Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Frugt til hverdag og fest | ||
Forfatter: | Henriksen, Jens David; Thomsen, Nora; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1950 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | H. Hagerups Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 216 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | læge; lærerinde; adventist; kalorier; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 8,5 | ||
Dr. Henriksen har bedt mig om at forsyne hans bog med en indledning, hvad jeg
meget gerne gør, fordi jeg hilser enhver bog, der på sagligt grundlag søger at bibringe den interesserede læser kendskab til vore næringsmidlers stilling og betydning i vor ernæring, velkommen. Doktor Henriksens bog om frugt er et forsvarsskrift for en stærkt forøget brug af frugt og nødder i Danmark. Om frugt som næringsmiddel er der næsten kun godt at sige, når man kan skyde den økonomiske side af sagen i baggrunden. Frugt i passende blanding er alsidig føde, frugt har utvivlsomt en række værdifulde diætetiske egenskaber, og frugt er — bortset fra de fede frugter — gennemgående meget fattige på kalorier. Alene af den grund er frugt en værdifuld bestanddel i kosten, når den ellers truer med at blive alt for rig på kalorier med ka-loriemæssig overernæring til følge. Man kunne derfor mene, at et forsvarsskrift som doktor Henriksens er unødvendigt. Men det er det ikke, frugtforbruget er yderst beskedent i den danske kost, og selv om der kan anføres mange forhold, der kan forklare dette, ikke mindst økonomiske, vil dr. Henriksens bog kunne virke som en stærk propaganda for en øget anvendelse af disse værdifulde næringsmidler. Når frugter desværre er de dyre fødemidler, som de er, er det dobbelt vigtigt, at man får købt de rigtige varer for sine penge. Her vil dr. Henriksens, resp. denne bog - ikke mindst dens tabeller — men også dens detaillerede gennemgang af det, der kendetegner de enkelte frugter, kunne virke som en rettesnor. Skal man rette en indvending mod bogen, må det være, at den noget ensidigt fremhæver frugtens betydning i ernæringen uden at gøre opmærksom på, at man i bladgrøntsager møder næringsmidler, som udfra rene ernæringsmæssige synspunkter står fuldt på højde med — i en række tilfælde sikkert endog højere end frugterne, at mange af de ernæringsmæssige fortrin, der fremføres for nødder, i virkeligheden også gør sig gældende for kornsorterne, der til gengæld er langt, langt billigere. Dersom man skal have det fulde udbytte af dr. Henriksens bog, bør man udstrække sine interesser til også at omfatte andre næringsmidler, og man må bestræbe sig på at erhverve sig det indblik i den rationelle vurdering af næringsmidlerne, der gør det muligt for læseren at træffe en begrundet dom over, hvilke næringsmidler der på bedste måde indenfor de mulige økonomiske rammer vil være i stand til at løse de ernæringsmæssige krav, den enkelte person, afhængigt af alder og særlige forhold, bør stille til sin kost. Rich. Ege. | ||
Abrikos 17, 36. Agurk 25. Ananas 9, 17, 37. Appelsin 9, 40. A-vitaminet 8.
Banan 9, 17, 38. Blåbær 9, 27, 49. Blodmangel 17. Blodtryk, højt, 57. Blommer 22, 32. Brombær 9, 27. B-vitaminet 9. Citron 9, 17, 40, 42. C-vitaminet 9. Daddel 17, 37. Daglige husholdning, frugt i den, 50. D-vitaminet 10. E-vitaminet 10. Fede frugter 44. Fedme 56. Fedtdyspepsi 15. Fersken 17, 36. Figen 17, 37. Forebygger sygdom, frugt, 60. Forstoppelse 15. Frugtkur 18. Frugtsyrer 10. Gigtlidelser 59. Grapefrugt 9, 40, 43. Græskar 25. Hasselnødder 17, 44. Hindbær 10, 27. Historie, frugtspisningens, 63. Hjerte- og karlidelser 57. Hudlidelser 18. Hyben 10, 17, 28. Hyldebær 17, 30. Infektionssygdomme 54. Jernindhold 17. Jordbær 10, 17, 20, 22. Jordnød 17, 46. Kastanier 47. Kirsebær 17, 32. Kokosnød 46. Kornelkirsebær 48. Kvæder 35. v Lægemiddel, frugt som, 12. Mandarin 10, 40, 41. Mandler 17, 47. Mavekatarr 14. Mave- og tarmlidelser 58. Mavesyre, for lidt, 14. Mavesyre, for meget, 15. Melon 10, 25. Mineralstoffer 10. Mosebølle 49. Multebær 49. Nydelsesmiddel, frugt som, 11. Næringsmiddel, frugt som, 7. Næringsværdi 7. Oliven 17, 48. Overvægt 18. Paradisæbler 49. Paranødder 45. Pære 22, 35. Ribs 10, 17, 22, 26. Rosiner 17. Rævling 49. Rønnebær 22, 48. Stikkelsbær 10, 22, 26. Sukkersyge 57. Svesker 17. Sygemad, frugt som, 54. Tarminfektion, akut, 13. Tomat 10, 17, 23. Tranebær 49. Tuberkulose 18. Tyttebær 10, 22, 27, 49. Valnødder 17, 45. Vilde frugter 48. Vindruer 17, 30. Vitaminindhold 9, 10. Skørbug 12. Æble 10, 17, 33. Slåen 49. Solbær 10, 22, 26. Abrikosgrød 150. Abrikoser, henkogte 179. Abrikosfromage I 105. Abrikosfromage II 106 Abrikospålæg 127. Abrikossuppe 83. Abrikossuppe af friske abrikoser 84. Ananasfromage 105. Ananasgelé 104. Ananasis 123. Ananaskonfekt 150. Ananassalat 94. Ananassauce 85. Appelsincréme I-II 134. Appelsindessert 112. Appelsindessert I-II 101. Appelsiner, henkogte, 182. Appelsinfromage 99. Appelsingelé 103. Appelsinis 124. Appelsin-kålsalat 91, 95. Appelsinkage 130. Appelsinkurve 101. Appelsinlimonade 139. Appelsinmarmelade I-II 187. Appelsinmarmelade III 188. Appelsinmælk 140. Appelsinsaft 193. Appelsinsauce 86. Appelsin sherbet 143. Appelsinskaller, kandiserede, 146. Appelsinskaller, syltede, 148. Bagværk med fragt 129. Banandessert 100. Bananfløde 104. Bananfromage 100. Bananmælk 140. Bananmælk med ananas 140. Bananpålæg 127. Bananpie 120. Banansalat 93. Bananer med nødder 93. Blåbær, henkogte, 182. Blåbær, tørrede, 202. Blåbærsaft 190. Blåbærsuppe 82. Blåbær-æblegelé 197. Blommefromage 106. Blommemarmelade 185. Blommemos, rå, 168. Blommepie 121. Blommer, henkogte, 179. Blommer, råsyltede, 166. Blommer, små råsyltede, 166. Blommer, syltede, 161. Blommer, tørrede, 201. Blommesuppe 81. Bondepige med frugt 113. Brombær, henkogte, 182. Brombær, syltede, 157. Brombær med æbler, syltede, 157 Brombærkompot 75. Brombærsaft 190. Brombærsaft 190. Brombær-æblegelé 197. Brødbudding, amerikansk, 114. Buddingsauce 85. Bygvandgrød 70. Citrondrik 137. Citronfromage 100. Citronis 123. Citronmarmelade 188. Citronpie 121. Citronsaft 193. Citronsauce 86. Citron sherbet 142. Citronsuppe 82. Citras-salat 97. Concorde punch 141. Daddeldessert 111. Daddel-rabarberkompot 76. Daddelsalat 92. Desserter 97. Druer, grønne tørrede, 202. Drueæbler 109. Ellens æble-byggrød 70. Fasters rå saft 192. Ferskener, henkogte, 179. Ferskener, henkogte (dessert), 109. Figenkage 116, 130. Figenkonfekt 150. Figenpålæg I 126. Figenpålæg li-Hi 127. Figensalat 93. Flødebær 134. Flødeskum, frossen, 139. Frugt i gelé 94. Frugt på tykmælk 83. Frugt som pålæg 124. Frugtbrød 129. Frugtdesserter, kogte, 105. Frugtdesserter, rå, 98. Frugtdrik af kogt saft 137. Fragtdrik af rå saft 136. Frugtdrikke 135. Frugter, glaserede 147. Frugter, kandiserede, 146. Frugtgelé 102. Frugtgelé i lag 103. Frugt-gemysesalat I-III 91. Fragtgrød 108. Fragtis 122. Frugtklidgrød 72. Frugtkompot 73. Frugtkompot, kogt, 74. Fragtkompot, rå, 73. Frugtmarengs I-II 115. Frugtmos, rå, 167. Frugt- og saftsaucer 84. Frugt-ostesalat 96. Frugtsalat, blandet, 92, 94. Frugt sherbet, blandet, 142. Frugtskum 133. Frugtsmør 128. Frugtsuppe, blandet, 83. Frugtsupper, kogte, 79. Frugtsupper, rå, 78. Frugtte 144. Frugtterninger, frosne, 139. Frugttærte 118. Frysning 203. Fyld til lagkager, kræmmerhuse m. m. 133. Galopkage med rabarber 130. Galopkage med æbler 131. Gelé 194. Gråpærer, henkogte, 179. Grahamsgrød med dadler 71. Grahamsbrød med figner 72. Grahamsgrød med æbler 72. Grapefruit, kandiseret skal af, 146. Grapefruit-sne 135. Græskarmarmelade, svensk, 185. Grød af tørrede frugter 108. Grød med frugt 70. Grøn salat, frugt til, 92. Havregryn, rå, 72. Havregrød, rå, 72. Hawaiian punch 141. Henkogning 172. Hindbær, henkogte, 181. Hindbær, syltede 156. Hindbærdessert 98. Hindbærdrik 137. Hindbærfromage 105. Hindbærfromage, rå, 99. Hindbæris 122, 124. Hindbærkage 116. Hindbærkoldskål 79. Hindbær-melonkompot 75. Hindbær punch 141. Hindbær- ribsgelé 195. Hindbærsaft 190. Hindbær sherbet 143. Hindbærsuppe 80. Hyben, henkogte, 180. Hyben, i van, 172. Hyben, syltede, 160. Hyben, tørrede 202. Hybenfromage 106. Hyben-guf 151. Hybenkompot 76. Hybenmarmelade 186. Hybensauce 85. Hyben sherbet 143. Hybensuppe 80. Hybente 145. Hyldedrik I- II 138. Hyldebær i vand 171. Hyldebær, råsyltede, 169. Hyldebær, tørrede 202. Hyldebærgrød 108. Hyldebærsaft 190. Hyldebærsuppe 82. „Jomfruen i det grønne" 96. Jordbær, henkogte, 181. Jordbær, syltede, 155, 156. Jordbærdessert 98. Jordbærfromage 105. Jordbærfromage, rå, 99. Jordbæris 123, 124. Jordbærkage, billig, 115. Jordbærkage, frisk, 116. Jordbærkoldskål 79. Jordbærkompot 74. Jordbær-rabarber punch 141. Jordbærsaft 190. | ||
Appelsinkage.
3 æg og tilsvarende vægt af sukker, margarine og hvedemel, saft af Vi appelsin, skal af 1 appelsin, 1 tskf. bagepulver. Sukker og margarine røres godt. Mel og bagepulver blandes og tilsættes skiftevis med æggene. Den revne skal og saft røres i. Dejgen bages i en kageform ca. 3/4 time og overtrækkes med glasur, når den er kold. Glasuren røres af flormelis og appelsinsaft. | ||