Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Opfindsomhed i en Krisetid: en Haandfuld Rationeringsopskrifter og aktuelle Husholdningsraad | ||
Forfatter: | Palsbo, Susanne; | ||
Pseudonym: | Susanne | ||
Årstal: | 1943 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Nationaltidendes Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 173 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | illustreret; rationering; serie; blad; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | |||
Det er en vanskelig Opgave at give Husmødrene gode Raad og aktuelle Opskrifter
i en Rationeringstid, fordi Levnedsmiddelsituationens Billede kan ændre sig saa at sige fra Uge til Uge. Naar Nationaltidende alligevel prøver at løse Opgaven med denne lille Bog, er det, fordi vi er kommet til den Overbevisning, at der er visse Grundregler, man trods alt kan opstille. Sparsommelighed med Gas, Fedtstoffer og alle de Ting, der er rationerede paa det Tidspunkt, da denne Bog gaar i Trykken, maa være Principer, der trods alle Omskiftelser vedbliver at have deres Gyldighed; og skulde det ske, at der ved Bogens Fremkomst er blevet endnu flere Ting rationeret, end da den blev udarbejdet, saa maa vi bede Husmødrene bære over med os, naar de kommer til de Opskrifter, hvor vi maaske har været lidt flotte med Ingredienser, der siden er blevet Sjældenheder . . . Bogen rummer et rigt Udvalg af de bedste Krise-Opskrifter, der i de sidste Par Aar har staaet i Nationaltidende, og desuden bringer vi med Statens Husholdningsraads Tilladelse en Del af Raadets Udsendelser, som behandler Spørgsmaal, der netop i Dag er højaktuelle. Bogen er ment som en Haandsrækning til Husmødrene i en vanskelig Tid, og vi haaber, den maa blive modtaget saadan! Nationaltidende. | ||
Gasbageformen er højaktuel! 7
Kaninen i Gryden 21 Opskrifter paa Middagsretter af Lotte 27 27 Bageopskrifter 49 Knas i en Krisetid 62 Fyring i Kakkelovn med Torv, Brænde og Briketter 66 25 Middage til billig Pris 73 12 billige Efteraarsmiddage 86 Ni gode og billige, sammenkogte Retter 97 Smørrebrødsproblemet Aaret rundt 105 Nedsaltning af Fisk 11S Hjemmekonservering af Frugt og Grøntsager 121 Krydderurter i Haven 143 Økonomisk Kogning 149 Vask under Sæberationeringen 161 ALFABETISK REGISTER OVER OPSKRIFTERNE American Spaghetti 40 Appetitæg 33 Aubain, sprængt m Grøntsager 15 Bagt Torsk 10 Biksemad 75 Blodpandekage m Sirup 77 Boller i Gulerodssauce 77 Borschsuppe 29 Brun Kage 54 Brun Rugmelskage 54 Brodgrød 94 Brødæggekage 76 Bygfranskbrød 50 Byggrynssødsuppe 93 Bygmelspandekager 42 Bygvandsgrød 83 Bøf Stroganoff 42 Champignonsuppe, lieret 30 Citronsmør 48 Creme, raa 45 Dampbudding m Saftsauce 95 Diplomatfromage 44 Efteraarssuppe 90 Fars i Kaal 88 Farstarteletter m Brunkaal 39 Fastelavnsboller 59 Fiskefrikassé 37 Fiskegryde m Grøntsager 78 Fiskerand, afbagt 36 Fiskesalater 111 Flødecremesauce, kold 47 Flødekarameller 62 Formbrød, jydske 50 Formkage m Bygmel 56 Frikadeller 78 Frugt m Marengslaag 18 Frugtsuppe m Havregryn 88 Fyring i Kakkelovn osv 66 Gasbageformen 7 Gratin m Grøntsager 92 Grynsøbe 99 Grønlangkaal 103 Grønlangkaal m Kartofler 78 Grønkaal i Gasbageformen 11 Grønkaalskoteletter 89 Grønkaalssuppe m Flæsk 83 og 101 Grønkaalssuppe 95 Gulerødder, stuvede 84 Gulerodsgratin 80 Gulerodskonfekt 64 Gule Ærter m Ærtemel 32 Gule Ærter (vegetarisk) 76 Hachisret og Gulerødder 13 Hakkemad i Gasbageformen 9 Havhest til to 14 Havregrynskonfekt I og II 63 Havregrynskugler 62 Havresuppe m Rugbrøds-terninger 77 Hertugindens Kartoffelrand 8 Hvidkaal-Kartofler 79 Irsk Stuvning 93 Julekage i Bradepande 52 Julekage i Ovn, Gasbageform, Buddingform eller Æbleskivepande 53 Juliennesuppe 89 Kaalrabi m Flæsk 103 Kaalrabi, stuvet 78 Kanin i Carry 23 Kanin i Marseille 23 Kanin i det grønne 24 Montmartrekanin 25 Kaninragout 25 Bondekonens Kanin 26 Kartofler m Persillesauce 77 Kartofler m Jydesauce 80 Kartoffelflæsk 94 Kartoffelfrikadeller m Kødboller 38 Kartoffelgrød 85 Kartoffelpandekage 81 og 89 Kartoffelstænger 30 Kartoffelsalat 89 kartoffelsuppe 28 Kartoffeltærte i Gasbageform 16 Kartoffelvælling 84 Kartoffelæblekage 43 Kejsersuppe 30 Koteletter m Grøntsager i Fad 41 Kotelet m Leverpostej 41 Krydderkage m Kaffeerstatning 56 Kræmmerhuse m Æblefyld 46 Kærnemælksbrødsuppe 81 Kærnemælkssuppe 91 Kærnemælkssuppe m Havregryn 31 Lagkage uden Gas 45 Lagkagebund paa Stegepanden 58 Leverlabskovs 81 Mannagrød 81 Makaronni m Flæsketerninger 84 Makrelstuvning 80 Marcipanerstatning 63 Marmelader 114 Mayonnaise-Erstatning 47 Mekaniktorsk 13 Muslingecocktail 32 Muslingegratin 82 Muslingesuppe 31 Mælke-Tomatsuppe 90 Nedsaltning af Fisk 118 Nougat 65 Oksebryst m hvide Bønner 100 Oksekødsuppe m Marvben 104 Ostebrød m raa Æggeblomme 47 Ostebudding, smørløs 18 Pandegrød m Sukker 80 Pandekager 60 Pandekage, grøn 91 Pastinakker, stegte 91 Pærevælling 94 Pølsehorn, smaa 28 Restpie med Fantasi 17 Roulade 56 Rugmelssuppe m Brødterninger 88 Rugkiks 60 Rugsigtebrød 49 Rundstykker 51 Rundstykker m Ærtemel 51 Rødbedesalater 112 Saftsuppe m Æbler 93 Sandkage 52 Schweizerpastiller 64 Sigtebrød m Ærtemel 52 Sildecanapé 34 Sildefrikassé 95 Sildegratin 84 Sild i den syvende Himmel 35 Sild i Grønt 90 Sildekugler 34 Silderuller 34 Sildestuvning, finsk 80 Sildesuppe m Kartofler 83 Skørost 116 Smaakagedejg 58 Smørrebrød 105 Snurre-Labskovs 103 Sodakage m Æbler 55 Spegesild, stegt 76 Spejderkartofler 12 Steg m farserede Æg 40 Sukkerbrødskage, Aases 55 Sulevælling 85 Suppe m Pirogier 27 Surkaal m Fars 94 Sødgrød m Sirup 79 Sønderjydsk Kage 54 Teboller 60 Tekage, engelsk 52 Tomatblomst 37 Torskebøf af Nakker 36 Torsk m Muslinger og Grønærter 38 Tunge, farseret 39 Urtefrikassé 84 Urtesalater 112 Urtesuppe & Kartoffelstænger 29 Vanillekranse m Havregryn 59 Viktoria-Æg 33 Vinfromage 46 Æblefedt 114 Æblekage m Havregryn 92 Æblekage, Mormors 19 Æblekage, raa 44 Æblerand m raa Creme 43 Æbleskiver 61 Æblesnitter 64 Æbler paa en Pind 65 Æblestang 57 Ærtegrød 82 Ærtesuppe 101 | ||
Lagkage uden Gas.
Ca. 24 store, flade Pleskener, ca. 6 store Makroner, 1 dl Flødeskum, Syltetøj. Raa Crème: 2 Æggeblommer, 30 g Melis, Vanila, 2 dl Flødeskum, eventuelt 2 Blade Husblas. Paa et Kagefad lægges et Lag store, flade Pleskener i en Cirkel paa Størrelse med en Lagkagebund. Herover lægges raa Crème, eventuelt smagt til med lidt Citronsaft foruden Vanila (og om ønskes tilsat et Par Blade Husblas). Derefter lægges et Lag store Makroner med et Crèmelag over og til Slut et Lag Pleskener, der pyntes med et Lag Flødeskum med Klatter af Hindbær- eller andet Syltetøj. Dette er en meget nem Lagkage, da De jo baade kan købe Pleskener og Makroner og blot behøver at lave den raa Crème ved at røre Æggeblommer godt med Sukker og umiddelbart før Sammenlægningen af Kagen at tilsætte Flødeskum. Kagen skal dog laves nogle Timer før Anvendelsen, da den skal naa at trække lidt. Denne Lagkage har foruden at spare Gassen ogsaa den Fordel, at den kan gøres høj, flad, stor eller lille, alt efter Gæsternes Antal og Værtindens Behag. | ||