Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Mandfolkemad | ||
Forfatter: | Hüttemeier, Kirsten; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1947 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Forlaget Fremad | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 80 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | mænd; mand; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 3,75 | ||
Jeg har den allerstørste Respekt for Mænd, der kan lave Mad — vel at mærke god
Mad — for saa kan vi andre næsten ikke være med. Men derfor vilde det være mig en meget stor Glæde, hvis de madinteresserede Herrer vilde studere min »Mandfolkemad« lidt og prøve paa at lade Konerne være Forsøgskaniner for en Gangs Skyld — Bogen er dog ikke skrevet for de huslige Herrer alene. Det er jo en Kendsgerning, at det er Kvinderne, der Dag ud og Dag ind skal finde paa Mad, og derfor er denne Bog skrevet baade til Husmødrene, til Ægtemanden, til Ungkarlen, til Græsenkemanden og til Sportsmanden. Bag i Bogen vil De finde et specielt Afsnit for Herrerne. Her er smaa Middage — Frokostarrangement o. s. v. — og alt er saa tydeligt forklaret, at selv en Mand, der aldrig før har haft en Grydeske i Haanden, trygt kan begynde at »kokkerere". Jeg haaber, at De alle kan finde nye Ideer, og hvis »Mandfolkemad", kan være med til athjælpe Husmødrene og d'Herrer Køkkenskrivere, saa er ingen mere glad end Deres hengivne KIRSTEN HÜTTEMEIER. | ||
A
Amagersalaten 35 Asparges 75 Atelieret's Ostebid 19 B Bagværk-, lækkert 58 Blomkaal m Ost 36 Blomkaal m Rejer " Bøf fra Cattelein 41 C Champignons, Portvin 14 Chocolat au Mousse 52 Chokoladekage, Prinsens 59 Citronfromage 55 Cremesauce 50 D Dessert, Fraadse 56 Dessert for Lækkermunde 52 Dessert, »himmelsk Mundfuld« 57 Drink, Sheikens 66 E Entrecôte minute 7 F Fastesuppe, svensk 24 Fedtmakroner, fynske 62 Fiskefars i Højsædet 32 Fiskefars-Pandekage 32 Fiskefilet i Kryddersauce 27 Fisken, som frister 27 Fjeldturens Mad 79 Flæskesteg sprød i Gryde 43 Flæskesteg sprød i Ovn 43 Flæskeæggekage, Studentergaardens 45 Flødepeberrods-Is 20 Frikadeller, Professorens 45 Frokostret, Fjeldhyttens 30 Frokostpakke, Ungkarlens 69 Frugtbaade 61 Frugtmedaljer 72 G Grøden 26 Grønærter, franske 48 Græsenkemandens Speciale 37 Gule Ærter, Jensens 24 H Hamburgerryg, Krofars 42 Hellefisk, Skibskokkens 32 Hofdessert, Slottets 53 Hyggemiddag, Ægtemandens 71 J Julegrød, Nissernes 26 K Kaffeboller 58 Kaffefromage til Fyld 61 Kager, Tyveknægtens 62 Kalvekoteletter m Ost 8 Kanelpinde 62 Kantarel-Flæsk 49 Karamelrand 68 Karrysuppe 22 Kartoffelmos, Tip-Top 37 Kartofler, R?sp 37 Kartoffelsalat, Eventyr 38 Kartoffelsuppe, Skipperens 24 Kejsersuppe 23 Klipfisk 28 Koteletter i Gryde 76 Kotelet, Jeans 65 Koteletter, Lamme 76 Koteletter, Høvdingens 39 Kringler, smaa Kineser 62 Krydderhane, Kaptajnens 67 Kys, Onkel Ferdinands 61 Kødretter til Kræsenmads 39 Kød-Ruller, fyldte 42 L Lagkage, Pariser 60 Lammekoteletter 76 Logsuppe 10 M Madpakken, den daglige 69 Mad til Fjeldturen 79 Mad til Primus 80 Mad til Sejlturen 78 Mad til Skituren 79 Mad til Sportsturen 78 Mandfolkebøf, Overborgmesterens 10 Mandfolkebøf, Forfatterens 40 Maskintorsk, den fulde 27 Middag m lidt Hushjælp 66 Middag u Hushjælp 64 Mousse au Chocolat 52 Muslinger, franske 14 Muslinger, Nyhavnerens 14 Muslinger i Trav 64 Mørbrad, Banke, fynsk 41 N Natmad 13 Natmad, Dyrlægens 16 Natmad, »Farvel Bidden« 13 Natmad til HENDE 16 Natmad, Kahyttens Krydderbolle 15 Natmad, Stjerne 15 Natmad, Ungkarlens Hobby 13 O Oksehalesuppe 23 Ost, bagt 18 Ostekugler 18 Osteret, den poetiske 9 P Pandekager, Crepe Susette 54 Pandekager m Kødfyld 44 Pandekager, Naboens 54 Pandekager, 2 Personers 53 Paprikaschnitzel 41 Paradisgryde 72 Pariserlagkage, varm 60 Pariser-Suppen „ 19 Pejsetoddy, Kirstens 80 Pommes frites 49 R Romfromage 55 Rødbeder, skaanske 37 Rødspættefilet paa min Maade 31 Røræg, italiensk 74 S Salat, »den daglige Dosis« 35 Salatdressing m Olie 34 Salatdressing u Olie 34 Sandwich, Club 15 »Sardeller paa den hvide Sky« 17 Sauce, Bernaise 47 Sauce, Chokolade 51 Sauce, Fløde, kold 32 Sauce, Flødepeberrod 46 Sauce, fransk 47 Sauce, Gourmet 48 Sauce, Hollandaise 31 Sauce, Kanel 50 Sauce, Mayonnaise 48 Sauce, Muslinge 46 Sauce, spansk, Salat 35 Sauce, sode 50 Sauce og andet »Tilbehør« 46 Sauce, Tomat 47 Sauce, Sky, fransk 47 Semlor, svenske 25 Sennepsgelé 50 Sildebid, den fyrstelige 17 Sild i Karry 10 Sild, marinerede 17 Sild, røgede m Bechamelsauce 30 Sild — Storlien 18 Sild og Ostenatmad 17 Skaanske Ryttere 53 Skyskraberbøffen 39 Snurrepot-Gryde 44 Sommermiddag, Græsenkemandens 75 Spagetti-Ret 42 Spansk Peber, fyldt 18 Spegesild, kogt 30 Spinatmedaljer 36 Spiritus til Sportsturen 80 Stikkelsbærsouffle 56 Stroganoff 9 Strutbakkelser 60 Sukkerløg 49 Suppe fra Herregaardskøkkenet 25 Supper, som Mænd helst vil have dem 22 Suppe, Strandhotellets 23 Suppe, Velkomst 71 Suppe, »Svale« 20 Suppe, Svampejægerens 22 Surbrød 59 T Thehorn, Søofficerens 58 Toddy, Kirstens 80 Tomat-Løg 48 Tomatmos 49 Torsk i det Grønne 28 Tunfiskebøf, Mikkels 31 u Ungkarlens, Frokost 73 v Valnøddekagen 59 Velkomstbidden 67 Vintersalat 35 Æ Æblebudding 56 Æblekage, Bonapartes 57 Æbletrifli 54 Æggegrød, gammeldags 26 Æg, pocheret 36 Ø Østens Speciale 44 AA Aal i Festskrud 29 Aal i Gelé 29 | ||
Klipfisk — som Mænd kan lide den!
1/2 kg hvid, tørret Klipfisk, Vand, 8 store Løg, halve kogte Æg, Sennep, Olie, Eddike, kogte Kartofler. Fisken lægges i Blød i koldt Vand i 48 Timer, hvorefter den koges i nyt Vand i 10 Minutter, Skind og Ben fjernes. Fisken serveres paa en Serviet, og omkring den staar hele store, kogte Løg (de skal koge i ca. 15 Minutter) og halve, haardkogte Æg. Hertil laver hver især sin Sauce ved at blande Olie, Eddike, Salt og Peber og eventuelt ogsaa Karry sammen paa sin Tallerken, og heri dyppes Fisken. Kartoflerne skal være Mosekartofler, og giver De en iskold Snaps og ogsaa øl til, saa er det virkelig et Festmaaltid, men der skal kæles for Klipfisken — det maa indrømmes!! | ||