Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Moderne Sukkersygekost | ||
Forfatter: | Bræstrup, Agnete; Laudrup, Eli; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1944 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | P. Haase & Søns Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1951; 1955; 1958: | ||
Sider: | 114 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | sukkersyge; læge; | ||
Samlet oplag: | 4 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 7,5 | ||
Sukkersygepatienternes Kost har som ingen anden været underkastet
Forandringer i Tidens Løb. Selv nu, hvor Insulinbehandlingen i høj Grad har forenklet Kostproblemet, spiller Spørgsmaalet om de enkelte Fødemidlers Art, Mængde og Tilberedning trods alt en stor Rolle og er stadig af Betydning baade for Patienten, for den behandlende Læge samt ikke mindst for Husmoderen, for hvem den daglige Spiseseddel er et helt Problem, hvis hun ikke har bestemte Angivelser at holde sig til. Dr. Agnete Bræstrup har utvivlsomt indlagt sig stor Fortjeneste ved at opstille et enkelt Skema, hvorefter Kosten med Lethed kan ordineres i en god og naturlig Sammensætning uanset den Kaloriemængde, hver enkelt Patient har Brug for alt efter Alder, Vægt, Arbejdsydelse m. m. Dette Princip har nu været gennemprøvet i 4 Aar paa Hvidøre Diabetiker Sanatorium, hvor det har vist sig effektivt lægeligt set og desuden let forstaaeligt for Patienterne. Samtidig har Frk. Eli Laudrup erhvervet sig stor Erfaring i Sammensætning og Tilberedning af Sukkersygekost; det er derved blevet hende muligt at forelægge en Række Opskrifter, der trods de enkelte Retters begrænsede Indhold af Kulhydrater kan varieres betydeligt, saa at de paa en naturlig Maade kan indgaa i den almindelige Madlavning. Det bør understreges, at medens de enkelte Opskrifter i den foreliggende Bog naturligvis væsentlig giver Anvisninger for Husmoderen, er der særlig i de indledende Kapitler skabt et nyt og værdifuldt Grundlag for det uundværlige Samarbejde mellem Lægen og hans Sukkersygepatient - til stor Lettelse for den første og til Gavn og daglig Glæde for den sidste. H. Hansborg, Overlæge, dr. med. | ||
A
Afgæret Saft 9b 328 Agurkesalat 87 381 - 99 367 Alliancemarmelade 95 44 Anne Maries Vælling 29 248 Apelsinfromage 67 244 Appelsinparfait 66 372 Appelsinsaft 97 374 Appelsinskræl 98 392 Appelsinvand 101 254 Arme Riddere 68 382 Asier 99 166 Aspargessovs 51 118 Aubain 42 B 142 Baccalao 47 295 Bagepulver 80 Bagepulverdej 80 318 Bagte Boller 82 210 Bagte Boston Bønner 60 195 Bagte Kartofler 57 145 Bernaisesovs 48 122 Blomkaalsbudding 43 342 Blomkaalssalat m Agurker 89 341 — - Radiser 89 18 Blomkaalssuppc, lieret 24 30 — pureret 27 221 Blommegrød 62 58 Blommesuppe 31 63 Blaabærsuppe 32 76 Boghvedegrød 33 1 Bouillon 21 14 — kold m Ostestænger 23 8 Bouillon m Asparges 23 7 — - Blomkaal 23 3 _ - Grønt 22 6 - - Ost 22 13 — - Vandbakkelser og Spinat 23 4 — - Æg 22 5 — - Æggestand 22 110 Brisler, stuvede 40 186 Brunede Gulerødder 55 198 — Kartofler 57 203 Brune Ris 58 179 Brunkaal 54 22 Brunkaalssuppe 25 150 Brun Sovs, jævnet 49 151 — — Smørbolle 49 15 — Suppe m Nudler 24 305 Butterdej 82 2 B-Vital 22 53 Byggrynssødsuppe 30 178 Bønner m Ost 54 211 — - Tomatpuré 60 288 Bøf tartar 76 C 400 Cacao 102 366 Canapés City 92 359 — m Flødeost 1 91 360 _ - _ 2 92 363 — - Italiensk Salat 92 362 — - Kyllingelever 92 361 — - Kyllingesalat 92 365 — - Rejer 92 364 — - Tomat og Appe- titsild 92 385 Caperserstatning 100 91 Carrysalat 35 169 Carrysovs " 1()5 Champignonssovs 51 9 Champignonssuppe 23 35 28 239 Chokoladebudding 65 314 Chokoladekager 84 261 Chokoladesovs 69 249 Citronfromage 68 320 Citronmarinade 86 373 Citronsaft 97 167 Citronsovs 358 Club Sandwiches 91 247 Cognacsfromage 68 299 Cracknels 81 2<)0 Cremesovs 69 160 Cumberland Sovs 50 D D-Vitamin 72 Drikke 100 E 319 Eddikemarinade 86 194 Engelske Kartofler 57 205 Engelsk Macaronisalat 58 F 131 Farseret Blomkaal 44 130 — Log 44 129 — Selleri 44 128 Farserede Tomater 44 286 — Æg 76 Fedtstoffer 73 120 Fiskebudding 43 102 Fiskefars m Fløde 39 103 — - Mel 39 104 Fiskerand 39 105 Fisketimbaler 39 141 Fisk i Fad 46 119 Flæskepandekager 42 321 Flødemarinade 86 149 Flødepeberrodssovs 49 175 _ 52 326 Flødeskum 87 101 Forloren Hare 39 113 Forlorne Kyllinger 41 No Side Forloren Mayonnaise 86 292 Franskbrod "9 199 Franske Kartofler 57 164 Frikassésovs 51 246 Fromage 67 Frugt 60 224 Frugtgelé m Cremesovs 217 Frugtgrød 62 245 Frugtis 66 241 Frysning af Is 66 344 Fyldte Tomater 89 G 394 Gin m Tonic 101 396 Grog 101 383 Græskar som Asier 100 331 Grønkaalssalat 88 11 Grønkaalssuppe 23 23 — 25 24 — m Kartofler 25 184 Grønlangkaal 55 85 Grønærtepuré i Tomat 34 31 Grønærtesuppe 27 33 Gulerodssuppe 27 26 Gule Ærter 1 26 27 — — 2 26 25 — — svenske 25 Gærdej 78 H 111 Hachis 41 284 Hakket Æg og Sild 76 312 Havregrynsmakroner 84 300 Havrekiks 81 52 Havresuppe 30 51 — utillavet 30 Hele Frugter i Vand 93 Henkogning 94 212 Henkogt Frugt 61 213 — — m Flødeskum 61 250 Hindbærfromage 68 371 Hindbærgelé 96 60 Hindbærsuppe 31 162 Hollandsk Sovs 50 296 Horn 80 327 Hovedsalat 87 346 Husmoderens gode Samvittighed 89 301 Hvedekiks 81 182 Hvidkaalsspuré 55 332 Hvidkaalssalat 88 335 — i Flødepeberrod 88 21 Hvidkaalssuppe 24 334 Hvidore Salat 88 375 Hybensaft 98 62 Hyldebærsuppe 32 17 Hønsekødsuppe m Melboller 24 92 Hønsesalat 36 I—J 406 Icecream Soda 102 316 Indbagte Æbleringe 85 251 Jordbærfromage 68 136 Irsk Stuvning 45 241 Is, Frysning af 66 405 Is-Kaffe 102 348 Italiensk Salat 90 329 Julesalat 87 16 Juliennesuppe 24 K 252 Kaffefromage 68 262 Kagecreme m Husblas 69 263 — - Mel 70 135 Kalvefrikassé 45 109 Kalvehjerne, stegt 40 90 Kantareller, stuvede 35 193 Kartoffelmos 57 201 Kartoffelsalat, kold 58 200 — varm 58 192 Kartoffelsne 57 191 Kartofler å la maitre d'hötel 57 2 Klaring af Bouillon 22 302 Klidkiks 81 303 Knækbrød 81 190 Kogte Kartofler 56 Konservering af Frugt og Grøntsager 92 307 Kringler 82 Krydderier 103 240 Kærnemælksbudding 66 77 Kærnemælksgrød 33 402 Kærnemælkslimonade 102 322 Kærnemælksmarinade 86 271 Kæmemælksost 72 40 Kærnemælkssuppe 28 42 — kold 29 No Side 41 Kærnemælkssuppe m raa Havregryn 29 45 Kærnemælksvælling 29 99 Kødboller 38 98 Kødfars m Klid 38 97 _ - Mel 38 96 — - Mælk 38 95 — - Suppe 38 137 Kød i Kaal 45 330 Korvelsalat 87 19 Kørvelsuppe 24 20 — fin 24 43 Kørom 29 132 Kaaldolmer 44 133 Kaalrouletter 45 L 317 Lagkage 85 391 Lemon squash 101 108 Leverrand 40 390 Limonade 101 209 Linsefrikadeller 60 310 Linser m Creme 83 112 Lobescowes, brun 41 138 hvid 45 161 Lys Sovs 50 202 Løse Ris 58 156 Logsovs, brun 50 172 — hvid 52 32 Løgsuppe 27 M 154 Madeirasovs 49 237 Maizenabudding 65 73 Maizenagrød 33 74 Majsflagegrød 33 238 Mannagrynsbudding 65 68 Mannagrød 32 75 - 33 94 Makrelsalat 36 227 Mandelæbler 51 367 Marmelade 95 Marinader 86 115 Maskintorsk 42 147 Mayonnaise ^8 325 86 100 Medisterpølse 39 Mælk 70, 102 234 Mælkebudding 65 m - 401 Mælkelimonade 102 39 Mælk og Tvebakker 28 170 Mælkesovs 51 309 Mordej 83 N 377 Nedsaltning af Grøntsager 98 28 Norsk Fiskesuppe 26 48 — Øllebrød 30 107 Nyreragout 40 313 Nøddekager 84 197 Nøddekartofler 57 O 324 Oliemarinade 86 123 Omelet 43 276 — aux fines herbes 75 127 — m Blomkaal 44 283 — - Grøntsager 75 125 — - hakket Skinke 43 124 — - Ost 43 126 — - Rejer 43 287 — - Skinke 76 255 — - Æblemos 68 Ost 70 265 Ostecreme 71 267 Ostesmør 72 268 — paa Blegselleri 72 173 Ostesovs 52 266 Ostetoppe 71 311 Ostestænger 84 264 — 71 114 Ovnstegt Torsk 41 10 Oxehalesuppe 23 P 256 Pandekager 68 144 Pandesovs 48 Panering af Kod og Fisk 37 243 Parfaitis 66 269 Peberhylstre m Ostesmør 72 168 Peberrodssovs 51 379 Persille 99 171 Persillesovs 51 386 Pickles : 100 153 Picklessovs 49 177 Porrer m Ost 54 TTck- sidc 78 Pølser m Grønærter og Tomater 33 Paalæg 85 R 252 Rabarberfromage 68 218 Rabarbergrød 62 349 Rabarbersalat 90 57 Rabarbersuppe 31 148 Remouladesovs 49 371 Ribsgelé 96 59 Ribssuppe 31 23(> Ris a l'mande 63 71 Risengrød 33 69 Risenvandgrød m Æbler 33 72 Rismelsgrød 33 139 Risotto Napolitana 46 395 Romtoddy 101 34 Rosenkaalssuppe 27 290 Rotary Boller 78 304 Rugkiks 81 289 Rundstykker 78 223 Russisk Saftdessert 63 187 Rødbedebøf 56 185 Rødbeder, syltede 55 345 Rødbedesalat 89 219 Rødgrød 62 180 Rødkaal 55 336 Rødkaalssalat m Æbler 88 14(> Rørt Smør 48 285 Røræg m røget Fisk 76 273 — - Ost og Grønt ____ 74 280 — - Tomat 75 S 389 Saftevand 101 259 Saftsovs 69 65 Saftsupper 32 55 Sagosuppe, hvid 30 54 — rød 30 49 Sagoøl 30 380 Saltede Suppeurter 99 297 Saltgifler 79 354 Sandwiches m Laks og Salat 91 353 - Leverpostej og Agurker 90 351 — - Skinke og Roquefort 90 No Side 352 Sandwiches m Spegepølse og Ost 90 356 — - Tomatsmør og Rygeost 91 355 - Tunfisk og Salat 91 357 - Æble og Ro- quefort 91 183 Sauerkraut 55 378 Sauerkraut, Nedlægning 98 187 Selleribøf 56 87 Sellerimedailloner 35 88 Selleri m Spinat og Spejlæg 35 174 Sennepssovs 52 350 Sensommersalat 89 293 Sigtebrød 79 152 Skarp Sovs 49 279 Skidden Æg 75 155 Skildpaddesovs 49 294 Skorpebrød 79 84 Skyrand m Tunge 34 270 Skørost 72 143 Smeltet Smør 48 291 Smørboller 79 384 Smaa grønne Agurker 100 397 Snaps 102 306 Snitter 80 403 Sodamælk 102 216 Solbærskum 62 61 Solbærsuppe 32 347 Sommersalat 88 159 Sovs à la Bordelaise 50 204 Spaghetti 58 140 — Bolongnese 46 282 Spejlæg m Spinat 76 333 Spidskaalssalat 82 121 Spinatbudding 43 86 Spinatgratin i Skaller 35 89 Spinat m Roræg og Champignons 35 12 Spinatsuppe 23 36 - 28 Stegning af Kød 37 106 Stegte Agurker 40 196 Stegte Kartofler 57 226 Stegte Æbler 64 220 Stikkelsbærgrød 62 215 Stikkelsbærskum 62 64 Stikkelsbærsuppe 32 Sursaft 96 Tno^ sidc Sødestof 103 70 Sødgrød 33 T 398 Tepunch 102 206 Tilberedning af Bælgfrugter 59 189 Tomatbøf 56 281 — m Spejlæg 75 399 Tomatcocktail 102 81 Tomater m Rejer 34 80 — paa ristet Brød 34 82 Tomatgelé m Fiskesalat 34 387 Tomatketchup 100 79 Tomat m Bacon og Macaroni 34 83 Tomatrand m Blomkaal ---- 34 376 Tomatsaft 98 343 Tomatsalat ---- 89 176 Tomatsovs, Fløde 52 163 — lys 50 157 - Sky 50 29 Tomatsuppe 27 37 - 28 116 Torskerogn 42 117 Torskerognsfrikadeller 42 93 Torskesalat 3(, 298 Tvebakker 80 233 Tykmælk 65 222 Tyttebærgrød 62 214 Tyttebærskum 61 Tørring af Frugt 93 u 134 Ungarsk Gullasch 45 V—w 338 Waldorff Salat 88 274 Walisisk Osteret ?4 315 Vandbakkelser 84 66 Vandgrød J 67 — m Mælk 32 242 Vanilleis 66 38 Vestindisk Æggemælk 28 393 Whisky-Soda 101 158 Vildtsovs JV 103 Vine 225 Vingelé 46 Vælling No Side Æ 228 Æblegrød 64 230 Æblekage 64 231 m ristede Havregryn 64 308 Æblekagebunde 82 229 Æble m Cremesovs 64 369 Æblemos 96 232 Æblepie m Makronlaag 64 368 Æblerasp 95 337 Æble-Sellerisalat 88 257 Æbleskiver 1 69 258 — 2 69 56 Æblesuppe 30 370 Æble-Tyttebærmos 96 Æg 74 tNo Side 323 Æggeblommemarinade 86 275 Æggekage m Flæsketerninger 74 404 Æggepunch 102 47 Æggeøl 29 272 Æg i Cocotte m Ost 74 278 Æg i Madeirasky 75 277 Æg i Sky 75 Æltet Kagedej 83 208 Ærtefrikadeller 59 340 Ærte-Gulerodssalat 89 207 Ærtepuré m brunede Løg 59 Ø Øl 102 50 Øllebrød 30 | ||
101. Forloren Hare.
750 g Oxe-Svinesmaakød eller Kalve-Svinesmaakød, 3 dl Mælk, Salt, Peber, Spækstrimler. Kødet hakkes 1 Gang gennem Maskinen, æltes igennem, tilsættes Krydderier og saa meget Mælk, at det bliver en temmelig fast Fars. Formes som en Hare eller et Franskbrod, spækkes med røget Spæk, brunes i Gryde eller Ovn. Smaa Portioner formes som Rundstykker, trilles i Klidrasp og brunes i Gryde. Sovsen (se No. 158) jævnes, smages til med Salt og Sødestof. 100 g færdigstegt Hare sv. t. 100 g Kød. | ||