Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Kogebog for unge Husmødre | ||
Forfatter: | Skov, Marie; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1922 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | V. Pios Boghandel | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1925; 1929; 1936; 1945; 1948; 1960, 1966; | ||
Sider: | 163 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | lærerinde; genreintern; | ||
Samlet oplag: | 9 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 3,5 | ||
Der er mange Maader at lave Mad paa, og de unge Husmødre, som faar denne Bog
i Hænde, faar vel ogsaa nok med Tiden deres egen individuelle Opfattelse af dette i det daglige Liv saa vigtige Spørgsmaal. Alligevel kan maaske denne Samling af Opskrifter, som hermed for første Gang udgives, være dem til Gavn og Vejledning. Opskrifterne er bygget paa Erfaringens Økonomi med fuld Hensyntagen til god borgerlig Skik paa en saadan Maade, at de er økonomiske uden at dette gaar ud over Velsmagen eller Næringsværdien. De er prøvede gennem en Aarrække paa Frk. Skovs Husholdningsskole og er derfor omhyggeligt og paalideligt udarbejdet i Enkeltheder, som skulde gøre det let for den unge Husmoder at følge Anvisningerne. Paa den anden Side er det mit Haab, at ogsaa mere erfarne Husmødre i dem vil kunne finde nyttige Raad og Vink. Foruden Opskrifter til daglige og finere Retter til varmt og koldt Bord er der medtaget Bagværk og Marcipanlavning og desuden Anvisning til Borddækning og Opvartning. | ||
Aal i Karry 39
Aal, stegte 39 Abildgaardskage 134 Aborre, kogt 40 Aborre, stegt 40 Abrikosgrød 108 Abrikos-Is 124 Abrikos-Rabarbermarmelade 149 Abrikossuppe 15 Afbagning 87 Agerhøns 67 Agurkesalat 96 Amerikansk Isbudding 123 Amerikansk Salat 99 Ananasfromage 116 Ananasparfait 124 Andesteg 63 Ansjossmør 88 Appelsin-Abrikosmarmelade 149 Appelsinfromage 116 Appelsingélée , 121 Appelsin-Is 125 Appelsinmarmelade 149 Aristokrater 142 Arraksbudding 119 Asparges 29 Aspargesbudding 79 Aspargesgratin 80 Aspargesstuvning 32 Aspargessuppe 24 Astakage 133 Bagning 126 Bagt Brød 18 Bagte Rugbrødstoppe 18 Bankekød 47 Bearnaiseessens 150 Bearnaisesauce 93 Bearnaisesmør 88 Benløse Fugle 47 Berlinerboller 110 Biksemad 70 Biskopkage 133 Blaabærsuppe 16 Blegselleri 29 Blodbudding 74 Blomkaal 30 Blomkaalsbudding 79 Blomkaalsgratin 79 Blomkaal med Hollandaisesauce 83 Blomkaal med Champignons 77 Blomkaalssuppe 25 Bollemælk 13 Boghvedegrød 10 Borddækning 7 Bordstabler 143 Borgmesterbrød 131 Brioche 131 Brombærgrød 108 Brun Bønnesuppe 23 Brunet Smør 88 Brunede Kartofler 28 Brune Kager 145 Brun Hvidkaalssuppe 23 Brun jævn Suppe 19 Brun Suppe 19 Brun Skysauce 93 Brun Vildtsuppe 21 Brændte Mandler 156 Brødbudding I 115 Brødbudding II 115 Brødæggekage 112 Brødsuppe 17 Brødsuppe med Rabarber 17 Buddinger 79 Butterdej g 136 Butterdejgsskaller 137 Byggrød 10 Bygsuppe med Abrikoser 14 Bygvandgrød med Korender 11 Bøf, bearnaise 49 Bøf å la Mode 47 Bøf, engelsk 49 Bøf, fransk 49 Bøf med Champignons 49 Bøfstegning 48 Bøf, Tartar 49 Bønnekarbonade 31 Champignonssauce 92 Chokolade 148 Chokoladebudding 117 Chokoladeglasur 136 Chokolade-Is 124 Chokolademarenges 145 Chokoladesauce 94 Chokoladesuppe 13 Chokoladeæblekage 111 Citroncreme 94 Citronfromage 116 Citron-Is 125 Citronsauce 91 Citronsuppe 17 Crémeboller 131 Cremesauce 94 Daglig Julekage I 129 Daglig Julekage II 129 Desserter 107 Diplomatbudding 120 Duer, stegte 64 Dyrekoteletter 66 Dyrekølle, stegt 66 Dyreragout 66 Dyreryg, stegt 65 Engelsk Tekage 132 Entre-cotes 102 Entre-cotes (Kold Anretning) 50 Etægskage 133 Falske Makroner 145 Farserede Sellerier 77 Farserede spanske Løg 76 Farserede Tomater , 77 Farserede Æg 104 Farseret Rødspætte 36 Fasaner 68 Fastekringler 128 Figenbudding 116 Fin Julekage 129 Finsk Brød 142 Fire Specier 142 Fisk 34 Fiskebudding 80 Fiskefars 78 Fiskefilet à la Parisienne 105 Fiskegratin 80 Fisk i Skaller 84 Fisk paa Fad 37 Fiskesalat I 98 Fiskesalat II 100 Florentinersalat 99 Flæskesteg 58 Flæsk paneret 61 Flæskeæggekage 86 Flødepeberrod 89 Fløderand 118 Fløderuller 139 Fløjelsgrød 11 Fløjter 144 Foreller 40 Forloren Hare 78 Forloren Hollandaise 91 Forlorne Kyllinger 53 Forloren Skildpadde 72 Forloren Skildpaddesuppe 20 Forord 5 Forretter 13 Forskæring 43 Forundringsgrød 11 Franskbrød (Kold Hævning) 127 Franskbrød (Varm Hævning) 127 Franske Kartofler 29 Frikadeller 77 Frikaséesauce 90 Frokostsalat 97 Frugtcreme 95 Frugtgélée 121 Frugtkompot 112 Frugtsalat 100 Frugtomelet 111 Fyldte Appelsiner 113 Frysning 122 Fyldt Hvidkaalshoved 76 Fyldt Kalvebryst 52 Faar i Kaal 57 Gedde, kogt 37 Gedde, stegt Glaserede Koteletter 102 Glasur Gratiner Grilleret Kød Grilleret Lammehoved Grilleret Lammekød 55 Grydestegning 42 Grønkaalssuppe Grønlangkaal 31 Grøntsaggratin (Uden Af bagning) Grøntsager Grøntsager i Gélée Grønærtegratin Grøn ærtesuppe 25 Gullasch 48 Gulerodsmarmelade 150 Gulerodssalat 97 Gulerodssuppe 20 Gul Ærtesuppe 23 Gærhævning 126 Gaasesteg w Hachis f Halvmaaner iji Hamburgerskinke 60 Haresteg °J Havregrød - 12 Havrekiks 140 Helleflynder, kogt 38 Helleflynder med Blomkaal 38 Helleflynder, stegt 38 Hertugindekage 134 Hindbærfromage 120 Hjerter som Gaas 73 Hjerter som Kylling 73 Hofdessert 113 Hollandaisesauce 92 Honningkage 134 Hornfisk, kogt 39 Hornfisk, stegt 39 Horn med Gær 128 Hovedsalat Hovmestersmør Hummer 40 Hummeranretning 104 Hummer- og Aspargessalat 98 Hummer- og Aspargesstuvn 83 Hummersalat 98 Hummersauce • 91 Hummersuppe 27 Hurtigbagte Horn 128 Husblasopløsning Hvedekiks Hverdagskage Hvidkaalssuppe Hvidkaalsstuvning Hvid Sagosuppe Hvidvinsgélée Hybensuppe Hyldebærsuppe Hyrdebudding Hævning med Bagepulver Høkassemørning Høne med Leverfars 102 Hønsekødsuppe 22 Høns, kogte Indbagt Kød Indmad JA Ingefærbudding Irsk Stuvning Ispunsch Is Surprise Italiensk Høne Italiensk Salat 99 Japanske Ris, ristede 29 Jordbærfromage Jordbærgrød Jordbærkoldskaal Jordbærlikør Jordbærsukker J52 Jordbærtærte Jordskokker 33 Jordskokkestuvning 33 Jordskoksuppe 20 Juliennesuppe 22 Jævning Jødekager Kaffebrød Kaffefromage Kaffe-Is Kaffetillavning Kakao Kakaolikør 149 Kalkun, kogt Kalkun, stegt 62 Kalvebrissel Kalven Kalvefrikandeau Kalvefrikasée 54 Kalvekoteletter 53 Kalvemignons 53 Kalvesteg 50 Kanin 67 Kanelkager 143 Kaperssauce 91 Karamel-Is 124 Karamelrand 114 Karbonader 54 Karlsruhekage 132 Karper 40 Karrysauce 90 Karrysuppe 26 Kartoffelbudding 82 Kartoffelkoteletter 84 Kartoffelmos I 27 Kartoffelmos II 28 Kartoffelrouletter 29 Kogte Kartofler 28 Kartoffelsuppe 23 Kastanier, ristede 29 Kastaniesuppe 20 Katrineblommekage 113 Kejsersuppe 15 Kirsebærsuppe 16 Klar, brun Suppe 19 Klaring af Suppe, Sky og Gélée 19 Klar Suppe 21 Klejner 146 Klipfisk, kogt 35 Klipfiskebudding 82 Klipfiskefrikadeller 84 Knudekaalsgratin 81 Kogning af Fisk 34 Kogning af Æg 84 Kogning i Fedt 43 Kogt Kartoffelsalat 95 Kokusmakroner 145 Kolde Anretninger 100 Kold Kartoffelsalat 95 Kold Kærnemælkssuppe 13 Koldskaal af Øl 18 Kommenskringler 129 Kongedessert 119 Kongestamme 135 Kramsfugle 68 Kransekage 140 Kransekageglasur 136 Krebs 41 Krebsesauce 90 Krébsesuppe 26 Krustader 106 Kryddersild 105 Kræmmerhuse 144 Kraasefars 62 Kraasesuppe 24 Kærnemælksfromage 118 Kærnemælkskage 134 Kærnemælkskoldskaal 13 Kærnemælkssuppe 13 Kyllinger, stegte 64 Kødaubain 70 Kødboller 76 Kødbudding med Grøntsager 75 Kødfars 75 Kødhjærpe 78 Kødrand 75 Kødkroketter 71 Kødroulade med Grøntsager 76 Kørvelsuppe 22 Lagkage 134 Lagkagecréme 136 Laks, farseret 38 Laks i Gélée 100 Laks, kogt 38 Lammefrikasée 57 Lammekoteletter 55 Lammekød, sprængt 57 Lammerullepølse 103 Lammesteg 55 Lammet 55 Linsemakroner 139 Linser 139 Legering 91 Lemonasier 150 Leverpostej 102 Leverpostej i Sky 101 Lever som Bøf 72 Lever som Vildt 72 Levneretter 69 Lobes-coves 70 Louisebudding 120 Løg 31 Løgsauce 90 Madeirasky 93 Maizenagrød 10 Majdrik 148 Majsflagegrød 10 Majroestuvning 33 Macaroni 33 Macaronigratin (Uden Afbag- ning) 81 Makrel, kogt 39 Makrel, stegt 39 Makronbund til Lagkage 135 Makronfromage 117 Mandelbudding H 4 Mandel-Is 124 Mandelknopper 155 Mannagrød 10 Marcipan 151 Marcipan-Abrikoser 151 Marcipan-Agern 155 Marcipan-Asparges 151 Marcipan-BloTikaal 152 Marcipan-Champignons 153 Marcipan-Citrontoppe 155 Marcipan-Dadler 155 Marcipan-Fluesvamp 152 Marcipan-Gulerødder 152 Marcipan-Horn 154 Marcipan-Hvidroer 152 Marcipan-Jordbær 152 Marcipan-Kartofler 154 Marcipan-Kirsebær 152 Marcipan-Masse 151 Marcipan med Frugt 155 Marcipan med Nougat 155 Marcipan med Valnød 155 Marcipan-Pærer 151 Marcipan-Pølser 154 Marcipan-Radiser 154 Marcipan-Rullepølse 153 Marcipan-Schweitzerost 154 Marcipan-Smørrebrød 153 Marcipan-Snitter 153 Marcipan-Terninger 153 Marcipan-Æbler 151 Marcipan-Æg 153 Marcipan-Ærter 154 Marenges 145 Maria Louise Suppe 25 Marinerede Sild 105 Marmorbudding 121 Marmorkage 132 Maskeret Fisk 105 Mayonnaise, forloren 88 Mayonnaise, ægte 89 Medailler 139 Melboller 83 Melon-Is 125 Mouselinsauce 93 Muffins 128 Muslinger 41 Muslinger å la Poulette 41 Mælkemad 9 Mørbrad stegt som And 60 Mørbrad stegt som Kylling 61 Mørbrad stegt som Vildt 60 Maaneskinsdessert 121 Napoleonshatte 138 Napoleonskager 139 Norske Tvebakker 141 Norsk Øllebrød 18 Nougatfromage Nougatparfait 125 Nudler 34 Nyreragout 74 Oksefilet 46 Oksehalesuppe 20 Oksen 43 Oksesteg 46 Olivensauce 94 Omelet med Grøntsager 86 Omeletter Oplagt Mælk 14 Opvartning 8 Ostecréme 147 Ostelinser 146 Ostesoufflé 147 Ostestænger 146 Overtrækschokolade 154 Ovnstegning 42 Pandekager 109 Pandestegning 42 Parfait 124 Pariserboller 141 Pastinak 31 Partoutsauce 94 Peberrodssauce I 89 Peberrodssauce II 89 Peberrodssmør 88 Persillerod 31 Persillesauce 90 Pighvarre, kogt 40 Pignatellis 71 Pirogier 138 Pistache 156 Pleskener 144 Plumbudding 115 Plumkage 132 Plumkage (Billig) 131 Pompadoursuppe 20 Pompenikkel 143 Postejer 137 Prinsessebudding 114 Pærevælling 12 Rabarbergrød 107 Rabarberkage 111 Rabarbersuppe 16 Ragoutsauce, skarp 93 Ragoutsauce, sur og sød 93 Rejebudding 81 Reje- og Aspargessauce 92 Rejer 41 Remouladesauce 89 Rensning af Fjerkræ 61 Rensning af Vildt 65 Ribbensteg 60 Risengrød 10 Risenvælling 12 Risengrynssødsuppe 14 Risfromage 119 Risklatter 110 Rismelsgrød 10 Risoller 83 Ris- og Selleripie 82 Riststegning 43 Risvandgrød med Abrikoser 11 Risvandgrød med Æbler 11 Rizotto 84 Rollmops 105 Romfromage 118 Romkager 139 Rosenkaalsbudding 79 Rosenkaalsgratin 80 Rosenkaalsstuvning 33 Rosenkaalssuppe 25 Roulade 135 Rugbrødsbudding 115 Rundstykker med Gær 127 Rugkiks 140 Rugtvebakker 141 Russiske Pandekager 110 Russisk Salat 98 Russisk Sildesalat 97 Ryper 68 Rødbedesalat 96 Rødgrød 108 Rødkaal 30 Rødspætter, kogt 35 Rødspættefileter, kogte 35 Rødspætter, stegte 36 Rødspættefileter, stegte 36 Rødvinsgélée 122 Røræg 85 Raager 68 Sagoøl 17 Sagosødsuppe 14 Sagovælling 12 Salater 95 Salatsauce I 96 Salatsauce II 96 Salatsauce III 97 Salatsauce IV 97 Saltlage 106 Saltlage til Sylte 103 Saltstænger 146 Sandart 40 Sandkage 131 Sauce 87 Scones 128 Scorzonergratin 82 Scorzonerrødderstuvning 33 Sellerigratin 82 Sellerisalat 99 Sellerisuppe 26 Sennep 106 Sennepssauce 89 Serinakager 142 Sigtebrød 127 Sildesalat 97 Sild, kogte 36 Sild, stegte 37 Skinkekroketter 71 Skinkeomelet med Champig- nonssauce 86 Slikporrer 30 Slørede Æg 85 Smaa Gærkringler 145 Smaa Korenderkager 143 Smaa Sukkerkranse 144 Smeltet Smør 87 Smørcréme 136 Smørkage 130 Snebudding 119 Snepper 69 Snitter 137 Snittebønnestuvning 33 Solbærrom 148 Sommersuppe 22 Spejlæg i Madeirasky 85 Spinatbudding 79 Spinatgratin 80 Spinatomelet 80 Spinatstuvning 32 Spinatsuppe 24 Sprængt Mørbrad 103 Sprængt Tunge m Grøntsager 73 Stegning 42 Stegning af Fisk 34 Stegte Kartofler 28 Stegte Rødbeder 31 Stegte Sellerier 31 Stegt Flæsk 61 Stegt Kalveryg 52 Stegt Torsk 35 Stikkelsbærgrød I 107 Stikkelsbærgrød II 108 Stikkelsbærkage IH Stor Kringle 130 Stribet Fromage 118 Strygeglasur 136 Stuvning af Grøntsager 32 Suder 40 Sukkerbrødskage 133 Suppe a la Reine 25 Suppe Finansiere 21 Supper 19 Svampekage 133 Svedske-Figenmarmelade 150 Svedskegrød 109 Svedskesoufflé 113 Svinekam, helstegt 58 Svinekoteletter 61 Svinerygssuppe 24 Svinet 58 Sylte 103 Syltede Rødbeder 106 Syrestuvning 32 Sølvkage 132 Søsterkage 129 Tapiocasuppe 24 Tartarsmør 88 Telavning 147 Tobbington 71 Tomatbudding 82 Tomatsalat 96 Tomatsauce 90 Tomatsuppe 24 Triflis H9 Trondhjemssuppe 14 Tunge i Oliven 73 Tunge i Sky 101 Tvebakker 141 Tykmælk I4 Tyttebærgrød 108 Tørrede Grønærter 32 Urfugle 67 Urtekrustader 107 Urtepurée 27 Vandbad 92 Vandbakkelser 138 Vanille-Is 123 Vanillekranse 144 Varm Kartoffelsalat 95 Vegetariansk Sparesuppe 21 Vestindisk Æggemælk 12 Vildt 65 Vildtsauce 93 Vildænder 67 Vincrémesauce 95 Voksbønner 30 Vørterkage med Bagepulver 127 Vørterkage med Gær 127 Waleskringle 138 Wienerbrød 130 Wienerschnitzel 54 Æblegrød 108 Æblekage Hl Æbler i Slobrok 112 Æbleskiver 109 Æbleskiver med Gær 109 Æblesne U3 Æblesuppe 15 Æg a la Oscar 104 Æg a la Royal Court 104 Æggegrød 11 Æggereder Æggestand 86 Æggesøbe 18 Æg i smaa Forme 85 Ærtestuvning 32 Øllebrød 18 Østerssauce 92 | ||
VILDÆNDER. (Til 4 Personer).
2 Vildænder Spæk, Palmin Salt 2 dl Vand 2 dl Mælk, 1/2 dl Fløde 20 g Mel Kulør, Salt 1 Tsk. Melis 1 Tsk. Ribsgelée Vildænder kan købes fra Midten af Juli til hen i Februar. Vildænder renses, lægges i Mælk, aftørres, spækkes, fyldes med raa Kartofler, opsættes, brunes i Gryde, strøes med Salt, paaspædes den kogende Blanding af Vand og Mælk, dryppes. Stegetid 1/2 Time. Skyen sies, bages ind med Fløde, tilsættes en Meljævning, Salt, Kulør, Sukker og Gélée. Fuglene parteres, anrettes med lidt Sauce over, garneres med Salat i Fuglereder eller Skaller. Serveres med brunede Kartofler. | ||