniet, født med Kunstner gnisten i, sin Sjæl, den, der ikke kan tages af os selv, men gives, skabes — af Guds Naade, og som, virker i vide Kredse. — — Hun var den fødte Officer, der, hvor vi andre Husmødre sjældent kan hæve os over Menigmands Bang. I hendes kærlige Hjerte opstod den første Tanke, om Skolekøkkener, til Gavn og Hjælp for de mange smaa Hjem, hvis haarde Kamp, hun saa og følte Medynk med. Fra sine mange Rejser i Udlandet hjembragte hun til sit Fødeland alle de Skatte og Indtryk, hun tilegnede sig, og gjorde dem frugtbringende blandt sine Landsmænd, hvis Interesse hun vakte, hvis Kundskaber hun berigede, og hvis Dygtighed hun udviklede. Altid virksom, altid fængende, rig paa nye Idéer, der aldrig nogensinde som dødfødte Fantasifostre faldt til Jorden, men med fuld Levekraft og Berettigelse gik ud i Livet, ud i Hjemmene og ind i Hjerterne, — saaledes var Fru Nimb. Misbrugt blev hun sikkert ofte, men aldrig lod hun Følelsen heraf komme frem; hun fandt sin bedste Lykke og Glæde i at leve Livet for og derfor fortjener hun ogsaa, at Danmarks Kvinder glemmer, hvad hun har givet og lært, os. Vilde vi ret tilegne os det, hendes Aand saa gerne delte ud, da skabtes mange Hjems Lykke, Velstand og Fred, hvor nu Udygtighed og Nøjsomheden udhuler Grunden, saa at Huset styrter sammen. Fra en Udstilling i Brüssel hjembragte hun Ideen om "Husholdningsudstillingen"; fuld af Interesse og Varme ogsaa for denne Sag, som hun ønskede, hendes kære lille Danmark skulde optage og hendes Lands-mandinder høste Udvikling og Belæring af. Hvis vi, Hjemmets Kvinder, der nyder Udbyttet af alt dette, ikke skal faa Ord for at høre til en glemsom, Slægt, maa Fru Nimb s navn ikke uddø iblandt os, men hendes Livsgerning drages frem i den rette Belysning, os til Eksempel og taknemlig Erindring. Hendes Kogebog bringer Feststemning ind til alle større Anretninger, og hendes udmærkede "Lille Karen" bringer Bud ind i alle smaa Hjem fra hendes hjer-tensgode Personlighed, der øste af sit eget rige Væld til alle. Ved hendes Kiste blev der talt over de to Ord: »Sursum Corda" Hjerterne opad! — Ja, sandt er det, hun løftede opad, skønt hele kendes Gerning med dens mange Traade øvedes paa den Plads, hun indtog her paa Jorden, og hun efterlod os herved en Lære, som enhver Husmoder ikke maa glemme. Var mange af Danmarks Kvinder som hun, blev livet sundere, sandere og bedre! Derfor ære Fru Nimbs Minde! og Tak af Hjertens Grund for den Livsgerning, hun øvede iblandt os, det Eksempel, hun giav os til Efterfølgelse! Slutning. Hav altid Maden parat paa det Klokkeslæt, der er bestemt til Spisetiderne. Dæk altid Bordet smukt med Omhu og Sirlighed og sørg for, at intet mangler derpaa. Lad Smaafortrædeligheder blive udenfor og mød Familiens forskellige Medlemmer med et kraftigt, veltillavet Maaltid og en frisk, venlig, let Underholdning. Den »Næringsværdi«, der rummes heri, bor ogsaa fremhæves, thi den betyder mere end nogen tænker paa. Misstemning og Uvenlighed spolerer den bedste Anretning og tager Duften af den fineste Ret. Men først og sidst, kære Husmoder! Lad Stillingen og Ansvaret som saadan være Dem bevidst. Freden og Glæden, Lykken og Tilfredsheden i Hjemmet afhænger paa så mange Maader af det Livssyn, der præger Deres Gerning. Vær aldrig nærig, men altid klog sparsommelig. Som smaa Børn læste vi om, hvorledes Jesus bod sine Disciple ni samle de tiloversblevne Krummer, saa intet blev spildt. Mon der ikke heri ligger en gylden Lærdom og Leveregel for os Husmødre om, at absolut intet maa forspildes? All her i Verden er jo betroet Gods og vi er Husholdere med betroede Pund at raade over. Lad os hjælpes trofast, dygtige og aarvaagne, hver paa sin Plads og i sin Gerning, at gøre Fyldest som saadanne og besjæles af den Aand, der præger sande, ægte, gode Kvinder. | ||
Indkøb til Huset 13
Kogning 15 Køkkenet 16 Opvadskning 19 Rengøring 21 Daglig Rengøring 21 Hovedrengøring 23 Selskaber og Borddækning 24 Vadsk 28 Strygning 33 Tyende 34 Hjemmet 38 Supper 43 Almindelige Regler for Kød- suppe 43 Aalesuppe ¦ 48 Brun Suppe 49 Fiskesuppe Grønærtesuppe, Gule Ærter, afsiede, Hønsekødsuppe, Kalkunsuppe, Kraasesuppe, Kørvel- og Grøntsuppe, Tomatsuppe, Vildtsuppe, Sky (Aspic) 49 Melboller 50 Stege 51 Bøfsteg 55 Flæskesteg 53 Forloren Hareryg 57 Forlorne Kyllinger 56 Fricandeau 56 Kalvesteg 54 Koteletter 55 Lammesteg 54 Lamme- og Kalvefricassé 57 Lever, stegt 58 Mørbrad 53 Ribbenssteg 54 Sursteg 58 Svinemørbrad med Æbler og Svesker 57 Tyksteg 53 Vildt 59 Dyreryg 60 Fuglevildt 59 Agerhøns 59 Ryper 60 Vildænder 59 Haresteg 60 Rensdyrkølle 60 Fjerkræ 61 Duesteg 63 Fyldning til Kalkun og andet Fjerkræ 62 Gaasesteg 64 Henkogt Gaas 64 Kogt Gaas med Tomatsauce 65 Kogt Kalkun 63 Sprængt Gaas 65 Kyllingesteg 63 Saucer 66 Bearneuse-Essens 67 Bearneuse-Sauce 67 Bearneuse-Sauce, kold, rørt 68 Fricassé-Sauce med Asparges 69 Hollandsk Sauce 66 Hovmestersmør 72 Kapers-Sauce 70 Lys Sauce 71 Lys Champignon-Sauce 70 Løg-Sauce 70 Majonnaise-Sauce, ægte 69 Majonnaise-Sauce, forloren 69 Peberrodssmør 72 Rørt Smør 71 Rørt Smør til Slikasparges eller Purre 69 Sardel- eller Ansjovissmør 72 Sauce til Blomkaal, Hvidkaal og stuvede Kartofler 68 Sauce med Rejer og Asparges 68 Sauce til Høne 62 Sauce til Ragout 65 Skarp brun Sauce 70 Skarp Sauce til Aubain 133 Smeltet Smør 71 Smør-Sauce 71 Smør med Champignons 72 Smør med Trøfler 72 Tartarsmør 72 Tomat-Sauce 68 Trøffel-Sauce 70 Søde Saucer 72 Creme 73 Rødvins- eller Saft-Sauce 133 Saft-Sauce 73 Vin-Creme 72 Salater 73 Fiskesalat 74 Hummer- og Makaronisalat 74 Peberrodssalat 74 Sellerisalat 75 Sildesalat 74 Sildesalat, russisk 73 Rouletter og Kroketter 75 Kroketter af Fisk 78 Kroketter af Hønsekød 78 Kroketter af Vildt 78 Kartofler, engelske 77 Kartofler, franske 77 Kartoffelrouletter 77 Rouletter af Hummer og Torsk 76 Timbaler med Oksemarv i Trøffelsauce 76 Boller og Selleri 80 Fars til fine Kødboller 80 Fin Kars 79 Frikadeller 80 Fyldt Hvidkaalshoved 81 Kødfars med Blomkaal 81 Kødrand 80 Forloren Skildpadde 81 Fedt 82 Postejer 83 Gaaseleverpostej 84 Leverpostej 83 Russisk Postej 83 Pølser 84 Blodpølse 84 Medisterpølse 87 Risengrynspølse 86 Rullepølse 84 Spegepølse 86 Saltning 87 Saltlage 87 Skinke, saltet 88 Skinke, kogt, røget 88 Oksetunge 88 Sylte 89 Krystader 89 Aspargesfyldning til Kry-stader90 Bagning 90 Brød med Gær 92 Boller 95 Franskbrød 92 Side Havrekiks 95 Julekager 92 Kiks 94 Kiks af Bygmel 94 Kiks med Rugmel 95 Knækbrød 95 Kringle 93 Sigtebrød 92 Smaakringler 94 Søsterkage 93 Thekringler 94 Tvebakker 95 Vandkringle 93 Hvedebrød med Bagepulver 96 Bagepulver 96 Horn og Tvebakker 96 Kringle 96 Smaakager97 Brune Kager97 Butterdejg98 Finsk Brød97 Honningkager, smaa 102 Jødekager101 Klejner101 Kokosmakroner 101 Kommenskringler 101 Kræmmerhuse 99 Makroner100 Majlandske Kager m Vin 101 Marengs97 Nonneletter98 Peberkager, hvide 98 Pebernødder99 Sandkager, smaa, med Cho-ooladeglasering 102 Upsalabrød98 Vandbakkelser 100 Vanillekranse97 Vanillevrøvl99 Æggehvidekager 99 Store, rørte Kager 103 Biscuitkage 105 Biickenkage 104 Engelsk Sukkerbrød 100 Honningkage 105 Korendekage 104 Krydderikage 103 Plumkage 104 Sandkage 103 Sandkage, norsk 103 Sukkerbrød 104 Sølvkage 105 Thekage 105 Mælkemad 106 Byggrynsvandgrød 109 Kærnemælkssuppe 108 Risengrød 108 Risengrød til Kødsuppe 108 Ris, tørrede, til Fricassé 58 Risenvandgrød m Æbler 109 Risenvælling 107 Rismelsvælling 107 Sagovælling 107 Smørgrød 109 Æggegrød 109 Æggemælk 108 Andre Forretter 110 Brødsuppe 110 Havresuppe 110 Hyldebærsuppe 110 Kirsebærsuppe 111 Sagosuppe, hvid 111 Sagosuppe, rød 111 Sagosuppe, linere 111 Æblesuppe 112 Æggesøbe 110 Creme112 Cacao113 Chocolade113 Kaffe113 The113 Grøntsager og Gemyser 114 Asparges, stuvede , 118 Blomkaal117 Grønlangkaal 116 Grønærter, stuvede 119 Gulerødder, stuvede 119 Jordskokker 117 Kartofler 115 Kartofler, brunede 115 Kartofler, stuvede 120 Kartoffelmoes 115 Kartoffel rand 120 Kartoffelsalat 120 Makaroni 119 Roer, brunede 119 Rosenkaal 119 Rødbeder 116 Rødkaal 116 Skorzonerrødder 117 Slikasparges 118 Slikpurrer 118 Selleri-Koteletter 118 Fisk 120 Fiskeboller og Fiskerand 125 Fiskebudding 126 Fiskefars 124 Fisk i Gelé 123 Fiskefilet, kogt 122 Fiskefilet, stegt 122 Fiskerand med Hummerfyldning 125 Helleflynder (Sauce til Helle- flynder) 124 Rødspætter, kogte 121 Rødspætter, stegte 122 Frokost-Sild 123 Stegt Sild123 Torsk122 Ægge-Retter 127 Citronkage 130 Citron-Omelet 130 Omelet 129 Omelet soufflé med Vanille 130 Pandekager 128 Pandekager, russiske 129 Pandekager, sprøde 129 Pandekager, svenske 128 Røræg 127 Sveske-Pie 131 Æbleskiver 129 Æggekage 128 Æggekage med Flæsk 127 Æggestand 127 Legering med Æggeblomme 127 Buddinger 131 Varme Buddinger 131 Aspargesbudding 132 Aubain 133 Blomkaalsbudding 131 Gratin 134 Hummerbudding 132 Klipfiskebudding 133 Lilli-Budding 134 Prinsessebudding 133 Risengrynsbudding 134 Kolde Buddinger og Desserter 135 Caramelbudding 135 Dessert af Æbler 137 Garibaldibudding 136 Ingefærbudding 136 Kathrineblommekage 138 Othello-Lagkage 139 Rhabarberkage med Creme 141 Rhinskvinsbudding 136 Rombudding 135 Rødvinsbudding 136 Ris å la Pompadour med Pærekompot 138 Trifli 137 Troldtøj 138 Troldtøj med Appelsin 138 Æblekage 140 Æblekage, dansk 141 Æblekage m Kartofler 140 Æblekage m Rismel 140 Vanille-Creme 137 Vanille-Is 144 Brændte Mandler 144 Chocolade-Glasur 143 Glaseret Frugt 142 Marcipan 143 Russisk Marmelade 142 Rhabarbergrød 145 Rødgrød 145 Stikkelsbærgrød 145 Æblegrød144 (ompot 146 Pærekompot 146 Rhabarberkompot 147 Stikkelsbærkompot 147 Æblekompot 146 Husblas147 Fromager 147 Appelsinfromage 148 Citronfromage 148 Hindbærfromage (Creme til Hindbærfromage) 149 Nougat-Fromage 148 Vingelé 149 Appelsingelé 150 Appelsin-Sauce 152 Appelsin-Marmelade 152 Side Hvid Vingelé150 Pommerans-Marmelade 152 Rhabarbergelé 150 Rødvinsgelé151 Sommerdrik af Appelsin 152 Likører 153 Cacao-Likør 153 Frugt-Likør 153 Solbær-Likør 153 Syltning 153 Agurker 161 Agurker, Lage- 161 Asier 160 Blommer 158 Græskar 161 Græskar med Vanille 158 Hindbær-Marmelade 156 Side Hindbærsaft155 Hyldebærsaft156 Jordbær159 Kirsebær-Marmelade 156 Pærer, syltede 158 Ribs- og Frugtsaft 155 Ribsgelé156 Solbær157 Solbærsaft155 Stikkelsbærgelé 154 Stikkelsbær-Syltetøj 154 Æblegelé157 Syltning med Salicyl 160 Frugtsaft med Salicyl 160 Tomater, grønne 159 Tomater, henkogte 159 Tomater, røde 158 Tyttebær157 Smaavink162 | ||
Frikadeller. (1 /2 Pd. Fars til 6 Personer.)
Rigeligt 1/4 Pd. Klaret brunes paa Panden, og Farsen, der ikke raaa være for blod, tages med en Spiseske, der forst er dyppet i Klaretten, og sættes paa Panden; Frika-dellerne steges langsomt lysebrune paa alle Sider. Hertil serveres Kartoffelmos og brunet Smør. Farsen til Boller og Frikadeller skal være lidt fastere end til andre Retter. Fars kan hensættes i Smaakrukker uden Krydderi i, tilsmeltes da med Fedt eller Tælle. | ||