Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Mad-Hemmeligheder fra 80 kendte danske Hjem | ||
Forfatter: | Bang, Asta; Manicus, Xiane; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1945 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Gyldendal | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 126 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | illustrationer; blad; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 6,75 | ||
I Frankrig har det i Aarhundreder hørt til god Tone at drøfte Retternes
Sammensætning ved Bordet, medens det herhjemme hidtil nærmest betragtedes som et Tegn paa manglende Levemaade at tale om Maden. Dette er heldigvis ikke Tilfældet mere. Danskerne har faaet større Interesse for Koge-Kunst og mere Mad-Kultur. En Gæst gør nu sin Værtinde en Kompliment ved at bede hende om Opskriften til en af de Retter, der er nydt i hendes Hjem. Selv de, der nærer den største Interesse for Koge-Kunst, kan imidlertid ikke blive Gæster hos alle danske kulinariske Dygtigheder, og de gaar derfor Glip af mange glimrende Opskrifter. Dem vil denne Bog være til Hjælp. Dens bærende Ide har været at faa samlet saa mange af de ypperste, danske Køkkeners egne Opskrifter som mulig. At det i saa udstrakt Grad er lykkedes, skyldes danske Værters og Værtinders vidtberømte Elskværdighed. De „Kendte Københavnerinder", de øvrige „Danske Damer" og de „Danske Mænd med Forstand paa Mad" har alle uden Undtagelse og med Fornøjelse tilladt Offentliggørelsen af deres specielle Mad-Hemmeligheder. Bogen er derfor blevet en Tryllebog, der svarer til Gryden i H.C.Andersens Eventyr „Svinedrengen". Prinsessen og hendes Hofdamer kunde blot ved at stikke Fingeren i Grydens Damp lugte sig til, hvad Mad, der blev lavet i alle Byens Skorstene. Her sker det ved med Fingeren at blade i Bogen. | ||
REGISTER OVER DE TO HUNDREDE SEKS OG TRES RETTER
Hors d'oeuvre Hors (l'œuvre variés, 1 — Spansk Hors d'oeuvre 2 — Fyldte Æg, 2 En Skaal Salat, 2 — Raa Champignons, 4 — Salat med Kommen-Flødeost, 5 — Skinke med Salat Marie-Jeanne, 6 — Italiensk Salat med Agurk, 6 — Kartoffel- og Agurkesalat, 6 — Kartoffelsalat med Hvidvin, 6 — Barcelona Salat, 7 — Julesalat med bagte Rodbeder, 7 — Sommersalat I, 7 — Sommersalat II, 8 — Fru Havnings Sildesalat, 8 — En Salatsauce, 8 — Belgisk Muslingesalat, 9 — Norske Agurker, 9 Rode Kryddersild, 10 — Fru Sandbergs forskellige Maader at servere Sild paa, 10 — Kryddersild, der kan laves Aaret rundt, 12 — Sild i Sløj, 12 — Sild i Remoulade, 13 — Mariannes Sild, 13 — Lunkne Sild i Lage, 13 — Strommings-låda, IL — Silde- Natmad, 14 — Rogede Sild i Fad, 14 Sandwiches 15 Josephine Baker-Sandwich, 15 — Sandwichcreme, 15 — Ristet Rugbrød med Petit Suisse, 15 — Smaa lækre Mad'er, 16 — Melted cheese-sandwich, 16 — Ostebrod, 16 Rulle-Aal, 18 — Rullepølse, 18 — Ekstragod Spegepølse, 19 — Mormors Leverpostej, 19 — Leverpostej med Flæskekød, 20 — Helga Parks Leverpostej, 20 — Letfrossen Leverpostej, 20 — Kanin-Postej, 21 Salater Silderetter Paalæg Frokostretter Spejlægstomater, 21 — Tortilla (Spansk Æggekage), 21 — Italiensk Æggekage, 22 — Omelet med Nyrer og Grønærter, 22 — Varm Æggeret fra Franco-Tcheque, 22 — Franske Ærter med Dild, 24 — Selleribund med Ostesauce, 25 — Skræderduelse (Dyppelse), 25 — Bornholmsk Biksemad, 26 — Week-end Ret, 27 — Rejer i Cocotte, 27 — Jönssons Nyreret, 27 — Lammenyrer paa Spid, 29 — Nyrebrod, 29 — Roræg med Brissel, 29 Supper 30 Gartnerens Suppe, 30 — Hanne Willemoes' Grøntsagssuppe, 30 — Kartoffelsuppe med danske Krydderurter, 30 — Suppe med revne Asparges, 32 — Bibsers franske Logsuppe, 32 — Bønnesuppe, 33 — Champignonsuppe, 33 — Minestrone, 34 — Cazuela, 34 — Skotsk Fiskesuppe, 35 — Aalesuppe eller den danske Bouillabaisse, 35 — Bedstemors Suppeboller, 36 Grøntretter 36 Aubergines-Gratin fra Reims, 36 — Hvide Bonner med Bacon, 36 — Gratin à la Marius, 37 — Spanske Pebere med ristede Svampe, 37 — Hvidkaalsret fra Ærø, 38 — Choucroute, 38 — Slikasparges med pikant Smør, 38 — Artiskok-bunde med Champignons, 39 — Kogt Julesalat, 39 — Gratinerede Blegselleri, 39 — Kogte Salathoveder, 39 — Agurkepropper, 40 — Varme Agurker, 40 — Italienske Kartofler til Vildt, 40 — Oliekogte Kartofler, 41 — Kartoffelgnocchis, 41 — Kartoffelgratin Savoyarde, 42 Fiskeretter 42 Torsk å la Professor, 42 — Københavnertorsk, 42 — Torsk i „Courtbouillon", 43 — Helstegt Torsk med Skinkesauce, 43 — Maskintorsk, 44 — Bagalao, 44 — Klipfisk a la Helga, 45 — Klipfisk paa Spansk, 46 — Rodspættefilet med Druer, 46 — Søtungefilet'er i Gryde, 46 — Spanske Fiskefilet'er, 47 — Kogt Aal med Ris og Karrysauce, 47 — Hjarbæk Aal, 48 — Laks i Fad, 48 — Laks stegt i Skiver, 48 — Gravlaks, 49 — Ovnstegt Gedde med Sellerisause, 49 — Ovnstegt Gedde med Bynke, 49 — Hettys Aborrer, 50 — Aborre å la Vips, 50 — Makrel fra Bretagne, 51 — Makrelgelé med Salvie, 51 — Sennepssild, 51 — Resiefisk, 51 Moules marinières, 02 —---- rinerede Muslinger, 52 — Krabbe med Slaabrok, Krabberet, 54 Oksekødretter 54 Gartnerkonens Okse, 54 — Sjömansbof, 54 — Mors egne smaa Fugle, 55 — Oksebryst som Steg, 55 — Presset Oksebryst, 55 — Elnas Snurreret af Oksekød, 56 — Bankekød med Grøntsager, 56 — Lancastershire Hot-Pot, 57 — Gullasch italiane, 57 — Maler-Gryde, 57 — Uægte forloren Skildpadde, 58 Kalvekødretter 59 Paprikaschnitzel, 59 — Audiat's Kalvekoteletter, 59 — Kalveryg med Bacon og Champignons, 60 — Kalv i Ærter, 60 — Komposition fra Oxford, 61 — Kold Steg som Selskabsret, 61 — Brisselret, 61 Svinekødretter 62 Svinekoteletter a la Maruschka, 62 — Portofino-Koteletter, 63 — Svinekoteletter i Fad, 63 — Svinekoteletter bagt med Gemyser, 64 — Fars Livret, 64 — Littas Crépinette, 64 — Flæskesteg med Bynke, 65 — Kogt Svinekam med smaa Log, 66 — Kogte Knæled, 66 — Mørbrad paa Pind, 67 — Olga Buchholtz' Biksemad, 68 — Ostindisk Karryret, 68 — Baked beans, 68 Lamme- og Faarekødretter 69 Lam i Dild, 69 — Pocheret Lammelaar, 70 — Stegt Faare-kolle, 70 — Bedekølle med Krusemyntesauce, 71 — Engelsk Bedekølle, 72 — Bederyg å la Sperling, 72 Leverretter 73 Italiensk Leverret, 73 — Kalvelever i Papir, 73 — Helstegt Lever, 73 — Leverret i ildfast Fad, 74 — Dyrelever, 74 — Mors Fuglelever, 74 Kødretter med Macaroni 75 Spaghettiret, 75 — Spaghetti „Elefanten", 75 Farsretter Dejlige Hverdagsfrikadeller, 76 — Sønderjydske Kødboller, 76 — Leverfrikadeller, 77 — Skinkechartreuse, 77 — Aji la Paz (Farserede spanske Pebere), 78 — Norsk Hønsebudding, 78 — Karen Schous Pølseret, 78 Pie'er og Gratin'er med Ked Okse- og Nyrepie, 79 — Steg- og Kidneypie, 79 — Skinkebudding, 80 — Oksetunge i Gratin, 80 — Fransk Kartoffelgratin, 81 Fjerkræ Kylling å la Marengo, 81 — Poulet au poto blanc, 81 — Ung grydestegt Hane, 82 — Ung Høne i grøn Sauce, 82 — Gudruns Haner, 83 — Kalkundressing, 83 — Plomberede Duer, 84 — Ung And, 84 — Farseret And med Trøffelsalat, 84 — Canard en serviette, 85 — And å la Laure, 85 — Krag-holmfrikadeller, 86 — Fegato di polio, 86 Vildt Agerhøns Hungaria, 86 — Agerhøne i Kaal, 87 — Fasan i Karry, 87 Kaniner Kanin å la Normande, 88 — Lapin å l'Aumont, 88 — Kanin i Paprika, 89 Osteretter Fondu, 89 — Ost i rod og grøn Peber, 90 — Oste-Medailler, 90 — Osteboller med Champignonsauce, 90 Større Kager, Formkager Sigtunakage, 91 — Bedstemor Rordams Tekage, 91 — Honningkage å la Frydenlund, 91 — Grethes Honningbrød, 92— Bedstefars Kage, 92 — Evighedskage, 92 — Christiansfelder Honningkage, 92 — Skotsk Kage, 93 — Mrs Morrisons Frugtkage, 93 Kiks og Brød Kiks fra Præstegaarden, 94 — Fine Rugkiks, 94 — Scones, 94 — Vitamin- Franskbrød, 95 Smaakager Stribede Kager, 95 — Drömmar, 95 — Mormors Smaakager, 95 — Medailler, 96 — Oberstindens Ingefærkager, 96 — Knudsenkager, 96 — Bedstemors Smaakager, 97 — Smaa Honningkager, 97 — Jørgens Kranse, 97 — Smaa glaserede Valnødkager, 97 Lagkager Magdalenes Lagkage, 98 — Chokoladelagkage, 98 — Birgittes Lagkage, 100 — Fru Carocs Lagkage, 100 — Gode Lagkagebunde, 101 — Fromagekage, 101 Æblekager Hees Æblekage, 102 — Else Münters Kage, 102 — Helsingør-æblekage, 102 — Herregaardsæblekage, 103 — Kaptajn Sodrings Æblepie, 103 — Flant au lait a l'alsaeienne, 104 — Mosters Æblekage, 101 — Mordejgsæblekage, 105 — Æble Magdalene, 105 — Æbler i Lerpotte, 106 — Enkedronningens Æble-Omelet, 106 Pandekager, Æbleskiver og Vafler Ålandspandekage, 106 — Mors Pandekager, 107 — Crepe Suzette, 107 — Pandekager i Fad, 107 — Flodelapper, 108 Æbleklatter, 109 — Tante Ingeborgs Æbleskiver, 109 — Varme Vafler, 109 Forskellige Kager og Desserter Trille-Bille-Dessert, 110 — Katrineblommekage med torrede, syltede Blommer, 110 —¦ Nøddetærte, 112 — Ellys fine Kage, 112 — Frugttærte med Creme, 114 — Abrikospie, 114 — Mandelbudding, 115 — Mousse au chocolat, 115 — Zabaione, 115 — Pavlova-Dessert, 115 — Chocoladesoufflé, 116 — Chartreusesoufflé, 116 — Oeufs a la neige, 116 — Fransk Sagoomelet, 117 Is Vanilleparfait (Opskrift fra Enkedronning Louises Kokken), 117 — Citronsurprise, 118 — Solbær-Is, 118 — Mandelkage-Rand med Is, 119 — „Den hvide Dame", 119 Nogle Drikke Mester-Snaps, 120 — Amerikansk: Sommerdrik, 120 — Punch royale, 120 — Rostocker Momme, 121 | ||
Kanin i Paprika.
Af en stor Kanin skærer man alt Kødet fra Benene og skærer det i tommestore Firkanter. En Skive røget Flæsk og en tyk Skive Kogeflæsk skæres i Terninger. I en emailleret Stegegryde svitser man i Smør eller lidt Fedt to store, spanske Løg eller Zittauerløg skaaret i Skiver (kan man ikke faa disse Løg, tager man en tilsvarende Portion af mindre Løg), overdrysser dem med 2 strøgne Spiseskefulde sød Paprika, som svitses med. Naar Løgene begynder at blive ganske svagt lysegule, hælder man 1/2 L Sparesuppe ved (kogt paa Kaninskroget). Kødet og Flæsket vendes i Mel, brunes paa en Pande og kommer over i Gryden til Løgene. Man tilsætter nu 6 hele, flaaede, fuldmodne Tomater eller en lille Daase Tomatpurée, en Pris tørret Løvstikke, en Dusk Persille uden Stilke og en lille 1/2 L Fløde eller Mælk. Smaakoger ca. 1 1/2 Time. Salt tilsættes først, naar Retten er færdig, for at Saucen ikke skal skille. Serveres med Kartoffelmos. Carl Elliot Nyegaard. | ||