Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Husmødrenes Kogebog | ||
Forfatter: | Rode, Edith; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1952 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Gyldendal | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 262 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | |||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 23,5 | ||
En anerkendt dygtig kvindelig Embedsmand og Politiker sagde en Dag til mig:
Bare nogen vilde skrive en Kogebog, som kunde lære mig at lave Mad. Men det maa være helt fra Begyndelsen! Ikke ligefrem en Kogebog for Sinker og Taaber, men for et Menneske, det slet ikke ligger for, men alligevel har Hjernen i saa nogenlunde Orden, at det allermest elementære kan læres, naar det bliver forklaret fra Grunden. Saa man da kan klare sig i et Køkken. — Med ganske enkle og lette Opskrifter? spurgte jeg. For jeg har en Del forskellige Kogebøger og vilde gerne hjælpe hende (skønt jeg har en vis Mistillid til, at man kan lære Mennesker, der slet ikke kan klare sig i et Køkken, at lave Mad). Men hun sagde frejdigt: — Ja, lette og lette! Det er jo lige let og svært, naar man ikke kan det! — Det skal selvfølgelig være en Kogebog, der begynder med det lette — ligesom en A. B. C. — og saa gaar frem over! — Naar bare man faar Forklaringen paa, hvordan man skal begynde, saa maa man vel ogsaa kunne lære det andet. Hun sagde oplagt og varm for Ideen: Og saa skulde den fortrinsvis være skrevet af Mennesker, der selv havde gaaet paa Husholdningsskole og lært det hele fra Begyndelsen og metodisk! Og ikke af een enkelt, hvis Smag man saa blev nødt til at rette sig efter hele Bogen igennem, men af flere forskellige. Jeg faar saa tit Lyst til at smage de Madopskrifter, jeg læser i Aviser eller Ugeblade — men jeg kan bare ikke lave dem og har ingen Lejlighed til at smage dem. Kunde du ikke samle en Bog af saadanne Opskrifter? Gerne med individuel Mad! — Det tror jeg ikke, jeg kan, sagde jeg — men---? Men jeg har det saadan, at naar nogen udtrykker et Forlangende, der forekommer mig rimeligt, saa kan jeg egentlig ikke lade være med at reagere. Ikke straks! Men det ligger i mit Sind og fordrer sin Opfyldelse, og en skønne Dag gav jeg mig i Kast med Opgaven, og jeg spurgte de Experter, hvis Opskrifter ogsaa jeg havde haft Lyst til at smage, om de vilde være med til at lave en saadan Bog. Nogle var bundet til det Forlag, de arbejdede for, men de fleste fik Lov og var villige. Og ved deres Hjælp har jeg prøvet at faa en Kogebog ud af det som baade var alsidig, til Nytte for de helt Uerfarne og til Glæde for de Helbefarne. „Dorthe" paatog sig at indvie de helt Uvidende i Kogekunstens Mysterier, samt at lave et i disse Tider højst paakrævet Kapitel om at spare og spinke. De andre Medarbejdere fik frie Hænder til at fortælle om deres Specialiteter, og som et manende Udraabstegn tilsidst fik jeg Dr. med. Johanne Christiansen til at true med alt, hvad hun anser for at være Gift i Køkkenet — og det er ikke Smaating. Samt at slutte med et Kapitel om hvad vi bør resignere paa for at bevare vor Slankhed og Sundhed. Velbekomme! | ||
Aal à la Matelote 104
Aal i Fricassé 105 Aal i Ovn 103 Aaleragout 104 Aborrer, fyldte 113 Aborre m Muslinger 112 Abrikoser à la Condé 160 Abrikos- og Svesketærte 199 Abrikosgelé m Cognacsauce 165 Abrikossuppe m Flødeskum 39 Afmagringskur 249 Agurker, fyldte 78 Agurker, kogte 23 Agurker, stegte 78 Agurker, syltede 219 Agurkesalat 178 Amagersteg 239 Amagersuppe 60 Amalienborg Havregrynsk 201 Amerikansk Leverret 238 Amerikansk Citronpie 198 Amerikansk Frugtsalat 160 Amerikansk Riskage 167 Amerikansk Tomatsuppe 234 And, sprængt 136 And, stegt 135 And m Appelsinsauce 135 And i Oliven 136 Andefedt 143 Anna Gretes Herreret 64 Appelsinbudding 170 Appelsincreme 208 Appelsinmarmelade, hakket 217 Appelsinmarmelade, snittet 217 Appelsinsuppe 40 Appelsintærte 198 Artiskokker 23, 79 Asier, syltede 220 Asparges 23, 79 Aspargesbudding 50 Asparges, Henkogning 229 Asparges-Mælkesuppe 59 Asparges, Slik- 79 Aubergines 80 Bagepulver og andre Hæve- midler 188 Bagning 184 Bavaroise 162 Bearnaisesauce 156, 178 Bechamelsauce 156 Bederyg, stegt 128 Billige Fiskeretter241 Bladselleri, Blegselleri 76 Blandet Carryret 239 Blegselleriragout 76 Benners Kranse 204 Bergens Fiskesuppe 57 Blaabær, syltet hele 214 Blaabærsuppe 39 Blandet Hindbærmarmelade 218 Blandet Marmelade 218 Blomkaal (Grundregler) 24 Blomkaal 73 Blomkaal, Henkogning 229 Blomkaals- og Spinatret 234 Blomkaalskarbonade 74 Blomkaalsuppe, legeret 56 Blomkaalsuppe, fr m Mælk 59 Blommemarmelade 217 Blommemos, raa223 Blommer, sukkerrørte223 Blommer, syltede 215 Blommesuppe 39 Boller, bagt m Gær 185 Boller (Teboller) m Bagepulver 189 Bornholmermad, Canapé 46 Borsch (russ Rødbedesuppe) 55 Bouillabaise, en Slags dansk 57 Bouillon (lys) 53 Bouillon (Oksekødsuppe) 54 Bouillon (brune Supper) 54 Brasen , 112 Brisler 130 Brisler, flødestuvede 131 Brisler, franske 130 Brombær, syltet hele215 Brosten (Smaakager)202 Brun Tekage 192 Brune Kager, Holte's203 Brodfars (til Fjerkræ) 145 Brodsuppe m Saft eller frisk Frugt 40 Brodsuppe, Cacao m syltede Blommer 41 Budding Normandie (Dessert) 173 Butterdejg 188 Bygvandgrød 31 Byggryns-Sødsuppe 37 Bygvælling 34 Bælgfrugter 76 Bærfrugter, sukkerrørte 223 Bærfrugter, bløde, henkogte 228 Bøf, Pandestegning 13 Bøf, fransk (Grillstegning) 122 Bøf, Sea View Steak 123 Bøf å la Stroganoff 123 Bøf Tartar 178 Bønnefars 77 Bønner (Grundregler) 24 Bønner 77 Bønner å la Lorraine238 Bønner, Henkogning229 Bønner i Fløde 77 Bønner i Flødesauce 77 Bønner, smørrystede 77 Bønner, Svejtser- 77 Bønnesuppe, italiensk ____233 Cacao-Brødsuppe m syltede Blommer 41 Cacaoglasur 209 Calorietabel 256—57 Canapé 182 Carryret, blandet239 Champignons (Grundregler) 24 Champignons, Henkogning 230 Champignons, raa paa Smørrebrød 84 Champignonsfars145 Champignonssauce 85 Champignonsstuvning 84 Champignonsstuvning fra Provence ____¦ 84 Champignonsstuvn (Russ) 84 Champignonssuppe 56 Champignonssuppe 85 Champignonssuppe 233 Chokoladecreme I, II208 Chokoladeglasur 209 Chokoladekage 192 Chokoladekager (Smaakager) 200 Chokoladekage, fransk 192 Chokoladekagebunde I, II 196 Chokoladesauce 167 Chokoladesauce, varm 172 258 Chokoladesnitter 203 Chokoladesuppe 36 Chow Tam (m Krabbe) 116 Chutney 220 Citroncreme 208 Citronkager (Smaakager) 200 Citronkager (Smaakager) 201 Citronkage, engelsk 192 Citronkager, Annas 206 Citronkranse (Smaakager) 201 Citronpie, amerikansk 198 Citronpie, engelsk 165 Citronsuppe 40 Club-Sandwich 181 Cognacskranse(Smaakager) 200 Cognacsauce 165 Cremer, forskel, t Kager 207—09 Creme, raa 208 Crepe Suzette 161 Damplukning af Henkogningsglas 227 Dejge, rørte 190 Diplomatbudding 164 Dronningekage 193 Duer med Madeirasky 137 Duer i Ærter 136 Duer med Kartoffelsalat 136 Duer, sprængte m sur Fløde 137 Duer, stegte 136 Dyreryg, marineret 150 Dyreryg og Kølle, Stegning 150 Eddikesyltning 219 Edouard VII Suppe 56 Engelsk Citronkage 192 Entrecote 122 Excellencevælling 35 Faarekød, Anvendelse 21 Faarepilaw 153 Fars, Tilberedning 128 Fastekringler 185 Fastesuppe, fransk 60 Figenkage 194 Finsk Brød (Harriets Uppsalabrød) 202 Fisk, Dampning 27 Fisk i det Grønne 101 Fisk i Carry 243 Fisk, Indkøb af 93 Fisk, Kogning (Grundregi) 27 Fisk, Kogning 94 Fisk med Grønsager 241 Fisk paa Spinat 241 Fisk, paneret 102 Fisk, Rensning 93 Fisk, Rensning og Kogning (Grundregler) 26 Fisk, Saltning 26 Fisk, Stegning (Grundregi) 27 Fisk, Stegning 94 Fisk, sur og sod 101 Fiskefars, se Fisketimbale 100 Fiskefilet i Karry 103 Fiskefilet surprise 102 Fiskekroketter 244 Fiskeroulader m Tomat i Fad 100 Fiskesuppe 57 Fiskesuppe, Bergen's 57 Fisketimbale 100 Fisketimbaler, smaa m Torskerogn 243 Fjerkræ 132 Fjerkræ, Portionsberegning 134 Fjerkræ i Gelé 141 Fjerkræ (Stege- og Kogetiden) 134 Fjerkræfars 144 Fjerkræindmad 141 Fjerkræmousse 143 Fjerkræpostej 142 Fjerkræsalat 143 Flæskeroræg 47 Flæskesteg 126 Fløde-Peberrod 178 Fløderand 173 Flødesauce, russisk 155 Fløjlsgrød 34 Forklaring til Forkortelser og fremmede tekniske Køkkenudtryk 29 Franskbrod 184 Franskbrød m Fedtstof 184 Franskbrod, Vitamin- 185 Fransk Blomkaalsuppe 59 Fransk Bøf 122 Fransk Chokoladekage 192 Fransk Fastesuppe 60 Fransk Løgsuppe 232 Fransk Marinade m Variationer 87 Fransk Urtesuppe 232 Franske Gulerødder 67 Franske Kartofler 65 Franske Vafler 207 Frikadeller å l'Egyptienne 240 Frugter, Henkogning 228 Frugter, opbevaret i Vand 222 Frugter, Sukkerrørte 223 Frugter, tørrede, i Cherry Brandy 161 Frugtkage, fransk 166 Frugtkage m Gelé 164 Frugt-Koldskaal 40 Frugtmos, Henkogning 228 Frugtmos, syltet 223 Frugtomelet, Søndags- 169 Frugt-Risgrød 32 Frugtsaft, Henkogning 228 Frugtsalat, amerikansk 160 Frugttærte 199 Fuglereder (Kartofler) 65 Fuglevildt, farseret 147 Fuglevildt, i Kaal 148 Fuglevildt m Fyld 149 Fuglevildt m Svampe 148 Fuglevildt, stegt 147 Fødselsdagskringle 186 Gaas, sprængt 138 Gaas, stegt 138 Gaasefedt 143 Gaasehals som Pølse 143 Gaaselever i Fedt 143 Gaaseleverpølse 144 Galopkringle 190 Gartnerens Efteraarssuppe 62 Gedde 109 Gedde, bagt 110 Geddebudding 110 Gedde paa Fad 111 Gedde med Rødvin 110 Gedde, tjekkisk 111 Gelé 212 Gift i Køkkenet 245 Glasur til Kager 209 Gratin 50 Grillstegning 122 Grundregler for Madlavning 11 Grydestegning (Grundregler) 12 Grydestegning 122 Grynsorters Kogetid og Vægt 14 Græskar 78 Græskar, gratinerede 78 Græskar, stegte 78 Græskar, syltede surt 220 Græskar, syltede sødt 220 Grønkaal (Grundregler) 24 Grønkaal 71 Grønkaalsalat 72 Grønkaalsrand m glacerede Gulerødder 72 Grønlangkaal 72 Grønsager i Gelé m Carry- mayonnaise 81 Grønsager, Henkogning 229 Grønsager, Rensn og Kogn 23 Grønsagskoteletter 235 Grøn Salat 74 Grønærter, Henkogning 230 Grønærtesauce 155 Grønærtesuppe233 Gulerodsalat 67 Gulerodsuppe 60 Gulerødder (Grundregler) 24 Gulerødder 67 Gulerødder, franske 67 Gulerødder i Flødesauce 67 Gulerødder, glaserede 67 Gulerødder i det Grønne 68 Gulerødder, Henkogning 230 Gulerødder, indbagte 68 Gule Ærter 54 Gule Ærter 78 Gærdejge 184 Haner, Kapuner, Poularder 138 Hane, ungarsk 139 Hare, stegt 149 Harriet's Uppsalabrød 202 Havkat243 Havkat, kogt 106 Havkat i Gelé 106 Havkat, Koteletfisk-Koteletter 105 Havkat, norsk 105 Havregrynskager, Amalienborg 201 Havregrød 32 Havresuppe 37 Havresuppe, Æble- m Æg 37 Henkogning 226 Henkogning af Grønsager 229 Henkogning i Damp 226 Henkogning i Ovn 227 Henkogning i Vandbad 226 Henkogningstider for Frugt, Tabel 228 Henkogningstider for Grønsager, Tabel 229 Herreret 50 Herreret, Anna Gretes 64 Hertugindekage 194 Hertugindekage m Nødder 195 Hestekød 17 Himmerigsmundfuld m Sirup 201 Hindbæralliance 215 Hindbær 215 Hindbærmarmelade, bl 218 Hindbærsaft, past el raa 225 Hindbærsnitter 206 Hollandaise, ægte 156 Hollandaise, forloren 156 Hollandsk Sauce, forloren 242 Honningkage 193 Honninghjerter, smaa 203 Honningkage, stor 194 Horn 185 Horn, Fru Skiern's 188 Horn, hurtigbagte 188 Hornfisk 106 Hors d'oeuvre 86 Hors d'oeuvre af Grønsager 88 Hors d'oeuvre i Kødvejen 90 Hors d'oeuvre i Fiskevejen 89 Hors d'oeuvre, smaa varme 91 Husblas' Anvendelse 29 Hummer 113 Hummer, gratineret 114 Hummer, stuvet m Østers 115 Hummerpostej 115 Hummersalat 114 Hummersalat m Æg 114 Hummersuppe 114 Hvidkaal (Grundregler) 24 Hvidkaal, Krydderkaal til st Fisk 73 Hvidkaalsalat 73 Hvid Sildesalat 52 Hyben, opbevaret i Vand 222 Hyben, syltede hele215 Hybenmarmelade 218 Hybensuppe 39 Hyldebær, opbevaret i Vand 222 Hyldebærsuppe 38 Hylde-Rabarbersaft 224 Høne, kogt 139 Høns i Marengo 139 Høns, se ogsaa under Fjerkræ Hønsekødsuppe 54 Hønsekødsuppe 140 Hønsepilaw 153 Indmadfars af Fjerkræ 144 Ingefærkager, Ebba's203 Is surprise 172 Italiensk Bønnesuppe233 Italiensk Salat 178 Jordbær, syltet hele 215 Jordbærfromage 163 Jordbær-Rabarbermarmelade 218 Jordbærsaft, pasteuriseret 226 Jordskokker (Grundregler) 24 Jordskokker, indbagte 68 Jordskok m Løg og Rødbeder 68 Julekage I, II 186 Juliennesuppe 61 Jævning af Suppe og Sauce (Grundregler) 27 Jødekager 200 Jødekager, Moster Edith's 202 Kaalrabi, Knudekaal (Grundregler) 24 Kaalrabi, sukkerstegte 69 Kaffecreme 208 Kaffeglasur 209 Kagecreme, I, II, III 207 Kagefyld, I, II, III, IV, V 210 Kageskaller 205 Kalkun, fars m Leverpostej 141 Kalkun, kogt 140 Kalkun, stegt 140 Kalvens Anvendelse (Grundregler) 17 Kalvens Anvendelse, Boven 18 — Brisler 19 — Halsen 17 — Hovedet 17 — Leveren 19 — Kammen 18 — Køllen 19 — Mellemskæret 18 — Nyrerne 19 — Nyrestykket 18 — Skankene 19 — Slaget 18 — Tungen 17 — Tyndbrystet 18 Kalvekoteletter 124 Kalvekød i Karry 125 Kalvekød m legeret Sauce 126 Kalvenyresteg 124 Kalveskank, fransk krydret 125 Kalvekødsupper 54 Kammerjunkere 190 Kanelkage, Mette's 197 Kanelkager 206 Kanelmandelstænger 202 Kantarelsuppe m Mælk 61 Kantareller, ristede 85 Kaperserstatning 221 Kapuner 138 Karamelbuddmfross Fløde 161 Karamelcreme m Rugbrød 168 Karnevalsuppe 55 Karrysuppe (Edouard VII Suppe) 56 Karper 111 Karper à la Française____112 Karpe, kogt 112 Karryret, blandet 239 Karrysauce 156 Kartofler (Grundregler) 25 Kartofler 63 Kartofler, bagte 64 Kartofler, brunede 66 Kartofler, franske 65 Kartofler, Fuglereder 65 Kartofler, ovnstegte 64 Kartoffelgratin 64 Kartoffelkarbonader 64 Kartoffelkugler 63 Kartoffelkurve 64 Kartoffelmos 65 Kartoffelpandekage m Spinat 236 Kartoffelrand 63 Kartoffelroser 64 Kartoffelsalat, kold 64 Kartoffelsalat, varm 65 Kartoffelsne 66 Kartoffelsnitter 64 Kartoffelstraa 66 Kartoffel- og Grønsags-budding 236 Kartoffel- og Gulerodsrand 235 Kartoffeltærte, Moster Gines 166 Karusser 112 Kastaniefars 144 Kendetegn paa unge Dyr 146 Kemisk Konservering221 Kineserret 238 Kirsebær, syltet hele215 Kirsebærmarmelade, bl 218 Kirsebærsaft, konserv raa 225 Kirsebærsuppe 39 Klejner, sprøde 204 Knudekaal (Grundregler) 24 Knækglasur 209 Kokosmakroner 200 Konditorkager 204 Konservering 211 Koteletter, Panering 120 Koteletter, uden Panering, se Grillstegning 122 Koteletfisk (Havkat) 243 Koteletfisk-Koteletter 105 Koteletfisk, stegt 243 Kraaseragout, krydret 142 Kraaseragout, sursød 142 Kraasesuppe 142 Kranse, Benner's 204 Krabber 116 Krabbe, Chow Tam m 116 Kransekageglasur 209 Krebs 115 Krebsegratin 115 Kringle fra Herregaard 187 Kringler, Varmlands Morgen- 186 Krydderkaal (Hvidkaal) 73 Kryddersild 98 Krydr Smør t Sandwiches 181 Kræmmerhuse, Harriet's 206 Kræmmerhuse m Flødeskum, Verdens bedste 160 Kræmmerhuse m Cacao 206 Kvæder 215 Kvædemarmelade, Kvæde-brød 218 Kyllinger, stegte 141 Kærnemælkskoldskaal ____ 36 Kærnemælksuppe 35 Kærnemælksuppe m Æg 36 Kærnemælksvælling 35 Kød, Anvendelse af de forsk Stykker (Grundregler) 14 Kød, Behandling af 11 Kødretter 120 Kød à la Fermière 240 Kødboller, smaa svenske 129 Kødret, svensk 240 Kødsuppe (Bouillon) 53 Kødsupper, brune, klare 54 Kødsuppe, Klaring 53 Kød, Kogning af (Grundregler) 11 Kød, Stegetid (Grundregi) 13 Kørom 37 Lagkager 195 Lagkage, brun 197 Lagkager, smaa 206 Lagkagebunde 196 Lagkagebunde, udrullede 197 Laksørred i Mayonnaise 113 Laksørred i 01 113 Lammets Anvendelse (Grundregler) 19 Lammets Anvendelse, Boven 20 — Brystet 20 — Halsen 19 —- Hjerte, Lever Nyrer 20 — Hovedet 19 — Karbonadestykket el Midterkammen 20 — Køllen 20 — Nyrestykket 20 — Slaget 20 Lam i Asparges 127 Lammekasserolle 127 Lammekoteletter 127 Lammemedaljon m Citron 127 Lammesteg 127 Lever, italiensk 129 Leverpostej 177 Leverret, amerikansk 238 Linser 205 Linsedejg 204 Linsemakroner 205 Lollandsk Pærevælling 35 Løg (Grundregler) 25 Løg 81 Løg, fyldte 81 Løgmedaljer 81 Logsuppe, fransk 56 Logsuppe, fransk 232 Maizenagrød 33 Majroer (Grundregler) 25 Makaroni 152 Makrel, kogt à l'Anglaise 107 Makrel à la Maître d'hôtel 107 Makrel, indbagt 107 Makrellens Endeligt 107 Makronbund 197 Mandel- eller Nøddekage 195 Mandel- eller Nøddecreme 208 Mandelkager, Milla's201 Mandelsoufflé 161 Mannagrød 33 Mannatærte m Frugtmos 171 Marengs 206 Marengs-Bodum 159 Marengsbund 197 Marengsreder m Flødeskum og Chokolade 158 Marinade, Fr m variationer 87 Marmelade 217 Marmelade, blandet 218 Marmorkage 191 Martiniéresuppe 234 Mayonnaise 179 Mayonnaise, ægte 51 Mayonnaise, halvægte 51 Mazariner 205 Medaljer 205 Melboller, se under Vandbakkelser 207 Mette's Kanelkage 197 Milla's Mandelkager 201 Moccacreme 209 Moccafromage 173 Mousselinesauce 156 Muffins 185 Muslinger 117 Muslingegratin 118 Muslingesalat 119 Muslinger à l'Anglaise 118 Muslinger à la française 118 Muslinger i det Grønne 118 Mælkemad, Kogning af 13 Mælkevandgrød 32 Mørdejg 204 Napoleonshatte 205 Napoleonskager 205 Neslerodefromage 162 Norsk Ølsuppe 41 Norske Smultekranse204 Nougatfromage 163 Nyrer 130 Nyreragout 130 Nyreragout, daglig 130 Nødde- el Mandelkage 195 Nødde- eller Mandelcreme 208 Nøddehorn (Smaakager) 202 Oksens Anvendelse (Grundregler) 14 Oksens Anvendelse, For- og Bagskanke 15 Oksens Anvendelse, Boven 15 — Brystet 14 — Fedtet 17 — Halestykket 16 — Halsen 14 — Hjernen 17 — Hjerte 16 — Højrebet 15 — Indmad 16 — Laaret 16 — Leveren 17 — Mellemrebet 15 — Mellemskæret 14 — Mørbradstegen 16 — Slaget 16 — Tunge 16 — Tykkammen 14 — Tykstegen 16 — Tyndstegen 16 Oksefilet, helstegt 122 Oksehalesuppe 55 Oksehalestuvning 123 Oksetunge, italiensk 131 Oksekødsuppe (Bouillon) 54 Olivensauce 155 Omeletter 49 Omelet, Wiener 171 Ostetoasts, varme 182 Ostesauce 155 Othellobunde 196 Ovnstegning (Grundregler) 12 Ovnstegning 121 Paddehatte, Æggeret 45 Pandekager, Crepe Suzette 161 Pandekager, tynde, sprøde 157 Pandelagkage 168 Pandestegning (Grundregi) 13 Pandestegning 122 Panering af Koteletter, se Stegning af Kød 120 Paradisæbler, syltede hele 216 Paradisæblegelé 213 Pastinakker 70 Pastinakker, stegte m Citronryttere 70 Pastinakbudding 70 Peber, sød, med revet Ost 80 Peber, sød, m rørt Smør 80 Peber, sød, i Fad 80 Peber, sod, i Marinade 80 Peber, sod, til Osteanretning 80 Peberrodsauce, lys 155 Peberrodsauce, brun 155 Peiju, Torskeret 101 Pepitakranse, Moster Ediths 202 Persillesauce 155 Pickles, klar 221 Pickles, Senneps- 221 Pighvar 108 Pighvar, gratineret 109 Pighvar, Konge- 108 Pighvar i det grønne 108 Pighvar m Rødvin 108 Pighvarfileter 109 Pikant Sauce 155 Pilaw, Hønse- el Faare- 153 Pindemad 182 Plumkage 193 Porrer (Grundregler) 25 Porrer 75 Porrer, farserede 76 Porrer i Carry til Risrand 75 Porrer, Slik- 75 Porrer, stuvede 75 Porrer, Svejtser- 76 Porregratin uden Fedtstof 237 Porrepuré 75 Portionsberegn af Fjerkræ 134 Portionsberegning af Vildt 147 Poularder 138 Primaverasuppe 61 Prinsessebudding 171 Prinsessebudding, Falsk 164 Pærer, Henkogning 228 Pærer, syltede 216 Pærer m Creme 172 Pærevælling, lollandsk 35 Rabarbercreme 170 Rabarbermarmelade 219 Rabarberrosiner 223 Rabarbersuppe 39 Rabarbertærte 170 Radiser 70 Rejer 116 Rejer i Gelé 116 Rejer å la Roselil 116 Rejer paa Smørrebrød 177 Rejestrimler 117 Remoulade 177 Ribbensteg stegt i Fad 121 Ribsgelé I, II, III 213 Ribs, hele, syltede 216 Ris å la Pompadour 167 Risengrynskage m Vinsauce 168 Ris-Frugtsuppe 38 Risgrød 33 Risgrød, Frugt- 32 Riskage, amerikansk 167 Riskage, Appelsin- 167 Rismelsgrød 33 Risotto 153 Risvandgrød 32 Risvandgrød, fin m Flødeskum 32 Risvælling 34 Rollmops m Flødeskum 98 Rombudding 163 Romcreme el anden Vincreme 208 Romomelet 165 Rosenkaal (Grundregler) 25 Rosenkaal i Fløde 71 Rosenkaalsgratin 71 Rosenkaalsuppe 59 Roulade I 197 Roulade, Tea's 198 Rugbrødsfromage 163 Rulleaal 104 Rullepølse 179 Rundstykker I, II 185 Russisk Champignonstuvn 84 Russisk Flødesauce 155 Russisk Rødbedesuppe 55 Rødbedebøf å la Tyringe 237 Rødbeder (Grundregler) 25 Rødbeder, syltede 69 Rødbeder i Terninger 69 Rødbedesalat 178 Rødbedesuppe, russisk 55 Rødgrød 157 Rødkaal (Grundregler) 24 Rødkaal, kogt 73 Rødkaalsalat I, II 72 Røgede Sild 176 Røræg 44 Røræg, Flæske- 47 Røræg m Pølser 48 Røræg, Tomat m 46 Sachsisk Budding 171 Saft, Konservering, afkogt 224 Saft, Konservering, afpresset 224 Saft, Konservering, udtrukken 225 Saftsuppe, rød 39 Sagosuppe, gul 38 Sago-Sødsuppe 37 Sagovælling 34 Salat, grøn 74 Salater, blandede 82 Salatstuvning m stegte Tomater og „smilende" Æg 74 Salt Kød 179 Saltlage til Grønsager, der skal henkoges, Tabel 229 Sandkage I, II 191 Sandkager, smaa 203 Sandwiches 180 Sandwich, Club- 181 Sandwiches, krydret Smør til 181 Sandwiches, lagdelte 180 Sandwiches, varme 182 Sandwiches, Smørepaalæg el Fyld 181 Sandwichtærte 180 Sauce 154 Sauce, brun 155 Sauce, lys 155 Savoykaal (Grundregler) 25 Savory-Steak, engelsk 123 Scones 189 Sea View Steak, Oksefilet 123 Selleri, gratineret 68 Selleri, Henkogning 230 Selleri, indbagte 68 Sellerimos, Henkogning 230 Sellerirand 237 Sellerisalat 68 Sellerisauce 155 Sellerisuppe 234 Sellerisuppe, engelsk 60 Semoulegrød 33 Semoulevælling 34 Senneps-Pickles 221 Serinekager, Moster Ediths 202 Sigtunakage ¦ 192 Sild, ferske m Flødestuv- ning 95 Sild, kogte 95 Sild, kogte, m Karrysauce 96 Sild i Lada 97 Sild, nye hollandske 98 Sild, røgede 176 Sild, Sommer- 96 Sild, stegte, fyldte 97 Sild, stegte, m Tyttebær 97 Sild, svenske, m Æg og Purløg 95 Sild m Tomater og Løg 97 Sildecocktail 45 Sildegratin 96 Sildekarbonader 242 Silderet, vitaminrig 96 Silderogn m Oliven 99 Sildesalat 176 Sildesalat, hvid 52 Sildesalat, ekstrafin 99 Sildeæggekage 97 Sildeøje, Canapé 45 Sita's Kage 192 Skidne Æg 47 Skildpaddesuppe 55 Skinke, Kogning (Grundregler) 13 Skinke, hakket, Canapé 46 Skorzonerrødder 69 Skotsk Tekage 192 Slikasparges 79 Slikporrer 75 Smaakager 199 Smultekranse, norske ____204 Smørcreme I 208 Smørcreme II m Chokolade 208 Smørcreme III m Rom 209 Smørcreme IV 209 Smørdejg 188 Smørkage 187 Smørrebrød 175 Smørrebrød, Forslag til 176 Smøre-Paalæg el Fyld t Sandwiches 181 Sneppebrød 151 Sodakage 191 Solbær, syltede 216 Solbærgelé 214 Sommersild 96 Sommerret (af Rester) 239 Spegesild 98 Spegesild, Rollmops m Flødeskum 98 Spejlæg 43 Spejlæg i Gratinfad 48 Spejlæg m Spinat 47 Spidskaal (Grundregler) 24 Spinat (Grundregler) ____ 25 Spinat 74 Spinatfiskebudding 242 Spinat, Henkogning 230 Spinatrand 50 Spinat i Sky 75 Spinat m Spejlæg 47 Spinat, Ovnbagt 75 Spinat, stuvet m Blom- kaalskarbonader 74 Spinatsuppe m Flødepeber- rod 58 Spinke og spare 231 Stangselleri 76 Stefanitærte 199 Stegetid for de forskellige Stykker Kod (Grundregler) 13 Stegning af Kød120—22 Stegning, Gryde (Grundregler) 12 Stegning, Ovn (Grundregler) 12 Stegning, Pande (Grundregler) 13 Stege- og Kogetider for Fjerkræ 134 Stikkelsbær, grønne, syltede 216 Stikkelsbær, grønne, opbevaret i Vand 222 Stikkelsbær, Røde, syltede 216 Stikkelsbærgelé 214 Stikkelsbærmarmelade, grøn 219 Stikkelsbærmarmelade, rød 219 Suder 112 Sukat og Rosinfyld210 Sukkerbrødsdejg 194 Sukkerbrødsrand 194 Sukkerlage til Henkogning af Frugt, Tabel 228 Sukkersyltning 212 Suppe (brun, klar) 54 Suppe og Sauce, Jævning 27 Supper uden Kød 232 Suppekraft, Henkogning 230 Supréme au Chocolat ____ 174 Svampe 83 Svartsuppe 144 Sveskesoufflé 158 Svensk Kødret 240 Svampesauce 155 Svensk Tekage 193 Svejtserbønner 77 Svinets Anvendelse (Grundregler) 21 — Blodet 23 — Boven 21 — Bugflæsket 22 — Hals el Nakkekam 21 — Hjertet 23 — Hovedet 21 — Leveren 23 — Lungerne 23 — Mellemflæsk, Bacon el Stegeflæsk 22 — Mellemkam el Midterkam 21 — Mørbradstykket____ 22 — Nyrerne 23 — Ribbenstykket 21 — Ryggen 21 — Skankene 22 — Skinken 22 — Slaget 22 — Tæerne 22 —¦ Tungen 23 Svinekam m Æbler 126 Svinekoteletter, panerede 126 Syre 75 Sæsontider for Vildt 146 Sod Peber m rørt Smør 80 Sødgrød 33 Sødsuppe, Sago- 37 Sødsuppe, Byggryn- 37 Søndagskagen 189 Søndagsret, engelsk 124 Søtunge 102 Søtunge, paneret Fisk 102 Søtunge, pikant i Fad 103 Tarteletdejg 205 Tarteletter til Kager205 Teboller 189 Tekage, brun 192 Tekage, skotsk 192 Tekage, svensk 193 Tjekisk Tærte 199 Tomater 78 Tomater, fyldte 79 Tomater, grønne, syltede 216 Tomater, smørristede 79 Tomater i Ovn, Æg og 49 Tomatketchup 221 Tomatpurée, raa 224 Tomatpurée, kogt 224 Tomat m Roræg 46 Tomatsuppe, amerikansk 234 Tomatsuppe m Blomkaal 62 Tomat- Æblemarmelade 219 Tomat-Æggerand m italiensk Salat 46 Torsk 99 Torsk i Fad 99 Torsk, morsom stegt 100 Torsk m Spinat i Fad 99 Torsk m Champignons 100 Torskelever 101 Torskelever m Kapers 102 Torskeret, sur og sod Fisk 101 Torskeret, Peiju 101 Torskerogn 102 Tout Paris (Fiskeret) 103 Trifli parfait 169 Tunger 131 Tunger, franske Lamme-tunger 131 Tungerouletter (Fiskeret) 102 Tyttebærmarmelade m Æbler 219 Tyttebær, syltede m Pærer 217 Tærte, Abrikos- og Sveske- 199 Tærte, Annas 198 Tærte, Frugt- 199 Tærte, Stefani- 199 Tærte, tjekisk 199 Tærte, Wiener- 198 Uppsalabrod, Harriets (lig finsk Brød) 202 Urtefars 82 Urtefrikassé 81 Urtehachis 81 Urtesuppe, fransk 232 Vafler, franske 207 Vandbakkelser, Kylles 207 Vandglasur 209 Vandgrød 31 Vanilleis paa Marengs 172 Vanillekranse 200 Vanillekranse, billige 201 Veloutésauce 155 Vildt 145 Vildtkoteletter 150 Vildtlever 150 Vildtleverbrød 149 Vildt, Portionsberegn147 Vildtpostej 148 Vingelé 158 Vinglasur 209 Vitaminfranskbrød 185 Vitaminmængden i de vigtigste Næringsmidler, Tabel 254—55 Vitaminoplob 70 Varmlands Morgenkringler 186 Week-end Pie 238 Welsh Rarebit I, II 182 Wienerbrødsdejg 187 Wieneromelet 171 Wienerschnitzel 124 Wienerschnitzel, svenske 125 Wienertærte 198 Wiener-Æblekage 166 Æblegelé 214 Æble-Havresuppe m Æg 37 Æblekager, smaa 205 Æblekage, Wiener- 166 Æblemarengs 159 Æblemos, sur (syltet) 224 Æblemost 225 Æblemostfromage 162 Æblerand m Raacreme 164 Æblerasp, raasyltede i Sukker 223 Æblerulle 187 Æblesild 97 Æbleskiver, fyldte 168 Æblestang 190 Æblesuppe 38 Æg, blødkogte 43 Æg, farserede 46 Æg, haardkogte 43 Æg, Hengemning 43 Æg, pocherede 44 Æg, pocherede i Tarteletter 47 Æg, Agathes 47 Æg, Gratin 50 Æg, Omeletter 49 Æg, Paddehatte 45 Æg, Røræg 44 Æg, Røræg m Pølser 48 Æg, Flæskerøræg 47 Æg, Skidne 47 Æg, Sildeøje (Canapé) 45 Æg, Spejlæg 43 Æg, Spejlæg i Gratinfad 48 Æg, Spejlæg m Spinat 47 Æg, stuvede m Skinke 48 Æg, Tomater m Hvidkaal- salat 44 Æg i Gelé 46 Æg i Skaller 48 Æg i Tomater 44 Æg og Tomater i Ovn 49 Æg m Rejer 45 Æggegrod 34 Æggehvidekage 193 Æggekage 49 Æggerand, Tomat- m italiensk Salat 46 Ægge-Romsuppe m Hvideskum 36 Æggesalat 52 Æggesauce 155 Æggestand 44 Æggeøl 41 Ærter, grønne 77 Ærter, gule 54 Ærter, gule 78 Ærte- og Gulerodsgratin 77 Øllebrød 40 Ølsuppe, norsk 41 Øl-Sagosuppe 41 Ørred 113 Østers 117 Østers, gratineret 117 Østers i Gelé 117 | ||
Karamelbudding med frossen Fløde.
1/2 l Mælk 4 Æggeblommer og 2 hele Æg 40 g Sukker Kernerne af 1/2 Stang Vanille Karamelsauce af: 200 g Sukker 150 g Flødeskum Æg og Mælk piskes let sammen, hældes 4—5 Gange gennem en Haarsigte; Sukker og Vanille kommes i, varmes op under Omrøring til Cremen begynder at jævne lidt, men maa slet ikke komme i Nærheden af Kogepunktet. Sukkeret brunes til Karamel, 1 Spskf. kogende Vand kommes i og røres rundt. Formen beklædes med en Trediedel af Karamellen, 1 dl kogende Vand kommes lynsnart i Resten og det indkoges til Sauce. Æggemassen hældes i Formen, som stilles paa Rist i saa meget kogende Vand, at det staar i Højde med Risten. Dampes til den er stiv, ved ganske svagt Blus, den maa nemlig ikke blive øjnet. Man prøver om den er stiv med en Strikkepind. Vendes af Formen naar den er iskold. Serveres med frossen Flødeskum i Midten. | ||